Da vidimo, pitanjce za OC stručnjake ... recimo, imam siromašnu cicijašku konf. MSI 770-c45 i AMD II x2 250 i iz BIOS-a ladno cpu ide na 3.6GHz sa 1.4v ... sve to stabilno radi ispod 40c u kućištu sa uključenim dodatnim vent. i nemam primedbi. Eh sad, zanima me koliko bi temperatura CPU bila niža ako zamenim originalni kuler nekim dodatnim tj. boljim? Mislim na prosek 20€ kulere sa onim bakarnim cevčicama koje naležu na proc. i odvode toplotu?!? Primer CM Vortex Plus RR koji je manji ili veličina poput Ximatek Gaia ili sl.?!? Nebitno, baš me zanima vredi li cimanje od 20€ i da li bi to uticalo na duži radni vek CPU i naravno, da li su tiši od kulera iz kutije sa procesorom? Hvala!
Kod overkloka uvek vredi staviti aftermarket cooler. I da tisi su kuleri, dosta njih zato i menjaju stock. Em sto lepo lade, em sto tisi, plus izgledaju bolje :)
LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
:: Da vidimo, pitanjce za OC stručnjake ... recimo, imam siromašnu cicijašku konf. MSI 770-c45 i AMD II x2 250 i iz BIOS-a ladno cpu ide na 3.6GHz sa 1.4v ... sve to stabilno radi ispod 40c u kućištu sa uključenim dodatnim vent. i nemam primedbi. :: Eh sad, zanima me koliko bi temperatura CPU bila niža ako zamenim originalni kuler nekim dodatnim tj. boljim? Mislim na prosek 20€ kulere sa onim bakarnim cevčicama koje naležu na proc. i odvode toplotu?!? Primer CM Vortex Plus RR koji je manji ili veličina poput Ximatek Gaia ili sl.?!? Nebitno, baš me zanima vredi li cimanje od 20€ i da li bi to uticalo na duži radni vek CPU i naravno, da li su tiši od kulera iz kutije sa procesorom :: Hvala ::
ma jok,oko 3.6-3.7 krece da guta napon i da se greje ko lud. tu je prava granica za svaki dan. @cic: menjaj kuler ako ti smeta buka, temperatura ti je super. za 20e si mogao da kupis jos jedno jezgro ili L3, lose ti ide cicijaski management ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
:: I pokusaj prvo da OC-ujes jos malo, sa povecanim naponom ako ima potrebe. :: :: Posle kupis CM hyper 212+ i uzivas ^ :: :: MSI KA790G :: AMD Phenom II x4 92 :: Thermaltake V1 CL-P040 :: Kingston KHX 920Mhz CL4 2x1G :: PowerColor HD 4770 512M :: Samsung SpinPoint F3 500GB 16M :: Silverstone SST-ST50F-230 500W :: ::
Re: Re: Vredi li zameniti stock kuler nekim boljim?!?
18.01.2011. 23:38
status: user broj poruka: 19073
gosn` snupi ti je lepo sve objasnio, cak i da se ne bavis klokovanjem, stock cooler se DERE kad se optereti, osetices mir i tisinu kada metnes novi cooler sa vecim ventilatorom, ja ti preporucujem da bude 120mm (xigmatek)
:: Kod overkloka uvek vredi staviti aftermarket cooler. I da tisi su kuleri, dosta njih zato i menjaju stock. Em sto lepo lade, em sto tisi, plus izgledaju bolje : :: :: LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apoll :: :: :: Da vidimo, pitanjce za OC stručnjake ... recimo, imam siromašnu cicijašku konf. MSI 770-c45 i AMD II x2 250 i iz BIOS-a ladno cpu ide na 3.6GHz sa 1.4v ... sve to stabilno radi ispod 40c u kućištu sa uključenim dodatnim vent. i nemam primedbi. :: :: Eh sad, zanima me koliko bi temperatura CPU bila niža ako zamenim originalni kuler nekim dodatnim tj. boljim? Mislim na prosek 20€ kulere sa onim bakarnim cevčicama koje naležu na proc. i odvode toplotu?!? Primer CM Vortex Plus RR koji je manji ili veličina poput Ximatek Gaia ili sl.?!? Nebitno, baš me zanima vredi li cimanje od 20€ i da li bi to uticalo na duži radni vek CPU i naravno, da li su tiši od kulera iz kutije sa procesorom :: :: Hvala :: ::
:: TAj tvoj cpu 40 evra + 20 evra za kuler = 60 evra za 3.6GH :: Phenom X2 555 = 70 evra za 3.8GHz sa Stock kulerom Auto napon + mogucnost otkljucavanja ::
Kad covek pocne da razmislja sta se sve ne isplati kad je hardwer u pitanju, dodje do porazavajucih rezultata :)
LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
:: A kad prodaš ovaj od 40e ostane ti kuler od 20e za sledeći procesor :: :: ... kako tu ispasti pametan. :: :: Always carry a flask of whiskey in case of snakebite :: Furthermore, always carry a small snake. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: :: :: TAj tvoj cpu 40 evra + 20 evra za kuler = 60 evra za 3.6GH :: :: Phenom X2 555 = 70 evra za 3.8GHz sa Stock kulerom Auto napon + mogucnost otkljucavanja :: :: ::
Ako hoce da da 20 evra da mu bude brzi komp, neka da jos 10 i neka bude puno brzi... :)
BTW. Svi stock kuleri lepo `lade AMDa, tako da sa nekim kulerom od 20 evra ne mozes znacajno spustati temperaturu. Pod tim znacajno ne smatram sa 40 na 30, jer mu raspon od 40-60 uopste ne smeta. 20 evra ti se isplati da das za kuler ako zelis nesto tisu masinu, a za neko znacajnije obaranje temperature zaboravi.
Kod stock brzine mozda, al kod kloka, u mom slucaju nije tako. Sa 2.8 sam popeo na blizu 3.4, stock je terao ka 70, nisam smeo da ga pustim skroz, a sa hyper 212+ 52-3 stepena. Znaci, tako je u mom slucaju.
:: Ako hoce da da 20 evra da mu bude brzi komp, neka da jos 10 i neka bude puno brzi... : :: :: BTW. Svi stock kuleri lepo `lade AMDa, tako da sa nekim kulerom od 20 evra ne mozes znacajno spustati temperaturu. Pod tim znacajno ne smatram sa 40 na 30, jer mu raspon od 40-60 uopste ne smeta. 20 evra ti se isplati da das za kuler ako zelis nesto tisu masinu, a za neko znacajnije obaranje temperature zaboravi. :: :: S1000R :: ::
Otkljucani 555 na 3.8GHz (ide ne 4 stabilno) 40-60 u sintetickim testovima ide do 65 na trenutke. Dakle nije bilo potrebe. Ima i toga, dosta zavisi od samog primerka, ali ove 250ice se zaista ne greju. Pre fenoma imao sam upravo 250@3.4GHz, kojoj sam otkacio ventilator sa stock kulera, igrao F1 2010 i kada sam zavrsio posle nekih sat vremena temperatura je bila preko 110 stepeni!!! ne secam se tacno koliko, i CPU je i dalje radio! Osecao se miris plastike ventilatora sa kulera, koji je naravno bio usijan... Sa upaljenim :) ventilatorom, nikada mi temp nije dosla u 60 stepeni.
E bas to, zavisi od primerka, a ovaj moj je izgleda probirljiv :)
Aj pa pozdrav
:: Otkljucani 555 na 3.8GHz (ide ne 4 stabilno) 40-60 u sintetickim testovima ide do 65 na trenutke. Dakle nije bilo potrebe. Ima i toga, dosta zavisi od samog primerka, ali ove 250ice se zaista ne greju. Pre fenoma imao sam upravo 250@3.4GHz, kojoj sam otkacio ventilator sa stock kulera, igrao F1 2010 i kada sam zavrsio posle nekih sat vremena temperatura je bila preko 110 stepeni!!! ne secam se tacno koliko, i CPU je i dalje radio! Osecao se miris plastike ventilatora sa kulera, koji je naravno bio usijan... Sa upaljenim :) ventilatorom, nikada mi temp nije dosla u 60 stepeni :: :: S1000R :: ::
:: :: @cic: menjaj kuler ako ti smeta buka, temperatura ti je super. za 20e si mogao da kupis jos jedno jezgro ili L3, lose ti ide cicijaski managemen :: :: Ih ... ograničen sam ljudi na vodoravno kućište uklopljeno sa HIFI komponentama u dnevnoj sobi uz monitor od 27 inch-a ... tako da sam tim putićem i išao prilikom odabira komponenti. Ne bi meni smetalo da platim ni 50€ više CPU ili pak bolju grafiku, ali ove komponente troše malo i zadovoljavaju tih 350W koje stoje u kućištu, i još vizuelno samo kućište `Cooler Master Cavalier 4` lepo naleže uz ostale komponente. .) Na žalost, napajanje je manje od uobičajenog tako da nije baš podesno za zameniti drugim. Uz t o i kućiše nije preveliko i teško da bi u isto stao neki kuler tipa CM hyper 212+, ... zato sam i pomislio na onaj nižeg profila CM Vortex Plus RR koji bi se uklopio. U svakom slučaju prežalio bih tih 20€ ako bi buka bila niža ... što se tiče OC-a to mi i nije baš toliko potrebno jer mi PC zadovoljava sve potrebe ... Poz., svima i hvala na predlozima!!!
ako imas neku jacu grafiku, vec ti dosta struje ide na nju, nikako ti nije pametno da sa tim napajanjem przis procesor. sa druge strane, ako ti je slabija grafika, a ne radis nista profi, dosta ce ti biti i tih~3ghz. keep it cool. vortex vrti do 2800, nesto ne verujem da je tih, ma sta pisalo u specifikaciji. kolika ti je unutrasnja visina kucista da iskopamo nesto? ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
nesto ga gledam, dal bi mogle da se pokrive/poseku ove zice nasuprot pajpovima i da se zavuce vent izmedju rebara i baze? ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.