1) QPI napon je ogroman 2) Odnos QPI napona i memorije mora da ti bude u granicama od 0.3v-0.5v. Znaci ako imas QPI napon od npr. 1.3v, onda RAM mora da bude min. 1.6v do max 1.8v. Ako se ne pridrzavas ovoga mozes doci u situaciju da ubjes memorijski kontroler u procesoru. 3) Rezultat je dosta los, kada odes na veci BCLK onda ce biti bolji, takodje treba naci dobar odnos (nizak multiplier) kako bi protok bio najbolji.
znam da taj odnos mora da bude od 0.1 do 0.5 medjutim.. kada ukljucim xmp profile iz biosa, ploca sama postavi qpi na 1,7 v a vram na 1,65 v... zasto sama stavi na 1,7 v ako je to opasno???
sada sam smanjio na 1,55 v i to je stabilno... pri ovim latencijama istim...7-10-7-25-82
Ne bih znao zasto joj je takav profil ...Uglavnom za svaki dan ne treba prelaziti 1.4v - i to je navodno gornja granica. Smanji QPI na 1.2-1.3v pa vidi da li sljaka - to je neka normalna voltaza za QPI napon u ovim uslovima. Mada zavisi i od same ploce koliko ce memorija traziti ..
A odnos mora da bude 0.3v - 0.5v i tu je jako bitno da vodis racuna o tome. Sve ostalo ce doci na svoje mesto.
ploca po specifikacijama podrzava ram na 2000 mhz samo uz OC sto i pise na asusovom sajtu... najnizi qpi koji moze da odrzi tih 2000 mhz cak i pri cl 9 je 1,55 v a toliko sam i ja sad stavio pri ovim latencijama 7-10-7-25-82 1T
zasto bi stavili u xmp qpi na 1,7 v ako je to nebezbedno???????
I 1.55v je mnogo. Ne trebas po svaku cenu da isterujes CL7. Kreni tako sto ces QPI drzati na npr. max 1.35v, pa onda vidi koliko moze. Ovo ti je kao da si stavio CPU napon na 1.7v, doveo ga na 5GHz i rek`o, e super, evo ga radi na 5GHz.
Ne zelim sada da pljujem po toj memoriji, ali cim joj je profil takav da zahteva toliko veliku voltazu za 2000MHz, to dovoljno govori o njoj tj. o tome koliko je tih 2000MHz `vestacki` dobijeno. Na isti taj nacin si mogao da doveses i 1600MHz CL9 memoriju na ta setovanja ..
BTW 1.55v joj treba za CL7 ? Def. je CL9, pa je bolje tako i drzi pri nekom normalnom QPI naponu.
A sta su Elpida chipovi nego obican mainstream/prosek ? Doduse kod svakog chipa moze da upadne i neki dobar primerak.
Ja ti kazem sta ja mislim tj. ne sta mislim, vec vidim kako jeste. Da je ta memorija onakva kakva treba da bude na 2000MHz, ona ne bi trazila astronomski QPI napon. Mada za 2000MHz je i potreban veci QPI napon posto tu memorijski kontroler dosta trpi ..
Pogledaj po netu neke druge memorije koje su deklarisane na 2000MHz i koliko to QPI napona one traze.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.