Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
guest nalog na WinXP-u
STRANA 1 OD 1
stante guest nalog na WinXP-u 13.02.2006. 14:12 T1411

status: user
broj poruka: 59
Pozdrav,
potreban mi je savet kako zaštiti podatke na radnoj stanici, tako da ih onaj ko se loguje kao guest ne vidi? Npr. da može da koristi Nero program, i da vidi samo određeni mrežni drajv na serveru (read-only) sa koga reže podatke na cd/dvd, ali da ne vidi lokalne diskove... podrazumeva se da ne može ništa da (de)instalira niti menja (to mislim da i radi), ali ovo sa lokalnim diskovima ne radi (radi se o guest nalogu, ili kreiranom limited user nalogu)

Hvala na svakom savetu
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko My documents, make it private... 13.02.2006. 18:01 #4330

status: user
broj poruka: 6643
Prilikom instalacije ili pravljenja naloga (svog) treba odabrati da se tvoji dokumenti učine "privatnim", tj. nevidljivim i nepristupačnim za ostale korisnike. Ovo obuhvata sve što je upalo u My Documents fasciklu, ali, samo ako se ista nalazi na particiji formatiranoj NTFS fajl-sistemom. Ostale podatke i fascikle, moguće je (također pod NTFS-om) zaštititi šifrovanjem iz kontekstnih menija fascikli... ovo ne važi za celokupne particije, već samo za pojedinačne fascikle. Šifrovanje fascikli je inače, potencijalno vrlo opasna stvar u W-XP-u, gubljenje šifre, skikavanje OS-a, pokušaji premeštanja na drugu mašinu - instalaciju, vrlo su osetljivi i mogu lako dovesti do gubljenja podataka. Alternativa je zaštita nekim drugim programima... koji ne dolaze uz sam windows. Možda se još nešto može postići iz samog windowsa, npr. u user accounts podesiti da Guest ima samo pravo da čita tuđe nezaštićene fajlove, ali ne da išta menja, briše itd... može se dati dosta zabrana, ali je posle uklanjanje često problematično i neuspeštno u potpunosti ( ili nerazumljivo...).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646107.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs