E ovako, citao sam par tema o ovome, zanima me da l neko ima vremena da mi detaljno objasni kako da podesim memoriju?? imam 2gb patriot signature na 1600 MHz, amd platformu i na default mi radi na 1333 MHz....e sad, overklokovao sam malo procesor ( Phenom B45) i memorija sada radi na 1432 Mhz....kako da je podesim da radi na tacno 1600, jer kada pomerim podesavanja sa 6.66 na 8.00 u biosu, ona skoci na 1720 Mhz??? Hvala unapred
E sad, to je drugi problem...ne mogu nigde da nadjem latencije po specifikaciji, kod mene u biosu stoji 9-9-9-28, ne znam sad sta da radim, da li da joj dodam i malo napona kad izvrsim te korekcije, da l da promenim i onaj mod iz un u ganged i kojim softverom posle da testiram stabilnost? :)
Ostavi ih tako, ako ti je ram na 1600 cl9, onda će tako biti podešen po defaultu. Samo digni fsb. Napon ne diraj, tj možeš da uneseš vrednost koja je data po specifikaciji.
Crosshair IV Formula/X6 1055T & Prolimatech Super Mega & push/pull/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T & CFT-600-14CS
cas 9 ras 9 row pt 9 min ras 29 ct 2t twtr 6 trfc 160 ili 110 wrt 12 pt 6 row ct 40 ras to ras 5
Da bi podesio unganged ili ganged mode moras imati dva modula da rade u dual chanel modu.
Memorija je testirana i preporucena za intel platformu na 1600. Dobri moduli rade i na amd, tako da ne bi trebalo da imas problema. Povecavanjem bclk povecavas i takt memorije, za tako nesto si trebao uzeti onu sa oznakom h koja ima hladnjake na sebi. Posto se taj procesor lako klokuje postavi memoriju na 666, i dizi takt magistrale, tako se povecava i takt nb, koji je inace spor, razlika izmedju 1333 i 1600 i nije neka ako je nb na 2000mhz. Testiranje vrsi sa prime95 i linx-om. Nekad se i pored testiranja desava restart ili bsod kad se surfuje, slusa muzika itd, tako da je potrebno pored toga i nekoliko dana da radi stabilno.
E , stavio sam klok na 8.00, nista nisam dirao cpu klok, ostao je kako jeste, na 3.2, sad mi memorija sljaka na 1720Mhz sa naponom od 1.65! Idem da je testiram Linx-om, pa javljam rezultate! :D Recite mi jos samo kako da postavim sva podesavanja u Linx-u!
Linx se prosto podesava, sam prepoznaje instrukcije za 32 ili 64 bita, a u opcijama mozes i to podesiti. Ostalo ti ostaje broj ponavljanja i kolicina memorije koju ce zauzeti. Uvek ostavi malo slobodne memorije, nemoj ici na maximum. Klok procesora si menjao, stavio si magistralu na 215 pa zato imas memoriju koja radi na 1720, ali nista strasno, mada je preporucljivo da postavis hladnjak, na tom naponu i toj frekvenciji grejanje nije zanemarljivo, iako cipovi mogu da izdrze do 85 stepeni, za dugotrajan i stabilan rad je preporucljivo neprelaziti 60 stepeni.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.