@toothless Ako je razlika u tome što su tebi crkla dva kineska napajanja, onda ok. Nisam bolji, ni precizniji odgovor ni očekivao. Osnovna razlika je u potrošnji AC, odnosno efektivnosti samih napajanja i ona diže cenu. Ako proizvođač pređe nazovi magičnu granicu od 85% iskorištenosti cena se naglo povećava. To znači da 300W trošiš nekih 350W, ostatak se gubi, obično na toploti, što opet znači da se kvalitetnija napajanja po defaultu manje greju. Druga razlika je PFC power factor correction, kinezi ga nemaju. Od načina na koji se realizuje PFC zavisi i cena.
@Marković Može jednostavno laički rečeno više ne daje predviđeni output, daje manje vrednosti. Nemaš dovoljno snage, možeš da priključiš na napajanje jedan hdd on radi, dodaš još jedan oni ne rade, skineš prvi, drugi radi... itd.
Moja greška mislio sam 15W po sllotu koliko se uzima u proračun kada se planira napajnaje za računar nevezano za konkretan izbor ili vrstu memorije. To nije precizna potrošnja jedne memorije, recimo DDR3 ali postoje uvek mogući gubici koji se moraju predvideti. Konkretno DDR3 radi na 1,5vol, maksimalno 1,12A, odnosno kada se to izmnoži 1,68W. Ali sam očigledno toliko bio iznerviran da sam nastavio i da množim dalje. Bilo kako bilo Darcilo je našao pametno rešenje da već sutra pošalje ploču nazad. Što jedino i bitno u celoj ovoj polemici.
@Dexter Prijatelju da se znaju tako dobro ne bi Darcilo ovde pokretao temu već bi mu se obratio direktno za savet. Znaju se toliko koliko su obavili trgovinu po opštem utisku.
dobro, razumem, ali to je slucaj kod jako losih napajanja, kod kvalitetnog napajanja tesko da to moze i sme da se desi.
:: :: :: @Markovi :: Može jednostavno laički rečeno više ne daje predviđeni output, daje manje vrednosti. Nemaš dovoljno snage, možeš da priključiš na napajanje jedan hdd on radi, dodaš još jedan oni ne rade, skineš prvi, drugi radi... itd :: :: :: ::
Prijatelju chip, poznajem Forever-a dovoljno dobro i zaista nemas potrebe da se nerviras, ne vidim razlog za to! :) Otvorio sam temu ovde cisto da cujem jos neke predloge, savete, sugestije, cemu smatram da i sluzi ovaj forum! Poz
Znači, opet Wlada sa novim nalogom?Ili Wlada ili njegov brat rođeni jer NE ČITAŠ NIŠTA ŠTO DRUGI PIŠU OVDE...posle svega ti opet tvrdiš da se oni ne poznaju dovoljno?! Ti bre izgleda stvarno nisi u vinklu kad možeš i dalje da se raspravljaš sa svim ljudima ovde iako ti svi kažu da iskuliraš i da nisi u pravu. Ti tvrdiš da napajanje ne može da sjebe ploču, optužuješ nekoga da je prevarant, a sve svoje izjave potkrepljuješ čime-tvojim pretpostavkama?! Ti si od mene očekivao `onakav` odgovor, a sad se vadiš da si se ti kao fora zabrojao za potrošnju memorije?!Tvrdio si bre da RAm troši 105W i to izneo kao najvećeg potrošača, dečko, priča ti je smešna...Ne možeš svoje ima graditi pljuvanjem drugih, to je jadno do bola.Ja sam više puta kupovao odličan hardver po dobroj ceni od Forevera, i meni smeta kad neko ovako jadno pokušava da ga diskredituje da bi ga eliminisao kao konkurenciju ili šta god je tvoj cilj...
