Um, ne znam kako si to razumeo ali i Kuta i ja smo rekli koji da ubacuju a koji izbacuju. No nema veze, slikaj jos jednom i zaokruzicu ti koji trebas da okrenes.
Ja sam mislio da dodatno kupim ventilator koji ce da ubaca vazduh bez okretanja postojecih a ovaj cooler sam okrenuo kako mi je Kutalion rekao da duva od hladnjaka ka onom za zadnje gornje strane koji takodje izbaca vazduh. Valjda ga nisam pogresno razumeo...
:: Um, ne znam kako si to razumeo ali i Kuta i ja smo rekli koji da ubacuju a koji izbacuju. No nema veze, slikaj jos jednom i zaokruzicu ti koji trebas da okrenes :: :: ::
Danas sam kupio neki 120 mm NZXT case ventilator i sad bih trebao da ga postavim i pitanje je gde je najbolje da ga stavim - na jedno od dva mesta sa gornje strane, onde sa bocne strane ili sa zadnje strane...
Takodje, da bi ubacivao vazduh u kuciste da li ga staviti ovako (mislim da je tako ali ga nisam probao)
Ako ti je ovako montiran ventilator onda si stavio naopacke(za 180 stepeni) jer je poenta da pravis bukvalno tunel vazduha. Sa tom 12-icom nazad koja ti izvlaci iz kucista.
Ako si ti okrenuo ventilator i nisi postavio kao na slici (znaci da se LC etiketa ne vidi) onda je ok, napravio si pull config, nije standardan toliko koliko `push` ali nista strasno.
Sto se tice NZXT oni teraju vazduh od strane koja nema nalepnicu ka strani koja ima. (najlaksi test je sa parcetom papira, priblizis ventilatoru dok radi i vidis jel ga uvlaci ili odbacuje)
Ako imas mesto sa prednje/donje strane ili pak bocne, da ubacuje hladan vazduh u kuciste posto vec imas taj gore nazad jedan koji izbacuje, a velike su rupe na krovu kucista tako da ce izlaziti topao vazduh tuda ok, nije ti to primarno.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
E jbg, ja sam onaj LC Power stavio bas kao je prikazano na slici tj. da se LC etiketa vidi i ona je okrenuta ka onom belom ventilatoru koji se vidi i koji je postojao i pre ugradnje ovog coolera... Sam hladnjak sam stavio jedino kako moze da se stavi, jedino se polozajem ventilatora moze napraviti zaheb (50-50 su sanse za to a ja izgleda ipak uspeo)...
Znaci njega treba da okrenem tako da nalepnica LC-Power bude okrenuta ka onim aluminijumskim rebrima, jel tako? Ili mozda treba da ga prebacim i sa druge strane - ka unutrasnjosti kucista umesto ka onoj prethodno postojecoj dvanaestici?
Ako jeste, `ce se utepam` jer sam ga jedva namestio posto bas ima malo prostora za ruke da bi se onim zicicama ventilator pricvrstio za hladnjak...
Sto se tice ovog NZXT, njega sam trenutno stavio sa gornje strane (ne ispred coolera nego levo gde su ona dva prazna RAM slota) tako da nalepnica bude ka unutra, a kada sa spoljne strane priblizim papir otvoru on ga ne odbacuje vec mi se cini da ga uvlaci tako da bi on trebao da bude OK...
:: :D ni na jednoj fotki ne vidim sa koje strane si okrenuo ventilator, mada mi deluje kao da si ga naopacke stavio (ceo cooler). :: :: http://imgur.com/ShdHzN :: :: Ako ti je ovako montiran ventilator onda si stavio naopacke(za 180 stepeni) jer je poenta da pravis bukvalno tunel vazduha. Sa tom 12-icom nazad koja ti izvlaci iz kucista. :: :: Ako si ti okrenuo ventilator i nisi postavio kao na slici (znaci da se LC etiketa ne vidi) onda je ok, napravio si pull config, nije standardan toliko koliko `push` ali nista strasno. :: :: Sto se tice NZXT oni teraju vazduh od strane koja nema nalepnicu ka strani koja ima :: (najlaksi test je sa parcetom papira, priblizis ventilatoru dok radi i vidis jel ga uvlaci ili odbacuje :: :: Ako imas mesto sa prednje/donje strane ili pak bocne, da ubacuje hladan vazduh u kuciste posto vec imas taj gore nazad jedan koji izbacuje, a velike su rupe na krovu kucista tako da ce izlaziti topao vazduh tuda ok, nije ti to primarno :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
Imas dve opcije, da stavis sa druge strane (blize DVD romu) isto tako da se vidi nalepnica(to je push config), ili da ga na istoj strani zarotiras tako da se ne vidi nalepnica. (pull).
Ja sam vise za push, ali male su razlike.
Sto se tice ovog NZXT to je ok, tako uvlaci u kuciste.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Hmmmm, tek sad se desavaju cudne stvari posto mi se vec dva puta u cca dva sata desava da mi u idle, kad nista od programa ne radi temperature skacu do 76C i duze vremena stoje na toj vrednosti. Neki od ventova se bas cuje i cim sam pipnuo misa temperatura je pala na ispod 50C...
Ono sto mi je jos cudnije je sto u intervalima od jedne sekunde temperatura mnogo varira tj. naglo skoci do nekog peaka od 55C pa odmah padne na 37C pa skoci na 48C i tako redom - nikako da se ustali bar neko vreme na nekoj konstantnoj temperaturi.
A evo i slika kako sad izgleda unutrasnjost sa novim NXZT ventom na vrhu i okrenutim ventom na LC cooleru...
Jasno je da i postavis 100 ventova nece da ti pomognu. Pa kako sad imas temperature 76C kad nista ne radis, kad si na Benchu rekao da su ti se temp. malo popravile. Ovih 76C, deluje kao da je ploca podigla klok i verovatno je povecan napon na procu, deluje kao da je ploca nesto sama odradila. Isto ovo drugo, ploca podigne mnozilac na sekundu i obori na sekundu, i zbog toga se i poveca klok i naravno temperature, nije ti konstantan mnozilac na broj 16. Ma, ako imas garanciju, nosi u servis, objasni problem i trazi da se to resi, ne sme da se podize klok u Idle-u, mora sve da radi na default.
Na benchu nisam nista napisao po ovom pitanju vec bar vise od dve nedelje, a definitivno nista otkako sam kupio i zamenio CPU kuler i ivaj dodatni ventilator.
Racunar naravno da nije u garanciji jer je kupljen jos 2012. godine.
Napon CPU VProc mi je trenutno 1,03 a kretao se od min 0,36 do max 1,52 prema CPUID HW Monitor Pro. Ne znam sta bi dizalo napon ali su mi ove razlike izmedju Min i Max bas velike. VID Procesora mi se krece izmedju 1,02 i 1,25V, a najcesce je na 1,22V.
Evo kakve podatke daju programi koji prate temperaturu etc. za nekih par minuta pracenja i tu nije nista kriticno ali zna da bude dosta vise.
Na prvoj slici su mi najcudnije one temperature od -1C (!?)(crvena strelica) jer ne znam kako je to moguce. Plava strelica su bile u tom momentu temperature koje uglavnom i jesu u tom rasponu +- par stepeni, a zelena strelica su maksimumi dostignuti nakon pokretanja programa koji su po meni preveliki tim pre sto nista zahtevno nije radilo...
Na drugoj slici su temperature tokom nekog perioda i uglavnom tokom tog perioda koji se desio nakon onih iskakanja do 76C nije imao neke vece varijacije osim par iskakanja tj. peakova oznacenih strelicom a koji su opet nastali sami od sebe bez nekog dodatno pokrenutog programa...
Btw. pojma nemam sta je ono FANIN3 sa 10 obrtaja max/min jer to nikad nisam imao ni pre niti posle?
:: Jasno je da i postavis 100 ventova nece da ti pomognu. :: Pa kako sad imas temperature 76C kad nista ne radis, kad si na Benchu rekao da su ti se temp. malo popravile. Ovih 76C, deluje kao da je ploca podigla klok i verovatno je povecan napon na procu, deluje kao da je ploca nesto sama odradila. Isto ovo drugo, ploca podigne mnozilac na sekundu i obori na sekundu, i zbog toga se i poveca klok i naravno temperature, nije ti konstantan mnozilac na broj 16 :: Ma, ako imas garanciju, nosi u servis, objasni problem i trazi da se to resi, ne sme da se podize klok u Idle-u, mora sve da radi na default :: :: ::
Ne znam, ali ako je tacna ova Max voltaza, od 1.52V je bas prevelika, i bilo koja ploca ako je namestena cak u biosu na AUTO za voltazu, ne sme da daje toliku voltazu ni u snu.Ako I5 3570K boostuje na 3.8Mhz, voltaza za taj klok, koliko se secam, ne treba da predje otprilike vise od 1.20-1.25V nikako. I sam I3570K kada se klokuje ne bi trebalo da prelazi za neku safe voltazu oko 1.43-1.45V i to ako su temperature okej. Dakle, po meni, kao sto sam rekao, sumnjam da je nesto ploca pobrljavila i podize napon i mnozilac vise nego sto treba, e sad, da li se mozda bios nesto izbagovao ili mozda je neki drajver za plocu pukao ili mozda nesto hardwerski. Mozda da probas ponovnu re-instalaciju Windoswa i instalaciju svezih drajvera za plocu. Mozda neko ima neku drugu ideju sta bi moglo da bude, ali u svakom slucaju, ja bih ponovo instalirao sve iz pocetka.
Da li je bilo ovih problema pre nego sto si update-ovao novi bios. Skroz cudne voltaze. Moram da ti nesto kazem. I tamo na benchu(inace, ja sam reviewsrb sa bencha) i ovde na berzi, bilo ko da ti nesto predlozi, skoro uvek kao da zanemaris taj neki predlog i nastavis da teras po svome. Takav je utisak. Ja sam bas hteo da ti pomognem u vezi sa ovim problemom, jer imam taj I5 3570K i Gigabyte plocu i veruj mi, bukvalno znam kako dise taj proc i ta ploca i taj bios i koje sve zafrkancije sam imao i sa biosom i sa drajverima za plocu i sa samim procom. Zato ti i kazem, ja bi na tvom mestu prvo probao da sve ponovo re-intaliram, od novog Windowsa, pa do novih drajvera i novih pratecih programa i tako dalje da vidim prvo da nije mozda nesto ili do samog Windowsa ili drajvera i neceg drugog vezanog za softwer.
CPU vcore od 1.52V je van svake pameti cak i za jako overclockovan procesor.
To je vcore koji se koristi da se dosegne oko 5ghz, i za to treba custom loop u najmanju ruku. Nesto u biosu nije u redu. Ne sme toliko da skace vcore. (znaci to je vec jako opasna voltaza kojom degradira procesor)
Ako ti skace preko 1.25v je vec previse, jer je to voltaza za 4.3ghz odokativno. Probaj da ponovo fleshujes bios, mislim da nijedan software ne moze da ti salta voltazu tako.
SAMDSUNG!!!
Kakvih crnih 1.52 v. Ne bi smeo da predjes granicu od 1.45v za svaki dan pa ne znam kakvo hladjenje da imas. Mozda sa neki pro vodenim da 1.46v-1.48v ali ta cifra je vec velika. Tako ces ili da degradiras CPU ili ce da ti crkne.
Koju rece da imas plocu? Ako je Asus pogledaj kako ti je podesen LLC.
Ploča je Gigabyte GA Z77M-D3H sa poslednjim BIOS-om za nju i poslednjim driverima za nju skinutim sa zvaničnog Gigabyte sajta.
Meni je recimo u rezultatima sa one slike bilo baš mnogo čudnih stvari, tipa VCore min od 0,36V, neka temperatura od -0,1C etc.
Ne znam, pratiću ovih dana da li će biti takvih ekstrema i ako bude pišem, mada je danas za jedno 3h rada VCore min bio 1,02V, VCore max 1,22V a najčešće je bio u rasponu 1,06 do 1,18V...
:: Kakvih crnih 1.52 v. Ne bi smeo da predjes granicu od 1.45v za svaki dan pa ne znam kakvo hladjenje da imas. Mozda sa neki pro vodenim da 1.46v-1.48v ali ta cifra je vec velika :: Tako ces ili da degradiras CPU ili ce da ti crkne :: :: Koju rece da imas plocu? Ako je Asus pogledaj kako ti je podesen LLC :: :: The Power of Grayskull :: :: :: ::
:: Ploča je Gigabyte GA Z77M-D3H sa poslednjim BIOS-om za nju i poslednjim driverima za nju skinutim sa zvaničnog Gigabyte sajta. :: :: Meni je recimo u rezultatima sa one slike bilo baš mnogo čudnih stvari, tipa VCore min od 0,36V, neka temperatura od -0,1C etc. :: :: Ne znam, pratiću ovih dana da li će biti takvih ekstrema i ako bude pišem, mada je danas za jedno 3h rada VCore min bio 1,02V, VCore max 1,22V a najčešće je bio u rasponu 1,06 do 1,18V... :: :: :: :: Kakvih crnih 1.52 v. Ne bi smeo da predjes granicu od 1.45v za svaki dan pa ne znam kakvo hladjenje da imas. Mozda sa neki pro vodenim da 1.46v-1.48v ali ta cifra je vec velika :: :: Tako ces ili da degradiras CPU ili ce da ti crkne :: :: :: :: Koju rece da imas plocu? Ako je Asus pogledaj kako ti je podesen LLC :: :: :: :: The Power of Grayskull :: :: :: :: :: :: :: ::
Lepo receno, ali ja bih i da malo duze uzivam u njemu a ne da mi nesto vrlo brzo rikne jer nema se para da se bas svaki dan kupuje nov racunar pa cak ni sa najosnovnijom verzijom komponenti... .)
Elem, na sledecoj slici je pokazano crvenom strelicom kako temperatura skoci za cas kad ukljucim samo jedan program (u ovom slucaju Operu) koji ne bi trebao ni da je preterano zahtevan.
:: :: sto se mlatis s`tim , imas komp uzivaj u njemu :: :: :: :: :: Ploča je Gigabyte GA Z77M-D3H sa poslednjim BIOS-om za nju i poslednjim driverima za nju skinutim sa zvaničnog Gigabyte sajta. :: :: :: :: Meni je recimo u rezultatima sa one slike bilo baš mnogo čudnih stvari, tipa VCore min od 0,36V, neka temperatura od -0,1C etc. :: :: :: :: Ne znam, pratiću ovih dana da li će biti takvih ekstrema i ako bude pišem, mada je danas za jedno 3h rada VCore min bio 1,02V, VCore max 1,22V a najčešće je bio u rasponu 1,06 do 1,18V... :: :: :: :: :: :: :: Kakvih crnih 1.52 v. Ne bi smeo da predjes granicu od 1.45v za svaki dan pa ne znam kakvo hladjenje da imas. Mozda sa neki pro vodenim da 1.46v-1.48v ali ta cifra je vec velika :: :: :: Tako ces ili da degradiras CPU ili ce da ti crkne :: :: :: :: :: :: Koju rece da imas plocu? Ako je Asus pogledaj kako ti je podesen LLC :: :: :: :: :: :: The Power of Grayskull :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
@codeus ne sme nikako da baca 1.52V procesoru. Moze da bidne da ploca ili bios nesto nisu kako treba. Gde sme to da pusti da se desava tako.
@Willoxy. Ma nije problem i sto skace na 60 stepeni, on ukljuci turbo i skoci sve kada upalis nesto. Samo dok drzi voltazu do max 1.25v je sve ok. Ne bi trebao ni toliko visoko za turbo da daje, ali sta ces ne zna ona tacno koliko treba, a nemas opciju da manuelno stavis.
SAMDSUNG!!!
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647794. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.