Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
posešavanje kodne strane u winXP/win2k
STRANA 1 OD 1
stante posešavanje kodne strane u winXP/win2k 21.02.2006. 11:51 T1451

status: user
broj poruka: 59
Pozdrav,
interesuje me kako podesiti winXP da podržava sistemske fontove cp1250?
Npr. aplikacija rađena u Visual FoxPro 6.0 regularno radi na win98 dok na winXP i win2k ima problema sa našim slovima. Win98 sam podesio pomoću nekog Serbian PatchMe programa, koji sam našao na priloženom linku
http://user.sezampro.yu/~bojans/spatch.htm
Taj programčić je za win98/win98se/winme i radi odlično, ali meni treba tako nešto za winXP i win2k. Može li mi neko pomoći?
Delimično se problem može rešiti samo kod winXP instalacijom service pack 1/2 i Serbian Language Interface (LIP), mada i onda veliko È i Ž ne prikazuje regularno, dok su ostala naša slova OK, ali mi je malo čudan Win na srpskom, pošto radim već godinma, pa mi više smeta nego što mi pomaže, tj. nabolje bi bilo da se naša slova reše bez prevoda celog Windowsa na srpski. A za win2k nemam čak ni delimično rešenje.

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Eksperimentom 21.02.2006. 13:47 #4531

status: user
broj poruka: 6643
Jedan od jačih razloga prelaska na w2000 i wxp za nas bi svakako bio i unikod podrška na nivou operativnog sistema (koja ipak i dalje nije savršena) i poprilično elegantno rešenje ćirilica-latinica srpskog jezika. Problem je šta sa sakatim kodnim stranicama i ostalim verzijama "ćirilice" i "srpske latinice" koje u stvari predstavljaju brljotine originalne engleske postavke tastera, a korišćene su silom prilika i silom navika od prvobitnih windowsa pa čak i danas u wxp-u. Ponudiću ti rešenje kako podesiti rad sa podrškom za srpski jezik u oba pisma, ali i dalje imaš problem sa dokumentima i programima koji su razvijani ili izrađivani u code-page 1250 ili ko zna kojoj još goroj. U dokumentima jedini način je izrada i upotreba podprograma (makroa) za prebacivanje sa jedne na drugu kodnu stranicu, a kod programa koji su pisani sa podrškom za problematičnu kodnu stranicu - pomaže samo ponovno pisanje (menjanje podrazumevanih postavki jezika, tastature...). Podešavanja za jezik, inače, nisu uslovljena instalacijom LiP-a za naš jezik, tj. moguća su i bez toga, ali je nekako razumnije da je to dobitna kombinacija... Rešenje: kontrolna tabla - Regionalne i jezičke opcije - Jezici, tu dodaj - instaliraj podršku za kodne rasporede (pored engleske) za srpsku latinicu i ćirilicu i odredi podrazumevanu za sistem, zatim pod karticom Više opcija, izaberi srpski (latinicu) kao jezik za ne Unikod programe... instaliraj kodne stranice koje ti nedostaju pri podrazumevanom instaliranju sistema a zatim na donjoj kućici čekiraj opciju da se takvo podešavanje proširi na sve naloge i korisnički profil. Za makroe koji menjaju kodne rasporede u već izrađenim dokumentima, poseti sajt za MS Office na srpskom (praktikum, valjda co.yu) ili ga načini sam, prosto je kao pasulj..
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646107.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs