Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Ovima iz Kingstona bas dosadno!
STRANA 2 OD 2
Mortificat Re: Re: Re: Re: Re: A pazi i ovih neobrazovanih mamlaza iz Džibratrona 08.12.2013. 00:09 #530748

status: user
broj poruka: 3519
Moja greška matori, preleteo sam preko posta, korektno si napisao.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
http://www.youtube.com/watch?v=2l-H08HRZfQ

:: Pa dobro je l` ja pišem na kineskom ili na srpskom jeziku? Gde sam ja napisao da je njutn jedinica za masu, a ne za težinu, tj. silu
::
:: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/TT Chaser MK-I/SF Golden Green Pro 650W/Genius KB-G265/A4Tech V
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
misicm Re: Re 08.12.2013. 09:03 #530756

broj poruka: 360
Na koliko se modula obara `brzina`? Ako imas npr. 1600, kad pada na 1333, a kad na 1066?
Pretpostavimo da procesori naravno podrzavaju 1600MHz.

:: Cena je naduvena samo tako, i DDR3L ECC registered memoriju imaš da nađeš jeftinije
:: A 1600 memorija u većini servera ima smisla samo za manji broj modula, kako popunjavaš banke server će sam da obori brzinu na 1333, ako ima dosta modula može se desiti da obori i na 1066.
mighty Re: Re: Re 08.12.2013. 10:45 #530764

broj poruka: 1670
Zavisi od max broja modula po procesoru, procesora koji se koriste, tipa čipseta na ploči, da li su moduli single, dual ili quad rank...

Generalno max brzinu ostvaruješ sa jednim modulom po kanalu, sa dva može a ne mora da opada, sa tri modula po kanalu uvek opada ... Što više modula po kanalu, manja brzina. Kod jeftinijh servera nije neki problem, obično nemaju puno slotova, ali kod onih većih možeš da imaš memoriju na 1600 a da ti radi na 1066. Pre neki dan smo to baš objašnjavali korisniku, ima jedan blade server, svi slotovi popunjeni, mem na 1600, ali radi na 1066 i čovek se buni :)

Recimo noviji 2P serveri tipa HP DL380 G8 imaju 12 slotova po CPU-u, raspoređenih u četiri kanala. Ako staviš četiri mem. modula, tj. na svaki kanal po jedan imaćeš max brzinu memorije. Ako staviš svih 12 modula, nećeš.

Ovo je deo tabele iz uputstva servera za konfiguraciju memorije, za većinu servera imaš nešto slično:

http://www.dodaj.rs/f/2m/I8/27QAtj42/mem-cong-dl380-g8.jpg

:: Na koliko se modula obara `brzina`? Ako imas npr. 1600, kad pada na 1333, a kad na 1066?
:: Pretpostavimo da procesori naravno podrzavaju 1600MHz
:: :: Cena je naduvena samo tako, i DDR3L ECC registered memoriju imaš da nađeš jeftinije
:: ::
:: :: A 1600 memorija u većini servera ima smisla samo za manji broj modula, kako popunjavaš banke server će sam da obori brzinu na 1333, ako ima dosta modula može se desiti da obori i na 1066.
misicm sad je jasnije :) 08.12.2013. 11:06 #530766

broj poruka: 360
Ako se dobro secam, ovo bili isto blade serveri sa procesorima koji podrzavaju cetiri kanala. Pojma nemam koliko slotova imaju te ploce, znam samo da su narucena 4x32GB dual rank modula.
Strana kompanija je u pitanju, pa mislim da njima i nije neka cena. Ja sam se iznenadio kad sam video koliko to sve kosta.
Pitam sad jer me zanima kako to radi. Znaci za ovakav primer, i da ima vise slotova, ako popunis osam, za dva procesora bi to bilo jedan modul po kanalu?

Ili se bukvalno broji kao sto si rekao: svaki cpu ima svoje slotove, pa na koliko su oni kanala rasporedjeni i onda se gleda popunjenost, tj moduli po kanalu?

Hvala za objasnjenje.

mighty re 08.12.2013. 13:00 #530779

broj poruka: 1670
Stariji serveri, tipa HP G5 serije (ML350, Dl380 ...) su imali UMA arhitekturu - svi procesori su svu videli memoriju preko zajedničkog memorijskog kontrolera koji je bio u northbridge-u čipseta.

Kod njih nema veze koliko procesora imaš u serveru, svi procesori komuniciraju sa čipsetom, a on sa memorijom.

Svi noviji višeprocesorski serveri sa x86 procesorima (Xeon, Opteron) imaju NUMA arhitekturu - memorijski kontroleri su u samim procesorima, tako da je neophodno da imaš procesor u socketu koji je povezan na slotove koje planiraš da koristiš.

Npr. ako je 2P server, on ima 24 slotova za memoriju, ali ako imaš samo jedan procesor možeš da koristis samo prvih 12 slotova vezanih za prvi socket.

Za konfiguraciju koji si pominjao, ako blade ima samo jedan procesor, sa 4 modula po 32GB imaćeš po jedan modul na svakom kanalu - idealna situacija, svi kanali popunjeni sa po jednim modulom identične veličine, dakle na max brzini i koristi se quad channel pristup..

Ako imaju dva procesora u blade-u, sa ta četiri modula imaćeš po dva modula na prva dva kanala svakog procesora, biće max brzina memorije, ali samo dual channel. Ako je ta situacija, možda je bolje da su išli na 8 modula po 16GB ram-a, mada to zavisi koliko brzo planiraju memorijska proširenja.

Kod mene u firmi imam već par rack servera sa po 160GB ram + nekoliko starijih blade-ova sa po 64GB ram i uvek fali još :)

STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647793.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs