Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Potrebna mi je pomoc
STRANA 1 OD 1
dradisic Potrebna mi je pomoc 26.04.2006. 12:08 T1706

status: user
broj poruka: 271
Neznam zasto ali iz nekih mojih pobuda sam menjao bios na grafickoj kartici asus radeon 9600xt 128mb(hynix) sa biosom od sapphire radeon 9600xt i sve je radilo, zatim sam vratio orginalan bios i posle restarta ploca mi prijavljuje da ne vidi grafiku. Moguce je da se bios od grafike zaglupio ali ja nemam pojma kako da vratim na fabricki. Probao sam iz windowsa ali ne ide kao ni iz dos-a sto takodje ne ide, dobijam poruku da adapter nije pronadjen inace kada stavim pci karticu u windows device manageru sve se redovno vidi, pci grafika i radeon grafika.
IMA LI NEKO IDEJU KAKO POPRAVITI BIOS NA OVOJ MOJOJ KARTICI?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Bljak 27.04.2006. 10:48 #5654

status: user
broj poruka: 6643
Originalni BIOS neće da se učita zato što više rođenu karticu ne prepoznaje kao svoju (zbog prethodno učitanog BIOS-a druge firme). Tj. originalni bios je bilo moguće prepisati neoriginalnim jer u novom nije bilo provere - autentifikacije, ali, obrnuto ne ide, tvoj originalni bios sada karticu ne vidi kao svoju, već tuđu i ne dozvoljava upis - menjanje bios-a iako su kartice 99,99% identične.
Najjednostavnije što mi pada na pamet je ponovno učitavanje prethodnog BIOS-a, jer bi on trebao sam na sebe ponovo da se učita... ili novija varijanta istog proizvođača preko stare. (Ti u stvari nemaš sada nikakav bios učitan kako treba, već samo identifikaciju prethodno učitanog i neuspeo proces flešovanja...)
Ako to ne pomogne, potraži na net-u programe kojima se moduju bios-i i same kartice, a pročitaj i uputstva - objašnjenja, ja to nisam praktično radio ali sam čitao (i zaključio da je rizično za količinu para koju sam spreman da dam za to) - dakle, bios se može dekompajlirati, menjati, ponovo kompajlirati sa takvim alatima, dodiše, usredsređenje je bilo na komponente koje su zaključavale ili ograničavale softverskim putem overklok, pixel i vertex shader-e, pipeline i sl. na umetno osakaćenim karticama, ali, pošto je moderno ubacivati biose drugih proizvođača, objašnjavano je i kako prevazići ograničenja na koje si i ti naišao (doduše, u obratnom smeru, ali logika je ista).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Igor84 Najlakse resenje 28.04.2006. 00:53 #5663

status: user
broj poruka: 327
Flashuj ti opet bios od Saphire 9600 i uzivaj. Isto sr**e drugo pakovanje.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646096.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs