Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
sinhrono i asinhrono
STRANA 1 OD 1
lisac sinhrono i asinhrono 25.11.2005. 10:04 T1109

status: user
broj poruka: 8
imam athlon 1700+ i skoro sam promenio mnozilac sa 11 na 12,sto je rezultiralo promenom sa 1466mhz na 1610!e, sad znam da bi trebalo da je najbolje da memorija bude sinhrona i zato sam je ostavio na auto u biosu ali ona je i posle ovoga ostala na istom - 133!sad ,da li je ona i dalje sinhrona i jel promena toliko mala da ne rezultira promenom brzine memorije,ili ja celu pricu ne shvatam najbolje?!sem toga, iako sam kupio ddr 400 ,on to nije to nije jer radi na 133,pa ako ga klokujem na 166,ili na 200,kako da znam da li ce biti sinhrona,i ako znam da nije- kako da je nateram da bude,ili to nema veze?!i iako imam samo napajanje od 270w da li jr sigurno da i dalje tweekujem napone a vec imam u kompu svasta(2 drajva,hard,s blaster,modem+ploca-epox,8rda,nforce2.i naravno procesor i grafiku),i sta ce da se desi ako budem i tweekovao preko limita!?i sta je dual chanell ddr koji moja ploca navodno podrzava i imam 2 modula od 256 u dual chanell slotovima, ali nisam niti osetio poboljsanje niti dobio notifikaciju da rade u tom rezimu niti znam gde ako moze da se ukljuci/iskljuci/podesava!hvala!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
coaulsi 200mhz 25.11.2005. 13:10 #3119

status: user
broj poruka: 16
lepo ti stavi magistralu na dvesto ili nesto oko toga, memorija ce ti onda raditi sinhrono (ona i ne moze da radi asinhrono od magistrale, SDRAM SYNCHRONOUS DYNAMIC RAM, tako da kada je stavis da radi navodno asinhrono ona u stvari radi na frekvencije magistrale puta dva, DDR DUAL DATA RATE), a mnozilac odredi sam po stabilnosti procesora. ja sam mog athlona 1800+ dizao na oko 2200mhz 2600+ (190*11,5)dok nisam kupio 6600gt, koja mi sada vuce toliko struje da moram da drzim takt procesora na oko 1800mhz 2200+
a sto se tice dual channel ovaj procesor ne podrzava to


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Igor84 Slusaj ovako! 25.11.2005. 14:09 #3126

status: user
broj poruka: 327
Coaulsi bas nema pojma.
1. Ne moze svaki Athlon 1700+ da radi na FSB200. Takvi primerci su vrlo retki, a i overclock se ne radi na taj nacin klokni ga na 200 pa kako mu Bog da. Ako bas hoces da podizes FSB idi postepeno po par MHz pa dokle doguras. Posle prvog pada sistema ga vrati 2MHz nazad i obavezno prati temperaturu procesora.
2. To je vrlo rizicno raditi sa Box Kulerom - mozes da ga pretvoris u isparenja. Za tu svrhu bolje je da kupis neki npr. Whisper Rock IV ili slican. Oni su sada izmedju 5 i 10 eura.
3. Kupi jace napajanje (nikako Kungfu), to ti je, s obzirom sta sve vec imas, suvise slabo a i sigurno nema svih 270W nego mozda cak i manje od 200. Kupi neki Chieftec ili necto slicno sa minimum 350W.
4. Ploca ima Dual channel. Ako nisi dobio notifikaciju pri pokretanju racunara onda to mogu da budu samo dve stvari: ili si ih lose namestio (treba da budu u slotu 1 i 3) ili ti memorije nisu iste. Poboljsanje je nekih 30% u radu sa memorijom.
5. Memorija ti trenutno radi u sinhronom rezimu jer ti i prosesor radi na 133MHz. A ako hoces da radi na 400MHz onda manuelno podesi 400MHz za memoriju. Ona u stvari radi na 200MHz pri cemu se upis ili citanje iz memorije vrsi i na prednju i na zadnju ivicu takt signala. Razlikuje se od SDRAM-a gde se upis ili citanje vrsi samo na prednju ivicu, tako da se to realno mnozi sa dva. Ako ti je jedna memorija PC400 a druga PC333 ili PC266 frekvencija ce ti biti ona manja.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Ne zbuni se... 25.11.2005. 18:40 #3130

status: user
broj poruka: 6643

Vidim u kom si pravcu krenuo, pa onda poslušaj i ovo ako već nisi zablokirao komp ili spalio procesor:
1. Prouči u uputstvu za matičnu ploču kako se ista resetuje nakon što se pretera sa overclockom,
2. Sinhroni rad memorije znači da ona radi sinhrono sa procesorom što je najbolja varijanta, npr. ako je FSB - magistrala podešena na 133MHz (iliti 266 ddr) onda procesor radi na množioc puta FSB a DDR memorija na FSB puta 2 i to je sinhroni rad (tačno kada procesor u svojem taktovanom radu zatraži podatke od memorije, on je i dobije) u asinhronom radu, obično se maltretira memorija pa se ona "nasvira" preko FSB-a a ne dobije se ništa osim nekih sranja u SSandri i sličnim... (ne vredi što memorija biva u stanju da brže prima i isporučuje podatke kad procesor radi "po svom").
3 Množiocem ne možeš razdesiti sinhroni ili asinhroni rad, već taktom magistrale. Osim takta magistrale, nove overclock ploče kod podešavanja memorije, dozvoljavaju da se odabere sinhroni rad (obično se označava kao razlomak koji ima oba ista broja) i asinhroni rad koji predstavlja takt memorije (računski se dobije kada FSB koji si podesio pomnožiš s tim razlomkom pri čemu možeš da dobiješ overclock i underclock memorije).
4. Ovo prethodno, ako si bio loš u matišu, odličan je način da spališ memoriju.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
lisac dual ddr 26.11.2005. 01:59 #3136

status: user
broj poruka: 8
e tacno je da imam dve razlicite memorije (slota),ali mozda ce mi dual ddr proraditi ako stavim u slotove 1 i 3(meni su 1 i 2)!prednju magistralu sam do sad pokusao da klokujem samo divljacki(daleko od sistema mhz po mhz)i uvek mi je prslo ,tako da nema bojazni,vec sam sto puta resetovao bios dzampujuci plocu!bitno je reci da ja ucim overklok i da planiram kupiti bolju masinu,medjutim malo cu odloziti(vojska),i to da mi nisu bitne "sitnice" kao sto su spaljivanje necega u kompu(mada od lika koji je maltene sve probao na toj ploci cujem da to i nije moguce,posto se ploca resetuje sama kad joj je nesto neprirodno)!e sad rekoste da ako klokujem magistralu da ce se klokovati i memorija-da li to znaci da mora da se tweekuje napon i cpu i fsb i memorije da bi uspelo,i ako ne uspe gde je najveroatnije da je usko grlo?a ne znam ni sta je whisper rock kuler?!i da li mi je modem vec spaljen(daje idiotske znake) od ovih egzibicija!?i jos nesto-ako imas 64 bit arhitekturu,jel ona radi samo na 64 bit windowsu i jel i svi ostali regularno instalirani programi(verzije koje su mi radile na 32 bit) koriste tu arhitekturu!?hvala!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646078.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs