Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Zasto Windows usporava
STRANA 1 OD 1
psihoyu Zasto Windows usporava 27.10.2005. 03:20 T1013

status: user
broj poruka: 1191
Zasto Windows uspori sve radnje (od ucitavanja, kopiranja, rezanja, pa do otvaranja programa) kada je hard skoro pun (oko 90%)?
Redovno radim defragment, hard je ispravan( Maxtor SATA 120Gb), sveza je instalacija Windowsa(od pre par dana).
Konkretno sam nasnimao na hard filmova koje treba da rezem.
Sta Windowsu stvarno znaci ako je hard pun 10% ili 90%?
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- RE 27.10.2005. 15:21 #2750

status: user
broj poruka: 3529

Pored RAM memorije Windows koristi i virtualnu memoriju koja zavisi direktno od velicine praznog prostora na HDD-u(konkretno na C particiji, ali se ona moze definisati i na drugim). Sto je manji prostor-manja virt. memorija! Naime ovo ne mora uvek da bude direktan slucaj usporavanja, ono moze biti upravo zbog popunjenosti HDD-a, zato sto je u tom slucaju Windows-u mnogo teze da iscitava i pronalazi system-ske fajlove za rad!
BTW mozda ovo uopste i nisu razlozi kod tebe, jednostavno mozda imas neki virus(bez obzira sto si skoro instalirao OS), definitvno ako nemas antivirus, uzmi NOD32, apdejtuj ga i skeniraj komp! Pod virusom, spyware-om ili nekim drugim malicioznim fajlom komp je takodje katastrofa spor, proveri koliko ti je servisa u pozadini startovano, i obavezno koliko ti je u % zauzet CPU prilikom mirovanja kompa(dok nista ne radis na njemu)!!!!
Generalno, nemoj nista da te cudi, jer Windows je katastrofalno los OS!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
20Alvaro .. 27.10.2005. 20:49 #2756

status: user
broj poruka: 288
Koliko programa ti se pali sa podizanjem sistema (koliko ih je aktivno u sistrayu?)? Da li su instalirani najnoviji driveri za plocu? Pogasi sve nepotrebne programe koji se dizu pri start-upu sistema.

Evo ti program da pogasis sve nepotrebne programe.

http://www.mlin.net/files/StartupCPL.zip (59kb)

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Pravi odgovor 27.10.2005. 23:01 #2759

status: user
broj poruka: 6643



Sve sa virusima, programima koji se učitavaju pri startovanju itd. iz prethodnih odgovora nije tačno, naime, oni usporavaju kompjuter ali nevezano za to da li je HDD pun ili ne. Virtuelna memorija je ekskluzivni deo HDD-a za Windows, tako da, bez obzira koliko na njemu ima mesta, Windows neće dati da se virtuelna memorija ukine ili smanji za račun bilo čega. Šta je to što stvarno usporava? Odgovor se nameće sam po sebi ako si ikada imao ludu ideju da posmatraš proces defragmentacije diska: Windows piše po disku gde god stigne. Kad prostora ponestane, Windows ne može da piše bilo gde (gde se glava hdd-a u tom trenutku našla) već mora da proverava, proračunava i komandjuje glavi HDD-a gde da piše... Zatim, da bi se delovi Windowsa i svaki od programa pokrenuo, on mora da se "učita" u stvarnosti, deo se stvarno upisuje u RAM, deo u virtuelnu memoriju, ali deo se dekompresuje-raspakuje na hdd, što zbog prethodno objašnjenog problema dovodi do značajnog usporenja CELOG SISTEMA. Dakle, ako svoj sistemski disk - particiju nakrcaš 80% i više, dobijaš puža. Dokaz ti je ako imaš više particija ili drugi disk pored sistemskog, napuni ih 100% i neće biti usporenja Windowsa.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Igor84 Nije tacno!!! 28.10.2005. 01:45 #2763

status: user
broj poruka: 327
E vala to sa drugom particijom nije tacno i niko ne moze da me ubedi u suprotno. Rad Windowsa i te kako zavisi od popunjenosti druge particije. Evo objasnjenja: Imam particije:
C - Windows 98 3GB Fat 32
D - Windows XP 7GB NTFS
E - Podaci 4GB Fat 32
F - Podaci 63GB NTFS.
Nesto me je mnogo zajebavala ova zadnja particija i ja resim da je formatiram (full). Nabavim ja drugi hard od 80GB i prebacim ja sve podatke na njega kad imam sta da vidim: vreme podizanja Windowsa 20% manje a isto i za sve ostale programe. Da ne pricam o subjektivnom vremenu otvaranja foldera i nekih dokumenata. Formatiram ja nakon toga particiju i vratim sve podatke na 63GB nadajuci se da ce tako i da ostane kad ono corak - sve po starom.
Ne znam kako ali eto tako stoje stvari.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- RE: "Pisko" 28.10.2005. 09:44 #2764

status: user
broj poruka: 3529
Slusaj Pisko:
"Sve sa virusima, programima koji se učitavaju pri startovanju itd. iz prethodnih odgovora nije tačno, naime, oni usporavaju kompjuter ali nevezano za to da li je HDD pun ili ne"
Jeste da oni usporavaju komp nevezano za popunjenost, ali covek ima ocigledan problem sa kompom i treba mu objasniti SVE mogucnost kako bi uspeo da nadje odgovor!!!!!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vlajkic PROBAJ 28.10.2005. 13:37 #2767

status: user
broj poruka: 609

posto sam video na forumu softver da koristis northon ghost on ti moze usporiti windows ...cuo sam i od drugih da pojebe ceo windows .poz

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Nije tačno - jeste tačno... 01.11.2005. 14:46 #2798

status: user
broj poruka: 6643

Koliko je vreme poluraspada Majkla Džeksona?

Malo se nismo razumeli. Kad isparcelišete disk, činjenica je da brzina upisa opada kako se particije nalaze dalje od "početka diska" tj, nijedna particija nema iste karakteristike - brzinu upisa i čitanja (zgodno je da to proverite npr. u Neru). Zato Windows tvrdoglavo pokušava da se instalira na PRVOJ particiji (C:) koja bi trebala biti i najbrža. Ali bez obzira koju particiju odabrali, daljom upotrebom windowsa tu prvobitnu maksimalnu brzinu za particiju samo možete da oborite, a to se sigurno dešava ako napunite sistemsku particiju, ali SVE OSTALE particije mogu biti 100% pune a ako je pri tome dovoljno mesta na sistemskoj particiji, windows i dalje radi jednako brzo, i obratno, sve ostale particije mogu biti potpuno prazne ali ako je sistemska prepunjena (i ako je kao što jeste po default-u, na njoj swap-file) windows povlači ručnu i gubi dah... sve dalje ide u domen pravilnog instaliranja windowsa i podešavanja pagefile ili swap-file tj. virtuelne memorije na posebnu particiju itd. koga zanima, fino je objašnjavano u COM-u a često i ostali savetodavci po časopisima dotaknu tu temu.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
marmarko brzina 05.11.2005. 18:07 #2829

status: user
broj poruka: 30
najbrzi deo hard diska je na rubu ploce. Ne mora da znaci da je c particija najbrza..ako napravis d particiju i ona zauzme drugi deo diska/ploce (deo prema rubu ploce), ta ce particija biti brza. fizika...


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko E, tako se to radi kratko ali... 06.11.2005. 20:42 #2838

status: user
broj poruka: 6643

Koliko je vreme poluraspada Majkla Džeksona?

Polako dolazimo do rešenja. Ali pošto se čovek više ne javlja, očigledno ga je rešio i sam ili mu je sve prslo.... Ako ima neko da mu napravi particiju od 1-2Gb na najbržem delu diska, poukida mu pagefile sa c i ostalih particija i premesti ga na tu brzu particiju, dobiće delomično rešenje. (Ostaje problem nemogućnosti defragmentacije kad ostane manje od 15% prostora i gde da Windows raspakuje samog sebe kad mu se pokrenu razne komponente).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646102.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs