U pitanju je AM2 procesor Athlon X2 6000+ @ 3100, brisbane jezgro. Kada je procesor pod opterecenjem pokazuje jako veliku temp (jendo jezgro ide do 119 C a drugo do 77 C), nakon cega se racunar ugasi. Hladnjak od procesora je mozda na 50 C u trenutku gasenja a ni procesor nije nista puno topliji od toga, tj nije ni priblizno toliko vruc ali sistem detektuje pregrevanje CPU-a i gasi masinu. Da li neko zna kako da resim ovaj problem? razmisljao sam da otkinem pinove za merenje temp na CPU ali nisam nasao njihov raspored na netu? Probano i na maticnoj ploci koja ima stavku shutdown temp, probao sam da ugasim tu stavku ali i dalje cim temp navodno ode preko 120 C masina se gasi
Jesi menjao pastu da vidis hoce li da spusti temperaturu?
18.01.2011. 17:08
status: user broj poruka: 1156
Neki bolji kuler da kupujes nemas racun jer vise kosta nego taj procesor.To je defekt na senzoru od jednog jezgra ali kako ga resiti i dal moze uopste to ne znam.Probaj sa pastom,otvaranjem kucista da spustis temp. AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stock
Asus M4A785TD-V-EVO
Mushkin 2x2 gb 2000mhz
Gigabyte GTX 260OC 684/1368/2200 121gb/s XIGMATEK Go Green 700W 80Plus
procesor je proban na drugoj ploci a na ovoj ploci je proban i drugi procesor. Nije mi prvi put u praksi da vidim da CPU daje pogresna merenja temp i zbog toga gasi komp. Pre ovoga sam imao problem sa jednim 939 proc.
Znaci 100% provereno procesor pokazuje pogresnu temp i zbog toga se gasi. E sad mi treba resenje
i na obe ploce se isto ponasa? hm... guglaj malo, mada cisto sumljam... @djuroe: ma ne vredi mu mazanje&luftiranje, mora da spusti bar 50 stepeni ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
Iz tvog posta sam kazes da hladnjak nije toliko vruc ,sto govori da veza cpu i hladnjak ne provodi lepo toplotu.t.j CPU se zagreva ,ali hladnjak ne provodi toplotu dobro.Znaci probaj sa zamenom paste.Pretpostavljam da je to u pitanju ,ocisti povrsine CPU i hladnjaka pre toga.
:: Iz tvog posta sam kazes da hladnjak nije toliko vruc ,sto govori da veza cpu i hladnjak ne provodi lepo toplotu.t.j CPU se zagreva ,ali hladnjak ne provodi toplotu dobro.Znaci probaj sa zamenom paste.Pretpostavljam da je to u pitanju ,ocisti povrsine CPU i hladnjaka pre toga.
Koliko god da kuler nije dobro nalegao, CPU ne moze da dostigne toliku temperaturu. Senzori su prsli garant.
:: Iz tvog posta sam kazes da hladnjak nije toliko vruc ,sto govori da veza cpu i hladnjak ne provodi lepo toplotu.t.j CPU se zagreva ,ali hladnjak ne provodi toplotu dobro.Znaci probaj sa zamenom paste.Pretpostavljam da je to u pitanju ,ocisti povrsine CPU i hladnjaka pre toga.
Nikad se to nije desilo kod AMD-a ,a x broj sam ih stavljao ,taj Brisbane.Moze da bude pogresno ocitavanje temperature od strane bios-a,ali ako procesor ide u shutdown ,to je samo iskljucivo zbog previsoke temperature ,da bi sebe zastitio. CPU je uvek zadnja stavka koja pravi problem.Sve drugo je greska covek.Znaci ili neko iskrivi iglicu pa nagura u socket ,ili ne stavi lepo pastu i slicno.Nema sanse T senzor da je otisao.
:: Koliko god da kuler nije dobro nalegao, CPU ne moze da dostigne toliku temperaturu. Senzori su prsli garant :: :: :: :: Iz tvog posta sam kazes da hladnjak nije toliko vruc ,sto govori da veza cpu i hladnjak ne provodi lepo toplotu.t.j CPU se zagreva ,ali hladnjak ne provodi toplotu dobro.Znaci probaj sa zamenom paste.Pretpostavljam da je to u pitanju ,ocisti povrsine CPU i hladnjaka pre toga.
Ta ploca i CPU su nekad radili u slozi, i nije se pregrevao CPU. Probano je i sa termalnom pastom i kazem da sam odmah nakon gasenja racunara skinuo kuler i procesor je prilicno hladan (ne verujem da je presao nekih 45 C jer bez problema mogu drzati ruku na njemu).
Bitna stavka samo jedno jezgro ide do 119 C a drugo ostane na 77 C sto je ocit dokaz da je senzor pobrljavio jer na toliko maloj plocici kao sto je procesor nema sanse da bude 50 C razlike.
Dakle moje pitanje je sledece :
Sigurno je otisao senzor i kazem nije mi prvi put sa AMD-ovim procesorima, kako to eliminisati?
koja ploca je u pitanju i verzija biosa .. dali je update biosa doneo neko poboljsanje ? ..
ima gomila 6000-ki sa losim temperaturama ... problem je, poprilicno komplikovan nacin proracuna cpu temperature .. svako jezgro ima diodu koja samo daje struju u odnosu na temp .. elektronika na ploci ocitava struju (npr it7812f io chip) i u kombinaciji sa tabelama u biosu proracunava se temp .. i to nije prosta racunica jer ima vise tabela u zavisnosti od stepinga cpu i megaherca , da stvar bude jos komplikovanija na procesoru postoji TEMPTRIP registar sa ofsetom svake diode (kalibrisano u AMD-u) i taj ofset je unique za svaku diodu na svakom procesoru , .. ako je taj ofset izvan granica onda i chip za ocitavanje mora to dodatno da kompenzira ..
probaj da spustis cpu na 3GHz i proveris napon na njemu ..
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.