Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Maxtor 200GB SATA1 i Win98 problem
STRANA 1 OD 1
Igor84 Maxtor 200GB SATA1 i Win98 problem 31.05.2006. 22:23 T1845

status: user
broj poruka: 327
Imam plocu Epox 8rda6+pro sa N-force 2 Ultra severnim mostom i MCP-Gigabit juznim mostom u koji je integrisan SATA kontroler sa 2 prikljucka za SATA diskove. Pored ovoga na ploci postoji i Silicon Image kontroler sa jos 4 prikljucaka za SATA. Instalacija Win XP-a je prosla bez ikakvog problema i sve radi savrseno. Problem je nastao pri instalaciji Win98. Dodje do koraka "Instaling Devices" i tu se ukopa. To isto sam probao na Silicon Image i tamo radi OK. E sad, da je sve tako jednostavno ja bih ga prebacio na Silicon i resio bih sve probleme. Problem je u tome sto se pri butovanju XP-a sa Silicona ne vidi RAID koji se nalazi na nVidia juznom mostu i sastoji se od dva ATA hard diska.
Da li je neko imao bilo kakvog islustva sa instalacijom Windowsa 98 na nVidia SATA kontroleru?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zox86 SATA & win98 01.06.2006. 17:59 #6279

status: user
broj poruka: 94

Koliko ja znam ,win98 ne podrzava SATA tehnologiju....

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Zvanično - ne bi moglo sa WIN98 01.06.2006. 23:46 #6283

status: user
broj poruka: 6643
Nisam se nešto zlopatio sa win9x odavno ali koliko i ja znam, win9x i SATA nisu u slozi... ako ne postoji neko premoštavanje i sl. akrobatika koja samo dovodi do problema u budućnosti...
Tako da ne bi trebalo ni da bude veze da li je kontrolerski čip nVidijin ili SiL-ov, VIA-in ili čiji već. Ako se neko argumentovano bavio ovim, neka nas prosvetli... a ja ću da pitam za sve ostale: šta će ti danas win9x pored xp-a i linux-a?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Igor84 Nezvanicno - radi na Silicon Image 02.06.2006. 01:33 #6284

status: user
broj poruka: 327
:: ...ali koliko i ja znam, win9x i SATA nisu u slozi... ako ne postoji neko premoštavanje i sl. akrobatika koja samo dovodi do problema u budućnosti..
:: Tako da ne bi trebalo ni da bude veze da li je kontrolerski čip nVidijin ili SiL-ov, VIA-in ili čiji već. Ako se neko argumentovano bavio ovim, neka nas prosvetli... a ja ću da pitam za sve ostale: šta će ti danas win9x pored xp-a i linux-a

Kao sto vec rekoh na Silicon Image radi sve kako treba ali mi je bitno da to proradi i na nVidia kontroleru. E sad, Windows 98 mi je u vise navrata izvadio situaciju kada se XP zaglupi, pokoci itd. itd. i to bas u trenutku kada treba nesto da odradim za fax tako da je to jedan od razloga. Vise puta je prihvatio instalaciju nekog programa koji u XP-u u datom trenutku nije hteo da odradi posao i sl. A pored svega toga tu su i dve najjace igre svih vremena: Worms Armagedon i Driver od kojih jednostavno ne nameravam da se odreknem a nece da rade na bilo kom drugom OS-u. Pa ako je stvarno neko imao bilo kakvih iskustva sa Windows 98 neka napise nesto, mozda i bude od neke koristi.

BTW Ako se secas, Pisko, onog problema sa zvukom sa ovom plocom moram da ti kazem da sam ga napokon resio. Pomogli su obicni drajveri za Realtek v3.66 (ne High definition) koji dolaze uz plocu A8N-E i sada sve radi cak i bolje nego sto je radilo ALC650. Naime bilo koliko da pojacas zvuk (bass) ne dolazi do izoblicenja tako da ne moras da brines o jacini izlaznog signala. Ta osobina ALC850 cipa daje sasvim nove efekte u filmovima i igrama - kada nesto eksplodira da se i osetiti. Jedina mana je sto izlaz nema dovoljnu snagu da potera slusalice ali da ne preterujem, i sa ovim sam prezadovoljan. Hvala hos jednom na pomoci.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Bar imaš zvuk... 02.06.2006. 20:02 #6288

status: user
broj poruka: 6643
Od mene nema pomoći oko nVidijinog kontrolera jer je na mojem Abit-u Sil-ov kontroler za SATA diskove, rešenje, ako ga ima, vidim u nVidijinim drajverima i FAQ-ovima vezanim za taj kontroler (na net-u i stranim forumima gde je gustina istog veća).
A za audio, kad mi se malo razbistri magla, zar nisi bio i počeo sa original drajverima ili se više ne sećam svega? Dobro da radi...
Kod dual boot-a, ja u stvari i ne vidim neko pametnije rešenje nego da lepo zbaviš neki mali disk (ata) na kome instaliraš win98-ME, i sve te igrice i slično, i priključuješ ga samo u željenim situacijama, ako već nije moguće naterati sve da radi sa SATA kontrolera (koji nije SIL).
Nekako bezbednije i zvuči, "sklonjen" disk u pripravnosti.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646104.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs