Sto kaze Imarkovic, Ognjene brate, sve ove novije ploce imaju back up bios, dok ne spalis chip uvek mozes da vratis backup, tj da resetujes sve na default. Tako da slobodno ubaci official Bios za plocu, ako nesto krene da zeza ti resetuj. Ja na ovoj ploci imam iza cak i dugme za reset biosa.
Ryzen7 2700x 4,2Ghz Asus Tuf Gaming B450 Plus II G. Skill Aegis 2x8gb 3200mhz WD20PURZ 2TB WD1003FZEX 1TB Biostar SSD 480gb Zotac 1080 8gb OCZ MXS-PRO 600W Windows 10 Pro 64-bit
:: Ne zajebavaj, sta se tripujes oko flash-ovanja, ja sam to radio na prethodnoj x370 barem 20 puta, na sadasnjoj msi tek sam je upalio i odmah flash-ovao poslednji bios, to je kao dobar dan, nije vise sa floppy-a : ::
topla preporuka za nadogradnju biosa, jer ovo je stvarno dobra stvar. Zao mi je sto sam nasao tek kad sam zamenio procesor za 5900x. Jer meni sada daje nize temp nego 3700x sto je apsurd jer i vise jezgara na istom prostoru i vise struje mu treba, a klokovi su dosta veci. Doduse izvadio sam dva modula memorije (jbg porucicu drugu sa samo dva modula umesto cetiri), obrnuo kuler na za 180 stepeni (vratio ga na pravu stranu). Mogu da slikam HM da vidite temperature i klokove do koliko idu na cinebenchu i rezultat na cpuz benchu.
Ploca od 220e + tadasnjih ali nema nikakav dual bios a sto se tice spaljivanja cipa ocigledno se to i desilo vise puta jer mi se desilo da su ploce mrtve namrtve i nista ne pomaze do reklamacija i zamena za novu.
Rado bih ovo odradio jer mi temperature nisu sjajne sa krakenom ali neka fala, nesto uvek podje uz ku*ac sa biosom kod mene. Ako budem menjao kojim slucajem za 5800x u skorije vreme onda cu morati odradim bios update svakako ali do dok ne bude moralo ne diram.
Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w...
Tako je, tek Taichi x570 ima bios flashback. Takodje ni moja msi x470 nema to, tek sledeci modeli.
Nego da napisem sta se meni desilo kada mi je stigla ploca.. Za malo da joj unistim bios. Posto je meni fetis da na svakoj ploci imam poslednji bios, tek sam otpakovao ovu msi i spremio na flash-u predzadnji bios (jer je zadnji bio beta), stavio na bench sto, turio neki stari AMD hladnjak cisto da ima dok traje flash (na 3700x) i odmah pustio flash... Ova ploca ima progress i cpu temp monitor u toku flash-ovanja.. Na nekih 10% krece da se dize temp. procesora na 60c... 65c... 66c ... 67c ... 69c... 70c... AAAAA, ja pogledam, kad ono hladnjak zapeo na plastiku od kacenja i krivo stoji, nije u dodiru sa procesorom... 75c... 77c... Brzo sam uzeo srafciger, odsrafio 2 srafa i brzo izvukao plastiku i stavio hladnjak... na 30% je bila 79c... na 80c se gasi i cao bios-e Za 1c da sam zakasnio, ode bios :))). Bukvalno tako je bilo. Naravno, u momentu je temp. opala i flash je prosao. Da se nesto desilo, odneo bih plocu na servis, zamena biosa, 10eu, cimanje itd., plus mozda bih izgubio i garanciju.
Inace, u poslednjih par godina sam se naflash-ovao biosa na raznim plocama, zbog kojih cuvam diskete i floppy drive, to ide kao alva, takodje na Supermicro plocama koje imam to je trivija, iako pise `not recommended`, to je samo da se ograde.. Nikad nisam unistio ni jednu plocu.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: Ploca od 220e + tadasnjih ali nema nikakav dual bios a sto se tice spaljivanja cipa ocigledno se to i desilo vise puta jer mi se desilo da su ploce mrtve namrtve i nista ne pomaze do reklamacija i zamena za novu :: :: Rado bih ovo odradio jer mi temperature nisu sjajne sa krakenom ali neka fala, nesto uvek podje uz ku*ac sa biosom kod mene. Ako budem menjao kojim slucajem za 5800x u skorije vreme onda cu morati odradim bios update svakako ali do dok ne bude moralo ne diram :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: ::
Da naravno, treba postovati `safe` granice napona, ne ici u krajnost.. Ali to je proslost, sada u mom slucaju samo offset je dovoljan, ostalo na auto.
:: ja sam uvek to u biosu odradjivao, nikad se nisam usudio tako da uradim bez da vidim sta radi i dokle je stiglo. Da ne napravim neko veliko sr**e.. :: :: ::
@Imarkovic pogledacu to sa prve slike ima li igde ali kad sam trazio juce nije bilo, samo da se izabere offset opcija i to je to, slao sam sliku.
Zaboravio si ti pisao sam sta mi je bilo prosli put sa biosom a i ja sam ranije tako redovno stavljao uvek najnoviji ali kad se opeces par puta BEZ RAZLOGA onda batalis. Da sam napravio neku gresku ili uradio nesto sto ne treba pa ajd dobro ako se sjebalo, kriv sam. Ali kad se desi i kreshuje bios bez razloga onda dignes ruke.
Prosli put kad sam updejtovao bios, ulazim u Easy flash ili instant flash opciju u biosu. Posle toga treba da se ubaci usb sa biosom i selektuje iz menija fajl sa usb. Meni je posle ulaska samog u easy flash bios zapucao. Znaci bez da sam dosao do koraka da krenem da fleshujem bios. Znaci samim ulaskom je puko i nije bilo spasa. Nicim nije moglo da se spase i vrati bios a ploca pod garancijom 2-3 meseca stara..znaci tek kupljena i onda cekanje od 2 meseca na novu.
Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w...
Aman ognjeni, citaj sta ti pisem, iznad opcije offset imas `offset mode`, gde selektujes polaritet.
Secam se sta si radio, ne secam se samo detalja, po tvom opisu moze da bude da je to bio neki fabricki problematican bios... Svakako, kao sto sam napisao, cak i da nisi uspeo da reklamiras, odneses u neki pristojan servis, gde ti zamene bios chip i kao da nista nije bilo. Mozes i sam da kupis na ebay-u i zamenis :)
:: @Imarkovic pogledacu to sa prve slike ima li igde ali kad sam trazio juce nije bilo, samo da se izabere offset opcija i to je to, slao sam sliku :: :: Zaboravio si ti pisao sam sta mi je bilo prosli put sa biosom a i ja sam ranije tako redovno stavljao uvek najnoviji ali kad se opeces par puta BEZ RAZLOGA onda batalis. Da sam napravio neku gresku ili uradio nesto sto ne treba pa ajd dobro ako se sjebalo, kriv sam. Ali kad se desi i kreshuje bios bez razloga onda dignes ruke :: :: Prosli put kad sam updejtovao bios, ulazim u Easy flash ili instant flash opciju u biosu. Posle toga treba da se ubaci usb sa biosom i selektuje iz menija fajl sa usb. Meni je posle ulaska samog u easy flash bios zapucao. Znaci bez da sam dosao do koraka da krenem da fleshujem bios. Znaci samim ulaskom je puko i nije bilo spasa. Nicim nije moglo da se spase i vrati bios a ploca pod garancijom 2-3 meseca stara..znaci tek kupljena i onda cekanje od 2 meseca na novu :: :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: ::
To sto govoris sa slike offset mode je vec promenjeno, to sam ja stavio. Tu je stajalo STABLE ili AUTO ne secam se. kad izaberes mesto stable na offset mod onda se pojavi red ispod offset voltage koji se nije video do sad. Ali tu kao sto rekoh ne mogu da izaberem negativni ili pozitivni offset, nema ga nigde.
a za reprom cipa niko ziv mi nije hteo uraditi ni za 50e pre 5 god a mogu misliti sad. Za pretproslu plocu mi je trebalo, i niko ziv nije hteo da radi u novom sadu. Sad vise nemam garanciju a da porucujem sa ebay i cekam 3 meseca da budem bez kompa od kojeg zivim.
Iz tog razloga sam nosio u servis i ovu plocu kad sam je dobio da je updejtuju na posledjni bios,jer bios sa kojim je dolazila nije podrzavala 3000 seriju ryzena i da bi radio sa njom 3700x i apsolutno nijedan jebeni servis u novom sadu nije mogao da updajtuje jer nisu imali na raspolaganju bar 1 ryzen cpu za x470. Morao sam u suboticu da saljem da je updejtuju pa da mi vrate.
Tako da ocigledno je bolje stanje u bg ali ovde su servisi potpuni amateri bez ikakve opreme i ako ne mozes sam da resis kvar, nijedan servis ti ovde nece pomoci.I pogotovo sto uvek imam neke malo skuplje, nestandardne stvari koje ne mogu da testiram ni kod drugara a servisi su beskorisni za testiranje cak ni graficke za koju nemaju ni dovoljno jako napajanje tako da sam pri svakom problemu prepusten apsolutno sam sebi i dok ga sam ne resim.
:: Aman ognjeni, citaj sta ti pisem, iznad opcije offset imas `offset mode`, gde selektujes polaritet :: :: Secam se sta si radio, ne secam se samo detalja, po tvom opisu moze da bude da je to bio neki fabricki problematican bios.. :: Svakako, kao sto sam napisao, cak i da nisi uspeo da reklamiras, odneses u neki pristojan servis, gde ti zamene bios chip i kao da nista nije bilo. Mozes i sam da kupis na ebay-u i zamenis : :: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”. :: :: :: @Imarkovic pogledacu to sa prve slike ima li igde ali kad sam trazio juce nije bilo, samo da se izabere offset opcija i to je to, slao sam sliku :: :: :: :: Zaboravio si ti pisao sam sta mi je bilo prosli put sa biosom a i ja sam ranije tako redovno stavljao uvek najnoviji ali kad se opeces par puta BEZ RAZLOGA onda batalis. Da sam napravio neku gresku ili uradio nesto sto ne treba pa ajd dobro ako se sjebalo, kriv sam. Ali kad se desi i kreshuje bios bez razloga onda dignes ruke :: :: :: :: Prosli put kad sam updejtovao bios, ulazim u Easy flash ili instant flash opciju u biosu. Posle toga treba da se ubaci usb sa biosom i selektuje iz menija fajl sa usb. Meni je posle ulaska samog u easy flash bios zapucao. Znaci bez da sam dosao do koraka da krenem da fleshujem bios. Znaci samim ulaskom je puko i nije bilo spasa. Nicim nije moglo da se spase i vrati bios a ploca pod garancijom 2-3 meseca stara..znaci tek kupljena i onda cekanje od 2 meseca na novu :: :: :: :: :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: :: :: ::
Aj sad cu da iscimam drugara da mi posalje sliku sa Taichi x470, pa ces onda valjda videti :)
Reci mi da li ti jos uvek imas tu plocu? Mogao si da se javis, preusmerio bih te ili bi se snasao da ti uradim taj update. Imao sam ja i Ryzen 7 1700 tada kada si ti uzeo x470, drugar 2700 itd. Servisi generalno nemaju Ryzene, jer oni ne idu u servis, ali ti si fenomen
Fala vi :), upisao sam iste vrednosti i stavio za ram isto .Odradio r20 i r23 ne primetim neke spec razlike, par poena gore , temp manje vise ista. mozda 1-3c ali nisam dugo testirao.
Power plan mi je na high perfomance. Pitaj drugara koji profil koristi u ryzen masteru ako je tu ista dirao. Dobio sam 4837 u r20. manje vise sam toliko imao i pre ovog twikovanja.
A ploca je otisla davno, ne secam se vise ni koji je chipset bio, da li x99 intel il ix470, msi je bio koliko se secam, dobio sam drugu takodje kad je vrisnula od biosa.
Tebi cu saljem onda sledeci komp ako bude trebalo XD ali je apsolutno bedna situacija da citav NS nema jedan jeftini 1700 1600x ma bilo sta, da mogu da obavljaju posao za testiranje ploca.
I rekao sam sebi da nema sanse uzmem plocu bez bios flashbacka i neverovatno je da ga ovaj taichi nema. Ima slabijih i jeftinijih modela koji imaju bios flashback.
Tuj si negde, kod mene je R20 5125 a R23 13250 kada drži temperature ispod 70c,sve do 1.32v. Benčevi su malo extremni slučajevi, u igrama ili programima će retko da digne na 70c+ i imaće pune performanse. PS. Ryzen Master samo za merenja, nameštanja samo u BIOS-u.
Ryzen R7 3700x. Asus Prime x470 Pro. Arctic Liquid Freezer II 360, 2x8GB Kingston 3600MHz, Asus Rog Rx 570 oc, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 970 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: Fala vi :), upisao sam iste vrednosti i stavio za ram isto .Odradio r20 i r23 ne primetim neke spec razlike, par poena gore , temp manje vise ista. mozda 1-3c ali nisam dugo testirao :: :: Power plan mi je na high perfomance. Pitaj drugara koji profil koristi u ryzen masteru ako je tu ista dirao. Dobio sam 4837 u r20. manje vise sam toliko imao i pre ovog twikovanja :: :: A ploca je otisla davno, ne secam se vise ni koji je chipset bio, da li x99 intel il ix470, msi je bio koliko se secam, dobio sam drugu takodje kad je vrisnula od biosa :: :: Tebi cu saljem onda sledeci komp ako bude trebalo XD ali je apsolutno bedna situacija da citav NS nema jedan jeftini 1700 1600x ma bilo sta, da mogu da obavljaju posao za testiranje ploca :: :: I rekao sam sebi da nema sanse uzmem plocu bez bios flashbacka i neverovatno je da ga ovaj taichi nema. Ima slabijih i jeftinijih modela koji imaju bios flashback :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: ::
Razmisljam se da uzmem 5800x, nije neka velika doplata sobzirom na trenutne cene na oglasima ali moze li kraken x62 izdrzati 5800x ? On je deklarisan za 140 TDP...ili da ga utopim i lepo uzmem Dark rock pro 4 sa 250 TDP i da ne razmisljam sobzirom da 360mm AIO ne mogu uglaviti u kuciste.
Ryzen 5000 serije može da ide i do 90c bez gubitaka performansi.Taj Kraken nebi trebalo da ima problema da zadrži ispod 80c Ryzen R7 3700x. Asus Prime x470 Pro. Arctic Liquid Freezer II 360, 2x8GB Kingston 3600MHz, Asus Rog Rx 570 oc, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 970 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: Razmisljam se da uzmem 5800x, nije neka velika doplata sobzirom na trenutne cene na oglasima ali moze li kraken x62 izdrzati 5800x ? On je deklarisan za 140 TDP...ili da ga utopim i lepo uzmem Dark rock pro 4 sa 250 TDP i da ne razmisljam sobzirom da 360mm AIO ne mogu uglaviti u kuciste :: :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: ::
:: Ryzen 5000 serije može da ide i do 90c bez gubitaka performansi.Taj Kraken nebi trebalo da ima problema da zadrži ispod 80c :: Ryzen R7 3700x. Asus Prime x470 Pro. Arctic Liquid Freezer II 360, 2x8GB Kingston 3600MHz, Asus Rog Rx 570 oc, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 970 evo (250GB, Adata nvme 1TB,. :: :: :: Razmisljam se da uzmem 5800x, nije neka velika doplata sobzirom na trenutne cene na oglasima ali moze li kraken x62 izdrzati 5800x ? On je deklarisan za 140 TDP...ili da ga utopim i lepo uzmem Dark rock pro 4 sa 250 TDP i da ne razmisljam sobzirom da 360mm AIO ne mogu uglaviti u kuciste :: :: :: :: :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: :: :: ::
Extra....ali kako biti siguran da je B2 steping, pise li to negde na kutiji ? U textu kazu da su svi novi ,sad proizvodeni primerci B2 ali ako porucim procesor sa kp to moze biti sa nekih zaliha iz skladista i da bude stariji B0 steping.
A isto tako definitivno ne bih drzao procesor do 80c, to je ogromna temperatura zato i pitam da li bi ga mozda Dark rock pro 4 bolje ohladio od krakena jer bi manje vise mogao prodati kraken i uzeti noctua ili dark rock za iste pare.
:: Extra....ali kako biti siguran da je B2 steping, pise li to negde na kutiji ? U textu kazu da su svi novi ,sad proizvodeni primerci B2 ali ako porucim procesor sa kp to moze biti sa nekih zaliha iz skladista i da bude stariji B0 steping :: :: A isto tako definitivno ne bih drzao procesor do 80c, to je ogromna temperatura zato i pitam da li bi ga mozda Dark rock pro 4 bolje ohladio od krakena jer bi manje vise mogao prodati kraken i uzeti noctua ili dark rock za iste pare :: :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: ::
Nisam pratio scenu odavno, kad sredim komp onda ne gledam nista nit pratim par godina XD. Nije mi nigde zurba, nisam ni morao da menjam ovaj 3700x ali slucajno vidim da je veoma povoljna cenovna situacija sa 5800x...pa reko sto da ne zamenim. Traze oko 330e na kp a i ovaj moj se moze lepo utopiti pa nije neka razlika...
E sad 5800X3d ... poprilicno ce biti sporiji u svemu osim u igrama jer mu je takt dosta usporen tako da ne znam bas kakav ce upgrade biti sa 3700 na usporeni 5800. A pritom ce mu cena biti sigurno blizu 5900x..znaci minimum 500e. da doplacujem 300e za usporeni 5800x ne vidim neku svrhu bas ali sad ce to uskoro pa cu sacekati prve testove da vidim.
Imas na CPU-Z ,a i treba da pise na kutiji od CPU-a kad kupis ,zadnja alfanumericka oznaka na serijalu na kutiji,inace b2 steping nudi 9C nizu temperaturu i 30 w manju potrosnju .Noctua ti je vrh mozda nekoliko stepeni iznad vodenog hladjenja.
:: Extra....ali kako biti siguran da je B2 steping, pise li to negde na kutiji ? U textu kazu da su svi novi ,sad proizvodeni primerci B2 ali ako porucim procesor sa kp to moze biti sa nekih zaliha iz skladista i da bude stariji B0 steping :: :: A isto tako definitivno ne bih drzao procesor do 80c, to je ogromna temperatura zato i pitam da li bi ga mozda Dark rock pro 4 bolje ohladio od krakena jer bi manje vise mogao prodati kraken i uzeti noctua ili dark rock za iste pare :: :: :: Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w.. :: ::
ja imam dark rok 4 (ne pro verziju) sa onim podesavanjima temperatura na 5900 ne prelazi 70 stepeni. Ako vec ne mozes da ga turis u kuciste, menjaj... Hladi ga sasvim dobro
Imao sam sad vec davno x99 i 6800k sa Dark rock pro 3. To je identican kuler kao i 4ka.. ( cak sta vise, cak je malo i sporiji DRP 4 tj losije hladi
`The DRP4 is quieter but seems to perform a bit worse due to lower rpm fans. It`s a small difference in most cases`
U svakom slucaju vrhunski kuler i predrkano izgleda, Noctua ne bi mogao staviti u kuciste nikako jer je ogavna ali srecom identicne su perfomanse.
Nego.... posle njega sam uzeo 3700x i kraken x62 i nisam nesto odusevljen temperaturama sa krakenom ali sobzirom da su potpuno dve razlicite platforme i 6 core intel vs 8 core amd, ne mogu da izvrsim neko detaljno poredjenje. Zato i pitam jer nisam siguran, da li je kraken x62 bolji od dark rock pro 4 ( tj da li je kraken bolji od dva najbolja vazdusna kulera ) .
:: ja imam dark rok 4 (ne pro verziju :: sa onim podesavanjima temperatura na 5900 ne prelazi 70 stepeni :: Ako vec ne mozes da ga turis u kuciste, menjaj... Hladi ga sasvim dobr :: :: ::
Da li ti i ovaj izgleda ogavno: https://noctua.at/en/nh-u12a-chromax-black ? Sa njim nema potrebe uzimati grdosije. Bolje kacenje i bolji ventilatori od DarkRock, to je sigurno.
:: :: :: U svakom slucaju vrhunski kuler i predrkano izgleda, Noctua ne bi mogao staviti u kuciste nikako jer je ogavna ali srecom identicne su perfomanse. ::
jbte jel moguce da su napravili crnu verziju. Trebalo im je svega 30 godina da se sete za drugi color combo XD
Do jaja ako je tako, pogledacu testove ali iskreno cisto sumnjam da je 12-ka i blizu dark rock pro 4, jer prema testovima je DRP4 bio uz N15,razme uz rame.
Sto se tice velicine svejedno mi, necu ga ja drzati ceo dan , u kucistu je XD
Broj postavljenih tema: 60432. Broj poslatih odgovora: 647780. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.