Nisam za sebe kupovao,ja imam FX6300 i zadovoljan sam a i5 7600k sam platio 150$ u americi,star par dana...preciznije placeno je prodajom aplikacije te vrednosti...
:: @Hype :: A koliko si platio i5 7600k :: R5 1600x ce biti otprilike isto para ,a sahranice ga sa 6c/12t vs 4c/4t.. :: :: :: :: :: :: Da je ryzen jeftiniji to bi bio dobar udar na intel,ovako nista znacajno...
Nema potrebe za ni jednim ako to ne zahteva posao...ciji je jaci ili veci mnogo me ne zanima...
:: :: :: Vecina ljudi na ovoj planeti kosristi racunar za internet,multimediju i poneku igricu a dosta uopste ne igra,da li njima treba ovoliko jak proceosr i ovoliko bacanje para?...za takve ljude je dovoljno ako ne i previse fx6300 koji je bio nov 100e....ko se bavi nekim poslom koji zahteva jak proceosr i tako zaradjuje pare njemu je opravdana kupovina ovoliko skupih procesora, a za sve ostale je bacanje para ili cisto moze mi se.. :: :: Slažem se... Oni kojima treba za posao neka daju 3x više para za iste performanse. Neka kupe i7 6900k za 1200 evra i min 300 evra za krštenu ploču, besmisleno je dobiti iste performanse za 550 jura (1700X 400€ + dobra ploča 150€)... Ionako kao što kažeš cela planeta dan/noć samo surfuje i igra igre, niko ništa ne radi :: :: :: DaSickSystem :: ::
Svako ima svoje misljenje...trudim se da izbegavam vecinu tema upravo zbog prepametni kao sto si ti...nisam ja vican da se takmicim sa takvom pameti..
:: :: :: :: Nema potrebe za ni jednim ako to ne zahteva posao...ciji je jaci ili veci mnogo me ne zanima.. :: :: :: :: Zašto posećuješ ovu temu i postuješ ako te ništa ne iteresuje :: :: :: DaSickSystem :: ::
:: Svako ima svoje misljenje...trudim se da izbegavam vecinu tema upravo zbog prepametni kao sto si ti...nisam ja vican da se takmicim sa takvom pameti. ::
Covek je dosao da pljune po ljudima koji kupuju skuplje procesore od 100e, jer on tolko moze da se ispruzi sto se kaze... Klasican civil, sa civilnom pricom. Gubis vreme.
nema vredjanja,samo konstatacija...vece je vredjanja nacin tvog odgovora,uglavnom nipodnostavanje i ironija...
Adzem
sta si ti,vojno lice?
:: :: Svako ima svoje misljenje...trudim se da izbegavam vecinu tema upravo zbog prepametni kao sto si ti...nisam ja vican da se takmicim sa takvom pameti. :: :: :: :: Uf,uf... Pa nismo došli ovde da se vređamo... :: :: :: DaSickSystem ::
Ukoliko AMD bude imao losiji IPC tu ce ga Intel svakako dobiti po defaultu i biti u boljoj prednosti zbog visokih frekvencija koje postize, konkretno mislim na oc. Kabylake radi na 5.0 Ghz i preko.
Izasli su neki podaci da Ryzen te frekvencije ostvaruje tek na LN2.
Trenutno radim na testovima broj jezgara vs frekvencija pa posmatram rezultate kroz igre i koliko je potreban visok clock da bi se nadomestila prednost od 2 fizicka jezgra.
U ovom gornjem slucaju, ako AMD ima losiji IPC i pored toga dosta nize frekvencije, misljenja sam da je moguce sa i7 Kabylake (7700k) dostici Ryzen 6 (6 core) a mozda cak i malo prestici.
Scenario br. 2.
Ukoliko Ryzen ima isti IPC kao Intel, onda ce Kabylake recimo sa tim visokim clock-ovima tesko da se nosi sa Ryzen recimo na nekoj frekvenciji od 4.2 Ghz-4.3 Ghz. Tu ce 2 jezgra da odnesu pobedu.
U poredjenju 6 core AMD vs 6 core Intel, Intel ce svakako biti bolji jer ce imati bolje overclock mogucnosti.
Scenario br. 3.
Ukoliko Ryzen ima napredniji IPC od Intela sto je manje verovatno, Intel je tu ugasio kako god okrenes :)
To je ono sto se tice performansi. Kada je rec o cenovnom statusu, generalno, Intel ako ne spusti cene priblizno AMD-ovim nema poente praviti poredjenje. Vec sada je AMD isplativiji mada jos ne znamo sve detalje.
:: nema vredjanja,samo konstatacija...vece je vredjanja nacin tvog odgovora,uglavnom nipodnostavanje i ironija.. Da... Često to radim kad neko lupa bezveze...
:: :: :: nema vredjanja,samo konstatacija...vece je vredjanja nacin tvog odgovora,uglavnom nipodnostavanje i ironija.. :: Da... Često to radim kad neko lupa bezveze.. :: :: :: DaSickSystem :: ::
Ajmo onda dalje po staroj: šta je babi milo... da razglabamo o tim poluvestima... pošto već postoje kao ti neki testovi i rezultati - sa istih ovih sajtova koji ih vrte prevedene sa kineskog (i čini mi se, jedan sa turskog) - novi AMD-ov IPC je po njima znatno bolji od starog Intel-ovog. Bolji. Znatno. (Šta je kome znatno, ebem ga, i nije baš znatno koliko sam ja gledao...). Drugo, tačno je, ne klokuje se u megahurtzima koliko i Intel. Ali ga piša nasviran na nekih max 4.2GHz što je izgleda plafon nove AMD perjanice. Koliko je to kad se i Intel nasvira, kanda niko nije premerio. Ali, brate, 65 ili 95W prema default 140W, pa kad se oba nasviraju, dokle li idu? Tu je svetlosna godina, prava. Ebote, 65W, pa sad tek kućišta sa providnim stranicama imaju smisla, da proveriš da li je još tu :-) ... može da se sklepa nešto baš, baš tiho. Imali smo sličnu glupost sa Intel Prskotinom (Prescott-om) i amd-ovima koji su ih pišali sa 500Mhz manjim klokom, (a o temperaturama da ne pričamo) i čuvenim PR oznakama sa `plus` koje su intelovce ubijale u pojam.... Ta priča, o ludom klokovanju Intela, e, to je samo uteha za one koji su ih već masno pazarili, da se ne osećaju popišano (a, iz iskustva znam da je trenutak kada ti konfa više nije naj-naj, ili naj za koliko si imao para, poprilično razočaranje taman kada ništa ne radiš na njoj pametno). Šta će koji qtz da dobiju više za 15% peformansi uz rizik, što već nisu imali sa I7, jebem ga.. znači, samo da se parira `čiji je veći`. Ko kupuje novo... jasno je: AMD, dok Intel ne koriguje cene (na svačiju radost) - ili AMD (nedaj bože, na našu žalost), ili plavi NAPOKON, ne naprave nešto kršteno, što definitivno, DEFINITIVNO nisu u stanju dok im muda nisu u procepu.
Budale računaju na sreću.
:: Situacija nikad zanimljivija :: :: Postoje razni scenariji :: :: Scenario br. 1. :: :: Ukoliko AMD bude imao losiji IPC tu ce ga Intel svakako dobiti po defaultu i biti u boljoj prednosti zbog visokih frekvencija koje postize, konkretno mislim na oc. Kabylake radi na 5.0 Ghz i preko :: :: Izasli su neki podaci da Ryzen te frekvencije ostvaruje tek na LN2 :: :: Trenutno radim na testovima broj jezgara vs frekvencija pa posmatram rezultate kroz igre i koliko je potreban visok clock da bi se nadomestila prednost od 2 fizicka jezgra :: :: U ovom gornjem slucaju, ako AMD ima losiji IPC i pored toga dosta nize frekvencije, misljenja sam da je moguce sa i7 Kabylake (7700k) dostici Ryzen 6 (6 core) a mozda cak i malo prestici :: :: Scenario br. 2. :: :: Ukoliko Ryzen ima isti IPC kao Intel, onda ce Kabylake recimo sa tim visokim clock-ovima tesko da se nosi sa Ryzen recimo na nekoj frekvenciji od 4.2 Ghz-4.3 Ghz. Tu ce 2 jezgra da odnesu pobedu :: :: U poredjenju 6 core AMD vs 6 core Intel, Intel ce svakako biti bolji jer ce imati bolje overclock mogucnosti :: :: Scenario br. 3. :: :: Ukoliko Ryzen ima napredniji IPC od Intela sto je manje verovatno, Intel je tu ugasio kako god okrenes :) :: :: To je ono sto se tice performansi. Kada je rec o cenovnom statusu, generalno, Intel ako ne spusti cene priblizno AMD-ovim nema poente praviti poredjenje :: Vec sada je AMD isplativiji mada jos ne znamo sve detalje :: :: :: :: Intel 3930k@4.7 Ghz/Asus Rampage Extreme IV/Mushkin Redline 16GB/Asus GTX 1080 OC SLI/Samsung 850 PRO/Enermax Revolution 1050w/Creative Titanium HD/Apple Ipad Air 2 :: ::
Ja i nisam poredio tehnologije (osim napredak u IPC-u sto je polazna tacka) vec mogucnosti i performanse a to je ono sto je u sustini najbintije ukoliko su cenovno slicni proizvodi. Cak i ako nisu a da razlika u ceni ne bezi mnogo odredjene prednosti mogu da presude.
Sve zavisi od namene do namene i perspektive. Iz tvog ugla za tvoje potrebe su neke druge stvari presudne, nekom drugom su bitnije neke druge itd.
Kad vec pominjes tehnoloske razlike, kazu da je i taj AMD-ov `HT` bolje implementiran i da daje bolje rezultate.
A sto se tice Intela da li moze, moze vec nece. Cede nas vec duzi niz godina i masno zaradjuje na performansama na kasicicu.
III generaciju CPU vrti na 14 nm ,a Samsung je vec izasao sa 10 nm.Utisak je da Samsungov proces ima manju potrosnju od Intelovog ,sto i ne cudi jer prave CPU za mobilna trzista. Otuda Ryzen ima manji TDP . Drugo Intel ima trecu konkurenciju u vidu Qualcomm novog cpu koju pici win10 sve u 16 posto ima neki emulator,sto ce se odraziti na notebook i mobilnom trzistu.Cak i Samsung pocinje sa tabletima sa win10.
Voleo bi da IPC AMD-a bude bolji da malo trgne Intel a sve radi nizih cena i napretka na CPU trzistu. E da li ce biti pa ko zna... Ako bude Intel je isuvise mocan kao kompanija da bi se plasili za njegovu buducnost, napravice oni uvek jaci CPU od AMD-a, bilo bi dobro da je i AMD finansijski `tu negde`....
Uopste nije bitno ako u starijim igrama bude i 10% slabiji izacice dx12, tu ce i buldozer da bude bolji nego sto je sada a kamoli I7 i novi Ryzen. Fora je u cenama koje su manje za malo manje ili iste performanse.
Pa citali smo arhitektura Ryzena ima slicnosti sa Intelom za razliku od buldozera koji je bio bas `razlicit`
Scenario koji je jedini tacan je da je RYZEN bolji i jeftiniji. A ove sitnice koje vi trazite samo da imate argument kako je intel i dalje bolji, who the fak cares..
Bitno je da intel spusta cene, i na primer precednik sad svoj i5 ne moze da proda ni za upola cene koju je platio jer je cpu sa 270e navodno 200e a realno je da bude 160e ali dobro.. :D cekajte oglase za i5 od 150e ako se ne zapilicari kao obicno..
Sto bi on prodavao svoj dobri CPU? Koliko ja vidim covek voli hardver kupice mozda i neki ryzen da i sam testira, sto se tice njegovog kompa sumnjam da ce prodavati bas odmah nego kao i uvek sto je radio.
Ma za prodaju se delimicno sprdam, naravno da niko nece da prodaje svoje intel procesore koje je uzeo iz ove zadnje ili prezadnje generacije. Ali fora je sto ce sama cena ako se iko odluci biti daleko niza nego sto je recimo sada.. Ko zna, mozda i nece, kod nas je sve naopako.. :)
Cilj Ryzen je da u ovom kolu ponudi nesto sto ce da uzdrma intel i njegov monopol, sto je uspeo jer su dokurcili.
Pa to je to onda sto sam i ocekivao. Dzabe su podizali onoliki hype. Dakle ipak je scenario br. 1.
Jos da potvrdim sumnje koje bacam na los overclock potencijal i na pregrevanje, ne znam zasto ali sam ubedjen da tu postoji problem jos od samog pocetka.
Steta, bilo bi odlicno da su uspeli da se izjednace sa Skylake/Kabylake. Ovako ce Intel opet naci nacin za manipulaciju i odrzavanje visokih cena.
P.S. Bolje da nisam otvarao sliku, strasno, mislio sam ranije da legnem, sada nema sanse. :)
Onoliki hype za procesor koji je za poslovne aplikacije i primene bolji od procesora koji kosta 3x vise? Ma da koga briga :D
Klok potencijal mu je isti kao BW-E. 14nm proces je jednostavno nezreo, i kako odmice vreme bice samo bolje za oba tabora. Nema pregrevanja, mislim zahteva dobro hladjenje kao i Intel 8 corei dozvoljava oko 0.1v vise za istu potrosnju .)
5820k @ 4.5ghz | Custom loop 360/NB Eloop/D5 | Asus x99-S | EK Asus X99 Monoblock | ASUS RX 480 Strix 8GB | 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 | Samsung 840 EVO 256gb | 5 TB WD server diskova | Seasonic 760w XP2 Platinum | Asus PB287Q/P2414h
Aman, hype da je brzi od Kabylake single core. Mislio sam na lazne testove i slicno tome. Gaming, sintetiku. Cenu niko nije komentarisao, tu je prica jasna.
Kad kazes BW-E mislis na 8 core? Dakle 4.2-4.3 Ghz max? Kad si dogurao dovde ondaK bar pljuni do kraja..
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647844. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.