Ja sam flešovao BIOS mojoj ploči i preko onog MSI sranja i preko windows-a sa nekim drugim sranjem, i sa USB-a, pa je ploča živa i zdrava. To što se nešto sjebe u bios-u, jebiga, dešava se. Ne postoji zaštita 100% od takvih stvari. Bitno da nije ništa od hardvera crklo ukoliko si siguran da nije bilo varijacija napona ili nestanka struje na trenutak dok si flešovao bios...Ako se ništa od toga nije desilo, onda su gremlini. A za njih još nije izmišljen lek. :)
ebem ga stvarno...mislim znam i sam da ne treba to da radim iz win-a ali nije mi djavo dao mira. Nije htelo iz safe moda, nemam flopi. flesovao sam i ja istu ovu plocu kad sam je uzeo i nije bilo problema preko iste te gluposti zvane live update 5
Naravno da nije nestalo struje, nisam cuo jos nekom poslednjih godina da je nestajalo struje ali jbg...serviseri znaju bolje kad kazu da je moguce ucmekati plocu tako.
I7 2600 + TX3 + P67 C43 16gb Ripler 1600 cl6 Asus 7970 DirectCU II TOP Samsung F4 raid 0 + F1 1TB Xonar D2 + Creative Inspire T6100 Raven RV01 + Arkangel 850w LG 277L-BN
Pocupaj sve zivo od kablova osim napajanja i tastature, a sa maticne pocupaj sve osim proc i jednog stapa rama (i naravno graficke ako nemas integrusu).
Onda na drugom kompu uzmi jedan mali USB2 flash i formatiraj ga u FAT32 (ne quick format) i na njega nabaci prvu bios verziju te ploce. Reci koja ti ploca ukoliko ti treba pomoc da nadjemo verziju.
Ubaci taj USB flash u jedan USB2 slot direktno na maticnu i ukljuci komp.
Tako ja sredih Asrock, sta ja znam, mozda i MSI radi. Probaj :)
Bios nije drajver vec nesto sasvim drugo, i ne radi se update/flash ako nije potrebno, a ako se radi se iz DOS-a.
Inace garancija ne vazi ako se radi bios update.
A pogresan bios ( verzija ili pogresna ploca ili bilo koji drugi razlog ) moze debelo da osteti komponente, dovoljno je samo da propusti veci napon nego sto treba.
MSI live update ti nudi opciju da ubacis beta bios a po neki put skine bios za drugu plocu a prijavi da je za tvoju, zato rucno skini bios i budi 110% siguran da je za tvoju plocu i da ima razloga zasto radis update/flash ( npr. stavljas novi cpu za koji stari bios nema podrsku. )
SAVET SVIMA: Ne cackajte bios ako sve radi kako treba ( mada to pise na svim sajtovima proizvodjaca ploca i forumima za podrsku ).
pa cudno mi je to, nisam ispratio sta je bilo, mozda se desilo nekom ko nije bas upucen u to pa je ili stavio pogresan bios ili ne znam ni ja sta, ja sam se vala naflash-ovao i bas mi se nije desilo ni jednom, ali ni jednom, igrom prilika sam radio update i na matorim plocama gde je moguce bilo samo preko floppy disketa, sto je daleko daleko rizicnije pa opet nikad nije puklo nista.. mada mozda mi se zalomi bas sledeci put neki baksuz zbog ovog sto sam napisao 1. precizna provera biosa koji skidate 2. jos jedna provera. 3. poslednja provera. 4. flash biosa 5. nema greske
:: Markovicu, itekako se desava, pa bar na ovom forumu si citao o neuspelim update-ima BIOS-a milion puta :: Prespavao?:) Kad ne stavljaju dual bios, a ploca kosta ko bubreg: :: :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Da, ni meni se nije desilo da ubijem plocu na taj nacin. Jbg, taj live update verovatno moze da zakaze pri indentifikaciji ploce i eto njesta. Ili je neka aplikacija u pozadini dovela do toga da se ne upise kako treba ili, ili...Ko ga zna sta sve moze da se desi. Kao sto ICe kaze, ne cackati nesto sto vec radi, ne radi se samo o maticnim plocama, vec opcenito. Ne mogu da se ogradim, i ja sam cackao sve zivo u nadi da ce raditi bolje, a uvek je ono drugo:)
Volimo da eksperimentisemo i to mu je, ali se posle treba muski poneti, a ne trk u WC pa udri po plakanju:):) (ne mislim direktno na Ognjenka, naravno)
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
uvek sam izbegavao taj liveupdate, ali sam redovno radio update na tim msi plocama iz windows-a tako sto sam prvo identifikovao plocu, skinuo fajl od biosa, pa update-ovao rucno preko te aplikacije offline
:: Da, ni meni se nije desilo da ubijem plocu na taj nacin. Jbg, taj live update verovatno moze da zakaze pri indentifikaciji ploce i eto njesta. Ili je neka aplikacija u pozadini dovela do toga da se ne upise kako treba ili, ili...Ko ga zna sta sve moze da se desi :: :: :: :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
@ICeSD naravno da nisu drajveri i namerno sam napisao tako jer sustinski nema nikakve razlike, parce coda.
@Srdjane, odneo sam vec komp...sve sam probao mimo te usb varijante ...pocupao sve kablove, povadio i probao sa svim stapovima memorije, vadio grafu, vadio bateriju, probao sa clear cmos dugmetom i pre i posle paljenja , ostavio sam i preo noci pocupane sve kablove i komponente da se isprazne svi elektroliti ali nista...
apsolutno sve isto.
Jedina razlika koju primetim ovako na `crno ` je da mi se logitech dzojpad upali ODMAH po paljenju kompa a on se obicno upali tj aktivira tek kad se pojavi windows logo i hdd lampica svetli konsantno .
Bios je proveren i na sajtu i u programu da se utvrdi da je isti vec sam rekao tako da nije do verzije biosa , niti ima trenutno beta bios za ovu plocu .
I7 2600 + TX3 + P67 C43 16gb Ripler 1600 cl6 Asus 7970 DirectCU II TOP Samsung F4 raid 0 + F1 1TB Xonar D2 + Creative Inspire T6100 Raven RV01 + Arkangel 850w LG 277L-BN
znas sta da probas jos.. izvadi procesor i probaj neki drugi.. ako nemas samo ga izvadi, resetuj ponovo bios pa ga vrati.. mozda nema svrhe ako je polupan bios, ali probaj cisto i to
:: @ICeSD naravno da nisu drajveri i namerno sam napisao tako jer sustinski nema nikakve razlike, parce coda :: :: @Srdjane, odneo sam vec komp...sve sam probao mimo te usb varijante ...pocupao sve kablove, povadio i probao sa svim stapovima memorije, vadio grafu, vadio bateriju, probao sa clear cmos dugmetom i pre i posle paljenja , ostavio sam i preo noci pocupane sve kablove i komponente da se isprazne svi elektroliti ali nista.. :: :: apsolutno sve isto :: :: Jedina razlika koju primetim ovako na `crno ` je da mi se logitech dzojpad upali ODMAH po paljenju kompa a on se obicno upali tj aktivira tek kad se pojavi windows logo i hdd lampica svetli konsantno . :: :: Bios je proveren i na sajtu i u programu da se utvrdi da je isti vec sam rekao tako da nije do verzije biosa , niti ima trenutno beta bios za ovu plocu :: :: :: :: I7 2600 + TX3 + P67 C4 :: 16gb Ripler 1600 cl :: Asus 7970 DirectCU II TOP :: Samsung F4 raid 0 + F1 1T :: Xonar D2 + Creative Inspire T6100 :: Raven RV01 + Arkangel 850w :: LG 277L-BN :: :: MacBook Air 13. :: ::
ma ja sam kreten..znao sam sta moze biti ali mi djavo nije dao mira, Sata me je zezao, reko da vidim hoce li biti ikakvog poboljsanja....a za bios sam prevideo jer sam bio siguran da ima dual bios, uvek sam ga imao na svakoj ploci .
A za garanciju se nadam da nece biti problema.
Nema veze to sto je windows ili dos, bitno je da ga ne radi preko neta i da sam detektuje, nego sve raditi peske (rucno). Flesovao sam jedno 20 puta bios (iz win-a) i uvek se to radi na tenane i pise lepo da se cak ni mis ne pomera za vreme flesovanja (negde sam ga procitao, ali da ga jebem gde). Sto se tice garancije, ajde da vidim ko to nece da prizna garanciju ako se radi sa oficijalnim alatom preporucenim od strane proizvodjaca i isto skida nova verzija ili stara kako god, sa oficijalnog sajta? Ne vezano za racunare, kada sam jednom nosio fon na garanciju, covek me pita jesi probao da apdejtujes softver? Ja mu odgovaram jel to ne ponistava garanciju? Na sta dobijam odgovor: ako radis preko oficijalnih programa namenjenim i preporucenim od strane proizvodjaca za to garancija vazi normalno.
ASUS M5A99X EVO Phenom II X6 1600T @ 3,5GHz CM 212 EVO Kingston HyperX 2x4GB @1600MHz MSI TFIII GTX 660 2GB ASUS XONAR DG CM GX550
1. Potrebna ti je PCI graficka(ide u slot kao dajal ap modem), potreban ti je flopy na koji ces kod drugara da nasnimis stari bios sa sve boot up-om(ovo pise ma msi sajtu valjda kako butovati bios sa floppy diska ako ne- nadje se negde). Podignes masinu sa ovom PCI grafikom i vec ubacenim flopijem(mozes da podesis bios da butuje sa flopija ili jednostavno otkaci sve drajvove kako god) i sve ostalo je pesma to jest prati instrukcije. Ovako ces vratiti stari bios. Desavalo mi se, uradio, to ti je sto ti je.
Da li kod nas ima da se kupi ext.Floppy na USB ili neki adapter?E sad od mene jedno pitanje,ako ploca ima dva BIOS-a jedan zeznes i prebacis na drugi,kako se flesuje prvi tj. sredi?
Ispravi me ako gresim ali taj postupak pije vodu u slucaju zeznutog biosa grafike, a ne ploce. Sta mu vredi pci grafika, tj u cemu se razlikuje od pciex, i nju bios mora da potera, a kako ce kad je defektu?
:: 1. Potrebna ti je PCI graficka(ide u slot kao dajal ap modem), potreban ti je flopy na koji ces kod drugara da nasnimis stari bios sa sve boot up-om(ovo pise ma msi sajtu valjda kako butovati bios sa floppy diska ako ne- nadje se negde). Podignes masinu sa ovom PCI grafikom i vec ubacenim flopijem(mozes da podesis bios da butuje sa flopija ili jednostavno otkaci sve drajvove kako god) i sve ostalo je pesma to jest prati instrukcije. Ovako ces vratiti stari bios. Desavalo mi se, uradio, to ti je sto ti je :: :: ::
Ne samo sto je to kad je zeznut bios grafike, vec sam imao slucajeve kad PCi karta ne moze da radi kad je ubodena karta sa zeznutim BIOS-on, pomaze samo kad se ima ploca koja podrzava CF i onda stavis neku jacu grafulju preko koje dizes DOS, ovako nista...
:: Ispravi me ako gresim ali taj postupak pije vodu u slucaju zeznutog biosa grafike, a ne ploce. Sta mu vredi pci grafika, tj u cemu se razlikuje od pciex, i nju bios mora da potera, a kako ce kad je defektu :: :: i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :: samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw :: :: :: 1. Potrebna ti je PCI graficka(ide u slot kao dajal ap modem), potreban ti je flopy na koji ces kod drugara da nasnimis stari bios sa sve boot up-om(ovo pise ma msi sajtu valjda kako butovati bios sa floppy diska ako ne- nadje se negde). Podignes masinu sa ovom PCI grafikom i vec ubacenim flopijem(mozes da podesis bios da butuje sa flopija ili jednostavno otkaci sve drajvove kako god) i sve ostalo je pesma to jest prati instrukcije. Ovako ces vratiti stari bios. Desavalo mi se, uradio, to ti je sto ti je :: :: :: :: :: ::
PCI karta kad je samo ona ubodena u plocu, dize sistem, ali sa kartom kojoj je uflesovan pogresan BIOS, nema sanse, crn ekran...Bez obzira gde koju kartu da ubodem ili kako god da podesim u BIOS-u, isti Q...
Ocito je ova blokirala nekako ovu, sa jacom je sve radilo, ali sa PCI-jok...
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647795. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.