Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Moša od strane matične ploče
STRANA 1 OD 2  
Panta019 Moša od strane matične ploče 02.02.2011. 20:54 T33311

status: user
broj poruka: 1583
Danas mi ploča napravi jednu malu živčanu trzavicu (odnosno mošu) koju sam lako rešio ali nije baš prijatno.

Komp je bio ugašen ali nije bio isključen iz struje u momentu kada sam na manje od minuta priključio neki usisivač od 1000W na isti dupli šteker u zidu na koji je priključen produžni kabl koji služi za komp, zvučnike, IPTV STB, HG520s. Znam da ne treba na isti šteker komp i usisivač ali pomislio sam da neće ništa da mu fali za minut vremena.

Posle toga kada sam upalio komp ploča je vrištala iz sve snage visokim ujednačenim tonom. I pored toga se Windows butovao kao da mu ništa nije. Na velike brzine sam pogledao na netu šta kaže za Award bios kada se čuje takav ton. Po uputstvu piše da se takav ton čuje kada se procesor pregreva što nije imalo blage veze sa mozgom u mom slučaju jer je realno stanje bilo 30 stepeni idle, 49 stepeni load u linx-u za vreme vrištanja ploče.

U svakom slučaju vađenje bios bakterije je rešilo problem i pištanja više nema. Sve ostalo što je priključeno na produžnom kablu radi bez promena.

Gigabyte GA-MA790XT-UD4P
Amd Phenom II X4 955BE
CM Hyper 212 (ne plus)
Corsair TX 750W

Hint : Nemojte dozvoliti da vam veći potrošač kao usisivač uopšte bude priljučen na isti šteker ili produžni kabl na kome je kompjuter priključen.

Ja sam prošao nabolje što sam mogao da prođem a moglo je da bude i gore.

Master Splinter.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Snoopy- - - 02.02.2011. 21:07 #291203

broj poruka: 6083
Viš, to mi ne bi palo na pamet, da imam dupli sigurno bih ukljucivao, cemu sluzi dupli ako ne koristim? Sreca pa imam 1, a u njega udenuo neku zastitu, isto kao uticnica, pa tek onaj metro produzni

LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Ap

Mixx ... 02.02.2011. 21:13 #291208

broj poruka: 2931
cek malo, komp (iskljucen) ti je bio na istoj fazi sa usisivacem, kao i jos gomila stvari u kuci, iskljucio si usisivac, ukljucio komp i mislis da je problem zbog toga sto su bili na uticnicama koje su fizicki blizu jedna drugoj? ajd pojasni malo, ne kapiram najbolje

codeus .... 02.02.2011. 21:28 #291221

broj poruka: 4054

kazo je da je na isti produzni gde je komp .. spojio usisivac (sloboda cacak) i kad je zavrsio sa ubacivanjem prasine u kesu .. pri paljenju kompa culi su se franeticni zvuci .. i panta se sad uplasio da je to do usisivaca i vise nece usisavati sobu ... jelte ..

ja ima na istoj fazi .. jedan produzni ustekan u zid .. sve rupe na produznom popunjene .. plus jos jedan produzni ustekan u prvi produzni .. sve rupe popunjene .. i jos jedan produzni uboden u prethodni produzni ... sve rupe popunjene i JOS jedan produzni od 20m sa dve rupe koji je jedini slobodan za nova ubadanja .. na sve te zice spojeno je 2-3 desktopa .. 4-5 lapova .. zvucnici .. dsl ..wifi .. lemilica .. duvaljaka ... pda .. ma brdo stvari ..

i pride jos ukljucujem BGA masinu 2kw ... a ponekad i FEN 1kw ... prvi produzni je iz nemacke (to nemora da znaci da je kvalitet) ostali su domestikusi ...

nikad ... NIKAD .. problem
Panta019 Da pojasnim 02.02.2011. 21:41 #291228

Mixx :
Šteker u zidu je dupli, uzemljen je i priključen na el.instalaciju preko jedne žice jer je na njegovom mestu nekada bio običan šuko.

U jednu utičnicu na štekeru je uvek priključen produžni kabl a na produžni kabl je priključen komp, zvučnici, HG520s, IPTV STB, bežični fiskni telefon. Drugu utičnica na štekeru je uvek koriščena za punjenje mobilnih telefona.

U trenutku priključenja i paljenja usisivača kompjuter je bio ugašen ali ne i isključen sa strujne mreže.

codeus :
Kabl od usisivača je dovoljno dugačak da može da se uključi drugu šuko utičnicu u drugoj prostoriji i da se usisivač koristi u prostoriji gde mi je komp. Tako se obično i radilo.

Uplašio sam se da je usisivač prečukao matičnu ploču.

Master Splinter.

Snoopy- Re: .... 02.02.2011. 21:43 #291229

Nikad problem zato sto nemas gtx480 :P
A i nabroja sve da ukljucujes sem usisivaca, tu je tvoja sreca. I da, nisi razmotrio situaciju ako mu usisivac radi na filter sa vodom. Svi su danas povrsni
:)

LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Ap

::
:: kazo je da je na isti produzni gde je komp .. spojio usisivac (sloboda cacak) i kad je zavrsio sa ubacivanjem prasine u kesu .. pri paljenju kompa culi su se franeticni zvuci .. i panta se sad uplasio da je to do usisivaca i vise nece usisavati sobu ... jelte .
:: ni
:: ja ima na istoj fazi .. jedan produzni ustekan u zid .. sve rupe na produznom popunjene .. plus jos jedan produzni ustekan u prvi produzni .. sve rupe popunjene .. i jos jedan produzni uboden u prethodni produzni ... sve rupe popunjene i JOS jedan produzni od 20m sa dve rupe koji je jedini slobodan za nova ubadanja .. na sve te zice spojeno je 2-3 desktopa .. 4-5 lapova .. zvucnici .. dsl ..wifi .. lemilica .. duvaljaka ... pda .. ma brdo stvari .
:: i pride jos ukljucujem BGA masinu 2kw ... a ponekad i FEN 1kw ... prvi produzni je iz nemacke (to nemora da znaci da je kvalitet) ostali su domestikusi ...
:: nikad ... NIKAD .. problem
djuroue1 Re: Re: .... 02.02.2011. 21:56 #291237

broj poruka: 1156
Sto jes,mozda mu je usisivac strcnuo(svrsio) na plocu ali tada bi njegova ploca zavrsila u vecnim lovistima(ako je stranica otvorena) inace tvoja teorija snoopy stoji na staklenim nogama :) Sedi jedan :P
AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stock

Asus M4A785TD-V-EVO

Mushkin 2x2 gb 2000mhz

Gigabyte GTX 260OC
684/1368/2200 121gb/s

XIGMATEK
Go Green 700W 80Plus

:: Nikad problem zato sto nemas gtx480 :
:: A i nabroja sve da ukljucujes sem usisivaca, tu je tvoja sreca. I da, nisi razmotrio situaciju ako mu usisivac radi na filter sa vodom. Svi su danas povrsn
:: :
:: LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT A
:: ::
:: :: kazo je da je na isti produzni gde je komp .. spojio usisivac (sloboda cacak) i kad je zavrsio sa ubacivanjem prasine u kesu .. pri paljenju kompa culi su se franeticni zvuci .. i panta se sad uplasio da je to do usisivaca i vise nece usisavati sobu ... jelte .
:: :: ni
:: :: ja ima na istoj fazi .. jedan produzni ustekan u zid .. sve rupe na produznom popunjene .. plus jos jedan produzni ustekan u prvi produzni .. sve rupe popunjene .. i jos jedan produzni uboden u prethodni produzni ... sve rupe popunjene i JOS jedan produzni od 20m sa dve rupe koji je jedini slobodan za nova ubadanja .. na sve te zice spojeno je 2-3 desktopa .. 4-5 lapova .. zvucnici .. dsl ..wifi .. lemilica .. duvaljaka ... pda .. ma brdo stvari .
:: :: i pride jos ukljucujem BGA masinu 2kw ... a ponekad i FEN 1kw ... prvi produzni je iz nemacke (to nemora da znaci da je kvalitet) ostali su domestikusi ...
:: :: nikad ... NIKAD .. problem
Panta019 Re: Re: .... 02.02.2011. 21:58 #291239

Potrefio je da je Sloboda Čačak sa kesicama.

Master Splinter.

:: Nikad problem zato sto nemas gtx480 :
:: A i nabroja sve da ukljucujes sem usisivaca, tu je tvoja sreca. I da, nisi razmotrio situaciju ako mu usisivac radi na filter sa vodom. Svi su danas povrsn
:: :
:: LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT A
Snoopy- Koja teorija? 02.02.2011. 21:59 #291241

Hm?

ICEsd ima logike 02.02.2011. 22:00 #291242

broj poruka: 2158

Svaki motor koji se pusti u rad povuce ogromnu struju iz mreze, isti taj motor kada se iskljuci hoce da vrati struju u mrezu kada se jos okrece, e sad ako je upitanju neki nas domaci stariji model eto problema, mada mi nije jasno kako je proso napajanje racunara pa zavrsio na maticnu.

Test usisivaca je prost uklicite ga u struju pustite da se motor nanjemu zavri na max. i nek radi par sec. pa onda iscupajte uticnicu iz stekera i na kratko spoj te Fazu i nulu od utikaca rukom ako vas prodrma malo struja znaci da usisivac neradi kako treba tj. radi al nema zastitu od vracanja struje u mrezu.

Da ponovim od predhodnih postova napajanje racunara mora biti povezano u uticnicu koje ima uzemljenje, ako nema uzmite glimericu i stavite na neofarbani deo kicista i videcete da ona svetli znaci da je celo kiciste pod naponom nekim nisam merio kojim al znam da nije smrtonosno.

cicija Jezivo 02.02.2011. 22:02 #291243

broj poruka: 411
Ma idi ... Gigabyte ploča od 110€ i `komercijalno` napajanje (kako veli @Mixx) od isto toliko EU novčanih jedinica ... nije ni čudo ... da je u pitanju MSI 770 C45 od 50€ i CM 350W od 25€ ... to se ne bi desilo ...
Ili, da je kupio proverenog nemca LCpower ... ne bi mu ploča vrištala čim oseti protivnika u štekeru.
Jezivo .. i onda mi savetuju da kupim što bolje napajanje za `peglanje` napona i sl. zahebancija? More, braćo kinezi, eve me! :):):)

CrniGrujan Re: Jezivo 02.02.2011. 22:15 #291249

broj poruka: 128
Da je imao kineza sad bi garant ploči ljubio slike po banderama.

:: Jezivo .. i onda mi savetuju da kupim što bolje napajanje za `peglanje` napona i sl. zahebancija? More, braćo kinezi, eve me! :):):
tortojed Veoma sumniva prica. A i objasnjenje `vracanje struje u mrezu`... 02.02.2011. 22:38 #291257

broj poruka: 11019
ne pije mnogo vode - ne traje to `vracanje` (povratna elektromotorna sila) toliko dugo da bi mu se pripisala pojava ovog problema.
Da nisi ti Panto usisavao prasinu u kucistu kompa, pa čuknuo nesto na mat. ploči, pomerio neki kabl itd.?

CrniGrujan Re: Veoma sumniva prica. A i objasnjenje `vracanje struje u mrezu`... 02.02.2011. 22:47 #291266

broj poruka: 128
Ma čudnih stvari ima, nedavno rastavim komp da bi skinuo kuler i zamenio pastu, sklopim ga ponovo kad ono bios resetovan, niti sam pipao džampere nit vadio bateriju, niti sam pipkao ploču u vunenom džemperu, najlonskoj kabanici i gumenim cipelama.

:: ne pije mnogo vode - ne traje to `vracanje` (povratna elektromotorna sila) toliko dugo da bi mu se pripisala pojava ovog problema.
:: Da nisi ti Panto usisavao prasinu u kucistu kompa, pa čuknuo nesto na mat. ploči, pomerio neki kabl itd.
Mixx ... 02.02.2011. 22:48 #291268

gledaj ovako, panto, svi monofazni potrosaci u kuci su ti rasporedjeni na 3 faze tj. zice. na jednoj od tih faza tj. zica ti je komp, zajedno sa ~trecinom svih potrosca koje imas. da li su oni fizicki ukljucuju u istoj tacki (dupli suko, produzni sa vise uticnica itd) ili izmedju imas po par metara kabla isto ti dodje. svi se oni negde spajaju u istu uticnicu

Panta019 Re 02.02.2011. 23:10 #291284

ICEsd :
Konkretni usisivač nema zaštitu od vraćanja struje u mrežu, odnosno hoće da pecne struja kada se prstom spoji faza i nula na utikaču nakon što se izvadi iz utičnice posle rada.

cicija :
Objasni svoju teoriju malo bolje.

tortojed :
To je ustvari bilo usisavanje jedne male prašine iz kućišta ali je bilo oko ploče. Vrlo sam pazio da ne pomerim neki kabl i da ne oštetim neki kondenzator. Nije mi prvi put da koristim usisivač za prašinu iz kompa samo što sam u prethodnim navratima koristio šuko utičnicu iz druge prostorije i nije bilo ikakvih problema kao što je bio ovaj danas.

Mixx :
Ma znam ja to ali kada sam koristio usisivač na svim drugim utičnicama u mojoj gajbi (izuzevši ovaj na koji je priključen komp i ostale peripetije), ovakav problem se nikada nije manifestovao čak i kada je kompjuter bio upaljen.

Master Splinter.

darkoc78 re: 02.02.2011. 23:38 #291301

broj poruka: 467
Usisivac i ne moze da vraca struju u mrezu jer kad iskljucite prekidac na njemu to prekida strujno kolo pa tako i ne moze da tece struja ni u jednom smeru. Pomenuto peckanje nastaje zbog filtera (odnosno kondenzatora u samim filterima) protiv smetnji koji se ubacuju mahom u uradjaje sa kolektorskim motorima da bi smanjili smetnje nastale usled varnicenja izmedju cetkica i kolektora motora. Ne verujem da ti je ploca prsla od usisivaca mada nije nemoguce, ako imas kvalitetnije napajanje onda ne verujem da je od toga.
darkoc78 re: 02.02.2011. 23:44 #291303

broj poruka: 467
Ja bih pre rekao da ti se nabildovala neka statika negde na ploci ili oko ploce posto si usisavao tu negde a dobro je poznato da je usisavanje solidan izvor statickog elektriciteta pa ti je to nesto pobrljavilo bios ili nesto na ploci.
codeus Re: re: 02.02.2011. 23:47 #291305

+100 .. bas sam kucao to

:: Ja bih pre rekao da ti se nabildovala neka statika negde na ploci ili oko ploce posto si usisavao tu negde a dobro je poznato da je usisavanje solidan izvor statickog elektriciteta pa ti je to nesto pobrljavilo bios ili nesto na ploci.
bstaletic Moja skromna iskustva 02.02.2011. 23:48 #291306

broj poruka: 1889
Na jedan shteker su ubodeni: 1 rachunar, 2. rachunar, modem, router, switch, TV, monitor, 2.1 aktivni zvuchnici, 2. monitor, pojachalo.

Pre neki dan sam usisavao kucishte (prvi put samostlno) i nisam vodio toliko rachuna kada sam chisti cpu cooler (znam da nije pametno), a rachunar sam prethodno izvadio iz struje i ispraznio elektrolite. Usisivach je bio uboden dva metra dalje (vazdushnom linijom). Nisam imao ni jedan problem.

Anti-depressives controlling tools of your system
Making life more tolerable

codeus ... 02.02.2011. 23:52 #291308

u tome je stvar .. comp je bio na standy naponu ... gomila chipova je u tom momentu aktivna .. a usisavanje akumulira neverovatnu kolicinu eliktriciteta da je u stanju da shipka kojom usisavate .. pobije gomilu osetljivih delova ..

super je kad je izvucen iz zida ..
Panta019 Re: ... 03.02.2011. 00:02 #291312

Ima u tome logike mada opet ne kapiram zašto se tako nešto nije desilo prilikom prethodnih usisavanja prašine iz kompa sa usisivačem. I tada je komp bio ugašen i uključen u struju kao i sada samo što je usisivač bio utaknut u šuko utičnicu u drugoj prostoriji.

Master Splinter.

:: u tome je stvar .. comp je bio na standy naponu ... gomila chipova je u tom momentu aktivna .. a usisavanje akumulira neverovatnu kolicinu eliktriciteta da je u stanju da shipka kojom usisavate .. pobije gomilu osetljivih delova .
:: super je kad je izvucen iz zida ..
ribolovac re 03.02.2011. 00:21 #291328

broj poruka: 1305
Ako ti se ponovi tako nesto znaci da ti je komp opsednut:))))))))))))
Tu ti vadjenje baterije nece pomoci. Samo POP :D

bstaletic Re: re 03.02.2011. 01:12 #291365

Ne nego prazni elektrolite. A ako zboravish evo recpta koji sam uzeo od pijatelja (vishe caletovog nego mog) za isterivanje duhova (da ne bi placao popa).

Pre nego shto ga upalish, odozgo ga rukom prekrstish tri puta (ravna i ruka i shaka, a rad je iz lakta), i onda skupish prste a nadlanicu prislonish na kucishte (gde si malopre krstio) i dok dizhesh ruku (opet, iz lakta) shirish prste sve dok ne dodju do otprilike 90 stepeni.

Ovaj recept je upalio u realnom sluchaju.
Naime, niko nije znao shta da radi sa rachunarom (zashto nece da se boot-uje, ako se dobro secam), ali kada je taj prijatelj probao ovo gore, rachunar je proradio (ustvari, radio je perfektno).

Prvi i drugi deo posta su zajebancija, dok se ovo u trecem delu stvarno dogodilo (od rechi do rechi, shto ukljuchuje drugi deo posta).

:: Ako ti se ponovi tako nesto znaci da ti je komp opsednut:)))))))))))
:: Tu ti vadjenje baterije nece pomoci. Samo POP :D
bstaletic Re: ... 03.02.2011. 01:16 #291368

A shta ako se usisavanje vrshi iskljuchivo plastichnim delovima (dodirne tachke, odnosno fizichki najblizha povrshina usisivacha je plastichna, odonsno crevo, ili plastichni nastavak)?
Shto se mene tiche nije bitno (chista radoznalost), ali mozhda nekome zatreba info na temu sigurno usisavanja rachunara.

:: u tome je stvar .. comp je bio na standy naponu ... gomila chipova je u tom momentu aktivna .. a usisavanje akumulira neverovatnu kolicinu eliktriciteta da je u stanju da shipka kojom usisavate .. pobije gomilu osetljivih delova .
:: super je kad je izvucen iz zida ..
Mixx ... 03.02.2011. 01:31 #291374

aaaaaa????
ako sam ja nesto skonto sta si sad reko.... aj snimi se kako izvodis taj ritual, placam pivo

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647800.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs