Uuu ne ne ne ne. Kuta je upravu, imas 3 venta koji izbacuju ali niko ziv ne ubacuje vazduh. Napajanje, graficka i onaj gornji.
Obavezno rotiraj napajanje tako da njegov vent bude dole, taj jedan jedini kuler prebaci na prednju stranu da ubrizgava. Tako ces imati jedan koji ubacuje i jedan sto izbacuje i neko poboljsanje na proc.
Skupi barem 500din, kupi dve najjadnije 12tice i ugradi jednu od napred da uvlaci, jednu na stranicu dole kod graficke da uvlaci i ono sto vec imas da izvlaci pozadi.
Verovao ti ili ne, kretanje vazduha u kucistu ima bitnog uticaja.
To je tacno ali problem koji navodis je sekundarni. Primarni problem je konstantno podizanje mnozioca u mirovanju. Ako nije problem u Vindovsu ili nekom programu ostaje ti BIOS i podesavanja u njemu. Uradi CMOS pa pogledaj sta se desava.
:: :: Verovao ti ili ne, kretanje vazduha u kucistu ima bitnog uticaja.
Ne ignorisem stvarno nikog, jednostavno nema nikakva opcija za voltazu, evo ponovo cu da postavim sliku sa prve strane koja pokazuje sta mu u BIOS-u jedino daje za voltazu. Ja jednostavno sem ovoga sto je na slici ne mogu da nadjem nista drugo sto se tice voltaze pa da mi stavis pistolj na celo!
Inace sve sto se vidi u kucistu mi je stavljeno u firmi prilikom kupovine kompa negde tamo 2012. godine i ja nista nisam dirao sem sto sam stavio grafiku.
E sad, reci mi kako mislis da okrenem tu 12-icu da ubacuje vazduh i sta bi mi preporucili od ventilatora koji ubacuju vazduh a da je neka budget klasa?
:: Havarija, pa ti imas 3 ventilatora u kucistu koji se bore da uzmu vazduh a nijedan da ubacuje. Napajanje, cpu, ta 12-ica. :: :: Okreni makar tu 12-icu da ubacuje vazduh u kuciste ako vec neces da kupis jos neki ventilator da ubacuje. :: :: Zasto sve zive ignorises za bios? I ovde i na benchu, kazemo ti gde da namestis voltazu i sve, a ti ili kazes toga nema (a ima) ili ignorises postove :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
Napajanje jeste sa donje strane, ali sam apsolutno za to da kupim neko dodatno napajanje koje bih instalirao tako kako ste mi rekli pa bih zamolio za neki predlog da ne bude preskupo ali da vrsi posao. Da li uvlacenje/izvlacenje vazduha zavisi samo od montaze ili postoje posebno ventilatori koji rade odredjenu radnju.
:: :: http://img537.imageshack.us/img537/5666/uYmVCB.jp :: :: :: :: http://img673.imageshack.us/img673/2323/x5CktE.jp :: :: :: :: :: :: Uuu ne ne ne ne. Kuta je upravu, imas 3 venta koji izbacuju ali niko ziv ne ubacuje vazduh. Napajanje, graficka i onaj gornji :: :: Obavezno rotiraj napajanje tako da njegov vent bude dole, taj jedan jedini kuler prebaci na prednju stranu da ubrizgava :: Tako ces imati jedan koji ubacuje i jedan sto izbacuje i neko poboljsanje na proc :: :: Skupi barem 500din, kupi dve najjadnije 12tice i ugradi jednu od napred da uvlaci, jednu na stranicu dole kod graficke da uvlaci i ono sto vec imas da izvlaci pozadi :: :: Verovao ti ili ne, kretanje vazduha u kucistu ima bitnog uticaja.
Resetovao sam u BIOS-u i vratio na default podesavanja ali se nista bitno nije promenilo... U sustini i mene vise interesuje ovo vezano za mnozilac i krajnji clock nego sama temperatura za koju ste utvrdili sta stvara problem.
:: To je tacno ali problem koji navodis je sekundarni. Primarni problem je konstantno podizanje mnozioca u mirovanju :: Ako nije problem u Vindovsu ili nekom programu ostaje ti BIOS i podesavanja u njemu. :: Uradi CMOS pa pogledaj sta se desava :: :: :: :: :: :: Verovao ti ili ne, kretanje vazduha u kucistu ima bitnog uticaja.
Jedino sto moze da ti utice na mnozilac sto ide na turbo toliko cesto je software. Tu moras da provalis koji program ti koristi cpu. (meni recimo to radi AI suite Asusov) I EIST ako ti je enabled u biosu to je to. (treba da bude enabled, jer to je speedstep da obara clock)
Sto se tice ventilatora: Mozes tu 12icu samo da okrenes na drugu stranu tako da uduvava vazduh ili da je stavis napred da vuce spreda i uduvava u kuciste. I onda mozes i da ostavis napajanje da izbacuje kao i sada.
Ako bi dokupio, neki dobar vent od jeftinijih je CM sickleflow. Oko 700 din. Ima i jeftinijih raznih ali pitanje sta je tu kvalitetno.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Aha, ali shvatio sam u kom grmu lezi zec - ta ploca koju ti pominjes i cije prve dve slike si postavio je GA-Z77MX-D3H i ona je bila poprilicno skuplja od ove moje GA-Z77M-D3H koju si postavio na trecoj slici i koja zato i nema te napredne opcije za voltazu...
Sto se tice ventilatora, videcu da uzmem neki takav kako si mi ti pomenuo, recimo taj CM i da stavim jedan od napred a jedan cu videti da li da ide sa strane ili da ide odozgo. Pitanje je samo da li oba da uduvavaju vazduh ili da bude jedan in jedan out...
Software sam gledao u Task manageru i sve mi je to bre cudno posto mi tamo pokazuje da nema nijednog velikog potrosaca procesorske snage tj u idle mi je 95-99% slobodno a koristi samo 1 do max 5%... Prava misterija...
Jedan mogu da stavim napred bez problema ali drugi mogu da stavim sa donje strane samo na levoj bocnoj strani (pod pretpostavkom da ne smeta drugim komponentama) posto mi je zadnja donja strana zauzeta sa napajanjem...
Btw. nema veze zbog greske, bitno je da smo se razumeli - mada me je malo zacudilo kad si rekao da ignorisem savete a ja se bas trudio da prihvatim apsolutno sve sto ste rekli... .)
:: Jel moguce da su napravili Z plocu koja nema nista od opcija. Pa to je sramota.. :: Mislio sam da je razlika samo u portovima/rasporedu. Moja greska :: :: Gore uvek stavi da izvlaci vazduh jer prirodno topao vazduh ide na gore. :: :: Ako stavljas jos 2 ventilatora, stavi jedan napred i jedan na dno kucista da ubacuju vazduh u kuciste. Pozitivan pritisak vazduha u kucistu je bolji :: :: hmm, jeste cudno onda ako je tako malo zauzece procesora, i mene buni :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
OK, videcu da kupim za pocetak bar dva a onda jos dva venta koji bi odradili posao prema slici.
Racunam da bi sa tih cetiri jeftinijih situacija ipak bila podnosljivija i sasvim OK u odnosu na sadasnju i da ne moram da kupujem bas neke zveri od ventova s obzirom da mi u kucistu bas nije haos i guzva (barem kako sam vidjao da je situacija)...
:: http://imgur.com/COLFs2 :: :: Evo ovako, s prednje strane je ovaj sto se ne vidi. :: Plavim hladan vazduh sto ulazi, crvenim vruc vazduh sto odlaz :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
Nije neophodno na krov da stavis 2 komada, prirodno ce tu izlaziti vazduh svakako jer vruc vazduh ide na gore. Kupi samo 2 ok venta da uduvavaju hladan vazduh, ovo ostalo ostavi kako jeste i sve je cool :)
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Opet mene. Kada sam rekao napajanje sa donje strane, nisam mislio na polozaj napajanja (koji je vec super) nego da onaj ventilator od napajanja tzv reso bude dole te da on uvlaci vazduh sa poda a ne iz kucista. Okreni napajanje za 180 stepeni :)
Sto se tice Raidmaxa, to djubre je kod mene savrseno radilo 4 meseci, onda su poceli da zuje, grebu. Onda je jedan od njih izleteo iz lezista kao suriken i odigrao fliper po kucistu. Ja sa raidmaxom nista vise u zivotu.
Na ovoj slici kolega je super objasnio kako treba da ide kretanje vazduha kroz tvoje kuciste, tj kuda da ulazi i kuda da izlazi, mada se bas ne slazem za napajanje zato sto on ima rupice za protok vazduha ispod sebe.
PS, gornji HDD predlazem da podignes za jedan slot ili donji da spustis, mnogo su blizu jedan drugog.
Razlog iz kojeg sam mu sugerisao da ostavi ovako napajanje je sto nema dole filter. Ako mu kuciste stoji na patosu ima napajanje da povuce toliko prasine da ce da bude haos.
U ostalim slucajevima uvek napajanje treba kroz patos da vuce hladan vazduh i da bude nezavisna celina od kucista.
SAMDSUNG!!!
:: Razlog iz kojeg sam mu sugerisao da ostavi ovako napajanje je sto nema dole filter. :: Ako mu kuciste stoji na patosu ima napajanje da povuce toliko prasine da ce da bude haos :: :: U ostalim slucajevima uvek napajanje treba kroz patos da vuce hladan vazduh i da bude nezavisna celina od kucista :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
Ne znam kakav filter je u pitanju ali sam gotovo siguran da ce da povuce brdo prasine pa bih se ipak ogranicio na ventilator koji uvlaci vazduh sa prednje strane sto mo je nekako najbolja opcija jer je ispred `najcistija` situacija...
Elem, stavio sam Power plan na Balanced i sad sve radi nesto malo bolje tj. duze drzi nize taktove i mnogo su manje amplitude i takta i temperature...
Ono sto me cudi jeste da je sa Balanced sve tako a da sa High Performance koji je sa minimum processor state podesenim na 5 apsolutno isti profil kao i balanced (barem kad je CPU u pitanju) takt divlja...
Kupio sam danas CPU cooler LC-CC-120 ali sam onda video dve stvari na koje pre kupovine nisam racunao:
- Cooler se namesta tako da ventilator dodje sa strane a ne da gleda ka gore i - Da bih postavio cooler moram da skidam celu maticnu plocu jer jedan deo ide sa donje strane ...
Za ono sto duva bocno ne znam koliko bi mogao da bude problem trenutni raspored komponenti u smislu da li bih trebao da nesto menjam u poziciji onog jednog postojeceg ventilatora plus se nadam da necu naopako da stavim ventilator za CPU (mada kako sam video da se namesta mislim da su sanse za to bas male ali...).
Takodje, posto do sada nisam skidao/stavljao maticnu plocu ovo ce biti malo problem samo u brzini jer to ipak moram da radim laganica ali mislim da ne bi trebalo da bude problem.
U svakom slucaju to ne planiram da radim veceras tako da cemo videti kako ce to uspeti.
Inace, posto neke radnje danas nisu radile nisam uspeo da nadjem ventilator za kuciste tako da razmisljam da sve odradim tek posto ndjem i kupim ventilatore.
Okreni ga tako da taj LC ventilator bude blizi prednjoj strani kucista, tako da gura vazduh spreda ka pozadi, ka tom 120mm ventilatoru koji vec imas.
Na zalost je premali izrez na ploci kucista, to de desava kod dosta modela..
Ako ne budes mogao da se snadjes sa svime, javi mi se na mail berze pa kad budem u prolazu na Vozdovcu mogu da svrnem da to skinemo i montiramo za 20 min, nije to neki posao.
SAMDSUNG!!!
OK, tako sam i mislio da ga okrenem - znaci ovaj postojeci 120mm ventilator ostaje kako jeste...
Inace, mislim da cu se snaci posto sam inace do sada sve radio sem montaze/demontaze maticne ploce - ali to je tek jedan, zavrsni deo tako da ne mislim da ce biti nesto komplikovano...
Svejedno, hvala na ponudi pa ako ipak bude neophodno cucemo se.
:: Okreni ga tako da taj LC ventilator bude blizi prednjoj strani kucista, tako da gura vazduh spreda ka pozadi, ka tom 120mm ventilatoru koji vec imas. :: :: Na zalost je premali izrez na ploci kucista, to de desava kod dosta modela. :: :: Ako ne budes mogao da se snadjes sa svime, javi mi se na mail berze pa kad budem u prolazu na Vozdovcu mogu da svrnem da to skinemo i montiramo za 20 min, nije to neki posao :: :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
Pretpostavljam da ti je taj 120mm pozadi okrenut da izbacuje vazduh iz kucista, poenta je da CPU cooler izbacuje vruc vazduh od hladnjaka direkt ka tom 120mm pozadi i van kucista da ne bi cirkulisao unutar. Pravis tunel vruceg vazduha.
SAMDSUNG!!!
Htedoh da odgovorim ali ne mogadoh posto imam problem sa netom oko kog se zezam vec neko vreme i sada pisem odgovor sa nekog Ubuntu 14.04.1 Live DVD (taj problem cu morati da postavim na drugoj temi)...
Elem juce sam uhvatio malo vremena i postavio onaj LC-CC-120 kako mi je receno - da vazduh duva ka onom ventilatoru koji se nalazi na zadnjoj bocnoj strani i ... situacija po pitanju temperatura nije nista bolja.
Znam tesko je poverovati ali tako je... Kada bootujem komp u BIOS-u mi prijavljuje temperature od 52-57C, ovako su mi temperature bez opterecenja najcesce u rasponu od 37-42C a kada nesto pokrenem da radi od 47-52C, pri cemu u zavisnosti od jezgra minimum koji zabelezi je od 27-31C a max ide od 60-64C (to su sve sitne stvari, ne radi se uopste o igrama a kamoli nekoj zahtevnoj)...
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647789. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.