Evo ti tvoj post, nije od moje babe: `Cilj je da smanjiš potrošnju struje na minimum pa posmatraj šta će se dogoditi. Znači ako postoje dva harda ostaviš jedan itd. Skini sve što nije neophodno. Ali postepeno to radi, prvo ovo sa memorijom. Svaki GB memorije guta 15W. Znači ako umesto osam staviš jedan to je već 105W manje i to je više nego dovoljno da se stanje iz tvoje priče normalizuje.`
Čovek je napravio temu bre da vidi da li je neko imao takav problem i da li postoji neko jednostavno rešenje, a ne da bi mu neko fabrikovao teorije koje zvuče kao da su došle iz Kurira ili Trećeg oka.Pročitaj ponovo gluposti koje si nalupetao ovde pa onda vidi koliko to nema veze sa mozgom...
Nista drugari moji ne mozete znati dok se ploca ne ispita i uopste ne mora da znaci da je ona u pitanju, sve dok se ne stavi na astal i poiznabada 100% ispravne komponente za probu. Recimo, da sam je ja prodao coveku kao ispravnu, a i ploca je radila kod njega mesec dana, tj. sve dok nije dosla kod drugog gde je pocela da zeza...Ne bih prihvatio nikakvu garanciju ili vracanje novca...Otkud ja mogu da znam sta je neko tamo spajao...Mali milion stvari moze krenuti po zlu pri samom montiranju, pocevsi od statickog elektriciteta, pa sve do nestrucnog montiranja, pa na kraju i greske koje se mogu desiti i onome koji ih 300 komada dnevno montira. ili je jednostavno odapela iz razloga koji samo ona zna. To sto je Forever znao da prodaje neispravnu plocu, cisto sumnjam, jer ne moze znati koliko ce i kako ce raditi doticna, pa sve da je brat Sv. Petra. Budite svesni da kupujete nesto polovno i bez garancije i sve se tu svodi na nekakvo poverenje, preporuku... Naravno da ne poznajem ni jednog od njih, ali, eto, cisto neko moje razmisljanje.
Pozz i nemoj da se svadjate, vec pravo na adresu Forevera da se skupimo i da mu je razbijemo o glavu, sto mi se cini bas zanimljivim, pa bio on kriv ili pak ne:)))) U ostalom ne mora bas ta ploca, imam ja par nekih PII ploca za tu namenu (neispravne):)
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Chip, nisam ja nikog prevario ovde... Covek je uzeo plocu od mene kao potpuno ispravnu, radila je kod njega bez problema - radila i kod njegovog prijatelja bez problema, i ti si sada nasao da pricas neke nerealne stvari,a realno, stvarno ne znas o cemu je rec.
Izvini za vredjanje, ali nije u redu sa tvoje strane da me onako napadas.
Darcilu sam ja pre par dana jos rekao da donese celu masinu, da pogledam o cemu je rec, ne da bih mu vratio plocu, nego kako bih mogao da vidim sta je u pitanju, i eventualno pomognem, ako mogu.
Svi koji ne razumeju jednu stvar, moraju da je shvate.
Na polovne stvari se daje garancija od nedelju do dve nedelje. Tj, radna garancija.
Neki cak ne daju ni to. Ja uvek dajem radnu garanciju, ali, to ne mora da znaci da cu posle mesec dana, prihvatiti plocu nazad - jer vise ne radi...
Aman, pa shvatite da ne kupujete nove stvari sa garancijom. Cinjenica je, da ima mnogo prodavaca-preprodavaca koji uvaljuju neispravno, sa namerom, ali ne mora da znaci da smo svi takvi, alo!
Ploca je bila testirana sa Prime95 & Linx, na njoj su bili 1090t, x2 220, bila popunjena sva cetiri slota svojevremeno, bila kod mene neko izvesno vreme, koriscena 24/7, nikakvih problema nije pokazala.
Naravno da kada prodam nekome, ne dajem garanciju na rec `radilo je sve kod mene, ako kod tebe ne radi - jbg`, vec dajem garanciju nedelju, ili dve, zavisi sta se uzima. U tom vremenskom periodu, ispostovacu svaki dogovor, i vraticu i novac, ako je to potrebno. Ali posle toga - ne.
Makar ploca izgorela do pepela, ja definitivno mogu `hladne` glave da kazem - `to nije moj problem` - i tako cu reci i sada.
Dakle, to sto ploca sada ne radi NIJE MOJ PROBLEM, i svakome kome se to ne svidja, ne mora da uzima kod mene robu od sada, pa na dalje.
Opet, ako nekome to smeta, slobodno moze da dodje kod mene, Bojanska 24 - Crveni Krst - kod beogradskog dramskog, i da mi polomi glavu, ja nemam nista protiv...
Toliko od mene, a Darcilu sam rekao da ako zeli, donese plocu - kako bih probao da resim problem.
Naravno, da ovde zli mozgovi ne bi pogresno shvatili - potpuno besplatno, kao znak dobre volje, a ne, kao zli prodavac koji hoce da mu uzme sto vise para..
Zivo me samo zanima, da li bi gospodin Chip prihvatio garanciju, kada bi mu neko posle mesec dana dosao, i rekao da nesto ne radi - a svojevremeno je radilo i kod njega, i kod osobe kome je prodato...
Mislim, ja priznajem da mene vredja sve ovo, jer ne dozvoljavam da mi se kalja ime bez potrebe.
Nije lepo pricati unapred nesto, ako ne znas o cemu je ovde zapravo rec, ako ne znas kako je sve to pocelo - kako se zavrsilo, itd...
Znaš kako, ja ne bih takvu ploču prodavao. Onda ne bih ni došao u situaciju. A jesam jednom nabavljao opremu za jednu firmu, pa smo hteli jevtinije, a novo, pa smo uzeli ploču polovnu, a novu sa 15e razlike u ceni i ispostavilo se da je ploča neispravna. Naravno novac smo vratili nazad, a gazda je naučio da ne treba da škrtari toliko koliko je poželeo. Inače ne bavim se tvojim poslom, nismo konkurencija, ako nešto prodajem to je moje staro, eventualno ako nešto dobijem na poklon pa mi ne treba.
Eto lepo sam pretpostavio da si je ti opterećivao maksimalno. Vidi prijatelju bez mnogo muke i truda, stavi novo napajanje od preko 500W, brendirano što bi ljudi rekli i ploča će da radi kao zmaj neko vreme, jedino što ti niko ne može kazati koliko.
Takvih `prevara` ili lepše rečeno uvaljivanja ima koliko hoćeš. Ti možeš da prodaješ nešto novo(znam da je ova ploča polovna) po nižoj ceni samo ako si otkinuo državi porez ili je u pitanju roba ispod žita. Uvoznik uvek ima istu cenu, a nema mnogo uvoznika kod nas. Dakle u biti sve to novo što se pojavi kao polovno i ima neku malu razliku u ceni je sumnjivo. Ne kažem da prvenstveno uvaljuju to trgovci polovnom robom, već svako ko pokušava sebe da spase.
Donekle jesi u pravu, pričam možda unapred, međutim čuh simptome. Ako proradi sa novim napajanjem, moja priča je ispravna. To ujedno znači da je Darcilov LC otišao. U principu niko ne može od nas znati osim tebe, da li si ti znao ili nisi znao kakva je ta ploča konkretno, ali ja lično ne volim kada je čovek prevaren ili nasamaren. U ovom slučaju pod uslovom da si znao pre prodaje, Darcilo bi bio nasamaren. Usput tvrdim da kinesko napajanje u ovom slučaju nije krivo jer da jeste ploča bi bila mrtva.
@Markovic Dogodi se, zadrži neko napajanje koje intenzivno radi desetak godina i dogodiće ti se. Nisu ni ta napajanja večna.
Odgovorno tvrdim da je covek dobio ispravnu plocu od mene.
Opterecivanje ploce je nesto sto je sasvim normalno.
Ploca ima 8+2 naponsku, predvidjena je za overklok, predvidjena je da gura procesore sa vecim TDP-om, i slicno.
Sta se desilo na putu `ploca-vlasnik`, sada ja vise ne mogu da znam, jer, proslo je relativno dosta otkada sam na tu plocu poslednji put i video.
Kinesko napajanje ne moze da unisti plocu, ali neispravno - uveravam te, moze...
Ne mogu sada da detaljisem o tome zasto moze, jer, svako ima svoje misljenje, pa bi opet doslo do sukoba istih, a ja nisam `in the mood` za tako nesto, trenutno...
U svakom slucaju, potpuno razumem da podrzavas da se sve transakcije zavrse `posteno`, i ja sam prvi za to, veruj mi...
Ali, pre svega - treba uzeti u obzir to, da ja zaista ovaj posao radim relativno dugo, i da postoji mnogo ljudi odavde, i sa obliznjih foruma (Benchmark), koji nikada nisu imali problema sa mnom, vec su se uvek vracali, zbog pozitivnog iskustva.
S obzirom da je polovna roba u pitanju, ponovicu jos jednom:
Nikada ne mozes da znas koliko ce nesto polovno da radi. Zato je tu radna garancija, da se komponenta maksimalno istestira i optereti.
Posle toga, smatram da je sasvim eticki, da ako proizvod prestane sa radom - resenje pronadjes na neki drugi nacin, a ne da uznemiravas bivseg vlasnika - jer je dotican ispostovao svaki dogovor.
Naravno, ja ovo sve pricam figurativno - jer, daleko od toga da je mene Darcilo uznemiravao, naprotiv.
Momak je sasvim korektan, uvek se lepo ispricamo kada se vidimo i protiv njega, ja nemam nista.
Znam da je ovde dosao sa namerom da problem resi, a ne kako bi mene optuzio.
Ponavljam, meni je zaista zao sto se sve ovo desilo, i sto trenutni vlasnik ima ovih problema sa plocom.
Sve sto je u mojoj moci, ja cu rado uciniti da se problem resi.
Haj` uzdravlje. :)
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Prihvatam izvinjenje, ok :: :: Znaš kako, ja ne bih takvu ploču prodavao. Onda ne bih ni došao u situaciju. A jesam jednom nabavljao opremu za jednu firmu, pa smo hteli jevtinije, a novo, pa smo uzeli ploču polovnu, a novu sa 15e razlike u ceni i ispostavilo se da je ploča neispravna. Naravno novac smo vratili nazad, a gazda je naučio da ne treba da škrtari toliko koliko je poželeo. Inače ne bavim se tvojim poslom, nismo konkurencija, ako nešto prodajem to je moje staro, eventualno ako nešto dobijem na poklon pa mi ne treba :: :: Eto lepo sam pretpostavio da si je ti opterećivao maksimalno :: Vidi prijatelju bez mnogo muke i truda, stavi novo napajanje od preko 500W, brendirano što bi ljudi rekli i ploča će da radi kao zmaj neko vreme, jedino što ti niko ne može kazati koliko :: :: Takvih `prevara` ili lepše rečeno uvaljivanja ima koliko hoćeš. Ti možeš da prodaješ nešto novo(znam da je ova ploča polovna) po nižoj ceni samo ako si otkinuo državi porez ili je u pitanju roba ispod žita. Uvoznik uvek ima istu cenu, a nema mnogo uvoznika kod nas. Dakle u biti sve to novo što se pojavi kao polovno i ima neku malu razliku u ceni je sumnjivo. Ne kažem da prvenstveno uvaljuju to trgovci polovnom robom, već svako ko pokušava sebe da spase :: :: Donekle jesi u pravu, pričam možda unapred, međutim čuh simptome. Ako proradi sa novim napajanjem, moja priča je ispravna. To ujedno znači da je Darcilov LC otišao :: U principu niko ne može od nas znati osim tebe, da li si ti znao ili nisi znao kakva je ta ploča konkretno, ali ja lično ne volim kada je čovek prevaren ili nasamaren. U ovom slučaju pod uslovom da si znao pre prodaje, Darcilo bi bio nasamaren :: Usput tvrdim da kinesko napajanje u ovom slučaju nije krivo jer da jeste ploča bi bila mrtva :: :: :: @Markovi :: Dogodi se, zadrži neko napajanje koje intenzivno radi desetak godina i dogodiće ti se. Nisu ni ta napajanja večna.
:: Kinesko napajanje ne moze da unisti plocu, ali neispravno - uveravam te, moze..
Može da je uništi neispravno ,ali je ona nakon toga neupotrebljiva, a ova ipak još uvek kako-tako radi. Ja stvarno nisam video ploču koju je uništilo napajanje a da može posle toga da radi.
E sad, da li da ulazimo u polemiku ili ne... ovde stvar može biti i do drajvera neke od komponenti na ploči, ali opet računam da su oni stavili originalne drajvere i da nisu eksperimentisali. Mnogo bi pomoglo ako bi Darcilo rekao da li je overclockovao, šta i na koji način. A pomoglo bi i da mi kaže da li se plavi ekran(ljudi čitajte ono što piše na tom ekranu, ako je prebrzo probajte ga fotografisati pa onda) javlja obavezno prilikom gašenja ili samo usred rada. Znači uključiš podigneš sistem on još ne stigne da se zakuca i ti ga ugasiš i da li se tada obavezno, znači svaki put pojavljuje plavi ekran. Opet nevolja je što se to sve počelo događati tek deset dana kasnije od kineza, i što je sve radilo 12h na njegovom napajanju iza toga. To uklanja sumnju sa drajvera. Opet da li je tih 12 sati bilo neprekidno, odnosno od stavljanja LC napajanja da li je gašen računar?
hahaha cuj posle 10 godina.. pa sta je uopste deklarisano da radi 10godina? sta sve moze da se desi posle 10 godina, ko to uopste i pominje, posle 10 godina moze da se desi da se napajanje i ubudja, da eksplodira i sl.
:: :: :: :: @Markovi :: Dogodi se, zadrži neko napajanje koje intenzivno radi desetak godina i dogodiće ti se. Nisu ni ta napajanja večna.
Samo treba imati na umu da je ova ploca predvidjena za overklok, tako da, to ne treba uzimati kao problem, vec kao normalnu stvar.
Moze neispravno napajanje da unisti delimicno plocu, ja sam imao takvih problema.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: :: :: :: Kinesko napajanje ne moze da unisti plocu, ali neispravno - uveravam te, moze.. :: :: Može da je uništi neispravno ,ali je ona nakon toga neupotrebljiva, a ova ipak još uvek kako-tako radi. Ja stvarno nisam video ploču koju je uništilo napajanje a da može posle toga da radi :: :: :: E sad, da li da ulazimo u polemiku ili ne... ovde stvar može biti i do drajvera neke od komponenti na ploči, ali opet računam da su oni stavili originalne drajvere i da nisu eksperimentisali :: Mnogo bi pomoglo ako bi Darcilo rekao da li je overclockovao, šta i na koji način :: A pomoglo bi i da mi kaže da li se plavi ekran(ljudi čitajte ono što piše na tom ekranu, ako je prebrzo probajte ga fotografisati pa onda) javlja obavezno prilikom gašenja ili samo usred rada. Znači uključiš podigneš sistem on još ne stigne da se zakuca i ti ga ugasiš i da li se tada obavezno, znači svaki put pojavljuje plavi ekran :: Opet nevolja je što se to sve počelo događati tek deset dana kasnije od kineza, i što je sve radilo 12h na njegovom napajanju iza toga. To uklanja sumnju sa drajvera. Opet da li je tih 12 sati bilo neprekidno, odnosno od stavljanja LC napajanja da li je gašen računar :: :: ::
moze, KINESKO..dal ja pricam kineski coece f0rever, brate, molim te ko brata da se vise ne opterecujes glupostima, vidim da si pod pritiskom, a nema razloga, opusteno
:: Samo treba imati na umu da je ova ploca predvidjena za overklok, tako da, to ne treba uzimati kao problem, vec kao normalnu stvar :: :: Moze neispravno napajanje da unisti delimicno plocu, ja sam imao takvih problema :: :: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s! :: :: :: :: :: :: :: :: :: Kinesko napajanje ne moze da unisti plocu, ali neispravno - uveravam te, moze.. :: :: :: :: Može da je uništi neispravno ,ali je ona nakon toga neupotrebljiva, a ova ipak još uvek kako-tako radi. Ja stvarno nisam video ploču koju je uništilo napajanje a da može posle toga da radi :: :: :: :: :: :: E sad, da li da ulazimo u polemiku ili ne... ovde stvar može biti i do drajvera neke od komponenti na ploči, ali opet računam da su oni stavili originalne drajvere i da nisu eksperimentisali :: :: Mnogo bi pomoglo ako bi Darcilo rekao da li je overclockovao, šta i na koji način :: :: A pomoglo bi i da mi kaže da li se plavi ekran(ljudi čitajte ono što piše na tom ekranu, ako je prebrzo probajte ga fotografisati pa onda) javlja obavezno prilikom gašenja ili samo usred rada. Znači uključiš podigneš sistem on još ne stigne da se zakuca i ti ga ugasiš i da li se tada obavezno, znači svaki put pojavljuje plavi ekran :: :: Opet nevolja je što se to sve počelo događati tek deset dana kasnije od kineza, i što je sve radilo 12h na njegovom napajanju iza toga. To uklanja sumnju sa drajvera. Opet da li je tih 12 sati bilo neprekidno, odnosno od stavljanja LC napajanja da li je gašen računar :: :: :: :: :: ::
Naravno da kinesko, pa i napajanje od 1000E moze da sjebe plocu, samo sto je kod ovog drugog to mnogo redje. Sve zavisi kako je doticno ispustilo dusu i kako je odradjena zastita. Ako propusti na grani od 5V nesto jaci napon, ode sve u majcinu, pa bilo kinesko ili japansko, austrijsko ili albansko... Napajanje je jako zajebana naprava i nemoj da mislite da ste ga ispitali i proglasili ispravnim testiravsi sa onim lampicama/testerima:)
Jedino ne mogu da shvatim da neko olako moze da na osnovu nekih nagadjanja bude siguran da je to i to izazvalo kvar na tome i tome.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ako je pogrešno povezao, spržio ploču i slično sam je kriv slažem se u potpunosti, čak i ako je overclockovao bez obzira što Forever kaže da je predviđena za tu namenu. To je stvaro njegov problem i Forever sa tim nema ništa. Međutim ta ploča nije crkla već štuca iz nekog razloga, a mi opet nagađamo iz kog. Kada je Forever bude video znaće više od nas u svakom slučaju. Ponavljam još jednom da je crkao kinez, bilo koji od tri transformatora u njemu, propustio jaču struju to bi se moglo videti verovatno i golim okom na nekoj elektronskoj komponenti, a možda bi se osetio i neprijatan miris ili video dim.
:: Sta ako je ubo manjak konektora na atx prikljuca :: (jer taj kinez mozda nema dovoljno ili je mator
Manjak konektora može da ubode u BTX(24pina) priključak. U principu radiće mu ploča i komp u celini i tako. Može i sam da nadomesti, razvede ta nedostajuća četiri ležišta, recimo od konektora nekog starog napajanja, samo prati boje žica nije neka nauka ili još lepše ako ume da čita shemu. Opet velika je verovatnoća da kinez nema 8pin napajanje a da ga ploča ima. Gde ima dima ima i vatre, odnsono Dexter tvoja sumnja je opravdana ili što bi narod rekao pije vodu. Nije stavio adekvatno već je budžio. Ali ipak nas još nije prosvetlio o kom se kinezu radi. Mada nisam čuo da postoji kinez od 400w sa 8pin napajanjem, ali ne znači i da sam dobro obavešten. GP6650 koliko se sećam ima 8pin napajanje i BTX naravno. Naravno LC je srednjaklasa napajanja u svakom slučaju.
edit Ni GP6650 nema 8pin napajanje, ima 4pin i 6pin...
Evo ja sam licno imao tu plocu sa athlon ii x4 640 i lc5550 2.2 napajanjem...Mislim da ti je problem neka izbagovana kompatibilnost te maticne sa procesorom,probaj da stavis onaj tvoj procesor pavidi...Do memorije nije sigurno jer sam ih ja isprobavao milion , takodje sam probao sa jos 2 napajanja....Dakle nisam nesto specijalno upucen, verovatno ce neki ovde reci da lupam gluposti sto je mozda i tacno,ali mislim da ta ploca ima neki bag sa kompatibilnoscu sa odredjenim procesorima...Samo ti stavi tvoj procesor pa javi sta se desava, to je 2 min posla :) POZZZZ
Ljudi, ploca odavno prodata, kupljena nova sa novim procesorom, prica odavno zavrsena, svi srecni i zadovoljni! :D Hvala svima na savetima, ali mislim da ova tema moze da se brise! Poz
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647795. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.