e ovako stoje stvari...mom prijatelju je crkla maticna tj. ja mislim da mu je pao bios...provjeravao sam sve..pali se, vrte se svi ventilatori CPU se grije obadva mosta se griju takodje..e kad upalim plocu monitor samo stoji na standby modu ni makac dalje.. ploca je ova http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Product/Product_Detail.aspx?CategoryID=1&DetailID=39&DetailName=Feature&MenuID=24&LanID=0 znam da je ploca proslost ali se radi o drugaru koji je finansijski slab, bolje receno zivi u nekakvoj kucici koja lici na supu..ja sam mu voljan pomoci ali nikad nisam to radio. tj. nikad nisam pokusavao da ubacim bios u mrtvu plocu jer ne znam ni kako se to radi..cuo sam da se na novijim plocama moze preko USB flesha ubaciti i preko floppy drajva... da li neko zna kako to da uradim tj. da meni pomogne ..neki tutorijal ili nesto..
Neka se javi servispc da ti potvrdi, ali ako nije napajanje riknulo, onda je ploca, a tu nema efekta flesovati bios. HINT: Probaj sa drugim napajanjem, ako se isto desava pocupaj sve sa ploce da vidis da li pisti, pa polako vracaj komponente.
napajanje sam mijenjao..sve radi kazem ti samo nece da digne bios..tj. nema ni beep-ova iz onog malog buzzer-a..a ploca izgleda ko da je nova..ni trun prasine nema na njoj..
Nemam sliku-flešuj bios, baguje mi win-flešuj bios, ne radi mi igrica-flešuj bios, trokira mi hdd-flešuj bios, 3d mark skor ispod proseka-flešuj bios. Svima je prvi i jedini krivac-bios. Pretpotstavljam da je na kanalu samo jadno sokoćalo koje je geknulo i da nemaš nikakve druge komponente kojima bi mogao da eliminišeš određeni hardver. Savetujem sledeće korake. Prvo probaj drugo napajanje ako si u mogućnosti a ako ne: sa mašine otkači sve IDE uređaje, kako iz struje tako i konekcije sa ploče i izvadi memoriju. Startuj računar (proveri da li ima PC speaker vezan za ploču). Ukoliko budeš čuo pištanje jednoličnog tona-ploča detektuje nedostatak memorije, znači verovatno nije ona. Ukoliko se ne čuje nikakvo pištanje, 90% je da je crkla ploča, 10% da je napajanje. Ako se čuje pištanje isti postupak ponovi ali sa grafikom (vrati memoriju). Ako pišti bez grafike onda je najverovatnije ona problem jer sa istom u računaru nema slike. Kod soketa 478 javlja se tendencija da se pojave hladni lemovi ispod ZIF soketa pa možeš i da pokušaš da olabaviš kuler i probaš tako da startuješ mašinu. Eto na brzaka...
http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0 Moje sokoćalo i3 550 Asus P7P55D PRO 2Gb DDR3 (neka na 1066) Asus 8800GTS Čifteković 0,35KW HDD WD crni 1TB, WD zelembać 1TB i WD zelembać 1,5TB
Proveri i sa drugom grafom... koliko god mozda bizarno zvucalo meni je na nekoj K8 konfiguraciji grafa ubadala ceo sistem! Pomislih da je ploca (nema pistanja, nece da se ugasi kada srafcigerom napravim dugacki kratki spoj na pinovima za paljenje) i ne znam ni sta mi bi probah bez grafe i propistala! Ubodem MX440 i gle cuda ploca radi! Obrati paznju znaci i na grafiku! (kasnije se ispostavilo da je ta grafa otegla)
Ja ljudi shvatam da vi zelite da pomognete, ali ako nesto ne znate bolje nemojte jer kod komponenti je voema delikatna tematika i ljudi mogu kurslus da naprave slusajuci komentare koje nemaju veze sa mozgom.
Ne kazem da primena ovog tvog moze nesto da osteti, ali je 100% van mozga. Baterija sluzi samo za pamcenje podesavanja u bios-u.
ne provaljuj kad na maticnoj ima bios baterija...napravio sam kantu...sve se nesto ujebalo..em sto je crkla jedna plocica rama em se uzjebo agp slot pa sam morao da ga cistim i ubacim grafu jedno 20 puta ...
Postoji nacin da se flesuje BIOS iako CMOS setup ne radi, to jest
15.02.2011. 03:37
status: user broj poruka: 11019
ne moze se `uci` u CMOS setup.
1. ako se BIOS chip `skida` sa ploce (socketed BIOS chip) onda se doticni tretira nekim eeprom-om (programatorom) 2. ako je zalemljen za plocu, moguce je (u nekim slucajevima) flesovati ali je rezultat neizvestan.
Krajnji rezultat je SVAKAKO neizvestan jer se ne zna da li je SAMO ovo problematicno ili je riknulo (i) nesto drugo. Ne preporucujem, jer mi se cini da se radi o ovom poslednjem...
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647798. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.