mislio sam da ce ljudi krenuti da me pljuju,pa sam zato napisao da nemam kesa...
nije problem kes,nego me nervira sto sam bakzus...
svi se hvale otkljucan,a ja moj ne mogu... :((((
na kraju cu da prodam ovaj i kupim neki x4 ili x6...
:: Citat prve recenice: `naime,imam x2 555 koji ne moze da se otkljuca,sto me uzasno nervira,a necu skorije imati para da zamenim CPU... :( `.. :: A onda pitas da li da kupis duplo skuplji CPU, ako se resis ovoga sto imas :)))) ?? :: Ne zameram, samo konstatujem :: :: :: :: Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ?? :: ::
ma nem pojma, osim nekih nezahtvenih aplikacija ne koristim cpu za nista posebno osim za gaming, i uzo sam cpu u zamenu za moj dual-core e5200, tako da me nije kostao nista skoro(msm jeftino sam prosao)oko 5500din, ali bogami sam primetio da sada kada ukljucim winamp, downlodujem torent, skidam sa rapid sajtova nesto, pikam neku igru sa skoro max detaljima, frame rata je dosta bolja, dok sa svim ovim na e5200 oce da padne frame rate i ispod 25, zato sam napisao da je odlicno imati quad ako se nabavi neki povoljniji(jos ako ima vise kesa, extra:), jer ce posluziti za dalji gaming........ pozdrav
:: ne bih se u potpunosti slozio sa tobom :: cinjenica je da jos uvek dobar deo aplikacija ne moze maximalno da iskoristi u potpunosti veci broj jezgara, tj. x4 nije duplo przi od x2, uvek malo fali. negde (retkost) moze da bude brzi 90-95% ali negde nije uopste, tj 0%. :: ajd sad malo matematike :: imas kvod na 2.3 na defaultu? ok. u idealnom slucaju kad saberemo sve brzine ispada negde oko 9-9.2 ghz. naravno, neke app ce koristiti samo 2 jezgra, efektivno 4.6ghz :: sa druge strane, napr. najjeftiniji AthlonIIx2 se veoma zahvalno klokuje na 3.7, efektivno 7.4ghz. (box i najjeftinija ploca :: znaci imamo neklokovan SKUP cpu koji ciji je efektivni takt izmedju 4.6 i 9ghz u zavisnosti od app, i najjeftiniji cpu na trzistu koji ce se u 90% slucajeva ponasati kao 7.4ghz. :: malo (vise) sam pojednostavio, zanemario sam razlicite platforme, ali to je to uglavnom. :: EDIT :: uticaj arhitekture: http://www.tomshardware.com/reviews/quad-core-cpu,2499-8.htm :: uticaj L3: http://www.tomshardware.com/reviews/athlon-l3-cache,2416-6.htm :: uticaj broja jezgara: http://www.tomshardware.com/reviews/cpu-cores-performance,2373-9.htm :: svi gornji gaming testovi su radjeni na 1024 ili 1280, sa porastom rezolucije razlike se smanjuju drasticn ::
naravno da je kvod duplo bolji od duala na istom taktu. ono na sta sam hteo da ukazem je da ako covek vec ima odlican cpu treba da ga nasvira na max i da ce dobiti mnogo vise za ulozen novac nego da ga sada prodaje ispod cene i doplacuje za kvod. ps. zajebi torente i vinampove, baci neki render dok se igras pa onda vidi koliku vajdu imas od +2 jezgra :))) ___________________________________________________________________ http://tinyurl.com/325cwmy
Kao prvo moras da imas maticnu koja podrzava acc i cip koji to podrzava. Za detalje pitaj nekoga ko prati to, posto ja znam samo da sb710 sigurno otljucava, a za ostale sam zaboravio. Procesori se prave sa 2 ili 4 jezgra (Thuban sada nije bitan). Da bi se napravila vestacka razlika u ceni uglavnom se neke delovi zakljucavaju (jezgra, l3 cash), ali mogu i da se otkljucaju, ali ima i primeraka koji ne prodju sve testove pa se vode kao neispravni. Da bi saznao da li ti je procesor sa 4 ili 2 jezgra, procitas oznaku sa procesora pa nadjes na netu da li je x4 ili x2.
Sto se tice novog procesora mislim da ti definitivno ne treba x6 za igranje.
Pa procesor radi kako je i predvidjen, mnogi ljudi ocekuju da ce sigurno otkljucati ostala jezgra. A sto se tice spaljivanja to ti nece skoro niko priznati garanciju, uvek mogu da kazu da ga je spalio grom.
Kojom magijom da ga polovnog proda samo 15-20e niže od cene koju je platio? Samo što ga je izneo iz radnje mora da spusti 10e. Što ga je montirao i napravio polovnog još 10e. I najvažnije: niko ga neće kupiti dok ga ne stavi u svoju ploču i fala bogu pokuša da otključa 2 fiktivna jezgra. Kad vidi da ne rade neće mu ni kupiti za neke velike pare. Maximum koji može da dobije za takav CPU je 50% najniže cene za nov. I to fantomske cene iz radnji koje ga nemaju. Dakle 40e je maximum. To je realnost.
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.