bio je X3 720BE 2.8 a sad je X4 20 2.8 koji je to iz original serije X4???? jel neko imao problem sa otkljucanim cetvrtim jezgrom kao ja u stres testu na 3.4GHz posle 1 i po min proc pobenaveo izbacivao neke roze pravougaonike preko gedzeta u win7 i pao je test posle tih min i po, a kad sam ga spustio na 3.2 izdrzao je 30 min bez i jedne greske! to je 100% do tog cetvrtog jezgra a?
Taj procesor otkljucan je isti kao Phenom II x4 920 koji isto radi na 2.8 GHz. A na 3.4 je procesor ocigledno nestabilan i bilo bi dobro da skines Linx ili neki drugi stres program da bi bio siguran da je stabilan na 3.2 Ghz.
zaboravim da navedem da sam u linX uradio test. oko 30min je radio na 3.2 i prosao je bez problema i jos posle toga 2h igranja stalker cs, dirt2 i crysis warhead. nije nigde bagovao!!! znaci fora sa tim koji je proc od original serije je u brzini kojom radi s tim da nije stabilan kao originali na vecim brzinama ovaj moj X4 20 3.2 jednako X4 955 3.2(stim da se ne dize gore).......
Povećaj mu malo napon, pa onda probaj, ako ti i tada bude izbacivao te artefakte, onda se bojim da je problem ili u četvrtom jezgru ili je čip sam po sebi nestabilan za OC. Isto tako, probaj sa x3 na 3,4GHz, da bi bio siguran da je do četvrtog jezgra.
Crosshair IV Formula/X6 1055T & Prolimatech Super Mega & push/pull/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T & CFT-600-14CS
Pa ako ne moze nemas ti tu sta da se bunis. Niko ti ne garantuje kad kupujes proc da on moze da se klokuje na toliko i toliko... Sve zavisi od primjerka. Ako podjes da ga reklamiras na los OC, ima da ti se smiju. Jesi li probo da povecas voltazu?
sa 4-tim jezgrom da je stabilan....meni se desavalo da mu rade sva 4 jezgra,ali da u igrama nekako secka,a sa dva,sve radi najnormalnije,u pitanju je bio phenom 550...sve je to lutrija.a to sto je black edition,znaci samo da mu je otkljucan mnozioc...
evo vratio sam na X3 i stavio brzinu 3.5GHz i cim sam usao u windows pojavio se plavi ekran!!!? bem ti ovaj BE kad ne moze da se digne brzina. a sad sam stavio 3.3 pa evo radi.... i da nece da mi obara brzinu i ako je ukljucen cool quiet mod
Ma ne možeš ništa da zezneš. Tehnički bi mogao kad bi stavio neki sulud napon pa bi se čip degradirao vremenom. Za tvoj procesor, gornja granica napona je 1,425V, što bi značilo da opušteno možeš da staviš tih 1,32V. Meni sad nije jasno, zašto taj MSI kuka, al` recimo flešuj mu bios, pa da vidimo šta će onda da kaže. Juriš 3,5GHz? Ok, ako neće 17,5x200, onda podigni fsb na recimo 225-226, a množilac na 15,5. Probaj sa 1,35V, ako neće(verovatno neće), onda povećavaj malo dok ne dobiješ stabilan klok. EDIT: Ovo važi za 3 jezgra, zaključili smo da je četvrto disfunkcionalno.
Crosshair IV Formula/X6 1055T & Prolimatech Super Mega & push/pull/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T & CFT-600-14CS
ok sacu probam da povecam FSB i da oborim mnozilac i da stavim 1,35V javljam uskoro sta je bilo. inace sa cetiri jezgra lagano je radio na 3.2 posle svih testova i igara nije brljao na toj brzini!!!
za 3500 MHz. opet je poludeo i pokazao plavi ekran pri ulasku u win. ipak cu ja da otkljucam cetvrto jezgro i da ga drzim na recimo 3.0 time cu i vise nego anulirati brzinu sa 3 jezgra. to ti je kad petljam sa AMD trebao sam lepo da uzmem Intel i da resim problem
posto mi je pravila problem sa klokovanjem memorije imam OCZ ddr2 mem koja moze da radi na 1066 cim pokusam da je stavim na tu vrednost zabaguje ceo komp i dok ga ne ugasim nista osim crnog ekrana ne pokazuje! ladnjak na proc je Thermaltake BigTyphoon 12` ! s ladjenje nemam problem
Evo sad pogledah na netu, pa mi zapade ovaj citat za oko: ` Sami explained that a common overclock was around 3.7GHz with 3.9GHz the best case with high-end air cooling. CPU core voltages from 1.45-1.55V should be OK, but it`s not uniform that `more voltage = better` as some prefer closer to 1.45-1.5V rather than 1.55V. Since AMD is still using Silicon on Insulator (SOI) technology for its 45nm products, it`s less sensitive to voltage increments unlike Intel`s 45nm with High-K MG.` Probaj sa 1,4 - 1,42V na 3,5GHz i 225x15,5 i 200x17,5, čisto da eliminišeš mogućnost da je čip kilav.
sad je prosao 3500 MHz! ucitao je win bez frke. stavio sam kako si mi rekao na 1.40 V i 17.5 mnozioc i ucitao je bez problema. jel to znaci bio problem nedovoljno struje za tu brzinu???
Baš to. Rekoh malopre da se ti x3 phenomi nisu baš proslavili sa OC-om, ali jbg sad. Da bi bio potpuno siguran, odradi neki test stabilnosti, recimo linx 50 krugova sa svom memorijom ili prime 95 ili AMD stability test iz AMD overdrive-a. Ako ti pukne pri nekoj od iteracija, ti opet malo dodaj napon, recimo +0,03V i tako dok ne dobiješ potuno stabilan cpu. Sumnjam da će ti trebati više struje, ali eto budi spreman i na to.
:: sad je prosao 3500 MHz! ucitao je win bez frke. stavio sam kako si mi rekao na 1.40 V i 17.5 mnozioc i ucitao je bez problema. jel to znaci bio problem nedovoljno struje za tu brzinu??? :: ::
Pa, u principu jeste, ali eto neko će reći da za neke ozbiljnije stvari(render) treba više krugova. Ako te smara da radiš 50 krugova, onda skini Cinebench 11,5 i pusti da renda CPU jedno 10x za redom(max 8-9 minuta). Ako ni tad ne pukne, onda je stabilan.
Čestitam! Ostvario si dobar klok! Probaj naravno sa većim, što da ne, zapamti gornja granica po specifikaciji je 1.425V, što znači da možeš da ga teraš opušteno 1,45-1,5V bez cimanja da će se cpu degradirati. Ali, mislim da nemaš potrebu za tim. I kaži sad da je Intel bolji
sad malo sam bio nervozan sto sam uzeo cpu koji je AMD-ov adut za klokovanje a zeza. ali eto ipak nije mogao da prelazi 3.5 dok mu se ne obezbedi dovoljno struje.... bunilo me je a i sada me buni sto mi u biosu ne preporucujem da prelazim 1.318 V mogu ce je to obojeno u crveno da bi se sprecilo da diraju neki koji ne znaju sta cine tim potezom.... javljam ovih dana dal moze da ide na 3.6 i posle 3.7 preko toga ne bih isao!!!!!
Kažem ja tebi, rokni ti njemu fleš biosa, pa da vidim šta će onda da pokazuje taj MSi. CPU ti je dobar i na 3,5, ali ako može udri ga još jače. Aj` pa sa srećom u overclockinku! EDIT: Ipak ti njega dižeš sa 2,8 na 3,5, retko koji cpuu može to da podrži bez promene napona, jer su pri fabričkim klokovima naponi maksimalno optimizovani.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.