U Kolubari plata se krece izmedju 1000-1500 evra, za vecinu zaposlenih, mozda u pocetku manje, ali ako kasnije ta je cifra, jos ako neko postane direktor necega, ta cifra ide jos gore, ali to je ipak Beograd, malo dalja zona, ali Beograd (eventualno Valjevo). Na jugu nema firme u koju bi se neko zaposlio u gorepomenutim delatnostima, a samim tim nema ni ljudi sa dovoljno znanja. Imas dosta gastrabajtera, koji prave svoj privatni biznis, od novca koji su zaradili preko. Mala privreda vremenom postaje sve jaca i ljudi se bave pravim stvarima koje nekome mogu da prodaju. Neke stvari su se promenile kada je dosao Fiat, vidim sad Fap ozviljavaju, ali to su pojedinacni primeri.
Sto se tice programa, ucim ja sad Pro Engineer u skoli, ali sad cu u svojoj reziji, ali i sledece godine u skoli Solidworks, posto zelim malo da se posvetim ovom programu mozda odem na neko takmicenje. PS masinac sam jos mladi :).
:: :: Moze li neko da mi poshalje tachna podeshavanja? Ne bih voleo da spalim bilo shta Baci pogled na ovu fotografiju: http://img52.imageshack.us/img52/2640/image0041f.jpg Ovo su podesavanja za 1333MHz...Za tvoju memoriju treba samo promeniti Memory Clock na x8 umesto na x6.66 kao sto je na slici...
Obrati paznju da je za 1333MHz mnozioc x6.66,to je zato sto je Bus Speed 200MHz(To je ono na fotografiji BIOSa pise CPU Frequency(MHz) = 200)...Tu frekvenciju mnozis sa Memory Clock...Kao sto vidis na slici je koriscena 1333MHz memorija,tj. potrebno je 200MHz x 6.66=1333MHz....Znaci da tebi da bi dobio 1600MHz treba mnozioc x8(200MHz x 8=1600MHz).
Objasnjavam ti ovako da bi razumeo sta zapravo radis.
Sva ostala podesavanja su ista.
BIOS:
Nakon sto udjes u BIOS pritisni CTRL+F1
-MB Intelligent Tweaker:
-Set memory Clock (manual)
-Memory Clock - (x8)
-System Voltage Control (Manual)
-DRAM Config - Mislim da tvoja memorija ima latencije 9-9-9-24...Samo proveri da li su podesene ove vrednosti,ali trebalo bi da jesu.
-DRAM Voltage Control - Procitaj na modulima na kojoj su voltazi predvidjeni da rade...Trebalo bi da je 1.65V...Podesi u ovoj opciji 1.65V...Ako nemas ovciju 1.65 stavi 1.64V.
:: Projektovanjem... (energetika :: Ali ovo se ne postize preko noci.. :: Jednostavno kao i u svemu ostalom moras da pocnes od `O` i onda lagano dok ne naucis posao nakupis poznanstva itd... i najbitnije da nisi besan i bezobrazan, da marljivo i vredno radis bez obzira na rokove, ponekad moras i na sebe da zaboravis na mesec dva (ne uvek ali svakako jednom godisnje) dana kako bi nesto zavrsio na vreme ali to se placa malo bolje :: :: A sa takvim stavom `daj reci cime se bavis da i ja zaradjujem toliko` to moze odmah samo ako ces da jebes babe, cak i tu moras da pocnes od `0` dok ne upoznas kriticnu masu baba :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Daj reci čime se baviš, da pocnem i ja da zarađujem toliko, jer ni ja nisam fax završio : :: :: ::
U koliko racunar ne butuje ili prijavljuje neku gresku...Odradi CMOS. Trebalo bi da je na tvojoj ploci CMOS dzamper pored baterije,ako nije onda izvadi bateriju na nekoliko sekundi.
Pre nego sto snimis podesavanja,proveri jos jednom da li si uradio sve gore navedeno.
Neće mu to pomoći, ja imam istu ploču, i radio sam to pa memorija u dual channel modu neće da radi na 1600 nego na 1333, dok njemu baca na 1066mHz.
Be the change you want to see in the world.
:: :: Nisam stigao da editujem poruku :: :: U koliko racunar ne butuje ili prijavljuje neku gresku...Odradi CMOS :: Trebalo bi da je na tvojoj ploci CMOS dzamper pored baterije,ako nije onda izvadi bateriju na nekoliko sekundi :: :: Pre nego sto snimis podesavanja,proveri jos jednom da li si uradio sve gore navedeno :: :: :: DaSickSystem :: ::
:: Neće mu to pomoći, ja imam istu ploču, i radio sam to pa memorija u dual channel modu neće da radi na 1600 nego na 1333, dok njemu baca na 1066mHz Onda smo se salili...Ali ga nista ne kosta da proba. Ako ne upali, uvek moze da vrati na difoltne vrednosti.
si čitao neki od prethodnih postova, video si da imam istu ploču, a memorija mi je 2x2GB KHX 1600MHz, ni meni neće da radi na toj nego na 1333MHz. Flešovanjem bios-a ništa nećeš postići u ovom slučaju. Ja sam ga flešovao, kao što mi je bax preporučio i onda sam imao problema sa dizanjem sistema(sporije se dizao). Na kraju sam uspeo sa f5 verzijom bios-a da vratim stanje na staro. Inače inicijalni bios je bio f3. Poenta: bez diranja voltaža ova memorija neće raditi na tih 1600, a ako ipak hoćeš da ga flešuješ, onda stavi fajlove na fleš(pošto nemaš flopi) i odradi to. Edit: Fleš treba da je FAT32 ili FAT 16 sistemska tabela, ako nisi siguran formatiraj ga, tu ćeš u opcijama videti koju tabelu da primeniš.
Probaj da namestiš northbrdge volt control na 1,2V i CPU NB VID volt control na 1,3V. Polako menjaj voltaže dok ne dobiješ stabilan sistem. Napiši šta si uradio, pogledaću večeras.
kod mene ovo radi. Ako tebi ne bude stabilan sistem, ti probaj sa podizanjem/smanjenjem voltaže i na CPU NB VID, na Northbridge-u i naravno povećanjem na memoriji, ali memoriju poslednju diraj.
Tvoja memorija je sledeća: http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=MY-025-PA , jel tako? Lepo piše Enhanced Latency (9-9-9-24). To važi samo ukoliko ploča podržava ne klokovanu memoriju 1600+MHz. Kako to nije slučaj, on obara njen takt pa zato ti dobijaš 9-9-9-24, ali na 1333. Da bi je podesio na 1600 uradi ono što sam ti napisao u mom prethodnom postu. Imaš 3 slike, lako ćeš se orijentisati. Ako pak nekim slušajem ne uspeš(neki su ovde govorili da je ta memorija za intel i7 procesore) ti je ili prodaj ili je pusti da radi na 1333. Ionako nećeš osetiti razliku.
p.s. Koliku garanciju si dobio= Ovde piše da daju doživotnu na ovaj kit. Baš me zanima kakav odgovor su dali naši distributeri.
A koliko mi je jedan lik iz nabavke rekao, patriot daje tu dozivotnu garanciju, tako da bez obzira ima dozivotnu jer je njihov produkt. Osim ako je ne zveknem čekićem, naravno.
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.