Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Tržište
Kako da Mikrosoftovi programi postanu jeftiniji? Jednostavno...
STRANA 1 OD 1
mdjukic Kako da Mikrosoftovi programi postanu jeftiniji? Jednostavno... 23.04.2006. 20:37 T1698

status: user
broj poruka: 15
Posto niko nije odgovorio na pitanje koliko je Mikrosoftov softver ovde jeftiniji, pretpostavljam da i nije jeftiniji. Bil Gejts nije jedini koji misli da ovde narod ima dosta para, barem onoliko koliko imaju oni na zapadu.
Kako da Mikrosofto "pojeftini"? Jednostavno. Treba nam nekoliko hiljada ljudi da podrzi ovu akciju i nekoliko desetina dobrih poznavalaca Linuxa. Ovo, za sada, sigurno mozemo da obezbedimo. Zatim se napravi plan nastupa prema Ministarstvima nauke, prosvete i sporta, kao i prema Vladi Srbije. Predlozi im se izrada Linux distribucije prilagodjene za srpski jezik, koja bi ukljucivala, u prvoj fazi, osnovne pakete potrebne za svakodnevni rad. U drugoj fazi bi se prilagodili jos neki programi za koje se proceni da su potrebni za normalan rad vecine populacije. Ovo bi uradili oni dobri poznavaoci Linuxa - ne besplatno, naravno.
Rezultat bi bio jedan ili vise CD-ova koje bi drzava distribuirala besplatno, a davali bi se uz svaki prodati racunar u Srbiji, bili bi podeljeni svim skolama, ucenicima, fakultetima i studentima. Naravno, drzavna uprava bi postupno presla na rad sa Linuxom.
Finansijska podrska bi se zatrazila od Vlade Srbije, Mikrosofta, od ovdasnjih velikih distributera racunara, od banaka i drugih zainteresovanih da ovaj projekat uspe.
Nakon toga bi Mikrosoft snizio cene, pravilno procenivsi da je ovo siromasno trziste, a ponovo korigovao cene kada za to dodje vreme, na primer kada udjemo u EU.
Jednostavno?
Milos
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
blue-yu Kako da Mikrosoftovi programi postanu jeftiniji? Jednostavno... 24.04.2006. 12:22 #5616

status: user
broj poruka: 2
Lepa je ta tvoja zamisao i u potpunosti podrzavam open-source, ali je problem sto niko ne zna sta je u ugovoru koji je potpisao pokojni premijer Djindjic sa Microsoft-om, ali sam ubedjen da je u pitanju dugorocna saradnja drzavnih institucija sa ovim softverskim gigantom...


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Cene dileme i ostalo 24.04.2006. 22:37 #5625

status: user
broj poruka: 6643
Nije problem koliko je Microsoft-ov software skup - jerftin, nego zašto za te pare nije bolji...
Različita cena za isti proizvod ne zvuči dobro, ili pošteno. Zašto bi Mercedes bio jeftiniji u Srbiji (usput, on je verovatno najskuplji na planeti baš ovde, ali ne zbog Mercedesa kao proizvođača).
Mislim, to što je standard ovde lošiji nego u Holandiji, to je naš problem, naše pameti ili gluposti, marljivosti ili lenjosti, i svega toga pomalo, to što je standard u Holandiji veći nego ovde: pa, to je njihova zasluga, sposobnost i minuli rad. Neka uživaju u plodovima rada a mi da se manemo poklanjanja i popusta (progledavanja kroz prste) jer nikada nigde nećemo stići (ako smo igde i krenuli).
Pustimo srpsku naviku da mrzimo sposobne, uspešne i bogate i da sve snage usmeravamo kako da im otmemo ili bar upropastimo, i ugledajmo se bar u tome na uspešne: usmerimo snage kako da budemo uspešniji od njih.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60279. Broj poslatih odgovora: 646150.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs