Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Ploca baca na masu ili...
STRANA 1 OD 2  
gliga79 Ploca baca na masu ili... 11.09.2010. 00:51 T29306

status: user
broj poruka: 4641
Kupio drugar kuciste TT Element G i pozvao me da mu prepakujem komponente iz starog kucista.
Lepo ja sve isprebacam, da upalim na dugme, nece.
Skinem maticnu postavim na kutiju, prikacim napajanje, radi normalno.
Ponovo vratim, u kuciste, nece.
Iz ocaja proverim sa probnom lampom, u srafovima koji se srafe na distancere, na tri mesta ima struje???
Na kraju izoliram distancere i plocu, sve radi najnormalnije.
Da li je neko imao ovakav slucaj i odakle struja u distancerima?

A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800
Thermaltake Soprano RS 200
Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz
WD Caviar 640 Gb, AAKS
ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Re 11.09.2010. 01:03 #243876

broj poruka: 4163
Proveri da mu slučajno kućište nije povezano na utičnicu bez uzemljenja.

ČEKIĆ JE IZMISLIO SVE OSTALE ALATE

Pisko Odmah...! 11.09.2010. 01:10 #243883

broj poruka: 6672
Vadi to, i vadi napajanje, ovo ne sme da se događa i radi se o probijanju napona, da li je kuća `NULOVANA` ili uzemljenje ne valja ili šta god, vadi dok ploča ili nešto na njoj, nije riknulo. I, rešavajte problem, taj napon se onda mora pojavljivati i na kućištu iznutra, na neizolovanom delu.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

gliga79 Hm... 11.09.2010. 01:27 #243892

Lim sa zadnje strane komplet ima struju, sa sve onim limom od ploce.
Sa strane i od napred nema. Kuca je uzemljena kaze.
Sta moze da bude uzrok?

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
Pisko hohštapleraj je uzrok 11.09.2010. 01:37 #243896

broj poruka: 6672
Uzemljenje je loše.
Umesto na zemlju, sve je spojeno na nulu pa se preko kućišta zatvara krug ka zemlji.
Međufazni naponi na utičnicama, gde ni nula nije nula već faza, a ima uzemljenje.

Promeni utičnicu u zidu koju koristiš, pa onda proveri. Ako je viši napon u pitanju, ne da može da udari nego i da umori (tebe ili ortaka) zato oprez!

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

gliga79 U pravu ste 11.09.2010. 02:05 #243899

Nesto sa utikacem u sobi nije u redu.
Dovukli smo struju iz hodnika i sve je uredno.
Sutra mora da se pogleda u cemu je fora sa uticnicom.
Hvala na informacijama.
Pozz

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
Ishmerish Nema tu fore 11.09.2010. 10:21 #243916

broj poruka: 7285
To ti je narodsko nulovanje,za komp bi mu bilo najbolje da izvuce posebno uzemljenje.
I ja sam kod mene i ovde kod burazera pravio poseban sistem samo za komp.
Nije neki posao ali na duze staze mnogo znaci,kod mog kuma je dve godine bio komp na nuli(zato sto jebesa mrzi da odvoji 5 minuta i 300 kinti)i rokala je struja za medalju.Monitor kad pipnes dobijes feeling koliko je jako bilo probijanje,za kuciste ne moram ni da spominjem.

Ako ima uslova neka napravi poseban vod,jer nisam bas pobornik kacenja na centralno uzemljenje,mislim kad vec ima kucu(mogucnosti da bira).

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

pufi re 11.09.2010. 10:26 #243917

broj poruka: 2196
zato treba imati kuciste od plexiglasa

http://www.dodaj.rs/f/1w/XN/Wq7uibN/ochfg.png

Intel i7 920 4.1GHz-TITAN FENRIR
GIGABYTE EX58-UD4P
3x1GB DDR3 Patriot 1600MHz
1TB
CROSSFIRE(PALIT 4830_GAINWARD 4870)
CORSAIR TX 950W
GIGABYTE Clear Case
BENQ T241WA

Ishmerish Re: re 11.09.2010. 10:34 #243919

A to sto ce grafa da svetli kao kriptonijum to i nije bitno

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: zato treba imati kuciste od plexiglasa
::
gliga79 Nema tu fore 11.09.2010. 10:40 #243921

Danas ce da zamenimo uticnicu, izgleda da sa njom nesto nije u redu.Vazno je da sam resio Dosije X.
Neverovatan trip je bio, kad se poostavi ploca u kuciste ne radi, cim se izvuce na kutiju od ploce, radi.
Uradicemo posebno uzemljenje, i molim lepo.

@Pufi
Ja sam Sky-ju takvo kuciste kupio u KS-u za 3500 din. Bilo na akciji u jednoj radnji.
Ima ugravirano gigabyte preko stranice.
Cak sam dobio i bele rukavice uz kuciste kao komplet:)

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
Ishmerish Pa i nije neki trip 11.09.2010. 10:47 #243923

probijanje mora biti da je bilo znacajnije, pa maticna nije htela da digne iz bezbednostih razloga.
I ja sam se zajebao juce,prikacio sam nov komp na pogresnu uticnicu, dok nisam skontao da me u off rezimu grafa `golica`.

Lala 4ever!

gliga79 Re: Pa i nije neki trip 11.09.2010. 10:54 #243925

Nije bio kasnije kad sam utvrdio da ima struje u distancerima i srafovima, ali na samom pocetku, bogami Tripcina teska :)))

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
Ishmerish Pa jes dobro kazes 11.09.2010. 11:00 #243926

Da nije nesto skiklo trip, i kako kada si samo prebacio sa jednog u drugo kuciste.

imas dobar sistem za proveru struje,pipni kuciste nazad kod i/o shield-a rukom,ali okreni ruku naopacke jer prsti i dlan imaju zadebljanje koje je izolator i neces nista osetiti.
Dakle sa tim sistemom cak i najmanji napon ce te peckati.

Lala 4ever!

gliga79 Hahahha 11.09.2010. 11:16 #243929

Taj sistem za dijagnostiku je primenio komsa, sinoc:)))
Reko sam mu da proveri probnom lampom kuciste, kaze na zadnjoj stranici kucista ima struje svuda, da vidis kako me pecnu Pi*ka mu mater*na :))))

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
Ishmerish Re: Hahahha 11.09.2010. 11:23 #243932

Ako mislis na glimaricu(providan shrafciger)nema teorije da zasvetli jer je to suvise slab napon za nju.Jedino ti multimetar moze pomoci u tom slucaju.

Lala 4ever!

:: Taj sistem za dijagnostiku je primenio komsa, sinoc:))
:: Reko sam mu da proveri probnom lampom kuciste, kaze na zadnjoj stranici kucista ima struje svuda, da vidis kako me pecnu Pi*ka mu mater*na :)))
golfer re.ploca baca na... 11.09.2010. 11:39 #243938

broj poruka: 317

Evo i mene, ne zelim nikoga da uvredim ali opet pricate gluposti! Kao prvo, probna lampa, kakav je to instrument??? To sto ona svetli ne znaci da je mrezni napon, opasan po zivot, prisutan na kucistu!!! Svetli zbog visokofrekfentnog vihornog napona indukovanog metalnom oklopu samog napajanja ili kucistu reda velicina 5-10V RMS!!! Struja tog napona se meri mikroamperima i ne moze nikome nauditi ali moze smetati procesoru i celom sistemu u toku rada! Kada je neko od Vas video napajanje u plasticnom kucistu ili napajanje bez kucista? Metalna kutija u koje je smesteno napajanje sluzi da eliminise rasuti magnetni fluks iz choper trafoa u napajanju i da speci emisiju VF elektromagnetnih talasa u etar a posledica toga je indukcija tzv. vihornih struja tj. ti VF elekromagnetni talasi se pretvaraju u tzv. vihorne ili lutajuce struje!!! Svako ali bas svako napajanje stvara vihorne struje i ne mogu se eliminisati 100%! Uzemljenje moze da pomogne ali, ... da ne zalazim dublje u problematiku, DA BI SMANJIO INDUKCIJU VIHORNIH STRUJA ZAROTIRAJ ZA 180 STEPENI MREZNI KABL U UTICNICI!!! U vecini slucajeva vihorne struje ce se smanjiti i za 80%!!!
Nula i uzemljenje nisu i ne mogu biti isti vodovi ali su na istom potencijalu, i nula i uzemljenje su vezani na sonde koje su zakopane negde u zemlji, nula se nalazi zakopana kod trafo stanice a uzemljenje je zakopano ispod temelja stambene zgrade ili kuce tako da zemlja sluzi kao provodnik ali ne bas idealan i zbog toga se javlja ta razlika potencijala tako da ako se meri napon na stekeru izmedju uzemljenja i nule moze da se dobije nekakav napon red velicina 5-10 V, sto ne znaci da je uzemljenje lose!!! U blizini izvora VF signala, npr. RTV repetitora, repetitora mobilne telefonije, ako probnom lampom pipnes i nulu i uzemljenje ona ca svetleti sto opet ne znaci da je uzemljenje lose odradjeno!!!
Jedan eksperiment za sve Vas tj za sve Vas koji imate metalno kuciste racunara, ukljucite racunar i blago jagodicama prstiju dodirnite vase kucistei i blago povucite ruku kao da ga milujete ali samo jagodicama, imacete utisak kao da je povrsina hrapava, reljefna, zatim, ugasite racunar, i izvucite napojni kabl iz zida, iz stekera tako da ni jedan uredjaj povezan na racunar ne bude vezan na struju, pomilujte nezno jagodicama Vas racunar pa javite sta ste osetili, ima li hrapavosti na glatkoj povrsini? Pozdrav svima!!!
imarkovic Re: Pa jes dobro kazes 11.09.2010. 11:59 #243944

broj poruka: 19075
meni se desavalo sranje sa metalnim fiokama za kasu npr., bije struja 110W kroz fioke, problem je bio polaritet na uticnici, kada sam okrenuo utikac, resilo je problem..

:: Da nije nesto skiklo trip, i kako kada si samo prebacio sa jednog u drugo kuciste
:: imas dobar sistem za proveru struje,pipni kuciste nazad kod i/o shield-a rukom,ali okreni ruku naopacke jer prsti i dlan imaju zadebljanje koje je izolator i neces nista osetiti
:: Dakle sa tim sistemom cak i najmanji napon ce te peckati
:: Lala 4ever!
:: http://spedr.com/4tb3
:: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Ishmerish Re: re.ploca baca na... 11.09.2010. 12:12 #243947

Mali savet druze, ako mislis da te neko razume i shvati koristi normalan a ne `doktorski ` recnik.Meni je licno jasno sta pokusavas da objasnis jer mi je struja struka ali nije fazon za one kome nije tako bliska.

Lala 4ever!

:: Evo i mene, ne zelim nikoga da uvredim ali opet pricate gluposti! Kao prvo, probna lampa, kakav je to instrument??? To sto ona svetli ne znaci da je mrezni napon, opasan po zivot, prisutan na kucistu!!! Svetli zbog visokofrekfentnog vihornog napona indukovanog metalnom oklopu samog napajanja ili kucistu reda velicina 5-10V RMS!!! Struja tog napona se meri mikroamperima i ne moze nikome nauditi ali moze smetati procesoru i celom sistemu u toku rada! Kada je neko od Vas video napajanje u plasticnom kucistu ili napajanje bez kucista? Metalna kutija u koje je smesteno napajanje sluzi da eliminise rasuti magnetni fluks iz choper trafoa u napajanju i da speci emisiju VF elektromagnetnih talasa u etar a posledica toga je indukcija tzv. vihornih struja tj. ti VF elekromagnetni talasi se pretvaraju u tzv. vihorne ili lutajuce struje!!! Svako ali bas svako napajanje stvara vihorne struje i ne mogu se eliminisati 100%! Uzemljenje moze da pomogne ali, ... da ne zalazim dublje u problematiku, DA BI SMANJIO INDUKCIJU VIHORNIH STRUJA ZAROTIRAJ ZA 180 STEPENI MREZNI KABL U UTICNICI!!! U vecini slucajeva vihorne struje ce se smanjiti i za 80%!!!
:: Nula i uzemljenje nisu i ne mogu biti isti vodovi ali su na istom potencijalu, i nula i uzemljenje su vezani na sonde koje su zakopane negde u zemlji, nula se nalazi zakopana kod trafo stanice a uzemljenje je zakopano ispod temelja stambene zgrade ili kuce tako da zemlja sluzi kao provodnik ali ne bas idealan i zbog toga se javlja ta razlika potencijala tako da ako se meri napon na stekeru izmedju uzemljenja i nule moze da se dobije nekakav napon red velicina 5-10 V, sto ne znaci da je uzemljenje lose!!! U blizini izvora VF signala, npr. RTV repetitora, repetitora mobilne telefonije, ako probnom lampom pipnes i nulu i uzemljenje ona ca svetleti sto opet ne znaci da je uzemljenje lose odradjeno!!!
:: Jedan eksperiment za sve Vas tj za sve Vas koji imate metalno kuciste racunara, ukljucite racunar i blago jagodicama prstiju dodirnite vase kucistei i blago povucite ruku kao da ga milujete ali samo jagodicama, imacete utisak kao da je povrsina hrapava, reljefna, zatim, ugasite racunar, i izvucite napojni kabl iz zida, iz stekera tako da ni jedan uredjaj povezan na racunar ne bude vezan na struju, pomilujte nezno jagodicama Vas racunar pa javite sta ste osetili, ima li hrapavosti na glatkoj povrsini? Pozdrav svima!!
gliga79 Ovakva je situacija 11.09.2010. 12:36 #243956

Covek u sobi(samo u toj sobi) nema trecu zicu, tj. uzemljenje, ne postoji u uticnici.
Probna lampa ( providni srafciger), kad se postavi na distancer, ili zadnji lim od kucista, svetli. Tako sam i utvrdio da zbog struje ne radi ploca kad se postavi u kucistu.
Kada se dovuce struja kablom iz hodnika, srafciger ne svetli, znaci ko se i malo razume u materiju, moze da zakljuci u cemu je problem.

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
Snoopy- - - 11.09.2010. 12:37 #243957

broj poruka: 6083

Ovo je bila svojevrsna prilika da se pokaze znanje iz dotične oblasti. Kada bih ja krenuo da pisem epitafe o gramatickim pravilima svaki put kad neko nesto pogresno napise, ušio bih Sky-a sa duzinom postova xD
U svakom slucaju, jedino sto sam zapamtio je onaj deo gde pominje jagodice, prelaženje istim, i nežno, covek bi mogao i it erotske priče da piše :D
golfer re.re.re... 11.09.2010. 12:40 #243958

A bas sam se trudio da pisem obicnim jezikom da bi me vecina razumela, hteo sam da pomenem i Faradejev kavez ali nisam mada sve ovo sto sam pisao gradivo iz fizike za osmi razred ali...udaljismo se od teme, hteo sam coveku da objasnim da to sto svetli probna lampa iliti glimerica, da mora da svetli i da to nije opasno po komp koji je u stvari jedan Faradeljev kavez i da to sto ona svetli nije razlog sto komp nece da startuje. Izraz NULOVANJE podrazumeva mnogo toga, primenjuju ga majstor jake struje ili energeticari za raznorazne stvari i nebih ga upotrebljavao kada su racunari u pitanju! Stvar je vrlo prosta ali... sta da se radi? JESTE LI PROBALI DA POMILUJETE VAS VOLJENI KOMP?

gliga79 ih bog te 11.09.2010. 12:40 #243959

kad pomenu greske, sad vidim da mi zapete nisu na mestima gde treba da budu:)))
Jbg, u brzini pisi, brisi, prepravljaj tekst i zaboravim da obrisem zapete, ali kad pogledam druge , lakne mi :))))

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
gliga79 Golfer 11.09.2010. 12:44 #243961

Objasni mi onda, zasto radi najnormalnije kad se izoluje ploca???

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
golfer re.gliga79 11.09.2010. 13:41 #243972

Crni kablici koji idu sa napajanja na plocu su ``minus`` ili masa, metalno kuciste napajanja i kuciste racunara su na masi i metalni odstojnici na koje se srafi maticna ploca su takodje na istom potencijalu, masi! Sigurno neki od tih odstojnika dodiruje neko mesto na maticnoj ploci koje je pod naponom 5, 12 ili 3,3 V i blokira rad napajanja posto sva komp. napajanja imaju el. zastitu od kratkog spoja sa masom. Izvadi maticnu iz kucista, proveri raspored otvora za srafove na maticnoj i na kucistu i tamo gde nema mesta za sraf na maticnoj skini odstojnik na kucistu i to mora da radi, nema sta drugo, imao sam takve situacije gde su se ljudi ubijali ne kapirajuci sta ih muci. Nije isti raster srafova na svakoj ploci iako su istog formata! Proveri i odstojnike da se nije neki malo deformisao pa dodiruje stampane vodove na maticnoj ploci. Javi sta si radio, pozdrav!

gliga79 Golfer 11.09.2010. 14:52 #243988

to je nemoguce, jer je ploca totalno izolovana od kucista, a kuciste sa zadnje strane pokazuje napon.
Na uticnici u sobi nema trece zice, vec samo dve. Sto znaci da nije uzemljena.

Uradili smo sledece:

Kupili smo kabl od 10 m, ukljucili u utikac koji se nalazi u hodniku(gde je masa povezana), i razvukli u sobu, gde se nalazi kuciste.
Glimerica(faz lampa ili kako vec) nigde ne svetli, tj. ne pokazuje da ima bilo kakav napon ni na kucistu, ni na distancerima.
Verovatno da je kod nas ovaj slucaj, koji su pomenuli: PC Servis, i Pisko.

Intel Q6600. CM - TX3
Asus P5QL-E
WD Caviar 640 Gb, AAKS
Ishmerish Pa normalno 11.09.2010. 14:56 #243990

Kada je uzemljen kako bog zapoveda ne moze se napon vracati.
Samo ti resi to uzemljenje i stavi kvalitetan steker, i nema o cemu posle da razmisljas.

Da li ti kolega mozda ima trofaznu struju u kuci(satu)?

Lala 4ever!

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs