Koristio sam asus-ov softwer, cviljenje je bilo sa noctua ventilatorima dok je sa CM i OCZ radilo OK
:: Imao sam isti problem sa cviljenjem na GA ploči 990XA i rešio sam ga tako što sam u biosu promenio opciju za kontrolu venta sa rpm na voltage.. :: support normalit :: :: GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, Sapphire 280X VaporX, Chieftec modular 750W, puno prašine. :: :: :: kao sto rece Kutalion uzmi fx8320 i klokni ga na 4ghz , amd 8320 vs 8350 razlika je samo u radnom taktu :: :: ZA overklok 8350/8320 potrebno je uzeti kvalitetniju maticnu plocu, amd 8350 eventualno moze dostici recimo 100mhz veci radni takt od fx8320 :: :: :: :: Ja sam imao fx8320(kuler cm hyper 212+ evo) + Asus Sabertooth 990FX R2.0 i cpu drzao klokovanog na 4ghz , znaci isto kao fx8350 .) Za vece vrednosti oc pored kvalitetnijeg kulera bilo je neophodno hladiti i zadnji deo ploce gde je cpu.. :: :: :: :: :: :: Ono sto me nerviralo kod amd je : PCI Express 2.0, kod ssd random read (IOPS) je slabiji od intela, a sabertooth 990 u kobinaciji sa noctua ventilatorima pri niskom rtp za ventilatore cvili naponski deo (dvee ploce i obe su zezale :: ::
I5. SSD ne mora odmah, meni bi bila mnogo važnija stvar da uzmem cpu kako dolikuje, a SSD može i kasnije...
:: kao sto naslov kaze...u prodavnici mi je preporucen amd za gejming.. :: ako uzmem amd na konfiguraciju dodajem ssd.. :: :: sta mi je ciniti :: :: ostatak konfiguracij :: r9 28 :: 2x4gb 186 :: 1 tb sata II :: 630 w ...
Bilo koji intel ti je bolji u igrama u odnosu na amd i prica nas koji ti kažemo da za iste novce možeš uzeti intel sa ssd-om je kljucna stvar. E sad ako si bas resio da uzmeš taj procesor sa nekom skupom plocom je druga stvar i ne razumem zašto ga uporedjuješ sa fx-8350 pošto nikako nisu u istoj prici. U igrama ti je i3 tamo gde igre nisu optimizovane ili su starije bolji od bilo kog amd procesora kome pride moraš da uzmeš skupu plocu i dodatni ventilator. Intel sa stok kulerom i solidnom b85 plocom ti je mnogo bolje resenje cak i ako ides sa maksimumalnim overklokom amd-a ponovo je intel bolji. Postavio si pitanje na koje ti se ne može odgovoriti jer nisu u istoj klasi. Prica sa 8 jezgra je nesto sto se ceka nekoliko godina ali nikako da se ostvari a nikad i nece. To je marketing koji je plasirao amd.
:: kao sto naslov kaze...u prodavnici mi je preporucen amd za gejming.. :: ako uzmem amd na konfiguraciju dodajem ssd.. :: :: sta mi je ciniti :: :: ostatak konfiguracij :: r9 28 :: 2x4gb 186 :: 1 tb sata II :: 630 w ...
Ok ovo apsolutno nije istina, Fx-83xx ce potuci bilo koji i3, osim u igrama koje su ocajno optimizovane i ne koriste vise od 2-3 jezgra. Sto je problem do igre, ne do procesora. AKo neko u danasnje vreme pravi engine koji koristi 2-3 jezgra, treba da se upuca u koleno.
Vec BF4 koristi svih 8 jezgara. I kako vreme odmice sve vise igara ce koristiti sva jezgra na raspolaganju.
i5-4690k | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
:: Bilo koji intel ti je bolji u igrama u odnosu na amd i prica nas koji ti kažemo da za iste novce možeš uzeti intel sa ssd-om je kljucna stvar :: Prica sa 8 jezgra je nesto sto se ceka nekoliko godina ali nikako da se ostvari a nikad i nece. To je marketing koji je plasirao amd :: ::
Mrtvi AMD u poredjenju sa novom generacijom Intel-a?! Tuga poredjenje.
Apropo broja jezgara, moze AMD da ima i 100 jezgara kad ga tamo neki Intel kida sa 4 jezgra. Pre svega AMD ima losiji IPC od Intel-a i sta vredi broj jezgara kad je ucinak po jezgru osetno bolji kod Intel-a. Koliko god da se igre optimizuju za muliti core opet ce AMD biti u zaostatku. Za sad jos ponegde daje ponesto ali.. Onda sta cemo za iskoriscenje gpu-a? Usko grlo? Sve te probleme povlaci jedna AMD platforma koja nikako nije dobar zalog za buducnost. Svako ko je rekao da i slabiji Inteli rade bolje je rekao istinu. Sa Intelom si siguran. AMD kao AMD, budzetna firma kao prelazno resenje, daleko od ozbiljne platforme.
Pa to sam i reko samo sto to o cemu ti pricas mi cekamo 3-4 godina a nikako da docekamo. Kriza 3 je eto trebala da bude prva koja ce tako nesto da pokaze i prvi testovi su pokazali upravo to o cemu pricas. Medjutim šta je uradio amd koji je bio partner u projektu. Jednostavno je onesposobio HT pa su zato procesori sa HT imali imali loše rezuultate tj i3 se ponasao kao procesor sa 2 jezgra. Kasnije su to ispravili pa je sve doslo na mesto tj i3 je bio bolji od fx-6300 a pokazivao sam testove upravo o tome. Da ima igara gde je neztanto bolji fx od i3 ali u desetak posto igara i3 je osetno bolji od fx procesora. Tako je sad a nastavak sage o mitu zvanom optimizicaja za vise jezgra gledacemo i sledecim nastavcima. Naravno ne kažem da ne treba kupovati amd ali stvari stoje ovako tj amd je 2-3 klase ispod intela.fx procesori traže dodatne kulere da nebi bili nepodnošljivi a amd ploce su znatno skuplje nego neka b81 ili b85 ploca.
TAko sam i ja skoro odneo telefon u servis,rutovan telefon,ubacen kernel i sad radi ko tablet,pitao jel umeju da poprave,umeju,ostavim,posle 8 dana me zovu da dodjem po fon,ne znaju da nameste. Pritom su ga lose sklopili i sad mogu da se slikam... A sto se tice racunara,primera nepismenih ljudi imam koliko hoces...
Jel vi to poredite mrtvu platformu i procesor sa novim i5 ?
fx 8350 ne da ne moze da se poredi ni sa i5 2500 bez K,nego ne moze ni sa i7 920 na 2.66 GHZ ( dakle neklokovan), moj procesor na 4 GHZ je brzi u testovima od fx 8350 na 5 ghz...
I klokovan 1100 T na 4 ghz je brzi i bolji od fx 8350 na 5ghz...
Vise puta sam izbacivao sve zive testove sa neta,i mrzi me da ponovo to radim, ali zaista glupa tema i rasprava...
ASUS p7p55d-e & INTEL i5 750 @ 3.8ghz/LEADTEK GTX 580/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.Asus Xonar DX,marantz pm550dc & Pilot stx40 + microlab H500
pazi druze, imao sam fx 8320 (radio je kao fx 8350), pa sam imao i fx 6300, koji je radio na 4GHz. kada sam menjao ovaj poslednji procesor, namerno sam uzeo intel. sada imam i5 4670k (nije neka velika razlika u odnosu na taj i5 4690k) i mogu da ti kazem da je klokovan fx 8320 skoro kao ovaj i5 na def. a kada sam klokovao ovaj i5, razlika je vidna, tako da bih ti preporucio da uzmes i5 i da zavrsis pricu dok ddr4 ne bude omasovljen, kada ces moci da menjas platformu. do tada, moj savet ti je i5. ssd ces lako kupiti, a ovo ti je platforma na duze staze nego trenutno AMD. kao sto rece sky, amd je prelazno resenje-ko ima para (i hoce extra procesor i platformu) kupice intel.
CM HAF 932+Seasonic SS-750 W INTEL i5 4670k@4.2 GHz+RAIJINTEK Nemesis Gigabyte Z97X-SLI Crucial 2x4 GB DDR3 Ballistix LED Seagate 1TB+Samsung 2 TB F4 ASUS GTX770 2GB DDR5 Dell U2412M Logitech G105+MX518
Dobro, necemo da preterujemo. Ali tamo gde igrica trazi malo jace single core performanse, 2 ili 4 jezgra, bukvalno svaki ivi ili hasvel i5 ciste AMD ko od sale.
1090t/1100t tubani su bolji proizvodi od danasnjih smejurija, i to nije nista strano. Pricalo se i razglabalo o tome nasiroko.
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 MSI TF3 gtx 660 sli SAMSUNG 120gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
Elem poenta je da uvek bila u onoj narodnoj `A u ruke Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita`...
Ne pomaze tu mnogo Intel vs. AMD... ja`l umes ja`l pusissss...
I da se opet osvrnem na onu narodnu sustinu...
AKO IMAS PARA UZMI ONO STO TI SRCE ISTE, AKO NEMAS UZMI STA MOZES !!!
Jorgan je toliki koliki je ako je kratak nesto ce da strada usi ili noge... kompromis je uvek moguc da se skvrcis ko dve banek u dzepu...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
O cemu ti covece pricas?Proticaj lepo svaki post pa onda komentarisi. Pa nisam blesav da preporucim b85+intel sa K sufiskom. Neverovatno.I druga stvar,posto je kod pojedinih `eksperata` postalo normalno da ako ploca nije z97/z87(ranije), ploca je krs.Ako ti neces da klokas i prosecan si gamer kao i prosecan korisnik racunara gde ti ne treba dodatni PCI slotovi,tonu usb i sata prikljucaka,a takvih je 95% korisnika racunara sta je problem sa plocom sa b85 ili h87 ili h81 chipsetom? Te ploce nisu lose,kako ih `eksperti` krste,prosto rade ono za sta su namenjene,a to je normalan rad bez silovanja cpu-a. I da malo bolje citas video bi da sam napisao i5 4440+MSI B85M-E45.
I itekako moze i5 + SSD jer je to prakticno(gledajuci gore primer koji sam naveo)prakticno identicna cena AMD Fx 83xx kombinaciji. Ti na kraju druze vidi sta ces i kako ces,ja koliko vidim ti gotovo da nemas apsolutno nikakvo iskustva sa OC,pa oces da probas,ok ali pazi kod intela to kosta,a da li je u igrama isplativo?U nekim da,u 90% NE.GPU radi glavni posao.
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
AMD sam fan, ali da sam imao vise kinte kad sam prelazio sa 955BE na 8350BE najverovatnije bi uzeo neki i7. Ali posto sam bio u skripcu, i ispalo mi poprilicno jeftino, tacnije oko 11k sam platio ovaj CPU kad je cena bila preko 20k. Mislim da sam dobro prosao...
U svakom slucaju, ako imas kinte, ne razmisljaj mnogo < ovo ti kaze AMD fan, znaci i5 ili eventualno i7. Ako nemas, vidi sta ti je isplatljivije.
Pozz...
Najveci broj igrica ce raditi isto sa oba procesora ali kod manjeg broja razlika ume da bude baš velika i kod veceg broja starijih koje verovatno neces igrati ali je nekim i to bitno. Što se tice phenoma II x4 il x6 Thubana to su stari procesori i iako u testovima stoje dobro u igrama ne stoje i veoma cesto je i fx 4100 bolji od svih amd starog kova tako da prica za Thubane ne stoji. OC je skupo zadovoljostvo a to ti ne treba a sa ssd-om ces osetiti mnogo veci dobitak u svakodnevnom radu nego sa bilo cim drugim tako da ti je savet jeftinija ploca sa i5 varijantom i ssd-om. I ja sam `amd fan` ali sam fan ako su proizvodi slicni pa odaberem amd. Ovako nema izmedju cega da se dvoumimo.
Djoko, leba ti gde sam ja uputio post tebi i tvojoj preporuci? Ajde sada TI procitaj moje postove sa citatima i videces na koje postove su se odnosili. Apsolutno ti je dobra preporuka ako nece da overclockuje/hoce jeftinije da prodje.
@Alrad naravno da jeste, uvek imas slucajeva koji ce reci da je i celeron bolji od FX-a. Dobro ne racunam 2D igre koje ce raditi i na intel GPU :-)
i5-4690k | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
:: O cemu ti covece pricas?Proticaj lepo svaki post pa onda komentarisi :: Pa nisam blesav da preporucim b85+intel sa K sufiskom :: Neverovatno.I druga stvar,posto je kod pojedinih `eksperata` postalo normalno da ako ploca nije z97/z87(ranije), ploca je krs.Ako ti neces da klokas i prosecan si gamer kao i prosecan korisnik racunara gde ti ne treba dodatni PCI slotovi,tonu usb i sata prikljucaka,a takvih je 95% korisnika racunara sta je problem sa plocom sa b85 ili h87 ili h81 chipsetom :: Te ploce nisu lose,kako ih `eksperti` krste,prosto rade ono za sta su namenjene,a to je normalan rad bez silovanja cpu-a :: I da malo bolje citas video bi da sam napisao i5 4440+MSI B85M-E45 :: :: I itekako moze i5 + SSD jer je to prakticno(gledajuci gore primer koji sam naveo)prakticno identicna cena AMD Fx 83xx kombinaciji :: Ti na kraju druze vidi sta ces i kako ces,ja koliko vidim ti gotovo da nemas apsolutno nikakvo iskustva sa OC,pa oces da probas,ok ali pazi kod intela to kosta,a da li je u igrama isplativo?U nekim da,u 90% NE.GPU radi glavni posao :: :: :: Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic :: :: ::
Prica za Thubane ipak stoji posto je Phenom II/Thuban jezgro vs fx jezgro na istom kloku dosta jace u proseku od 400-500mhz bi trebalo klokovati fx da bi stigao perfomanse starih amd procesora. Znam par ljudi koji su popusili kar* i pojeli svoje govno kad su se pojavili prvi fx X4 procesori, prodali su svoje stare X4 PII i kupili fx X4, osetili su samo degradaciju, evo ti test gde se opovrgava to sto si izneo:
Test Asus Ares II grafike i koliko koji cpu moze da izvuce iz nje u bf4: Avg fps:
Fx 4100 3.6ghz(turbo na 3.8) - 58fps Fx 4300 3.8ghz(turbo na 4.0) - 67fps Phenom II X4 955 3.2ghz(bez turba :) ) - 71fps
Dakle fx-4300 i ako je u prednosti dobrih 800mhz i dalje zaostaje za starim phenomom 4fps-a a kamoli fx-4100 za koji ti kazes da je bolji od svih amd starog kova i da prica za thubane ne stoji.
:: Najveci broj igrica ce raditi isto sa oba procesora ali kod manjeg broja razlika ume da bude baš velika i kod veceg broja starijih koje verovatno neces igrati ali je nekim i to bitno :: Što se tice phenoma II x4 il x6 Thubana to su stari procesori i iako u testovima stoje dobro u igrama ne stoje i veoma cesto je i fx 4100 bolji od svih amd starog kova tako da prica za Thubane ne stoji :: OC je skupo zadovoljostvo a to ti ne treba a sa ssd-om ces osetiti mnogo veci dobitak u svakodnevnom radu nego sa bilo cim drugim tako da ti je savet jeftinija ploca sa i5 varijantom i ssd-om :: I ja sam `amd fan` ali sam fan ako su proizvodi slicni pa odaberem amd. Ovako nema izmedju cega da se dvoumimo :: ::
Prividno moze da deluje u starim igricama koje koriste 1 jezgro ,medjutim u novijim igricama koje koriste pretezno 4 jezgra pa i vise nema sta da trazi. Na kraju krajeva GPU je odlucujuci za igrice ne CPU.Medjutim bice zanimljivo videti sta se desava kada se igrice optimizuju za 8 jezgara,tada je I3 beskoristan.
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647791. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.