Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Izuzetno poucno (sazeto i razumljivo) objasnjenje nacina funkcionisanja CPU
STRANA 2 OD 2
MilosNBG ... 12.12.2016. 12:28 #627850

status: user
broj poruka: 1586
AMD je bio moj ljubimac samo iz jednog razloga - Teraju svoju pricu i ne fermaju nista ko sta kaze i ko ih kako gleda. I to se je pokazalo kao jako dobro. Na prvom mestu, AMD ili nema nista, il ima odlicne proizovde i nema srednje.... Godinama je Intel gledao i plakao iza prvih x64 procesora ia za vreme AM2 soketa, Intel do Conroe procesora, nista kvalitetno nije imao.... Sa AMD procesorima od 65-89W, jurili su se 95-125W Intel procesori sa baznim klokovima od 3.2 pa navise.

AMD-u Intel mnogo toga placa, iako dosta toga predstavlja kao svoju tehnologiju. Godinama nisu umeli da rese direkttan pristup memorije procesoru, bez Northbridge-a kao posrednika. To se je odrazavalo i na brzine memorija, jer su zavisile od chipseta. 533 i 667 su im bili standard, dok je AMD bio na 667 i 800MHz sa drasticno manjim latencijama zbog memorijskog kontrolera u procesoru. QPI je preradjeni HyperTransport. x64 se placa AMD-u. Inace, vec godinama Intel pokusava od Deke da kupi prava na integrisane ATI grafike, nakon APU-a i njegovog uspeha.

A za chipsetove - e tu se je velika NVIDIA presla debelo, mislila je da ce kod Intela dobiti ugovor za integrisane grafike u zamenu za x86 arhitekturu i otkacila je AMD za chipsetove. AMD je u medjuvremenu kupio ATI a Intel razvio svoju integrisanu grafiku po ugledu na grafike iz laptopova. Zapravo, cela Core serija od pocetjka pa nadalje je derivat tadasnje nove generacije procesora za laptopove koja je tada pripremana, reinzinjeringom, dosli su do neke kombinacije dobrih stvari NetBurst-a i novih resenja iz mobilnih procesora, konkretno iz Yonah jezgra. Otuda su preko noci Core procesori bili energetski efikasni i bili solidno brzi u odnosu na NetBurst i sustigli AMD.

Drugim recima, uzeli su laptop procsor i naduvali da bude desktop. I to je jedan od razloga zasto su osnovni klokovi, tek sa Haswell generacijom, otisli preko 3.8GHz, do tada je bio veliki problem za Intel da bazne klokove postavlja visoko, kao sa NetBurts gde je u startu CPU bio recimo 3.8Ghz za Pentium D945 na primer. Otuda i tako dobro skaliranje Intel procesora kada se klokuju, jer kada se laptop cpu uveca, disipacija ne raste linearno pa je tako Intel mogao da integrise i graficko jezgro na CPU die a da ne probije 65 ili 95W specifikaciju.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DmasteRNo1 @Torta Vol. 2 12.12.2016. 13:21 #627855

broj poruka: 6106
Torto, majke ti, ti sa našao mene da učiš o AMD-u, a ukupno si imao jedan procesor i jednu grafičku od AMD-a.
Još davne 2001. imao sam Atlona Tandrbrda na 1,2GHz i ASUS A7V-133C ploču baziranu na VIA KT133 čipsetu.
Potom su usledili Atlon XP Torubred B 1,8GHz i Gigabajt VIA KT400 ploča, a potom i MSI nFors 2 Ultra 400 sa istim procesorom.
Zatim jednojezgarni Atlon 64 Nju Orlians na 1,8GHz i nesrećna Gigabajtova nFors 550 ploča (koja je riknula). Dvojezgarni Atlon 64 Brizbejn 4400+ 2,3GHz i nFors 560 (još veći krš od 550-ke), a potom i korak unazad sa Vindzorom na 3GHz i konačno ploča sa čestitim čipsetom AMD 780G.
Poslednje što sam imao je bio Fenom X3 720 BE i 790X ploča od Gigabajta.
A od grafičkin ASUS 9550 GE/T(urbo)D(izel), pa Gigabajt X1650 Pro, HD 3870 DDR3, HD 4870 1GB, Safir HD 6950 1GB, ASUS R9 280X i trenutno Safirkov GTX 1060 ubica RX 480 Nitro+ OC.
Da rezimiram, za mene će AMD uvek biti zelen, a to što su preuzeli crveno od ATI-ja da bi se razlikovali od nVidije, to je njihova stvar, stvar neznalica i onih sa kratkim pamćenjem.

i5 2500K/Enermax T40-TB/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Fury 12GB 1866/Samsung 850 EVO 250GB/Sapphire RX 480 Nitro+ OC 8GB/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/NZXT H440 V2/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech A90

imarkovic Re: Malko istorije... 12.12.2016. 13:23 #627856

broj poruka: 19085
Evo bas trenutno kuburim sa jednom Biostar plocom/ DDR3, koja ima integrisan VIA procesor, mislio sam da ga vise nikad u zivotu necu sresti. Moram coveku da optimizujem da ne secka windows 7 starter, dakle secka u idle, covek hoce samo da gleda slike i ponekad da otvori nek stranicu na internetu, i cak i to SECKA, da ubija, moracu da instaliram neki stariji distro linux.

Takodje, ranije sam odrzavao itona PC-eve, to su malecka kucista, sa Gigabyte plocama i integrisanim VIA procesorom, to se raspada koliko je lose i neoptimizovano, kada vidim VIA, meni se digne kosa na glavi, kad treba da instaliram drajver, kao da treba na robiju da idem.

PS torta voli AMDeku, samo nece da prizna, znam iz pouzdanih izvora, samo tiću

::
:: AMD,Cyrix,IDT su napravljeni kao jeftini X86 klonovi od strane Intela i Microsofta da bi dobili rat protiv PowerPC-a i Apple OS-a koji je prva strana dobila zato sto je bio pristupacniji `za obicne smrtnike` dok je profsionalne stvari isle na Mekove koji su NEKOLIKO PUTA BILI BRZI..
:: Posle dobijenog rata Intel polako pocinje da `kolje` svoje klonove i jedino AMD prezivljava zbog Intelovog propusta/arogancije, Naime deo inzinjera koji su radili na DEC ALPHA sa svojim resenjima pomazu da se napravi K7 jezgro. Tada je doslo do preokreta jer je prethodno Celeron na istom kloku brisao patos K6-III a sada Coppermine a posle i Tualatin jedva stizu Athlona ..
:: Koliko god vi mrzeli AMD-a i ako na zalost svih NAS nekada stave katanacna kapiju (da nas INTEL dere) ipak ostace zasluzni za uvodjenje DDR-a i X64 instrukcija..
:: BTW Cyrix je kupila VIA zato su njeni procesori imali prefix C ... takodje Ista VIA je se povukla sa PC scene i nastavila poslovanje mobilnim aparatima pod cerkom firmom HTC. Pored Cyrix-a kupili su jos jednog `posrnulog` dzina S3..
neXus2000 .... 12.12.2016. 15:52 #627870

broj poruka: 3352
Sve zavisi koji VIA chipset. Za posedovani nekada Athlon XP 3200+ odlican je bio VIA KT400 chipset, sve je radilo savrseno. Dobri su bili i KT600 i KT800. KT800 je bio zadnji koji valja necemu.

tortojed Nexus i Igor su promasili temu, malkice. Radi se o tome da se DMaster 12.12.2016. 18:38 #627879

broj poruka: 11017
zetoko ispalio (pogledati njegov komentar na prvoj strani teme) odbacivsi moju tvrdnju o ``crvenim procesorima i VIA chispsetovima`` (``Crveni CPU na VIA čipsetu?``=nije znao da Deka GODINAMA nije imao SVOJ chipset za SVOJE procesore, nego je posao prepustio firmama kao sto su VIA, SiS, ALiAladdin)... Neverovatna je ova crta naseg, balkanskog mentaliteta - zar je toliko tesko priznati da nesto nisi znao, nisi bio o necemu obavesten?

imarkovic Re: .... 12.12.2016. 18:49 #627882

KT400 je pojam za ovo
@torta, istina za taj mentalitet, to je nesto neverovatno.

:: Sve zavisi koji VIA chipset. Za posedovani nekada Athlon XP 3200+ odlican je bio VIA KT400 chipset, sve je radilo savrseno. Dobri su bili i KT600 i KT800. KT800 je bio zadnji koji valja necemu
:: ____________________________
:: P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S/2Fan
DmasteRNo1 @Torta Vol. 3 12.12.2016. 19:22 #627884

S tobom nešto žešće nije u redu? Koji CRVENI procesori, kad je u to vreme AMD bio ZELEN! Dakle, tvoja tvrdnja je netačna. AMD je poCRVENeo tek uvođenjem Buldožer arhitekture, ili možda prvih APU-a, dakle jedno 5 godina po kupovini ATI-ja, tako da CRVENIH CPU-a na VIA pločama nije moglo da bude.
A da AMD nije u suštini nikada imao svoje čipsetove, to je valjda opšte poznato. Prvo su koristili Viine čipsetove, pa enVidijine, pa kad su kupili ATI-ja, onda su njihov 690 čipset doterali i to je bio prvi čipset koji je ATI izbacio pošto ga je AMD kupio. Između Vije i enVidije, bila je i po koja SIS-ovača.
Zato, ne uči učitelja i svoj balkanski mentolitet zadrži za sebe!

i5 2500K/Enermax T40-TB/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Fury 12GB 1866/Samsung 850 EVO 250GB/Sapphire RX 480 Nitro+ OC 8GB/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/NZXT H440 V2/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech A90

tortojed Nisi uverljiv Maestro: sasvim je jasno da smo i ti i ja dobro znali (i znamo) na 12.12.2016. 19:29 #627885

koga se misli kada se kaze ``crveni procesori``. Ali, zasto se toliko nerviras? Zar ne vidis da smo ti sve oprostili?

imarkovic Re: @Torta Vol. 3 12.12.2016. 19:52 #627886

Pa evo ti jedan procesor iz tog vremena koji nije zelen: https://goo.gl/fcjPSM
vuce malo na zuckasto-narandzasto :)

:: S tobom nešto žešće nije u redu? Koji CRVENI procesori, kad je u to vreme AMD bio ZELEN! Dakle, tvoja tvrdnja je netačna. AMD je poCRVENeo tek uvođenjem Buldožer arhitekture, ili možda prvih APU-a, dakle jedno 5 godina po kupovini ATI-ja, tako da CRVENIH CPU-a na VIA pločama nije moglo da bude
:: A da AMD nije u suštini nikada imao svoje čipsetove, to je valjda opšte poznato. Prvo su koristili Viine čipsetove, pa enVidijine, pa kad su kupili ATI-ja, onda su njihov 690 čipset doterali i to je bio prvi čipset koji je ATI izbacio pošto ga je AMD kupio. Između Vije i enVidije, bila je i po koja SIS-ovača
:: Zato, ne uči učitelja i svoj balkanski mentolitet zadrži za sebe
:: i5 2500K/Enermax T40-TB/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Fury 12GB 1866/Samsung 850 EVO 250GB/Sapphire RX 480 Nitro+ OC 8GB/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/NZXT H440 V2/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech A9
DmasteRNo1 @Torta Vol. 4 12.12.2016. 20:35 #627890

Baš zato što znam na koga si mislio, zato i tvrdim da nisi u pravu. A nisi u pravu.
Još pritom pokušavaš da me predstaviš kao neznalicu.

Vodos @Torta 12.12.2016. 20:49 #627892

broj poruka: 864
Zamisli sta bi se dogodilo da AMD nije dao intelu patentirani x64 set instrukcija ?
Intel nikada ne bi dao AMD-u socket patent. Ostalo bi se na Slot varijanti.
A slot kao slot (za CPU) je imao ogromna ogranicenja. `Spustanje na zemlju` je bilo moranje.
Via, SiS i Nvidia sa Intelom nisu imali problem. Amd jeste, jer bio konkurencija, a u vreme pojave Slot A Athlona je imao i brzi procesor. Cudi me da nisi znao ove elementarne stvari...

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Ne vidim kako može da te čudi kako nisam znao ``elementarne stvari`` kada se 12.12.2016. 21:31 #627899

o njima nisam izjašnjavao. Ono što bi trebalo da te čudi (i zabrinjava) je tvoje vidjenje nečeg čega nema a previdjanje nečeg drugog čega ima. Ko je, uopšte, pominjao Athlon i slot A? Pre tebe, ovde, niko. Niti je iko tvrdio nešto u vezi njega odnosno poredio brzine (pa nisam to radio ni ja) itd. itd. .Konsultuj oftalmologa. To bi u tvom slučaju bilo elementarno (puno voziš, stalno si u automobilu - yebeš procesore, čuvaj ti svoje oči) .

MilosNBG ... 12.12.2016. 23:26 #627909

broj poruka: 1586
Deka je godinama IMAO svoje chipsetove, ali je forsirao “Open Platform Management Architecture” - dajuci prava i drugim kompanijaam da izadju sa svojim dizajnom za chipset i tako ucinio da se proizvodjaci sami pozicioniraju sa performansama, pa je SIS bio osnovni, VIA srednji i srednji/visi segment, a NV je bila kao najbrza platforma sa najboljom podrskom i performansama.

AMD-640, 1997 K6, Cyrix 6x86
AMD-751, 1999 Athlon, Duron (Slot A, Socket A), Alpha 21264
AMD-761, 2000 Athlon, Athlon XP, Duron (Socket A), Alpha 21264
AMD-762 2001 Athlon MP

Ova tabela ima na Wikipediji.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!

neXus2000 .... 12.12.2016. 23:49 #627911

broj poruka: 3352
You know, I`ve learned something today......

I sta smo iz ove price naucili? Da patenti ugrozavaju napredak. Ne ugrozavaju bogacenje, ali napredak da.
Konkurencija? Pih. Pa dal` ovaj inzenjer radio ovde ili tamo, osmislice to nesto, jer se to nalazi u njegovom mozgu.
Kao i mozgovima drugih inzenjera.

Vodos @Torta 13.12.2016. 20:18 #627950

broj poruka: 864
Oftalmolog za moje godine nije nista cudno.
Rec je o tome da ne pratis sam sebe. Napisao si da AMD nije umeo da napravi cipset za svoje CPU.
Umeo je. Napravio je AMD 750 cipset za Slot A (za taj prvi Athlon).
Da li je bilo nekog socket A AMD cipseta ? Nije.
Tek kad su `platili`, napravise socket cipset.
Na te elementarne sam mislio....

Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Sta si ti mislio, tvoja je stvar. Sta si NAPISAO, nije SAMO tvoja. 13.12.2016. 21:49 #627953

``...Amd jeste, jer (je) bio konkurencija, a u vreme pojave Slot A Athlona je imao i brzi procesor. Cudi me da nisi znao ove elementarne stvari``

Samo sam se nadovezao na ovo... Sada, u svom drugom javljanju, dopunjujes se, prosirujes izjavu da bi dao legitimitet tvrdnji kako ja ne znam ``elementarne stvari``. NIJE posteno.

STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60432. Broj poslatih odgovora: 647780.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs