RE:par saveta na tu temu i oko bezbednog overkloka
26.04.2009. 03:00
status: user broj poruka: 2929
PA imam ja iskustva sa tim svaku masinu kojiu sam imao ja sam i klokovao, naravno stalo ucim i znam za taj sajt svaka platforma je sto se tice OC-a drugacija pa mora uvek da se cita pita i td. PS: Monitor ne ulazi u budzet za komp to posebno ide.
@vuk125 Ako nastavis ovako sa pitanjima nikada neces doci do odgovora, posto ce svi da te salecu sa nekim predlozima na osnovu onoga sto su culi ili videli negde. Nebih da se neko nadje uvredjen ali malo ko ima iskustva sa high end komponentam poslednje generacije narocito ovde na PCberzi. Da sam ti osnovne smernice u skladu sa onim sa cime sam imao prlike da radim, tako da iz toga mozes da izvuce neki zakljucak i konkrtizujes neke odluke da bismo mogli dalje da idemo sa sklapanjem te lude makine
GTX295 je vrh karta ali sa vodenim hladjenjem, fabricki kuler je PREVISE bucan i sama krata se greje sa njim na 90-100c, tako da ti to nebih nikako savetovao da uzimas kao ni modele tipa GTX280, 285 i od Atija 4870x2 i obicnu 4870 niti bilo koju ATI kartu sa referentnim kulerima.
U svakom slucaju biraj Nvidia kartu zato sto koristis 3d MAX, rad sa modelim je daleko ugodniji sa Nvidia kartama
Sve do sad sto si rekao stoji osim to sto nisam znao da X58 ne podrzava svaki i SLI i CF! Intel X58 Tylersburg ima nativnu podrsku za SLI i CF.Ako postoji neka ploca koja ne podrzava i jedno i drugo tj CF onda su to neke osakacene verzije.Ja iskreno za to nisam cuo! Moram ti reci da ne lupas sto se tice GTX295 jer si lupio ko grom iz vedra neba pa u rebra! Bez obira sto imam i vodeni block i sto je drzim na vodi ona sa vazdusnim coolerom tj stock coolerom ne prelazi preko 75c u full loadu i to sa coolerom na auto sve to u zatvorenom Stacker kucistu!Dok nisam stavio block testirao sam na vazduhu!Ako se hvatas za temu sa bencha i Mirkovu kartu Gainward GTX295,ona je bila defektna svakako i crkla je odmah posle! O bucnosti zavisi od praga tolerancije,tebi je i GTX280 bucan na 60% cooler,a ja ga i ne cujem!
@vuk125@ Na koju plocu mislis>?Slike od moje ploce za koju sam ti linkove ostavio?Ako je to,UD5 izgleda jos bolje,ima veci heat pipe hladnjak na chipu i jos mocnije izgleda!
I Want to believe - The truth is out there
:: @vuk12 :: Ako nastavis ovako sa pitanjima nikada neces doci do odgovora, posto ce svi da te salecu sa nekim predlozima na osnovu onoga sto su culi ili videli negde. Nebih da se neko nadje uvredjen ali malo ko ima iskustva sa high end komponentam poslednje generacije narocito ovde na PCberzi. Da sam ti osnovne smernice u skladu sa onim sa cime sam imao prlike da radim, tako da iz toga mozes da izvuce neki zakljucak i konkrtizujes neke odluke da bismo mogli dalje da idemo sa sklapanjem te lude makine :: :: GTX295 je vrh karta ali sa vodenim hladjenjem, fabricki kuler je PREVISE bucan i sama krata se greje sa njim na 90-100c, tako da ti to nebih nikako savetovao da uzimas kao ni modele tipa GTX280, 285 i od Atija 4870x2 i obicnu 4870 niti bilo koju ATI kartu sa referentnim kulerima :: :: U svakom slucaju biraj Nvidia kartu zato sto koristis 3d MAX, rad sa modelim je daleko ugodniji sa Nvidia kartama
Evo za kartu cu odmah da resim najaci single gpu je GTX 285 i to cu i da uzmem ako mogu pokusacu da nadjem EVGA ili BFG ako ne onda cu uzeti XFX i super. Ploca Gygabite ova mi deuje jezivo, ali tu necu da brzam. Memorija mozda neki G-Skill DDR3 1600 ako uspem da nabavim ili Mushkin ili OCZ neki Flex ili Riper DDR3 1600, ima i na 2000 video sam OCZ Flex2 ali mnogo brate. Ako ovaj Thermaright ne moye da se stavi na nehalema idem na vodu mislim nema onda svrhe opet kupovati vatdusni cooler za nehalema.
Prodaj taj tvoj i uzmi Cooler Master V8.Manje ces izgubiti.Izasao je i V10,drugar mi rece da je odlican da moze da podnese i TDP do 200w!Za vodu ti treba mnogo para! Za evga i te memorije moraces da ganjas iz inostranstva,ovde nema!
:: Evo za kartu cu odmah da resim najaci single gpu je GTX 285 i to cu i da uzmem ako mogu pokusacu da nadjem EVGA ili BFG ako ne onda cu uzeti XFX i super :: Ploca Gygabite ova mi deuje jezivo, ali tu necu da brzam :: Memorija mozda neki G-Skill DDR3 1600 ako uspem da nabavim ili Mushkin ili OCZ neki Flex ili Ripe :: DDR3 1600, ima i na 2000 video sam OCZ Flex2 ali mnogo brate :: Ako ovaj Thermaright ne moye da se stavi na nehalema idem na vodu mislim nema onda svrhe opet kupovati vatdusni cooler za nehalema.
..sto je @SkyFire preporucuje, samo je sa njom potreban dodatni vent koji bi hladio cipset na ploci. Sa Gigabyt EX58UD5 nema potrebe za tim posto je za nijansu bolje odradjeno hladjenje. Dobra stvar i kod jedne i kod druge ploce je sto je za uspesan overklok potrebno setovati 2 stavke u biosu i poso zavrsen, naravno pored jednom ispravnog setovanja ostalih opcija @SkyFire Budi precizniji kada nesto kazes, reko si sve X58, ne moze neko da sanja sta se po tebi podrazumeva ili sta si ti mislio. Sad videh sta si napisao, procitaj sta sam ja napisao, za razliku od tebe rako sam PLOCE a ne cipset.
Ili lezi da spavas ili se vise koncentrisi,coveku i jesam preporucio UD5! Okreni prethodnu stranu i pogledaj konfiguraciju koju sam mu predlozio pa ce ti biti jasnije!
Ovo nema greske 1000%, kada sam video naponsku jedinicu i pajpove slosilo mi se. Ovo mora da odradi overklok bez problema i to sama da odlucuje. Ovo su ja da uzmem eto resi smo i plocu. Zao mi je sto taj thermaright necu moci da nabudzim jedino da pravim nosace kod nekog majstora.
O tome ti ja pricam a sad zamisli kako je kad gledas uzivo.Bax je imao priliku da pogleda moju plocu UD4 ,razlika je samo u vecem hladnjaku za IOH chip.Sve je ostalo isto. Sto se tice Cooler-a,rekoh ti sta da radis.Neces nista izgubiti! Core i7 920 sa D0 steppingom!To da ne zaboravis!
:: Ovo nema greske 1000%, kada sam video naponsku jedinicu i pajpove slosilo mi se :: Ovo mora da odradi overklok bez problema i to sama da odlucuje. :: Ovo su ja da uzmem eto resi smo i plocu :: Zao mi je sto taj thermaright necu moci da nabudzim jedino da pravim nosace kod nekog majstora :: :: ::
Sta je tebi? slike koje si postavio nisu slike te ploce u poreporuci mu jesi naveo UD5, to si mogao i sam da shvatis na osnovu komentara koji sam dao.
Ako mozes zaobidji me sa tim komentarima `lupas` i slicno tome, tesko da ces ti mene moci da ispravljas po bilo kom pitanju tako da bi bilo dobro da me zaobidjes u sirokom luku sa takvim komentarim, ako mozes na normaln nacin nesto da kazes bez da bilo kome govoris da lupa ili da ide da spava, onda mozemo da diskutujem ako ne zaobidji me ili nadji nekog drugog da sa njim na taj nacin demonstriras kulturu pod izgovorom da se tako komunicira na PCberzi, sto si mi jednom prilikom rekao kada san ti skrenu paznju na pisanje.
Ja nemam nameru sa tobom da vodim nikakve diskusije, izneo sam svoje iskustvo sa tom kartom, neka je covek kupi pa mu ti onda objasni kako to da se karta greja na 100c i vent urla pri 80-100% obrtaja sto je uobicajna pojava pri nekim normalnim sobnim temperaturama. Imao sam prilike vise njih da probam kao sto i sam znas. Jedna GTX260 se greje do 85-86c testirano Furmarkom sa ventom setovanim na 50% pri ambijentalnoj temperaturi od 22c.
Nije lepo sto nisi objektivan a da si lupio jesi,izvini ali tako je.Ti si tu kartu imao samo na kratko a ja je posedujem svaki dan..Ma nije ni bitno ali ne mozes ti uvek da budes upravu i zato sam ti i skrenuo paznju.E sad ti opet kazem,idi covece naspavaj se,nemas koncentraciju,ja i jesam postavio slike od UD4 ali sam i rekao da je UD4 u pitanju..Kakav si ti pavijan hahahahahah...(ovo ti samo tepam),nemoj odmah da se ljutis
Ja sam rako sta sam imao i obrazlozio na osnovu ceaga imam takvo misljenje vezano za karte, tvoj komentar na tu tememu moze da bude samo u smisli iznosenja svog iskustava a nikako kroz opasku da neko lupa i slicno, kada tako nesto kazes zelis svojim recim da das veci znacaj a ustvri samo ispoljavas nekulturu i prouzrukujes slicnu reakciju sa druge strane kao odgovor sto je jako cesto dovodilo do toga da se teme pretvore u papazjaniju, naravno od mene neces dobiti slican odgovor.
Jednom ces mozda shvatiti da ljudi cesto pogrese u onom sto kazu i da ti nisi policajac ovde na forum koji ima ultimativno pravo da svojom nekulturom nekoga ispravljas govoreci mu sve i svasta. Inace to radis i kada su komentari ispavni ali iz nekog izvora ti imas drugacija saznanja i eto razloga da ti nekom kezes da ne lupa ili tako nesto, ne znam samo dakle ti pravo da tako nesto radis a da tako se komunicira na PCbrezi, to je tvoje objasnjnje, mada ja nesto nisam video da je tako i sem tebe nisam nikog drugog zapazio da tak nesto radi, dodje do nesprazuma 1-2 posta i tu se zavrsi ali ti teras dok se ne prestane pisati u temi.
Opusti se sveznalice.Sto se odmah lozis?Bas si na kraj srca P.S.Za glupost se dobije packa.Prema tome tako to funkcionise a mozes da to gledas tako kao i da sam bezobrazan.Uzmi to kako ti volja. Zar ti ne rece da neces da se raspravljas?Ocigledno ti opet dosadno
Zajebani 76 mozda nisi sve citao u ovom postu ali Sky je i rekao odmah UD5. evo sta je covek napisao: GIGABYTE GA-EX58-UD5 23.180 (245,39€) Cak zna koliko i kosta. Mislim nema svrhe da se obojica prepucavate, ja sam i napisao ovaj post kako bi mi pomoglim da se ne zaletim prilikom kupovine, vi mi dali par saveta ja sam poslusao i to je i bio cilj. Doduse presudilo je Ska-ovo misljenje, mislim uz duzno postovanje svima ali on je u ovome jako dugo pa smatram da mnogo i zna sto se tice OC-a, Intela i Nvidie. Pratim ja sta ko pise ovde , a njegovi postovi sve sto je do sada napisao prosto stoje, mislim covek zna sta govori. Nemojte me pogresno shvatiti ima dosta ljudi koi zbaju isto mnogo, ja nemam razloga da budem pristrasan prema nikome misli sto bih? na osonovu onoga sto ovde procitam donesem zakljucak cije mislljenje da uzemem kao prioritet, naravno bilo ciji savet je dobro dosao.
Dakle Resili smo Plocu, grafiku, hladjenje ako nadjem V10 ako ne onda V8. Ostaje memorija evo sta sam ja mislio 6GB ove
Ovako vi njemu preporucujete da uzme GTX295 koja ima DX10, a ocekuje se da ce GPU sa DX11 da izadje jos tokom ove godine, znaci tokom 2010 godine ce se DX11 uveliko koristiti i sta tad on moze sa tom GTX295 koja ima DX10 da je baci kroz prozor, nego kupi ti neku solidnu karticu jer ces ionako igrati u 720p rezoluciji na 4870, GTS250 ili GTX260 216SP ce ti sasvim solidno raditi sve igre, a treba ici na Nehalem platformu malo je skuplja od Socket 775 platforme, a sto se tice napajanja to tvoje ce da lagano tera sve to, ja mislim da bi sve ovo moglo komotno da radi na nekom firmiranom napajanju od 600W. A sto se tice memorija pogledaj Kingstona na 2000MHZ u vecini overklokerskih takmicenja bas njega koriste. Reci sta si uradio. Pozdrav!
A ti imas kuci DFI UT X58 i UT P45 pa si testirao? Ako ih imas i proverio si da su losije, onda izvini. _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
:: DFI je super, ali nema toliko vrhunske ploce kao ASUS i XF ::
Niko mu nije predlozio GTX295 kad se covek na kraju izjasnio koje su mu glavne potrebe.Drugo Gile vidim da si Obradova skola pa da te naucim nekim stvarima.DX10.1 mozes da obesis macku o rep prvo sto nicemu ne sluzi,marketinska kampanja za ATI ako na to mislis,posto potenciras da nvidia nema podrsku a ATI ima.U realnom radu nema nikakve razlike a igre dok zazive za DX10.1 decko ce odavno vec da predje na jos neku drugu konfiguraciju.Pominjes DX11,e to moze da bude pomak u realizaciji grafickog kvaliteta ali to tek dok zazivi izacice neki procesor sa 12 jezgara a igre ce imati podrsku ko zna kad,za jedno 3-4 godine.Bre kad je izasla Vista i kad je formiran DX10.Pa ni danas dan retko koja igra ima podrsku za DX10!O cemu mi onda da pricamo.Daj budimo realni.Nisi optimizovali podrsku za Quad Core CPU a bas ce za DX10.1 i DX11 koji se nije ni pojavio (Implementiran je u Windows 7 ali nicemu nece sluziti).
@vuk125@ Mislim da V10 moze da se rotira pa ces izbeci sudaranje sa memorijama.Pitacu ja ovog mog drugara kako ga je on postavio.
@Zajebani76 je moj (M)idol@
:: Ovako vi njemu preporucujete da uzme GTX295 koja ima DX10, a ocekuje se da ce GPU sa DX11 da izadje jos tokom ove godine, znaci tokom 2010 godine ce se DX11 uveliko koristiti i sta tad on moze sa tom GTX295 koja ima DX10 da je baci kroz prozor, nego kupi ti neku solidnu karticu jer ces ionako igrati u 720p rezoluciji na 4870, GTS250 ili GTX260 216SP ce ti sasvim solidno raditi sve igre, a treba ici na Nehalem platformu malo je skuplja od Socket 775 platforme, a sto se tice napajanja to tvoje ce da lagano tera sve to, ja mislim da bi sve ovo moglo komotno da radi na nekom firmiranom napajanju od 600W. A sto se tice memorija pogledaj Kingstona na 2000MHZ u vecini overklokerskih takmicenja bas njega koriste. Reci sta si uradio. Pozdrav :: :: http://www.tomshardware.com/reviews/triple-channel-ddr3-i7,2128-9.htm :: :: Pozdrav :: :: ::
Ok to sto se tice optimizacije si u pravu, ja DX 10.1 nisam nigde pominjao, jer je isto sranje kao i 10. A sto se tice DX 11, kada je izasao DX10 svi koji su imali DX9 grafe, vlasnici svojih nVidia 7000 serija su odmah prodali svoje grafe i uzeli grafe iz 8000 serije koje su bile samo prepakovane 7000 sa podrskom za DX10, uz to top modeli su davali bolje performanse po toj ceni. Znaci ti hteo ili ne hteo neces drzati tu GTX295 jer cim izadje jaca karta ti je uzmes, pa ces tako ne hteo preci na DX11, ovo pricam o tebi Sky. A i vecina nas ce prodati svoje graficke u prvom cugu i kupiti neki novi DX 11 GPU, pitacu vas kada dodje to vreme, a sto se tice optimizacije, tek sad izlaze igre za DX10 znaci 2 godine posto je DX10 video svetlost dana, slicno ce biti i za DX11 osim ako ne bude imao neka ogromna poboljsanja, koja ce ga izdvojiti od DX10. Srecno sa kupovinom!
Pozdrav!
:: Niko mu nije predlozio GTX295 kad se covek na kraju izjasnio koje su mu glavne potrebe.Drugo Gile vidim da si Obradova skola pa da te naucim nekim stvarima.DX10.1 mozes da obesis macku o rep prvo sto nicemu ne sluzi,marketinska kampanja za ATI ako na to mislis,posto potenciras da nvidia nema podrsku a ATI ima.U realnom radu nema nikakve razlike a igre dok zazive za DX10.1 decko ce odavno vec da predje na jos neku drugu konfiguraciju.Pominjes DX11,e to moze da bude pomak u realizaciji grafickog kvaliteta ali to tek dok zazivi izacice neki procesor sa 12 jezgara a igre ce imati podrsku ko zna kad,za jedno 3-4 godine.Bre kad je izasla Vista i kad je formiran DX10.Pa ni danas dan retko koja igra ima podrsku za DX10!O cemu mi onda da pricamo.Daj budimo realni.Nisi optimizovali podrsku za Quad Core CPU a bas ce za DX10.1 i DX11 koji se nije ni pojavio (Implementiran je u Windows 7 ali nicemu nece sluziti) :: :: @vuk125@ Mislim da V10 moze da se rotira pa ces izbeci sudaranje sa memorijama.Pitacu ja ovog mog drugara kako ga je on postavio :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: @Zajebani76 je moj (M)idol@ :: :: :: :: :: Ovako vi njemu preporucujete da uzme GTX295 koja ima DX10, a ocekuje se da ce GPU sa DX11 da izadje jos tokom ove godine, znaci tokom 2010 godine ce se DX11 uveliko koristiti i sta tad on moze sa tom GTX295 koja ima DX10 da je baci kroz prozor, nego kupi ti neku solidnu karticu jer ces ionako igrati u 720p rezoluciji na 4870, GTS250 ili GTX260 216SP ce ti sasvim solidno raditi sve igre, a treba ici na Nehalem platformu malo je skuplja od Socket 775 platforme, a sto se tice napajanja to tvoje ce da lagano tera sve to, ja mislim da bi sve ovo moglo komotno da radi na nekom firmiranom napajanju od 600W. A sto se tice memorija pogledaj Kingstona na 2000MHZ u vecini overklokerskih takmicenja bas njega koriste. Reci sta si uradio. Pozdrav :: :: :: :: http://www.tomshardware.com/reviews/triple-channel-ddr3-i7,2128-9.htm :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: ::
Mislim to je van pameti uvek ce izzlazirti nesto novo ono sto je meni najbitnije je Ploca, memorija pa CPU, a grafiku cu lako zameniti samo ubodem drugu i to je to. Mislim sta fali GTX-u 285? Mislim nije mi jasno sta si hteo da kazes?
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.