Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Programiranje
Pomoć oko izbora programskog jezika?
STRANA 1 OD 1
muchacho Pomoć oko izbora programskog jezika? 27.09.2009. 14:57 T20466

status: user
broj poruka: 36


Pozdrav svima na forumu!

Zamolio bih neke od vas, koji se bavite programiranjem, da mi pomognete oko izbora programskog jezika. Pokušaću u par rečenica da vam predočim moj problem/nedoumicu.
Ovih dana imam viška vremena i rešio sam da ga malo upotpunim, na kvalitetan način naravno... Veliki Brat mi se ne gleda, a nemam ni brz komp za igranje najnovijih igrica :( ... Tako da sam odlučio nešto korisno da uradim... A mislim da može biti i meni zanimljivo. :)

Malo više informacija koje bi pomogle kod vaših sugestija:

1. Ne planiram profesionalno bavljenje programiranjem, tj. neću živeti od toga, tako da nije bitno da li je to najaktuelniji programski jezik i koji su trendovi sada zastupljeni, već koji je najlakši za savladavanje osnovnih stvari.
Prvobitno, ovo je trebalo da bude prošireni deo master rada na građevini, to da zajedno sa još jednom drugaricom ( sa PMF-a) uradim ovo, ali iz nekih razloga ostao sam, bez njene pomoći, tako da...

Ili ću odustati i promeniti/skratiti temu za rad, jer ja taj nivo znanja kod programiranja ne mogu postići za neko kratko vreme , ili ću bar pokušati nešto sam da uradim. Malo drugačiju varijantu, ne bitno je sad...

1.a.Da napomenem, početnik sam, apsolutni. Ok, radio sam pomalo Turbo pascal na časovima u srednjoj školi i malo algoritme na fax-u, ali to je jako malo i bilo je davno.

2. Ništa komplikovano ne bih radio... U pitanju je jedan iterativni postupak, par petlji i windows okruženje za ubacivanje početnih vrednosti itd... Estetika izvršnog programa nije toliko bitna ( za početak). Razmišlja i o iscrtavanju grafičkih vrednosti proračuna (dijagrama) i objekata ( ukoliko i dođem do tog dela). Sa sticanjem više znanja, lako bih proširio mogućnosti programa. Veći deo toga je moguće ( i uradio sam već), odraditii u excel-u, osim tog prvog dela sa iteracijama i iscrtavanjima. Ali nije to to...

3. Koji je najprikladniji programski jezik za ovaj problem? Sadrži: iteracije, formule, iscrtavanje dijagrama i grafički prikaz problema. Razmišljao sam o VB ili VB.NET ( skinu sam jednu knjigu u pdf-u), mada ne znam koliko su oni jednostavni i u čemu se razlikuju ta classic i NET verzija? Postoje i Express Edition verzije (čini mi se besplatne), ali ne znam da li su one dovoljne i potpune za ovo što meni treba?

Nadam se da sam bio konkretan i jasan sa pitanjima.

Ukoliko mi možete dati neki od saveta, dobrodošli su.
Hvala svima u napred!

Poz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
texasyo Programski jezik 27.09.2009. 15:57 #143469

status: user
broj poruka: 41

TEXAS YO!

Za te najosnovnije potrebe mozes da koristis C++ (C#) ili Javu ali se meni cini da bi ti najbolje legao Matlab za te stavri (iterativni proracuni, rad sa matricama i iscrtavanje grafikona).

Kod rada sa .NET alatima moras da vodis racuna za koji .NET Framework pises program jer ti se moze desiti da ti program radi na tvom kompu ali ne i na kompu na faxu jer tamo nije instaliran potrebni .NET Framework.

Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mkukic ... 27.09.2009. 16:29 #143472

status: user
broj poruka: 2588
Prvo, da bi se napisao ozbiljan program, programski jezik koji ces koristiti moras odlicno da poznajes (a za to je potrebno mnogo vremena). Ti kazes da tim ne planiras time da se bavis profesionalno, pa ulaganje velikog truda u savladavanje programiranja nema nekog smisla u tom slucaju...
Drugo, za te potrebe koje si naveo mozes da koristis i Pascal (ali objektni Pascal u Delphi-u). Ako si vec nesto naucio o njegovoj sintaksi onda bi bilo mozda bolje da koristis Delphi jer kazes da ti treba Win aplikacija. On je i malo jednostavniji za crtanje po Canvas-u nego C#.
Kazem, mozes ti i da se bacis na ucenje C/C++ ali nema nekog smisla ako ga posle ovog rada neces vise koristiti, a Pascal vec koliko-toliko poznajes.

pozz
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vampirbg ... 27.09.2009. 16:46 #143475

status: user
broj poruka: 711
Ako si vec koristio Turbo Pascal, onda je Delphi najbolje resenje za tebe... Lako se kreira maska za unos, a algoritam mozes da pises u obicnom Pascalu i onda opet lako kreiras ispis...

@mkukic

Uopste nije bitno koji je programski jezik u pitanju ako imas algoritam u glavi... Sve je samo pitanje sintakse i da li je proceduralni ili ne... Svi proceduralni (bili oni OOP ili ne) koriste iste algoritme uz male razlike... Meni se licno desavalo da dobijem narudzbinu za program i da on mora da vude napisan u tacno odredjenom jeziku... Obicno posle nekih nedelju dana gledanja sintakse mozes da pocnes...


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
shkomi cemu to sluzi a pri tom ne radi :) 27.09.2009. 20:45 #143514

status: user
broj poruka: 842
Ja cu malo da obrnem postavljeno pitanje. Pretpostavicu da zelis nesto da naucis sto ce ti kasnije pomoci u poslu projektanta. Na gradjevinskom faklultetu sam se patio sa basicom i pisao programe koji su mi pomagali na ispitima za sharp pce500s, posle malo fortrana koji nikad nisam upotrebio.

A u praksi to izgleda mnogo drugacije. Postoji milion programa koje su pisali razni entuzijasti za proracune dimenzionisanja ali sve to i mnogo mnogo vise i bolje rade profesionalni programi za koje nije problem naci krek ili ako ozbiljno radis kupiti ih(ja sam se isprsio za tower) i excel.

Moj ti je savet da naucis VBA i visual lisp, excel moze skoro sve sto ti treba da sracuna i napravi lep ispis sto je bitno, jos ako ga preko makroa poveses sa autocadom za jednostavnije crteze da vuce podatke iz excela puno si sebi pomogao

Neko je spomenuo matlab u svakodnevnom radu nemam potrebu za njim, ako planiras da se bavis nekim ozbiljnijim proracunima i naucnim radom matlaba pod obavezno

pozdrav
Devize devize bonda elema

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mkukic Re: ... 27.09.2009. 20:58 #143515

status: user
broj poruka: 2588
Pa lako je nama da pisemo program u bilo kom programskom jeziku i da se prebacimo na neki koji ne znamo tako dobro uz malo gledanja koda i provaljivanja sintakse, ali njemu kao pocetnku sigurno nece biti tako jednostavno da se `prebaci` na C/C++ cija se sintaksa razlikuje od Pascala (a kod je daleko nerazumljiviji od koda pisanog u Pacalu da bi ga provaljivio)... Jednostavno sam rekao da, posto je vec koristio Pascal, pise program u Delphi-u i da ne uci C/C++ ako ga kasnije vec nece koristiti.
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

:: Ako si vec koristio Turbo Pascal, onda je Delphi najbolje resenje za tebe... Lako se kreira maska za unos, a algoritam mozes da pises u obicnom Pascalu i onda opet lako kreiras ispis...
::
:: @mkuki
::
:: Uopste nije bitno koji je programski jezik u pitanju ako imas algoritam u glavi... Sve je samo pitanje sintakse i da li je proceduralni ili ne... Svi proceduralni (bili oni OOP ili ne) koriste iste algoritme uz male razlike... Meni se licno desavalo da dobijem narudzbinu za program i da on mora da vude napisan u tacno odredjenom jeziku... Obicno posle nekih nedelju dana gledanja sintakse mozes da pocnes..
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
muchacho Hvala... 27.09.2009. 21:48 #143518

status: user
broj poruka: 36

na pomoći i brzim odgovorima.

Prvobitna zamisao jeste bila da ja pronađem nekoga sa PMF-a ili FON-a, ko bi kao svoj diplomski na fakultetu radio razvoj ovog softwera kao programer, a ja svoj deo kao građevinac, ali od ništa toga se nije desilo... Duga priča.

@ shkomi

Pa kolega i to je jedno od rešenja. To sa excel-om+ VBA+ CAD... Mada je to plan B, ako ne uspe plan A.
Slažem se sa tobom da postoji milion programa koji rade dimenzionisanje konstrukcija itd... Meni treba nešto drugačije. Tj. nisu u pitanju AB ili čelične konstrukcije, već zidovi od tla armiranog geosintetikom, da ne dužim, smoriću ljude.
Da i ti programi već postoje, ali ne i kod nas i ne postoje crack-ovi za njih... Nisu za masovnu upotrebu i niko se i ne trudi to da otključa.Ja već to znam da u radim, taj proračun, na jedan način, nego je zamisao bila izrada software-a, ili bar jednog dela koji proračunava dužine armiranja itd... I taj program bi kasnije koristili studenti na faxu, ali...

E sad, da li neko na forumu ima neki link za VBA tutorijale itd.? : )
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Antilohije re 28.09.2009. 00:40 #143553

status: user
broj poruka: 684
Visual Basic 6, naucices brzo, jednostavan je a dovoljan za to sto ti treba


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vampirbg Re: Re: ... 28.09.2009. 02:28 #143567

status: user
broj poruka: 711
:: Prvo, da bi se napisao ozbiljan program, programski jezik koji ces koristiti moras
:: odlicno da poznajes (a za to je potrebno mnogo vremena)

Komentarisao sam ovaj deo :)

U principu mozda VBA i nije tako losa ideja... Verovatno ce mu i kasnije trebati...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60274. Broj poslatih odgovora: 646092.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs