Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Cemu sluzi ovaj uredjaj
STRANA 1 OD 1
nbkom Cemu sluzi ovaj uredjaj 04.10.2025. 23:04 T69445

status: user
broj poruka: 363

Naleteh na uredjaj Vampire v4+ standalone.Kosta oko 600e.Da li je ovo samostalni racunar u mini obliku,da lio moze da radi samostalno,koji os koristi i ima li razvijenih programa za njega.Negde ga povezuju sa amigama(modrna avremena verzija iste)..S obzirom na cenu, vredi ili ovo cemu ili je jos jadan luksuz-hobi za ljubitelje cudnoh sprava .Moze li da rade linuxi na njemu.- https://shoq-apollo - computer-com.translate.goog/product_info.php?products_id=1&_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sr&_x_tr_pto=sc
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
alrad 04.10.2025. 23:34 #683998

broj poruka: 4896

Pa piše ti sve, Amiga i Atari ST u samostalnom računaru sa modernim konektorima.
Dal vredi ili ne, zavisi od tebe.

Eto tolko od mene, a siguran sam da će damageglupsiki069 da ti objasni mnogo bolje.

nbkom Treba li nam ... 05.10.2025. 12:42 #684002

Ma video sam to ali ako je svrha samo emulacija starih racunara-programa...Imam pitanja-da li se za vampira v4 pise moderni softver i da li je upotrebljiv kao savremeni racunar(za kucnu upotrebu,za igre nije bitno),da li ta firma mozda ima zasticeno pravo da ih pravi..Zar firme u kini ne bi mogli da proizvedu bilo sta ako im se naruci pa i to,naravno ako postoji interesa.Na stranim forumima ostala je vecna rasprava treba li to ljudima ili ne(ovi old fanovi kazu ne,-samo stari hardver i programi ovi neki moderni -moze,sto da ne-nije bitno sta je ispod haube ako radi kako treba i itd).Na kraju krajeva zar ne moze neko da lepo ispita trziste-ljudi treba li vam to ili ne.Ti si dosta pisao o tome,izaslu su razne verzije ali da li su sve uspesne?.Da uprostimo treba li to ljudima ili ne po toj ceni i koliko ih ima ako samo sluzi za pokretanje starih programa-mada pretpostavljam koje je fan dace kolko traze za to(kod nas bi izaslo sa dazbinama 1000e)?

nbkom Dopuna.. 05.10.2025. 12:46 #684003

Pitao sam jos nekog ali svuda je podela da,ne i mozda ako je jeftino,tipa 150 do 200e.

alrad 05.10.2025. 13:25 #684004

broj poruka: 4896

Pa ova dopuna ti je i odgovor. Ako je jeftino može inače je po meni besmisleno kad sve može da se emulira. Zato Kinezi prodaju milione jeftinih stvarčica, dovoljno je da na svakoj zarade jedan dolar. Vampir nije upotrebljiv kao savremeni računar ako pod tim podrazumevaš moderni PC. Meni to ne treba a kome se daje 1000e za tako nešto njegova stvar. To je nešto kao Spectrum Next koji se na Ebay prodaje za oko 400 funti pa vidi koliko ima interesenata. U Srbiji verujem od 2 do 3. Skup hobi, ništa više.

imarkovic Re: Dopuna.. 05.10.2025. 23:51 #684008

broj poruka: 19111
Ја бих волео да знам због чега би дао сома еура за нешто и онда ту буџио линукс или други систем уместо оног за шта је намењен? Или чак и 600е. Има интелов сличан који је супериорнији за све остало и кошта мање.

Лично, као љубитељ ретро конзола, набавио сам оригиналне које сам хтео јер то је нешто посебно имати, остало за емулацију.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: Pitao sam jos nekog ali svuda je podela da,ne i mozda ako je jeftino,tipa 150 do 200e
::
::
nbkom Poruka 06.10.2025. 09:42 #684010

Ma nesto sam pretrazivao za amigu i zakaci mi se reklama za apollo v4 a6000,koji je valjda vampir v4 ubacen u moderno kuciste koje lici na a600(kosta oko 900e),pa zato.Neko rece uprosceno to je luksuz kao sto imas firmiranu garderobu tako neko hoce da palti da ima unikatnu spravu,mada ako moze da nativno pusta programe i kad bi neko portovao neku linux distribuciju....E sad ljudi bi uzimali kad bi bilo 200e iako im ne treba al da probaju i kad bi bila neka linux distribucija moglo bi to.O tome su dosta ljudi pricali na mtrezama a verovatno autor nije dao ideju kin proizvodjacima a i sto kazes postoje druga resenja.Ja povremeno koristim uae i pi-3 i radi posao u dokolici.Da podvucemo nije neophodno za zivot...

nbkom dopuna 06.10.2025. 09:47 #684011

Ja sam se zanosio da recimo nabavim ona 3d printana kucista,koja lice na originale ali i to je nerealno skupo tako da je i to luksuz.

imarkovic >> 06.10.2025. 10:11 #684012

broj poruka: 19111
Не бих то назвао луксузом, нешто ми то звучи погрешно. Ако те занима линукс, онда узимаш оно на чему ће линукс да ради. Ако ти треба нативно за амигу, онда узимаш вампира или конзолу.. А не неки хибрид.. Тако ја видим.
Уосталом, ја себи планирам да спакујем од обичног компа `Batocera`, то би био готов линукс спреман за емулацију скоро свих тих ретро конзола. Може и да се искомбинује да има 2 система, јер се учитава или са УСБ-а, или са диска.
Читао сам доста о томе и делује ми као најбоље решење оптимизовано само за емулацију.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

vladapsd Re: 06.10.2025. 17:34 #684013

broj poruka: 1018
@nbkom
Najbolje sačekaj da retrogames izbaci amigu 1200, 99% će biti emulacija a ne FPGA, ali će bar izgledati kao A1200 i verovatno će biti i dosta brža, a i solidno kompatibilna sa amiga softverom.
Meni se pored WinUAE, najbolje pokazao Amibian na Raspberry PI 3, gde od početka setujem konfiguraciju, instaliram workbench, igre i aplikacije, tako da dobijem nešto približno pravim commodore amigama. I Pimiga je OK ali mi to deluje previše moderno sa novijim amiga OS-ovima i nema taj retro vibe.

I7 12700+LC-CC-120-lico/Asus Prime B660M-A D4/Gigabyte RTX4070 Super Eagle /32GB DDR4 3200MHz/500GB Kingston M2+256GB Intel SSD+WD black 750GB+1Tb Samsung+1Tb Seagate/Asus 750W/Chieftec LCX-03/Dell P3223DE/Altec Lansing 4100

shkomi Nase gore list 07.10.2025. 08:56 #684014

broj poruka: 855
Tvorac originalnog Vampire je Igor Majstoorovic Majsta
Pisao je ovde

https://forum.benchmark.rs/threads/moji-akceleratori-za-amiga-600-racunar.251697/

V4+ je prepakovan standalone vampire maksimalno komercijaliyovan od kompanije koja nije bas na glasu

5700x3d
Aorus x570 elite
Gigabyte 7800XT
2x16gb HyperX fury
Samsung 970 EVO
WD Gold 8tb
Corsair7000d
Seasonic 750W Focus Gold

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60461. Broj poslatih odgovora: 648015.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs