Nema te memorije kod nas, retka je, on je to kupio u Poljskoj.
Ali, nije neophodno da mora bas ta memorija, imas brdo dostupnih G.Skill (Trident Z, Flare-X, Ripjaws itd., ove navedene su veoma kompatibilne sa Ryzen-om). Ima i ostalih proizvodjaca, treba samo istraziti, za ove znam, jer treba da promenim moj Ballistix na 2400, pa gledam G.Skill.
Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja. Gordon Allport
Ovaj ima da se uzme na KP - G.Skill 16GB Ripjaws V DDR4 3600 F4-3600C16D-16GVK
Latencije su najnize za kit od 16gb, 3600mhz brzina. Crucial verzija je za nijansu sporija. Ali nema je da se kupi, mada nisam nikog kontaktirao od prodavaca na KP, da se raspitam.
Ovaj G.Skill je oko 100e, dok bi pomenuti Crucial bio jeftiniji, a ostali sa vecim latencija takodje.
Ja ne mogu da vjerujem da toliko ima ljudi koji uopšte ne znaju određene stvari. Npr 90% memorija koje na 3200 MHz rade na cl 14 do 16,radiće i na 3600 MHz pri cl 16-18-16-572 do 576 a za cl 16 radiće na cl 18-20,20-22,18-22,612-622. Zar je to toliko komplikovano,izem vam miša? Zar toliko ljudi ne poznaju hardver i šta mogu da njim? Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.
Operatore, zasto imas potrebu da pises ovakve stvari... Ali, slazem se, niko ne poznaje bolje od tebe hw generalno.
Toliko faktora postoji, od kojih zavisi. Ni ti, ni bilo ko drugi ne moze da garantuje da ce bilo koja memorija CL14-CL18 raditi na nekoj ploci, prosto neverovatno da si to napisao, mada mozda si se zezao.
Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja. Gordon Allport
Ako nema da se nadje 3600 16ica i da metne odgovarajucu 3200 14 14 14 npr crucial, povoljan dobar super. Zavisi koliko bude hitno za upgrade ili novi build pa da li ce da ceka dobavljanje od preko jbg
Pa nije stvar u tome, mozes ti da uzmes 3200 i da nategnes i biosu i DRAM kalkulatoru, ali necu, hocu da ubodem ram, da ukljucim XMP, eventualno stavim fabric na polovinu ako vec nije da se dobije 1:1 i cao.
A mene cisto zanima kako ce neko da vidi ili oseti razliku da mu ram radi na 3600 cl16, ili 3200 cl14, ili pak 3600cl18 i primeti razliku dok recimo radi u neke proste stvari na kompu, ili igra casual neku igru u koja je zakucana na 60 fps, ili 144? Jer i da dobije par fpsa zbog rama, nece biti relevantno, a ustedece.
Operatore nabavi mi pomenuti 32gb Crucial za 150e. :D
Ja sam porucio G.Skill Ripjaws 3200Mhz CL16 32GB za 120eu. Ima hynix chipove, koji su odlicni, klokuje se odlicno, za sta me boli uvo, bicu presrecan sto je ovako povoljna i to je to. CL14 je preskupa memorija, bacanje para, sem za nekog ko ima mogucnost kupovine u USA, i to na odabranim mestima gde je ultra povoljno.
...koju je bolje uzeti 1. ASROCK X570 Phantom Gaming 4 2. MSI MAG B550 TOMAHAWK Cena je ista za obe, tu negde oko 150 evra, nove. Za sada bi u nju išao neki 2700/2700x, a kasnije neki 5xxx
Nigde konkretno nisam video da je potvrdjeno da na toj ploci 550 radi 2nd gen. Ryzen, pogotovo na MSi sajtu, koji je nepregledan maximalno.
Na mom x370 chipsetu rade 5000 procesori, ali na novijim plocama stari procesori vec ne.
Kaja je to ploča sa x370 da radi Zen3 ???? I da već ima BIOS za nju ???
:: Nigde konkretno nisam video da je potvrdjeno da na toj ploci 550 radi 2nd gen. Ryzen, pogotovo na MSi sajtu, koji je nepregledan maximalno :: :: Na mom x370 chipsetu rade 5000 procesori, ali na novijim plocama stari procesori vec ne :: :: Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne :: i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja :: Gordon Allport :: ::
@ante, 2xxx procesori zvanicno nisu podrzani ni za x570, ako je to odgovor na tvoje pitanje.
@count, zvanicno ni jedna, a nezvanicno zavisi. To cemo tek da testiramo, verujem da ce moci da se bocne :). Izvinjavam se, tako sam napisao, da sam ubedjen u to, a zapravo nije 100% sigurno, citao sam iskustva po forumima, gde ljudi obavestavaju da radi :)
ja sam se odlucio za msi b550 gaming plus i ryzen 9 3900x rade fenomenalno, jedino sto me malo brine je ako iko zna zasto e voltaza 1.4v i nesto volta na default dugo sam caprkao zbog ceka je tako i na kraju sam iskljucio u biosu neki cpu core boost ili tako nesto neki boost uglavnom stavio ga sa auto na disable i voltaza je pala na 1v jel to ok zna li ko drugari?
deluje mi da je 1.4v mnogo a 1v malo
Ovca ne sme da se brani, vuk se njenim strahom hrani
Stavi sve na auto ,menja CPU i voltazu itd.. i stavi u Win10 AMD powerplan ,ne onaj windows,
:: ja sam se odlucio za msi b550 gaming plus i ryzen 9 3900x rade fenomenalno, jedino sto me malo brine je ako iko zna zasto e voltaza 1.4v i nesto volta na default dugo sam caprkao zbog ceka je tako i na kraju sam iskljucio u biosu neki cpu core boost ili tako nesto neki boost uglavnom :: stavio ga sa auto na disable i voltaza je pala na 1v jel to ok zna li ko drugari :: :: deluje mi da je 1.4v mnogo a 1v mal :: :: Ovca ne sme da se brani, vuk se njenim strahom hrani :: :: :: ::
:: @ante, 2xxx procesori zvanicno nisu podrzani ni za x570, ako je to odgovor na tvoje pitanje :: :: @count, zvanicno ni jedna, a nezvanicno zavisi. To cemo tek da testiramo, verujem da ce moci da se bocne :). Izvinjavam se, tako sam napisao, da sam ubedjen u to, a zapravo nije 100% sigurno, citao sam iskustva po forumima, gde ljudi obavestavaju da radi : :: :: Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne :: i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja :: Gordon Allport :: ::
Ti beta bios mogu da budu za prvu pomoc ,ali kako to radi to je pitanje ,jednom sam to uradio na am2 ploci ,pola grafickih nije htelo da radi na njoj ,tako da to nije za ozbiljnije stvari.
:: Zavanično nijedan proizvođač ploča ni ne predviđa BIOS (čak ni beta) za sve ispod b450 ali nezvanično, pošto nema nekih većih prepreka osim kapaciteta BIOS-a neki su već uspeli da modifikuju BIOS mada je sve to brljotina :: https://wccftech.com/amd-ryzen-5000-zen-3-desktop-cpus-running-on-a320-x370-motherboards-b450-support-added :: Gomila opcija sa 5000 bi morala da se žrtvuje, ne isplati se niakako :: :: :: :: @ante, 2xxx procesori zvanicno nisu podrzani ni za x570, ako je to odgovor na tvoje pitanje :: :: :: :: @count, zvanicno ni jedna, a nezvanicno zavisi. To cemo tek da testiramo, verujem da ce moci da se bocne :). Izvinjavam se, tako sam napisao, da sam ubedjen u to, a zapravo nije 100% sigurno, citao sam iskustva po forumima, gde ljudi obavestavaju da radi : :: :: :: :: Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne :: :: i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja :: :: Gordon Allport :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60432. Broj poslatih odgovora: 647780. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.