I nisam stigao da kacim, pa bih to sutra odradio. Zanima me kako da nakacim, oni su 3pin-a, gde kacim push a gde pull? Ovaj pull kad bih nakacio tako da se diode vide, onda on gura ka unutra, ne izvlaci..kako da odradim da se okrece na drugu stranu? Nisam se baktao sa ventilatorima, a znam da vas ima dosta koji lepo baratate time, pa, koga ne mrzi da napise sta i kako, dobrodoslo je. Hvala :)
LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
smer usisavanja ili izvlacenja vazduha... na jednoj od cetiri strane i onda ga kacis tako To bi otprilike izgledalo ovako nekako http://www.dodaj.rs/?O/FF/G43Q0eZ/push-pul.png (horizontalne sa slike pokazuju smer proticanja vazduha, a vertikalne smer okretanja propelera, sivo je kao kuler) nemas ti da biras na koju stranu ce oni da se okrecu! I pus pul znaci jedan gura drugi izvlaci! :)
Nema nista na mom ventu, nikakve strelice. Mislio sam da mogu da se okrenu polovi pa da okrece drugacije, uzeo sam ih zbog dioda uglavnom, pa bi valjalo da se vide. A ne znam sto pominjes znacenje push pull, pa vidis da sam napisao da jedan gura drugi vuce Inace, treba mi gde koji da povezem i kako, mini tutorial
LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
:: smer usisavanja ili izvlacenja vazduha... na jednoj od cetiri strane i onda ga kacis tak :: To bi otprilike izgledalo ovako nekako http://www.dodaj.rs/?O/FF/G43Q0eZ/push-pul.png (horizontalne sa slike pokazuju smer proticanja vazduha, a vertikalne smer okretanja propelera, sivo je kao kuler) nemas ti da biras na koju stranu ce oni da se okrecu! I pus pul znaci jedan gura drugi izvlaci! : :: :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1514411 :: ::
Jer imam taka cetiri venta u kucistu! :) A sto se tice povezivanja kacis ih najnormalnije na konektore na ploci ne znam sta ti tu treba pojasniti! :) Ne pus pul pominjem bas to da nije moguce da se vide diode jer ako ih okrenes jedan prema drugom da se vide diode sa obe strane nista nis dobio! .) Okrenes prvi da sija prema tebi a onaj drugi okrenes prema resetkama da budu diode, prepostavljam da ti niko neke ici iza kucista dagleda diode iz onog smera! .)
Bucni su dosta ti fanovi pri 2000RPM - zapravo ako nekog zanima, meni fan kontroler pokazuje da se vrte do nekih 1860-1890RPM. A i po samim specifikacijama stoji +/- 10% od toga.
Push-pull ili ti guraj-povuci. Jedan fan duva na hladnjak dok drugi odvlaci topao vazduh sa istog. Ne mozes tu nista da biras ili namestas. Jednostavo push-pull moze samo na jedan nacin da se stavi i nikako drugacije.
Fan se vrti u suprotnom smeru od kazaljki na satu (i nece da moze drugacije), cim pogledas same lopatice to ti je jasno. I isto tako treba da ti bude jasno gde ce da duva a gde da uvlaci vazduh.
Isto je tako postavljen i prvi fan. Taj drugi sto zapravo i vidis na slici, on odvlaci vazduh sa hladnjaka tj. duvao bi ka zadnjem delu kucista. Prvi fan stoji isto tako samo on duva na sam hladnjak, jel.
Ma sve to ja znam, nego me interesuje, kao sto napisah gore, koji gde da prikacim vent. Nisu 4pinski, nego 3pinski. Da li push na sys vent ili na cpu vent da nakacim? Pitam to zbog kontrole obrtaja, ne znam kako to ide, da bi se usaglasilo. Znam ja kako da samo prizabim na heatsink, nego sam citao da neki adapter treba, ovo ono
Again..znam na koju stranu duvaju, napisah gore lepo da kada mi se vide diode da mi gura ka unutra vazduh, pa me interesovalo da li ima nesto oko polova da se promeni. Aj to i nebitno, ko sto rece max, nece niko da zeva otpozadi. Sad me zanima ono moje pitanje iz prethodnog posta.
:: nadji na maticnoj konektore ili ih povezi preko molexa ( u tom slucaju se vrte non stop maximalan rpm ,osim ako imas fan controler) :: :: sto se tice toga na koju stranu divaju ,pa to se vidi po perajima .. :: :: http://www.quietpc.com/files/images/products/acoustifan120dp.jp :: :: u ovom slucaju fen duva prema oim kablicima ,srafovima itd (na tu stranu) ako si na to mislio .. :: :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: CARPE DIEM :: ::
Gurnes ih u bilo koji 3pin prikljucan na ploci. Mozes da gurnes i u 4pin na ploci - moze da se nagura. A sto se tice kontrole obrtaja, mozes da probas preko SpeedFan-a, mada nisam siguran kako to ide. Valjda od same ploce zavisi da li ce moci ili ne, posto u principu se 3pin kontrolise preko regulacije voltaze, a ne softvera.
Re: Prosvetlite me za push pull (nije tema o sexu)
21.12.2010. 01:54
status: user broj poruka: 7285
E jebaj ga ja se taman ponadao.
Mada si mogao i o seksu da pustis temu jer je je ova po meni malko ne potrebna, imas milion nacina da to oidradis, od custom srafica u svakoj gvozdjari,zateznih trakica............... pa i na kraju do koje kapljice super lepka.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Dakle, hyper 212+, uzeo sam pre nedelju dana ova dva venta :: :: http://itsvet.com/proizvod/cooler-master-r4-l2r-20ac-gp/comp_comp_cooler/54/61 :: :: I nisam stigao da kacim, pa bih to sutra odradio. Zanima me kako da nakacim, oni su 3pin-a, gde kacim push a gde pull? Ovaj pull kad bih nakacio tako da se diode vide, onda on gura ka unutra, ne izvlaci..kako da odradim da se okrece na drugu stranu? Nisam se baktao sa ventilatorima, a znam da vas ima dosta koji lepo baratate time, pa, koga ne mrzi da napise sta i kako, dobrodoslo je. Hvala : :: :: LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
Re: Re: Prosvetlite me za push pull (nije tema o sexu)
21.12.2010. 02:00
status: user broj poruka: 6083
Da mi nije potrebna, ne bih pitao..
Po vasim recima, gurnem bilo koji, bilo gde i to ok? Ja gledah onaj adapter, pa da se oba nakace na cpu vent, gde ce da ih podjednako kontrolise..
Npr da dautovic ima, pa cekam da mi on kaze kako je namestio.
:: E jebaj ga ja se taman ponadao :: :: Mada si mogao i o seksu da pustis temu jer je je ova po meni malko ne potrebna :: imas milion nacina da to oidradis, od custom srafica u svakoj gvozdjari,zateznih trakica............... pa i na kraju do koje kapljice super lepka :: :: :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: http://imgur.com/QFXgQ.jp :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: :: :: Dakle, hyper 212+, uzeo sam pre nedelju dana ova dva venta :: :: :: :: http://itsvet.com/proizvod/cooler-master-r4-l2r-20ac-gp/comp_comp_cooler/54/61 :: :: :: :: I nisam stigao da kacim, pa bih to sutra odradio. Zanima me kako da nakacim, oni su 3pin-a, gde kacim push a gde pull? Ovaj pull kad bih nakacio tako da se diode vide, onda on gura ka unutra, ne izvlaci..kako da odradim da se okrece na drugu stranu? Nisam se baktao sa ventilatorima, a znam da vas ima dosta koji lepo baratate time, pa, koga ne mrzi da napise sta i kako, dobrodoslo je. Hvala : :: :: :: :: LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
Samo da ti kazem da se na 2k rpm cuju kao mlazna turbina, a sad, kad su nakupili malo prasine(imam ih oko 6m), cuje se huk i na 800rpm....Meni bi bilo logicno da uvlace od prednje strane kucista ka zadnjoj, pa da izbacuju toplotu nazad... Fiat iustitia, et pereat mundus
Nisam gadljiv na zvuk ventilatora, stavise, i odgovara mi, manje cujem buku spolja. I dalje ne dobih konkretishen infomazzionen.. Jel ih koristis na nekom kuleru ili..? Mene zanima jel da ovaj sto gura vazduh povezem na cpu vent iako je 3pin a ne 4? Sta gubim? Da povezem putem dodatka ovaj pull direkt na napajanje pa nek vrti 2k rpm?
:: Samo da ti kazem da se na 2k rpm cuju kao mlazna turbina, a sad, kad su nakupili malo prasine(imam ih oko 6m), cuje se huk i na 800rpm....Meni bi bilo logicno da uvlace od prednje strane kucista ka zadnjoj, pa da izbacuju toplotu nazad.. :: Fiat iustitia, et pereat mundus :: :: ::
Zabodi ih bilo gde, nije bitno da li su 3 ili 4 pin konektori na ploči, a to kom fanu možeš da kontrolišeš broj obrtaja zavisi od ploče, pogledaj možda piše u uputstvu od iste, mada sumnjam. Probaj više kombinacija, ovaj konektor koji je za cpu fan možeš sigurno da kontrolišeš iz AMD Overdrive-a. Evo kako to stoji kod mene, ja sam ih zabo otprilike tamo gde su mi najmanje smetali(jedan u cpu_fan, a drugi u cha_fan), mada mi je bilo svejedno gde ću ih zabossti, jer nisu bučni, a na 1500-1600 rpm se vrte. http://www.dodaj.rs/f/w/Rq/5IxHSVI/ed.jpg
Crosshair IV Formula/X6 1055T + Prolimatech Super Mega/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T+ CFT-600-14CS
:: Nisam gadljiv na zvuk ventilatora, stavise, i odgovara mi, manje cujem buku spolja. I dalje ne dobih konkretishen infomazzionen.. Jel ih koristis na nekom kuleru ili..? Mene zanima jel da ovaj sto gura vazduh povezem na cpu vent iako je 3pin a ne 4? Sta gubim? Da povezem putem dodatka ovaj pull direkt na napajanje pa nek vrti 2k rpm :: :: LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apoll :: :: :: Samo da ti kazem da se na 2k rpm cuju kao mlazna turbina, a sad, kad su nakupili malo prasine(imam ih oko 6m), cuje se huk i na 800rpm....Meni bi bilo logicno da uvlace od prednje strane kucista ka zadnjoj, pa da izbacuju toplotu nazad.. :: :: Fiat iustitia, et pereat mundus :: :: :: :: :: ::
Nemoj mnogo da se sekiraš oko toga, nabodi ih tamo gde imaš regulaciju iz biosa, ako imaš samo na CPU fanu nabavi spliter, ako nema nigde da se kupi daću ti ja. Ploča može da kontroliše i 3-pin vent spojen na 4-pin konektor, ni tu nema problema. Ako trenutno ne možeš da kontrolišeš oba, poveži push vent da radi punom brzinom, nešto bolje hladi čitava skalamerija a i manje se čuje nego pull, dobro i tu su nijanse u pitanju.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: Nisam gadljiv na zvuk ventilatora, stavise, i odgovara mi, manje cujem buku spolja. I dalje ne dobih konkretishen infomazzionen.. Jel ih koristis na nekom kuleru ili..? Mene zanima jel da ovaj sto gura vazduh povezem na cpu vent iako je 3pin a ne 4? Sta gubim? Da povezem putem dodatka ovaj pull direkt na napajanje pa nek vrti 2k rpm ::
Trenutno imam 2x R4-L2R-20AC-GP, posto sa ploce nisam uspeo regulisati brzinu obrtaja a na 2000 meni licno su bucni CM ventilatore povezao sam na Kaze Q fan kontrolor, malo sam modifikovao kabel od Kaze-Q tako da su 2xCM ventilatora povezani na 1 potenciometar i time sam dobio istu brzinu ventilatora .)
Nevezano: Juce narucih opet ista 2 ventilatora-)
Evo kako kod mene izgleda: iz kucista ventilatori vade vazduh i izbacuju napolje oba ventilatora postavljeni su u istom smeru.)
Mozes samo da mi (pro)das, ili zamena za flashu rakije :)
@solaja ma ne kupuje mi se i fancntlr..
Odo, imam obaveze oko faxa, praticu sa mobilnog :)
:: Nemoj mnogo da se sekiraš oko toga, nabodi ih tamo gde imaš regulaciju iz biosa, ako imaš samo na CPU fanu nabavi spliter, ako nema nigde da se kupi daću ti ja. Ploča može da kontroliše i 3-pin vent spojen na 4-pin konektor, ni tu nema problema. Ako trenutno ne možeš da kontrolišeš oba, poveži push vent da radi punom brzinom, nešto bolje hladi čitava skalamerija a i manje se čuje nego pull, dobro i tu su nijanse u pitanju :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: :: Nisam gadljiv na zvuk ventilatora, stavise, i odgovara mi, manje cujem buku spolja. I dalje ne dobih konkretishen infomazzionen.. Jel ih koristis na nekom kuleru ili..? Mene zanima jel da ovaj sto gura vazduh povezem na cpu vent iako je 3pin a ne 4? Sta gubim? Da povezem putem dodatka ovaj pull direkt na napajanje pa nek vrti 2k rpm :: :: ::
Snupi brate uzimaj Raic brat ima ono sto ti treba .)
:: Ne, imam ovo :: http://www.shopit.ie/images/TX3SPLIT12_Blarge.jp :: :: Jedan kraj ide u cpu konektor na ploči a u drugi dva vent :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: :: Jel to ovo rale sto ti imas :: :: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E1683599910 :: :: ::
Meni oba stoje na stranici kucista, povezani su na Scythe Kaze Master fan kontroler. Ja bih probao da ih povezem, kao sto su i kolege iznad rekle, na plocu tako da imaju kontrolu obrtaja. Daleko sam od strucnjaka za fiziku/protok vazduha itd., ali, onako laicki, logicno mi je da oba budu na istim obrtajima. Ako stavis push na 2k, pull na 1k, ovaj drugi nece moci da izvuce sav vazduh koji mu prvi ubacuje i rasprsivace se po heatsinku i okolo. Ako rade ravnomerno, pull vuce koliko mu push daje i to sve lepo struji preko heatsinka. Nadam se da si me razumeo, a ako neko misli da sam se nalupetao-ne zameram :) Tek sam ustao, a daleko sam od kuce pa mi mozda mozak i ne radi nesto... Fiat iustitia, et pereat mundus
:: Nisam gadljiv na zvuk ventilatora, stavise, i odgovara mi, manje cujem buku spolja. I dalje ne dobih konkretishen infomazzionen.. Jel ih koristis na nekom kuleru ili..? Mene zanima jel da ovaj sto gura vazduh povezem na cpu vent iako je 3pin a ne 4? Sta gubim? Da povezem putem dodatka ovaj pull direkt na napajanje pa nek vrti 2k rpm :: :: LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apoll :: :: :: Samo da ti kazem da se na 2k rpm cuju kao mlazna turbina, a sad, kad su nakupili malo prasine(imam ih oko 6m), cuje se huk i na 800rpm....Meni bi bilo logicno da uvlace od prednje strane kucista ka zadnjoj, pa da izbacuju toplotu nazad.. :: :: Fiat iustitia, et pereat mundus :: :: :: :: :: ::
Ne baš, dosta protoka koji prvi ubacuje gubi se na ulazu u rebra, sa strane i generalno na turbulenciju, tako da onaj koji izvlači može da se okreće i slabije ako nam je cilj samo da uklonimo vreo vazduh između rebara. Pisko bi sad tu rekao da je dobro da se onaj koji izvlači stavi na jače da napravi podpritisak, međutim pošto je deo kulera kuda vazduh prolazi praktično otvoren sa dve strane taj efekat bi bio mizeran jer bi ulazio okolni vazduh da popuni nedostatak.
E, sad, ako bi se vent zatvorio sa strane i oko ventilatora moglo bi da se priča o nekom pravljenju podpritiska i onda bi izlazni vent verovatno skidao više od dva-tri stepena koliko vredi sada. Međutim, s obzirom da i nismo viđali takav koncept masovno verovatno ni to ne pravi neku razliku.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: Meni oba stoje na stranici kucista, povezani su na Scythe Kaze Master fan kontroler. Ja bih probao da ih povezem, kao sto su i kolege iznad rekle, na plocu tako da imaju kontrolu obrtaja. Daleko sam od strucnjaka za fiziku/protok vazduha itd., ali, onako laicki, logicno mi je da oba budu na istim obrtajima. Ako stavis push na 2k, pull na 1k, ovaj drugi nece moci da izvuce sav vazduh koji mu prvi ubacuje i rasprsivace se po heatsinku i okolo. Ako rade ravnomerno, pull vuce koliko mu push daje i to sve lepo struji preko heatsinka. Nadam se da si me razumeo, a ako neko misli da sam se nalupetao-ne zameram :) Tek sam ustao, a daleko sam od kuce pa mi mozda mozak i ne radi nesto.. :: Fiat iustitia, et pereat mundus ::
Dal imam to u KGu to da uzmem? Winwin? Ako nema, mogao bh od tebe da otkupim.
:: Ne, imam ovo :: http://www.shopit.ie/images/TX3SPLIT12_Blarge.jp :: :: Jedan kraj ide u cpu konektor na ploči a u drugi dva vent :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: :: Jel to ovo rale sto ti imas :: :: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E1683599910 :: :: ::
Hehe, pa tebe kad ne bude mrzelo i budes u prolazu posalji vrednosno pismo u nekoj posti. Do tada cu prikacim bilo kako, samo da svetle. Poslacu ti podatke, pa ako ako, bez frke. A za flasu rakije ostaje ponuda. Sledece nedelje treba da skoknem do bga, pa cu da ponesem
:: Šta ima da otkupljuješ, nisam ga ni ja kupio, ako mi zatreba uvek mogu da napravim još. :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: :: Dal imam to u KGu to da uzmem? Winwin? Ako nema, mogao bh od tebe da otkupim :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.