:: Prosle godine uzeh intel Q9550 :: Intel je bio 20-30evra slkuplji od AMD955BE. Ono sto je zanimljivo je da i dalje mogu dobiti dobru cenu za intel dok bi u slucaju AMD 955BE bio bas u gubitku :: :: Ipak ovo i nije toliko bitno za vecinu korisnika :: :: Pozdrav
Kako nije pala cena? Moogao bi da dobijes za njega plafon 100-120e u avisnosti od primerka. i5 750 nov je oko 160e, govorim o normalnim fiirmama ima i nenormalnih firmi ggde ovaj isti CPU kosta oko 2000-3000 vise. a preko oglasa se moze naci za oko 140e max. nemoj misliti da nisu pale cene tog tvog. Nisu u radnjama mozda ali na oglasima aako dobijes 120e budi zadovoljan i prezadovoljan.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: Ma kakav AMD i5 750 :: Citav zicot sam imao AMD i evo u poslednje vreme koristim Intel i veruj mi da sam progledao :: 4.24Ghz za zvaki dan bez problema i5 750 je extra CPU. a moze i da se nadje popovoljnije ako te interesuje javi se na mail
I dalje i ko zna jos koliko dugo ce AMD po arhitekturi biti slabiji od Intel-a.. Kad saberes ni na jednom polju AMD ne moze da dobije Intela ni dan danas! Necemo racunati vrhunske Nehaleme i novopridosle Gulftown-e koji su skupi pa bi moglo da se probere neki AMD za manje pare kao sto je sad ovaj recimo 6 cores Thuban pa da imas odlicne performanse za tu vrstu namene npr rendering.. Ne razumem u cemu je problem sa upgrade-om na Intelu>?Isto izlazi podrska za nove CPU-e..Jedino ako se povuce 1156 socket pa da se ostane uskracen za to.. Ali ko kupuje novu platformu menjace sve.. i7 750 je odlican CPU sa snaznom arhitekturom..I Gigabyte plocica koja je stavljena kao primer je jako dobra.. Kad je vec godinama bio na AMD-u ne vidim razlog prelaska na isto bez nekog specijalnog pomaka .. Evo imam i AMD i Intel i iskreno nebi mogao da radim samo na AMD-u a da tu nije prisiutan Intel zverka..Mozda sam ja navikao a mozda je Intel stvarno ono sto samo on moze da ponudi.. Ja kazem treba probati sve..Biti otvoren za sve solucije..Osetiti sve ono sto hw moze da ponudi.. Evo Vuk je sam dao svoj primer..Znam i ja da je dugo bio na AMD platformi ali sad je presao na Intel i prezadovoljan je.. Moj predlog ide za Intel iz razloga sto je povoljan i sto dosta nudi kao platforma.. Znaci i5..
Ja sam zamalo presao na Intel kad je izasao sa C2D ,ali nije to bila tolika prednost kao sto se prikazivala ,licno sam se uveravao ,zato sam i ostao na AMD.Ali taj CoreI5 750 je ok CPU ,nemaju stvarno Yorkfield sta da traze protiv njega u svakom elementu je bolji.
u istom su polozaju sada i PII X955 i Q9550 ,izasla nova generacija ,sad sto se tebi cini da bi vise dobio to je tvoj problem ,ja mislim da ne bi,iz razloga sto ko kupuje PIIX4 955 posle moze da stavi Thubane na plocu ,a taj ko kupuje Q9550 to mu je vrh za taj socket i kraj ,mora nova ploca ,nova memorija itd..Tako da je moj savet da ko ima Yorkfiled proda sto pre ,jer tek nailaze jeftini a dobri CPU ,Jednostavno Yorkfield je vreme pregazilo.
:: Po tebi ispada da odma treba da jurnem i bacim svoj Q9550 za 100e jer cu za isti novac dobiti nenadjebiv procesor. Kako da ne
Niko ti ne kaze da treba da menjas svoj. Taj CPU je i dalje odlican i onome ko to ima bolje ne treba jer je taj sta god da radis i vise nego dovoljan. Ja sam samo rekoa da kad bi prodavao za njega bi max mogao da uzmes 120e. To kazem nista vise.
AMD x4 phenom 955BE (ne bih isao na 965 jer je 200Mhz brzi, tj ne oseca se), a plocu uzmes asus m4a79td evo. Mislim da za male pare, oko 24k, dobija lepu platformu. Naravno ovde mora da ide i ddr3, ili da uzmes ekvivalent ploce sa am2+ podnozjem koje podrzava ddr2.
Sve u svemu, ja radim taj upgrade, gledao sam i5, ne moze da parira AMD-u 955. Sto se i7 920+ tice, mislim da retko ko danas izvlaci njegov maksimum, tj da je odnos cena/kvalitet/dobijeno najbolji kod 955.
Jedino mi sumnjivo ovo u igricama plus mala rezolucija ,a i ne kazu koja je grafika,inace testovi gde se trazi CPU snaga encoding svi moguci testovi ,render svi moguci testovi takodje 1055 T bolji,Gde ces da dobijes 200 E pored ovog CPU stvarno malo je nenormalno ,ali mozes to da prodas nekom zaludjeniku za Intel i za 300 E ne bi ti zamerio verovatno.
@vuk125 nije problem u ceni CPU nego : obradmi rece: `Tako da je moj savet da ko ima Yorkfiled proda sto pre ,jer tek nailaze jeftini a dobri CPU ,Jednostavno Yorkfield je vreme pregazilo.`
i za jedno pola godine obradmi ce reci: `Tako da je moj savet da ko ima XXXXXX proda sto pre ,jer tek nailaze jeftini a dobri CPU ,Jednostavno XXXXXX je vreme pregazilo.
Q9550 nije los procesor, ali ga je sada totalno pregazilo vreme, plocu sa tim Q9550 bez memorije mozes da prodas za 250 evra max jer za te pare uzmes i5 750 sa plocom koji je dosta bolji proc :).
@Sky u low segmentu Intel je dosta losiji od AMD-a, pogotovu ako gledas upgrade, ali ipak Intel ima najjeftiniju kombinaciju a to je Atom na neku plocu, i sasvim je ok za neke office potrebe i internet, ali za nesto ozbiljnije nije, u srednjem segmentu Intel i AMD se kolju tu su X4 955 i i5 750 i i7 na 1156 platformu, u visem segmentu Intel je bio dosta bolji do izlaska Thuban-a, ali trenutno je dosta bolji, i3 je negde izmedju mid i high segmenta, i licno mislim da je neisplativ.
:: @vuk12 :: nije problem u ceni CPU nego :: obradmi rece :: `Tako da je moj savet da ko ima Yorkfiled proda sto pre ,jer tek nailaze jeftini a dobri CPU ,Jednostavno Yorkfield je vreme pregazilo. :: :: i za jedno pola godine obradmi ce reci :: `Tako da je moj savet da ko ima XXXXXX proda sto pre ,jer tek nailaze jeftini a dobri CPU ,Jednostavno XXXXXX je vreme pregazilo
Ma jok, taj CPU je toliko mocan i danas da ti bolje ni ne treba. Pa neko ko ima to kao tio nije lood da menja platformu, jer relne potrebe za tim nema. Da se razumemo uvek ce izlazitti nove stvari. to je trka koju niko ne moze da dobije. Jedino ako se palis na HW pa volis uvek da imas novo to je drugo. Ali realno taj CPu sto ti imas ne psotioji stvar koju ne moze da zadovoljill. Ja cesto menam HW, ali i taj HW mi je alat pa sam sebe isplati. Ali vise ja to radim iz nekog inetresovanja nego iz neke preke potrebe. Doduse kada sam imao AMD-ove platforme nikada nisam bio skroz zadovoljan pa sam i cesce menjao zbog toga i opet uzimao AMD misleci to mi jeftinije. Doduse AMD jeste flekssibilan dosta po tom ppitanju socketa jer taj x6 radi i na AM2+ i na AM3 platformi, ali kod AMD-a uvek bre nesto fali barem je u mom slucaju tako bilo. Ja volim da iz masine izvucem mMAX a kod AMD-a to nije uvek lako nije ni kod INTEL-a ali je svakako osetno lakse.
on kaze da Q9550 i dalje drzi cenu ,sto nije tacno .Tek ce da ga pregazi 960 T zivi bili pa videli. Mislim da je Vuk lepo rekao ne mozes vise od 100 E da dobijes za njega .Sad sto ljudi menjaju CPU ,ebi ga nekoga smori ista marka ,nekad stvar ukusa,a nekad neka firma ima povoljniju cenu za CPU.Meni je AMD uvek bio ok ,taman koliko sam platio toliko sam i dobio. Taj Q9550 ce ti zavrsavati posao za dosta stvari ,zavisi od toga cime se bavis ,ali ubice ga cenom vremenom jeftiniji i bolji CPU .
:: :: :: :: :: @vuk12 :: :: nije problem u ceni CPU nego :: :: obradmi rece :: :: `Tako da je moj savet da ko ima Yorkfiled proda sto pre ,jer tek nailaze jeftini a dobri CPU ,Jednostavno Yorkfield je vreme pregazilo. :: :: :: :: i za jedno pola godine obradmi ce reci :: :: `Tako da je moj savet da ko ima XXXXXX proda sto pre ,jer tek nailaze jeftini a dobri CPU ,Jednostavno XXXXXX je vreme pregazilo :: :: Ma jok, taj CPU je toliko mocan i danas da ti bolje ni ne treba. Pa neko ko ima to kao tio nije lood da menja platformu, jer relne potrebe za tim nema :: Da se razumemo uvek ce izlazitti nove stvari. to je trka koju niko ne moze da dobije :: Jedino ako se palis na HW pa volis uvek da imas novo to je drugo. Ali realno taj CPu sto ti imas ne psotioji stvar koju ne moze da zadovoljill. Ja cesto menam HW, ali i taj HW mi je alat pa sam sebe isplati. Ali vise ja to radim iz nekog inetresovanja nego iz neke preke potrebe. Doduse kada sam imao AMD-ove platforme nikada nisam bio skroz zadovoljan pa sam i cesce menjao zbog toga i opet uzimao AMD misleci to mi jeftinije. :: Doduse AMD jeste flekssibilan dosta po tom ppitanju socketa jer taj x6 radi i na AM2+ i na AM3 platformi, ali kod AMD-a uvek bre nesto fali barem je u mom slucaju tako bilo. :: Ja volim da iz masine izvucem mMAX a kod AMD-a to nije uvek lako nije ni kod INTEL-a ali je svakako osetno lakse
Samo da se dopunim. Recimo neko kome treba sto brzi CPU za render, ne samo za igrice pa i za igrice ajde da tako kazemo. Trenutno, situacija je takva da je taj X6 zaista isplativa kupovina. Najbolja ploca za AMD je oko 170e, x6 kosta oko 190e ako se ne varam. Jeste to lepo i7, i5. ja licno imam i5 i prezadovojam sam.Ali taj i5 kosta 160e min a i7 preko 200 ako se ne varam, ima on taj HT kao jos dodtana 4 virtualna jezgra sve je to lepo i sjajno ali se lepo i greje. Tako da preko 4Ghz tesko a da je HT ukljucen i da je to vazduh. Ako na i7 4Ghz izvuces sa ukljucenim HT-om na vazduhu srecan si covek jer si naleteo na odlican primerak. Ali 190e za 6 jezgra na dobroj ploci 4Ghz nije to ni malo naivno. Ipak su fizicka jezgra fizicka jezgra,a x6 ideja i chipset 890FX se meni licno dopada. Masina je zver i to za ok cifru.
A što i ja da se ne pohvalim, nisam valjda pošljednji
05.05.2010. 22:22
status: user broj poruka: 9006
Evo uzeo sam pre neki dan i5 750 i Asus P7P55D, bila 80e preko oglasa, nova. eto danas sam navatao vremena da sve to montiram, malo bilo jebade oko pravljenja bracketa za 1156 za true al eto sve u svemu zadovoljan sam, odlično radi, još kad navatam malo vremena da ga svirnem po propisu.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.