kao prvo konfiguracija je sledeca: AMD 5000+ BE Biostar TF560 A2+ 2x1GB Kingmax 500 GB WD Chiftec 550w i grafulja 9600GT Biostarova... komp radi normalno, ugasim ga i sutradan kad ga upalim zakuca se posle 2 min rada, restartujem i onda krece cirkus...zabode dok ucitava BIOS, nekad cak dodje i do ucitavanja windowsa ali zabode i tako u krug, jedno 10 puta restart padne (minimum 10x), testirao sam memoriju, hard, procesor sve je ok...update-ovao BIOS i problem je nestao na cela 2 dana, kada uradim clear CMOS podigne ga lepo (mozda da a nekad i ne) i sutradan opet brljavi... ima li neko neku ideju? sta da mu radim?
sala..imam utisak da nesto ploca brljavi, nema sta drugo da bude u pitanju, jedino da probas drugi Windows, ako vec nisi, mada ne verujem da ce pomoci..dakle, najverovatnije ploca, ali to ces takodje morati da proveris, da ne bude da sam te zezno`.
Koliko ti je staro napajanje? Meni se taj problem nekad desavao sa starim napajanjem, mada ja sam tad imao neko kung fu, a tvoje je ipak chieftec - ne kazem da je nemoguce da se pokvare.
Pozajmi od nekog ispravno napajanje pa proveri, za pocetak.
Apsolutno ista situacija kod mene na starom kompu. I prestalo je kad sam prebacio sve u drugo kuciste. A zasto i kako nemam pojma. Jos uvek pokusavam da skontam sta se tacno desilo.
najverovatnije je do ploce, ja sam imao problem nekompatibilnosti te ploce sa 4870, jednostavno nece da radi, ubacim je na TA690g radi ko zmaj, mada probaj i varijantu sto je uradio user BMWM5, ako su ti memorije zabodene do CPU probaj da ih prebas u druge slotove da se ne pregrevaju, njemu je tako problem nestao
najpre ce biti hardverski problem. Prvo bih probao drugu memoriju, skinuo sve sa ploche osim cpu , ram i grafike pa posle probao drugo napajanje i na kraju nishta drugo ne ostaje osim ploche. Prvo kreni od pochetka a to je RAM.
Na cemu si testirao memoriju, cpu i hard, odnosno sa kojim softwerom - najvise me zanima hdd i da li si nesto testirao hardwerski tipa guranja komponenti u drugu masinu i to, stavljanje drugog napajanja..
Sličan problem sam imao sa računarom koji mi je priljatelj doneo pre par dana. Standardno probao prvo drugo napajanje, memoriju, grafičku, sve što mi je palo na pamet, ali ispostavilo se da je samo trebalo staviti ventilator na chipset i problem rešen. Ovo je ujedno odgovor i pastirku sta se desilo, mada kod njega može biti i napajanje, ako je sa kućištem promenio i napajanje (bolja promaja, ventilacija unutar kućišta)!
ima ona fina alatka za windows, memory stress test
:: Na cemu si testirao memoriju, cpu i hard, odnosno sa kojim softwerom - najvise me zanima hdd i da li si nesto testirao hardwerski tipa guranja komponenti u drugu masinu i to, stavljanje drugog napajanja. ::
Sve je ostalo isto , cak nisam nisam raskacivao nego sam samo izvukao sve odjednom i stavio u drugo kuciste. [ treba bar 2 para ruku] :D Jos sada posto je kuciste malo cudnije i manje od mog starog kucista i napajanje ide preko kulera od procesora i zaklanja oko 50% istog. temp su normalne ali problem ranije naveden je nestao.
Pitanje `Na cemu si testirao memoriju, cpu i hard, odnosno sa kojim softwerom - najvise me zanima hdd i da li si nesto testirao hardwerski tipa guranja komponenti u drugu masinu i to, stavljanje drugog napajanja..` bilo upuceno limunche-tu
A sto se tice tebe pastirko vrlo moguce da ti se malo razlemio cipset, kao sto pomenu gepard, posto je pasivac verovatno i pregrevao se pa kad si ga stavio u drugo kuciste i dok si drljao plocu i sve to doaslo je na mesto, ne mora da bidne da nece opet da se desi ako je to bio slucaj naravno :(
izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom, nisam bio pri kompu... sve mi se cini da nije nista od navedenog, i ja sam najpre pomislio da je ploca ALI... otisao sam do jednog servisera i on je zamenio SATA kabl, umesto crvenog stavio neki narandzasti (kaze da je bilo problema sa tim crvenim i da oce da brljavi) za sad sve radi ok, bez ikakvih problema... znaci ne verujem! :D hvala svima na pomoci!
e, svasta. Ja sam recimo imao problem sa MSi kablom (uz plocu, onaj narandzasti), koriscen je normalno, i ladno su se pokrivili pinovi unutar konektora koji ulazi u HDD, zakoci se na post screen-u, zaglupira se ploca...
:: izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom, nisam bio pri kompu.. :: sve mi se cini da nije nista od navedenog, i ja sam najpre pomislio da je ploca ALI.. :: otisao sam do jednog servisera i on je zamenio SATA kabl, umesto crvenog stavio neki narandzasti (kaze da je bilo problema sa tim crvenim i da oce da brljavi :: za sad sve radi ok, bez ikakvih problema.. :: znaci ne verujem! : :: hvala svima na pomoci :: :: ::
Nije neuobicajen slucaj, mada vise sa ata kablovima, ali i ti sata umeju da budu jako loseg kvaliteta, i da stvar bude gora ako nemas onaj g (pod 90 stepeni) konektor ume da bude problem po neki put.
Jedini nacin koji je meni pomogao par puta za detekciju ovakve vrste kvara na brzinu, je SMART iz dos - a (hirens) pa pod stavkom ultra dma crc error count, ali to moze da indikuje i los kontroler na ploci i na hdd.
ma jasno je meni da nije prvi put, ali to traje vec duze vreme i kad se setim sta sam sve radio da bi na kraju bilo do sata kabla....ne znam jel da se smejem ili da placem.... update biosa, clear cmos minimum 50 puta, reinstalacija windowsa, gomila testova sa hirens-a, probao sa jednim modulom ram-a pa sa drugim obrtao im mesta, ma strasno! al najgore od svega je bilo, ja uradim nesto i on radi normalno! posle 2 dana opet...i tako stalno. al bitno da je resen problem!
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.