Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
i5 moze na rostiljijadu
STRANA 2 OD 2
imarkovic Re: i5 moze na rostiljijadu 05.07.2013. 15:26 #502766

status: user
broj poruka: 19086
veoma bitna stvar kod stock kulera koji si montirao sa zabicama, pretpostavljam da znas da svaka zabica ima osigurac sa gornje strane, tako da kada skidas kuler svaka mora da se srafcigerom ili rukom okrene na levo < .. izvadis kuler.. a kada ga vracas, moras da vratis zabice okretanjem skroz do kraja u desno >>> i onda svaka mora da klikne, dobro treba da se pritisne i svaka mora da klikne.. ocistio si kuler i procesor alkoholom, nije ostalo ni malo stare paste i naneo si onda novu, tako stavio sve? Onda sa te strane je u redu.. dalje, ako je ovo sve ok, razmatraj ili zamenu procesora ili nov hladnjak (GAIA).

::
:: Prvo zdravo svima
:: Imam problem sa temperaturom na i5 evo vec pola godine sigurno, u iddle je bio 55C otprilike, ali ako zaigram 99C (ali nije bilo problema dok igram, da secka ili bilo sto slicno). Kupio sam prije neki dan Arctic Cooling MX-4, juce otvorio PC i dobro ocistio od prasine i zamijenio termalnu pastu (stavio sam je na centar koliko zrno graska), upalih PC posle toga, ono jos gora situacija, a kad upalim pes npr. sjecka zbog temperature naravno, kuler (onaj koji je dosao uz proc.) na pipanje hladovina, sto mislite jel nije nalegao kuler dobro, mada ne znam kako drugacije da ga stavim jer je fino skljocnulo kada je upalo i cvrsto stoji. Evo sinoc npr. koja je bila temperatura http://i.imgur.com/0P9waSh.pn
:: Sad je trenutno oko 60, a real temp kad upalim Thermal Status pise LOG, ne znam hoce li vam sto ta informaija korisititi
:: I ove voltaze vidite sa slike, ne razumijem se u PC ama nista, samo mislim da ni voltaza nije dobra, posto procitah negdje da treba da je 1.25 po defaultu, e sad jel to zbog ovolike temperature ili zbog necega drugoga vi mi kazite
:: Ne trazim nista pretjerano hladno, eto da ide do 80C dok igram, ako je mouce, jer procesor ne klokujem
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
skid @Sky 05.07.2013. 15:40 #502768

broj poruka: 179
Rekao si pogrešno, jer ako crkne ne jedno jezgro, već jedan tranzistor u CPU onda je on crkao. To je po meni kvar tj defekt, a ne degradacija. Degradacija je kada BIOS zbog prevelike temperature obori takt procesora, a crkavnje jezgra je kvar odnosno defekt.

@skid
Svakim danom sve manje razumem ljude na berzi..
Sta sam ja rekao sto je pogresno..
Covek je trazio da mu pojasnim sta znaci terminilogija degradacija i to sam ucinio.
Savet za problem koji ima je dobio u prethodnom postu.

Njegovo pitanje je glasilo : `@SkyFire kako mislis da ga degradiram od temperature, mislis da crkne neko jezgro ili neka druga vrsta degradacije postoji, eto volio bih nesto saznati `

Znaci hteo je da sazna kakav bi eventualno problem mogao da ima tj sta zapravo znaci degradirati CPU.

I moja recenica i te kako ima smisla i upravo ima znacenje kako sam je napisao.
Ako CPU dozivi kvar ne znaci da ce da crkne a degradiranjem ce svakako postici fizicku anomaliju ili ti defekt!

Gigabyte MA 770-ES3, AMD Phenom II x4 955 BE, CoolerMaster Hyper TX2, 2x2 GB Kingstone DDR2 800 low profile, Palit GTX 460 768 MB, WD 320GB AAKS Black, WD 500GB AAKS Blue, LC Power 6650 GP3 V2,3, Thermaltake V4 Black, CoolerMaster Aerogate II.

nemanja21 Re: Re: Re: ... 05.07.2013. 16:08 #502772

broj poruka: 1227
To je trotlovanje. A degradacija je proces gubljenja poluprovodnickih karakteristika usled recimo prevelikog napona ili temperature.
@shorta investiraj u kakav takav kuler, pozeljno da ima backplate odnosno sistem montiranja bez tih zabica.

SkyFire skid 05.07.2013. 16:33 #502776

broj poruka: 18472
Kako bre procesor moze da crkne ako mu recimo ne radi jedno jezgro usled odredjenih uticaja doslo je do defekta koji se odrazio na nefunckionalnost jezgara.
Imao si recimo primer na benchu coveka koji je drndanjem sa naponima i overklokom unistio jedno jezgro!
Nije cesta pojava ali je se opet desi..

Procesor je crkao kada vise sistem ne funkcionise kada ne daje znake zivota.
Sta mislis kako nastaju triple core procesori?Pa upravo zato sto sa proizvodne trake kao takvi vec imaju jedno defektno jezgro,neispravno a ostala 3 recimo ispravna...

Da ne duzim dalje..Svaki uticaj u promeni `fizickog` stanja (kondicije) procesora u odnosu na default (fabricke karakteristike) je degradacija,daljim procesom moze doci do defekta onako kako ga ti zamisljas u nekom ozbiljnijem pravom fizickom obliku.Generalno svaka anomalija je defekt po svojoj prirodi.Mozda bi ova terminilogija i mogla da se razdvoji ali u oba slucaja sve spada pod kvar!

update:
P.S.Tako je nemanja,i ti da kazes neku pametnu :)
Inace nestabilnost sistema ili ti podbacivanje u rezultatima je trotlovanje..

Superior Technology
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

imarkovic Re: skid 05.07.2013. 19:49 #502805

mislim da ti nije dobra logika, onda bi i intel imao triple-core, za razliku od AMD-a.

:: Procesor je crkao kada vise sistem ne funkcionise kada ne daje znake zivota
:: Sta mislis kako nastaju triple core procesori?Pa upravo zato sto sa proizvodne trake kao takvi vec imaju jedno defektno jezgro,neispravno a ostala 3 recimo ispravna..
:: Superior Technology
:: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
Miskonius Re: Re: ... 05.07.2013. 20:03 #502807

broj poruka: 4420
Jesi li ti uopste procitao sta sam ja napisao?

:: +1 ne razumem ni ja, miskonius predlaze odmah update biosa, a mozda(99%) nije potrebno
RazerBE Re: Re: Re: ... 05.07.2013. 20:05 #502809

broj poruka: 224
Sta mi je promaklo? Prosvetli me?

:: Jesi li ti uopste procitao sta sam ja napisao
:: :: +1 ne razumem ni ja, miskonius predlaze odmah update biosa, a mozda(99%) nije potrebno
:: ::
SkyFire Re: Re: skid 05.07.2013. 20:10 #502810

Nema to veze sa logikom nego tako nastaju derivati..
Od skarta iz vafera se odvajaju neispravni primerci sa recimo tim jednim defektnim jezgrom i ubacuju se u liniju triple core procesora.Nisu svi takvi naravno,nekima je i pogaseno cetvrto jezgro itd..

Od toga je i krenulo otkljucavanje CPU-a.Neki su ugaseni,neki imaju defektno jezgro pa kad otkljucas CPU nije stabilan itd..

Intel je svoje procesore bazirao na dual u quad i six core procesorima + osmojezgarci xeoni..
Samo AMD ima triple core.

Superior Technology
Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda

:: mislim da ti nije dobra logika, onda bi i intel imao triple-core, za razliku od AMD-a
:: :: Procesor je crkao kada vise sistem ne funkcionise kada ne daje znake zivota
:: :: Sta mislis kako nastaju triple core procesori?Pa upravo zato sto sa proizvodne trake kao takvi vec imaju jedno defektno jezgro,neispravno a ostala 3 recimo ispravna..
:: :: Superior Technology
:: :: Intel 3930K@4.8 Ghz/Asus Rampage IV Extreme/Corsair Dominator GT 32GB/MSI GTX680 Lightning/Samsung 830 256GB/Creative Titanium HD/Enermax Revolution 1050w/Dell 2709w/CM Stacker 832 i ostala cuda
shotra Re 05.07.2013. 20:33 #502813

broj poruka: 432

Momci, sve je ok

Prvo vam hvala.

Drugo, ja kao neuk, banalan problem bio, zabice nisu dobro nalegle i ako su škljocnule kad sam ih stiskao (drug mi je svjedok), i meni na pamet nije palo da vidim s druge strane maticne jer se culo škljoc za svaku.
Kad sam digao kuler nije bila razmazana pasta i sve mi je jasno bilo, posle sam fino ocistio kuler i procesor, pa prvo odradio test stavljanja bez paste, sve ok naleglo, posle sam nanio pastu, naleglo ali ovaj put s provjerom s druge strane maticne, upalih pes,temperatura do 60C je isla, maximalno, i to je to. trenutna temperatura je oko 35C.
E sad me jedino kopka voltaza, ista je kao na slici pa da li je to normalno i do cega je to ako nije normalno (naravno sad ne mislim nista majstorisat kad je temp. ok, al` eto da znam barem skodi li i sto po tom pitanju uraditi)?
obradmi Najlosija stvar na Intelu je taj kuler sa plasticnim zabicama 05.07.2013. 20:38 #502814

broj poruka: 7733
cesto se desava da odskoci od ploce i pravi show sa temperaturom,mada u principu kao i kod AMD -a sam se ugasi CPU ,ako predje dozvoljenu temperaturu ,tako da ne verujem da moze da se degradira.Cudi me da Intel nije uspeo to da pametnije resi.

RazerBE Re: Re 05.07.2013. 20:39 #502815

broj poruka: 224
Ako su ti temperature dobre, i ako nisi cackao napon, nema sta da se brines. Sve je po defaultu. Uzivaj u PES-u, iako je FIFA bolja!

:: Momci, sve je ok
:: Prvo vam hvala
:: Drugo, ja kao neuk, banalan problem bio, zabice nisu dobro nalegle i ako su škljocnule kad sam ih stiskao (drug mi je svjedok), i meni na pamet nije palo da vidim s druge strane maticne jer se culo škljoc za svaku
:: Kad sam digao kuler nije bila razmazana pasta i sve mi je jasno bilo, posle sam fino ocistio kuler i procesor, pa prvo odradio test stavljanja bez paste, sve ok naleglo, posle sam nanio pastu, naleglo ali ovaj put s provjerom s druge strane maticne, upalih pes,temperatura do 60C je isla, maximalno, i to je to. trenutna temperatura je oko 35C
:: E sad me jedino kopka voltaza, ista je kao na slici pa da li je to normalno i do cega je to ako nije normalno (naravno sad ne mislim nista majstorisat kad je temp. ok, al` eto da znam barem skodi li i sto po tom pitanju uraditi)?
SkyFire Zabice,ribice,pickice i sl.. 05.07.2013. 20:45 #502816

Kao sto smo MI neki vec rekli ,problem je bio fizicke prirode..
Sta kaze bios ahahahahahahah..

@shotra
Vazno je da si ti resio problem i da si sad miran.Problem solved.

Molim moderatore da zatvore temu :D

Superior Technology

imarkovic Re: Najlosija stvar na Intelu je taj kuler sa plasticnim zabicama 05.07.2013. 20:52 #502819

obrade, moram da te demantujem, to se ne desava kod ovog kulera, iako je svaka revizija sve manja, ali zabice su zaista od nenormalno jake plastike i veoma retko se desava da neka zakaze, tj. desava se usled nestrucnog rukovanja kog sam bio svedok. U zivotu nisam video da onaj kuler koji se adekvatno montira odskoci zbog zabice, pre ce biti da zabica nije adekvatno zakljucana, odnosno ako neki strucnjak zaboravi da vrati ili ne klikne(ako ne klikne ili nije dobra zabica ili se nepravilno montira), tako da taj sistem je sasvim zadovoljavajuci, nezavisno i zavisno od ove teme. Dodao bih da AMD ima laksi i malo funkcionalniji(sigurniji) sistem stock kulera, ne moras biti uopste nikakav strucnjak da bi ga namontirao.

:: cesto se desava da odskoci od ploce i pravi show sa temperaturom,mada u principu kao i kod AMD -a sam se ugasi CPU ,ako predje dozvoljenu temperaturu ,tako da ne verujem da moze da se degradira.Cudi me da Intel nije uspeo to da pametnije resi
obradmi Re: Re: Najlosija stvar na Intelu je taj kuler sa plasticnim zabicama 05.07.2013. 20:55 #502820

broj poruka: 7733
Manje vise mislimo na isto ,laik namesta taj kuler i to se desava.

:: obrade, moram da te demantujem, to se ne desava kod ovog kulera, iako je svaka revizija sve manja, ali zabice su zaista od nenormalno jake plastike i veoma retko se desava da neka zakaze, tj. desava se usled nestrucnog rukovanja kog sam bio svedok. U zivotu nisam video da onaj kuler koji se adekvatno montira odskoci zbog zabice, pre ce biti da zabica nije adekvatno zakljucana, odnosno ako neki strucnjak zaboravi da vrati ili ne klikne(ako ne klikne ili nije dobra zabica ili se nepravilno montira), tako da taj sistem je sasvim zadovoljavajuci, nezavisno i zavisno od ove teme. Dodao bih da AMD ima laksi i malo funkcionalniji(sigurniji) sistem stock kulera, ne moras biti uopste nikakav strucnjak da bi ga namontirao
:: :: cesto se desava da odskoci od ploce i pravi show sa temperaturom,mada u principu kao i kod AMD -a sam se ugasi CPU ,ako predje dozvoljenu temperaturu ,tako da ne verujem da moze da se degradira.Cudi me da Intel nije uspeo to da pametnije resi
imarkovic >> 05.07.2013. 20:56 #502821

@shotra, sledeci put nadji nekog pouzdanijeg svedoka

shotra Re 05.07.2013. 21:35 #502829

broj poruka: 432

@imarkovic nema potrebe, sad znam kako provjeriti

@RazerBE Nisam cackao napon, znaci ok je, to mi je bitno.

Uljepsa mi danas dan Djokaj pa ovo.

Tako ljudi, hvala dje culi i ne culi. Pozdrav.

STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647794.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs