Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
EVGA Z77 FTW -330$
STRANA 7 OD 15  
Classified EVGA Z77 FTW. 05.06.2012. 13:53 #422482

status: user
broj poruka: 728
Ne mogu to da ti dam imarkovicu, ti ces mi govoriti ali ako se sjebe nesto bolje da sam ja sjebao nego neko drugi.
Zajedno cemo da vidimo kako cemo da povezemo za napajanje, ovolike konektore.
Imam vec u glavi kako ali da budem siguran.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
HARDCORE EVGA - CORSAIR FAN

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: EVGA Z77 FTW. 05.06.2012. 14:29 #422497

broj poruka: 19086
vazi, naravno, dacu tebi, bas zato da ne bude da sam ja nesto sjebo (a iskreno to tesko moze da se desi jer nisam bas pocetnik).. ja cu da te upozoravam i lupam packe ako pokusas nesto da sjebavas nesvesno :P
a sto se napajanja i konektora tice tu sam vec expert zajedno sa vezicama (ali pretpostavljam da si alergican na plasticne vezice..) ne znam sta toliko razmisljas u glavi, kablovi iz napajanja idu tamo gde treba, ne mozes da pogresis, krajnje je jednostavno, pomoci cu of cors

:: Ne mogu to da ti dam imarkovicu, ti ces mi govoriti ali ako se sjebe nesto bolje da sam ja sjebao nego neko drugi
:: Zajedno cemo da vidimo kako cemo da povezemo za napajanje, ovolike konektore
:: Imam vec u glavi kako ali da budem siguran
::
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: HARDCORE EVGA - CORSAIR FA
Dexter013 @imarkovic 05.06.2012. 14:37 #422498

broj poruka: 17098
Igore legendo, svaka cast kad imas zivaca za Wladu.

Moje pstovanje.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz
Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bobi4ever P.S. Vlado... 05.06.2012. 15:00 #422505

broj poruka: 4891
Tu Hydro seriju nije napravio Corsair, Corsair je samo lepio svoj logo, stavljao svoje ime, proguglaj malo ko je napravio `hydro` hladjenja za Corsair, Antec itd...

Druga stvar i tice se svih clanova, nisam admin ili nesto slicno, ali brate jedno je zezanje i sprdanje, drugo je vredjanje, zivimo u modernom svetu, valjda smo toliko civilizovani da ne moramo da se medjusobno hranimo govnima itd.
Valjda razumete sta hocu da kazem.

Devetogodisnja devojcica namazala se kremom iz Oriflame-a, koja podmladjuje 10 godina i vratila se u p***u materinu...

:: Ma koji patenti budalo ovo moram da ispricam na EVGA Forumu i tamo gde svi bulazne da ASUS nema inovacije. TO se zna. Mislis da CM ne moze da napravi HYDRO SERIJU, ALI NECE DA NE BI BIO JADAN. Jel ce ljudi reci vidi ih. Kao sto govore za backplate
Classified ... 05.06.2012. 15:11 #422510

Pa znam da CORSAIR nije to napravio sam, on kaze kako da urade da ne bi ispalo ruzno kao kada neki drugi urade. Jos smo o tome raspravljali koje dve firme prave i koja je bolja kada sam ja trebao H70 da kupim.
Ali bilo bi glupo da CM trazi nesto slicno tome bez inovacija skroz nekih.
Da sada napravi sve isto samo drugacije srafove i nalepnicu.

Daum ... 05.06.2012. 15:11 #422511

broj poruka: 12808
Eto Wlado, koliko si glup ne može da se opiše. Corsair ne proizvodi ni napajanja, ni hladjenje. Hydro seriju celu proizvodi Asetek, pa se malo zapitaj.

http://www.asetek.com/corsair-h40.html

Tako da vrlo verovatno da EVGA proizvodi Asus.
Classified ... 05.06.2012. 15:15 #422513

O tome smo pricali jos kada sam H70 trebao da kupim, znam ko pravi i da pravi Seosonic ili CWT napajanja za njih. I Elpida memorije je jedan deo pravila dok nije zeznula Dominator GT pa su replicirali kvar u fabrici i odmah povukli seriju koja ne valja. Po tome samo vidis i zamislis sta se desi sa drugima koji su dno a kod kojih nema nikad nijednog kvara tj ne prijavljuju. Samo Intel, CORSAIR, EVGA i sl. A veruj mi GIGABYTE ima vise nego iko, a i ASUS zezne, nastaviu da prodaje a izbaci reviziju ili drugu seriju pa cuti i kaze problem nije kod svih postoje i koje dobro rade.
CORSAIR I EVGA su inovatori. Videcete sada memoriju sto CORSAIR je napravio, kao sto je prvi i QUAD CHANNEL ZA X79.
Ponosim se da imam kuciste i kulere takvoh inovatora kao i memoriju sto cu uzeti, visde nego nekog Kineza Cyber Futuristickog dizajna koji prolazi.

philaemos @Classified 05.06.2012. 16:46 #422558

broj poruka: 2743
Som är med dig i Sverige?
En kall?
Standard of knulla den?

(swedish)

imarkovic Re: @Classified 05.06.2012. 17:14 #422572

euforiiiaaaa

:: Som är med dig i Sverige
:: En kall
:: Standard of knulla den
:: (swedish
Classified EVGA Z77 FTW U PRODAJI 05.06.2012. 22:39 #422660

POCELA JE PRODAJA PLOCE. SRECNICI VEC PLACAJU KARTICAMA.
SRBIJA CEKA MAXIMUSA x8 SLI 50e SKUPLJEG OD EVGA.
VLADA ASUS NECE KUPITI NMECE KUPITI NECE KUPITI, PRE NA KOKU I KURVE SKRCKATI.
SADA CEKAMO...

SVE JE PRODATO DANAS STO JE PUSTENO U PRODAJU I LJUDI SE SAMO JAVLJAJU DA NISU NI OBAVESTENI CAK DA JE POCELA PRODAJA. OVO CE SE PRODAVATI LUDO.
JEBOTE KAKO KADA ZIVIS DUGO GDE IMA SVEGA U IZBORU ZNAJU DA PREPOZNAJU KVALITET. ALI ODMAH. OVO NIJE BILO NI ZA Z78 FTW NI ZA X79 CLASSIFIED NI X79 FTW NI ZA P67 FTW.
DAJ BOZE SAMO DA MISLE NA EVROPU JEBOTE TREBA MI KOMP.

Ali ne imarkovicu ne vredi ovako vise. Danima gledam kada ce da se pojavi ploca jel mi procesor radi nekada na 60-70%. Sve mi zavisi od te ploce, evo necu se sada ljutiti sta god se desi. Ocekujem PIN da ce je doneti i to je u redu, dogovorili smo se 5 puta inace da je ne donosi. Slikao bi vam pare da vidite da imam i da je bilo spremljeno za EVGA za 3770k, GTX580 Classified i EVGA Z77 FTW sve da vidite da je spremno za to i to stavio u banku i prodao komp i to stavio u banku i ne bi vise pratio novitete jel me ne bi zanimali do Haswella i onda otputovao u Nemacku i kupio sve sem ovih stvari koje bi ostavio kuciste, napajajnje, tastatura, mis i to.Razmislio bi jos da li narucujem e-ducan plocu ili trosim pare te na koku i kurve i izlaske a posle iz Nemacke narucivanje, jel za ovo sto sada nude ne mogu da mi uzmu ni cetvrtinu sto traze gledam u jednu gomilu od 30 raznih popusta nabacanu ovde gde je sada los izbor jer Evro oscilira i ako nastavi da oscilira u Srbiji se nece moci kupiti kompijuter jel oni nece da rade kao svet nego da deru od zarade..

Razumete ovako meni ovi Srpski forumi znam da tu nemam sta vise da ocekujem od Hardware koji me zanima i osecam se kao prodavnica stvari pored koje prolazite 10 godina i one se ne menjaju i sve znate sta je unutra. Isto tako.
Ja znam da mnogi od vas nemaju kes pa nisu iskusili to sa moje strane kada covek non stop tezi necemu boljem a kada je osetio koja maska vlada nad ASUSom vi to ne mozete da vidite ovako jel misli pola vas to je sada nesto, ali nista znaci, to je nivo gigabyte, msi, asrocka, malo bolji, a ja resio ako mi je ovo hobi prvo se za svaki hobi gledaju unikati i specijalno.
A dobavljaci sem PINa sada su nam DNO DNA. Znaci Evropa zinula za EVGA cena koliko je u dolarima toliko u Evrima ja spreman to da platim to moze da donese i Srbin ako je doneo Slovenac i Nemac, znam to da moze. Ne treba nikakav ugovor, ali on ima ugovor sa distribucijom samo odredjenih marki i zato zasluzuju gubitak odredjenog broja musterija. ASUS i dobavljaci su krivi sto Srbija nije uzela porez od mene niti bi uzela ni na jedan komp vise ako resim samo. Tako propada zemlja svaka u kojoj se tako posluje.
A ja kada budem imao EVGA citava serija ljudi koji placaju ne koji savetuju ce traziti.
Pola pola, a mnogi koji savetuju deci ASUS ce uzeti EVGA i nece reci to. Kao sto uzimaju CORSAIR a savetuiju shieftec i cute sto drugi nemaju CORSAIR.

Classified EVO MOGU DA GLEDAM U OVO I DA PRITISKAM PIN 06.06.2012. 05:30 #422731

Dear EVGA Customer,

EVGA is happy to announce the product that you requested to be notified is now available.

Please click on the link below to make your purchase.

http://www.evga.com/products/moreinfo.asp?pn=151-IB-E699-KR

If you have any questions you can email us at sales@evga.com
Thank you,

EVGA Sales Team.

Jb im detence pravoslavno pokvareno ostalima i DirectLinku i KimTecu ostalim pacovima ASUS. Ja bi sada lepo da sam na mestu PINa osigurao da ja budem jedini dobavljac za EVGA jel oni ako budu donosili lepe stvari to nece moci da se krije dugo po Benchmarksusu i ostalim diktiranim forumima iz kancelarije za Western Balkan.
Koji mogu dobaviti EVGA kao nista i da zarade na ceni kao sto se prodaje po Evropi.
Jel moze da zaradi Nemac, Englez, Slovenac moze i Srbin ali neda Tajvanska Kurva.
Boji se konkurencije, ima budzet za marketing a ne kontrolu kvaliteta. Vazniji je budzet za marketing nego sto ispadaju srafovi iz `novih` karti i CPU noge u novim plocama.
Taj ASUS je mogucnost malverzacije kakve nema.Samo gledam kada sam hteo da kupim 5870 V2, izvadi covek sa police otvori, pokaza, kao nista, kao paradajz a ne elektronika osetljiva, vrati je pokaza mi sa 2GB i ja kupim nju.

I sta su mi pricali za 3770k ne valja onima koji ni nemaju pare da gha kupe jel ne mogu 2GHz preko specifikacije. Ne mogu da ga pojacaju za duplo pa ne valja.
Jebe mi se imam da ga kupim i da radi normalno kao i svaki Intel, zasta sluze kuleri kao Hydro, radice na 4.0GHz i da moze na 10GHz i ovako i onako. Koja sam budala bio 2700k, da unakazim sve beneficije ploce i PCI-E 3.0 ako mi uleti neka specijalna karta da to podrzava. Jesam kreten sta slusam i koga slusam uopste.
Manje test primneraka za Benchmarskus a vise EVGA i ostalih brandova, konkurencija je potrebna. A ne usamljeni najbolji da m ise hvali nad onima koji se sami pale.
Jel imate 680DCII imamo 680 FTW 4GB/ Backplate, jel imate ROG imamo 14phaznu 680 Classified, jel imate MARS III, imamo Gemini, a ne prosli put je EVGA sa cenom parirala MARSII jel za to si mogao dve HydroCopper classified sa vodenim blokom. Sada imamo Gemini lepo.
Znam samo da ono sto dobiju Benchmarksus i ostali sajtovi za testiranje mogu da testiraju i prikazuju nekom drugom jel mene to za kupovinu nece zanimati i stoga kao da ga nema i da im ne daju isto mi je.

NEMA SANSE DA JA SADA ISPALIM PIN JEL SAM TAKAV COVEK ALI NECU CEKATI DO AVGUSTA SIGURNO DA JE PORUCIM SA AMAZONA A DA SLUSAM KAO NEMA U EVROPI I OSTALO. JEL ZNAJUCI MENE TO POVLACI NE KUPOVANJE NI KARTE NI PROCESORA U BEOGRADU, KUPUJEM KOMPLET ONDA KAKO SE TO RADI NA AMAZONU PA KOLIKO KOSTA DA KOSTA. TEK KADA TO NAS VISE BUDE RADILOZA HW KOJI SE PRODA JEDNOM NEDELJNO POCECE DA NAS SVATAJU OZBILJNO I OLADICE PRITISAK DA SE IDE NA MALOG ASUSA. JOS LJUDI TAMO CEKA IZ EVROPE I JAKO SU NEZADOVOLJNI ZATO STO EVGA PRVO MISLI NA USA. ALI JBG TO SU NJIHOVI LJUDI NE PONASA SE KAO MACIHA PREMA PEPELJUGI TJ KAO ASUS.
PERFORMANCE PC DOBIJA U PETAK EVGA Z77 FTW.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Classified ... 06.06.2012. 06:10 #422733

TREBA GLEDATI RADOST LJUDI KOJI SADA PRELAZE SA STEP UP EVGA PROGRAMOM SA Z68 SLI, Z68 FTW NA EVGA Z77 FTW. KAO SADA VI SA MAXIMUS 4 DA PRELAZITE NA MAXIMUS 5.
A vi branite ne takvu firmu nego onu koja kada vam se pokvari nesto dobijete savet da to objavite na svim forumima kako bi izboksovali da vam radi ono sto ste platili. Vi sami sebi Srbi gurate stap u bulju to mi nije jasno, jos vicete da ne ulazi dobro pa gurate jos duiblje.

Kome sam ja davao pare kakvim indijancima jbt.
A tek koji indijanci su bili dobri od toga gde ja odem da kupim nesto.
Razumljivo je njihova zabuna sada da neko iznosi pare iz siromasne Srbije zbog Tajvanaca.

Sada se bira da li firmi koja tako postupa sa nekim ili koja prodaje otpakovan HW.

Daboga mi majka umrla ako kada vidim neki ASUS dza bu marketing znajuci kakva je EVGA ja pocrvenim, majke mi od sramote da neko moze tako da prica kao da su ovi na drugoj planeti u drugoj galaksiji. Pocrvenim od blama ja citajuci to, ja ne bi smeo tako da sastavljam da znam da radim za ASUS a da je EVGA konkurent. Drzao bi se da ne dodje do toga da nas neko poredi. Od blama.

groftrade Re: EVO MOGU DA GLEDAM U OVO I DA PRITISKAM PIN 06.06.2012. 07:16 #422735

broj poruka: 73
:: Jb im detence pravoslavno pokvareno ostalima i DirectLinku i KimTecu ostalim pacovima ASUS. Ja bi sada lepo da sam na mestu PINa osigurao da ja budem jedini dobavljac za EVGA jel oni ako budu donosili lepe stvari to nece moci da se krije dugo po Benchmarksusu i ostalim diktiranim forumima iz kancelarije za Western Balkan

U vise navrata pod nalogom Classified koji sada koristis si na najgnusniji nacin vredjao po verskoj i nacionalnoj osnovi. Upozoravam te da prestanes to da radis i da se javno izvinis svim clanovima BCBerze koji su srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti. U protivnom snosices licne konsekvence za ucinjeno.

Classified ... 06.06.2012. 07:57 #422738

A sta sam ja Turcin??? Pa veci sam Srbin od polovine ovde koji zajebavaju svoj narod.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

markopvict Izvini se! 06.06.2012. 07:59 #422739

broj poruka: 4515
Kako te nije sramota!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Classified ... 06.06.2012. 08:13 #422742

Kada se meni izvini ASUS za prodaju polovne karte kao nove na koju nije placen porez za uvoz.
Mogu da se izvinim samo pravom Srbinu ako je se neko uvredio inace ova zemlja je unakazena nenormalnim narodom, unakazena. Sta je ostalo od Srbije ja ne mogu da se osvestim. U svemu smo najgori ne zbog Srbije nego zbog naroda koji trazi da mu se ja izvinim, zasta. Sto guzi druge i unistava zemlju. Sve normalno je otislo odavde, sve.
Pobeglo da zive kao ljudi. Pa da to je resenje dok se ne promene stvari i virsle cu jesti Hrvatske. Ali ne zato sto ne volim Srbiju nego jel mi se gadi sta je postalo od nje. I zato sto je to nacin da se ona ispravi. Samo tako i nikako drugacije, preslikavanje zapada.
Sve od 100%.

Da da P R O D A J A P O L O V N E K A R T E KAO NOVE NA KOJU NIJE PLACEN POREZ JEL NIJE UVEZAO UVOZNIK NEGO DALA ASUS KANCELARIJA KAO PRIMERAK KOJI JE TAMO ZA PRIKAZIVANJE.
Znate ko je to omogucio. SIPTARI.

Ali za malo PRAVOSLAVCI. ONI SU TO OMOGUCILI, POSTENI, PATRIOTE KOJI SE BUNE KADA IM NEKO DIRA DRAGU I BOGASTU ZEMLJU KOJA POSLUJE POSTENO.
Ja sam cuo da se najponosnije i najkpostenije osecaju teroristicke grupe koje zive u ruseviunama koje su same izmamile da mocni naprave. Kod njih je taj patriotski nagon najveci. A zive u kanalizaciji zbog svog ponasanja. Ovu zemlju je razjela korupcija.
A nisam bio svestan da su neki svesni toga da rade i da ih neko opominje a oni i dalje ubedjuju normalne da ucestvuju u tome.
Unistili ste temu o ploci svaka cast. Nema veze 350e koje bi ostalo u zemlji ako ploca ne dodje ce da ode Amerikancima, 100 koje bi ostalo u Srbiji ce da ode na takse i tako cemo da zivimo lepo.

Classified .... 06.06.2012. 08:52 #422743

Za koliko bi ja mogao da prodam CH4F + X4 965BE + HD5870 Ex6???
Ne sada precizno nego ovako otprilike.

imarkovic Re: .... 06.06.2012. 08:59 #422745

sta ti je ovo CH4F?

:: Za koliko bi ja mogao da prodam CH4F + X4 965BE + HD5870 Ex6??
:: Ne sada precizno nego ovako otprilike
:: HARDCORE EVGA - CORSAIR FA
Bobi4ever Re: Re: .... 06.06.2012. 09:10 #422746

broj poruka: 4891
Formula. .)

Za plocu ako ima garanciju, nekih 90e bi mogao da izvuces, 100e je vec mnogo jer su ljudi prodavali Sabertooth za 120e novu sa 3 god garancije.
965BE 85-90e, zavisno od revizije i garancije.
5870 opet, zavisi cena od toga da li imas garanciju, al ajd` da pretpostavimo da nemas, cena bi bila oko 120-130e.

Devetogodisnja devojcica namazala se kremom iz Oriflame-a, koja podmladjuje 10 godina i vratila se u p***u materinu...

:: sta ti je ovo CH4F
:: :: Za koliko bi ja mogao da prodam CH4F + X4 965BE + HD5870 Ex6??
:: :: Ne sada precizno nego ovako otprilike
:: ::
:: :: HARDCORE EVGA - CORSAIR FA
Millance82 re 06.06.2012. 09:43 #422757

broj poruka: 578
Plafon 300e

Asus Maximus Extreme-Z
Intel ® Core™ i7-2700K Silver Arrow SB-E
Mushkin Redline 2x4gb 1866MHz 1.5v
ASUS GTX 580 DC II
SSD Crucial M4 128gb
Seasonic X-Series 660W
CM 912+
Dell U2312HM

Classified ... 06.06.2012. 09:44 #422758

Tako sam i mislio ali to je vec 300 na mojih 300 za graficku posle.
Bogami blizu smo...onoj beloj.

Ili 300e za polovnu 580 Classy i 50e shiping ljudima a ovo ostaviti ako treba SSD, memorija, sta ce se kasnije pojavljivati. Meni je sve jedno od te dve grafike pravo da kazem.
Sta pricas bre 120e za 5870 prodao covek 5850 za 130e pre neki dan.
Ovo je jos malo pojacana 5870 tj ima 2GB memorije. To vama ne znaci jel i ne znate i nemate tako nesto. Pogledajte 580 sa 3GB koliko je cenjenija od obicne i kako ljudi kazu da im pomaze mnogo vise. Eno na overclock net mnogi su step up radili sa 1.5gb na 3gb kod EVGA I ljudi kazu da je im je komotnije.
Znas kako su trazene te dve karte mnogo vise nego GTX560.

Mada mi realno lik nije trazio nista za shipping a naglasio sam da sam u Srbiji i on proverio i nista nije trazio samo da se plati 420$ na Pay Pal i da prebvaci garanciju odmah i salje ali htece neko i transfer ovako sigurno.
To je zato sto ja volim 580 najvise.

imarkovic Re: re 06.06.2012. 10:03 #422763

300-330

:: Plafon 300
:: Asus Maximus Extreme-Z
:: Intel ® Core™ i7-2700K Silver Arrow SB-
:: Mushkin Redline 2x4gb 1866MHz 1.5
:: ASUS GTX 580 DC I
:: SSD Crucial M4 128g
:: Seasonic X-Series 660
:: CM 912+
:: Dell U2312H
Classified EVGA Z77 FTW 06.06.2012. 14:50 #422897

Dosao sam da vam se svima izvinim ako sam vas vredjao jel sada sam izuzetno raspolozen.
Pitao sam EVGA Europe, cak sam hteo da ih zovem telefonom ali reko necu da trosim pare pa sam pitao kada ce dobijati ploce. Odgovor EVGA je usledio za malkice vise od 1h i rekli su mi da sledece nedelje Limited Quantity ce biti dostupan, obavestio sam PIN i rekli su da ce odmah naruciti.
Zbog toga vam se izvinjavam na svemu i zelim vam svima ono sto bi vi voleli da imate.

http://youtu.be/PzIN-O5GYCc

Dexter013 @wlada aka classified 06.06.2012. 14:53 #422898

broj poruka: 17098
`Dosao sam da vam se svima izvinim ako sam vas vredjao JEL sada sam izuzetno raspolozen`

Jel je upitan oblik, JEL asus bolji od evga?

Jer je potvrdan oblik, Nisam uzeo evga JER je asus bolji.

Wlado ima li razlike?

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz
Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Classified ... 06.06.2012. 14:59 #422900

Da pogresio sam pa sta, tu redovno gresim.
Cekam drugi deo videa za plocu.

http://youtu.be/PzIN-O5GYCc

STRANA 7 OD 15  
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647797.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs