Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
neo-swm22bk problem
STRANA 1 OD 1
jorge neo-swm22bk problem 29.08.2006. 16:12 T2160

status: user
broj poruka: 17
Zvucnike drzim stalno ukljucene ali kada je komp ugasen ponekad se iz njih cuje pucketanje koje me uzasno nervira da li to znaci da su zvucnici pukli ili mozda nesto drugo?
Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Zvučnici 29.08.2006. 17:23 #7802

status: user
broj poruka: 6643
Sami zvučnici nisu "pukli", ali, da ne budem picajzla, mislio si na zvučnike sa pojačalom, kakvi i jesu kompjuterski zvučnici, u tom slučaju... izvor pucketanja mogu biti sami zvučnici (pražnjenje, neispravnost, loše projektovanje komponenti i kola) tj. pojačalo koje je u njih ugrađeno, ali, moguće je da nekakav napon dolazi i iz računara koji je "ugašen" a u stvari mu je dobar deo pod naponom.
Pošto su zvučnici oklopljeni (najverovatnije), teško da uzrok pucketanja može biti neki spoljni signal smetnje (jako EMP)... mada, često basovi nisu zaštićeni a baš u njima se nalazi elektronika.
Sledeći uzrok (mnogih) problema može biti ispravljačka jedinica preko koje se napaja pojačalo i sami zvučnici. Obično je to dno dna kod mnogih periferija, kinesko bezimeno poreklo, očajno filtriranje (peglanje) pa i mogući izvor smetnji.
Ako se pucketanje javlja u razmacima, pogotovo pravlinim, onda se verovatno radi o nekom kondenzatoru koji se puni kumulativno a zatim isprazni pri čemu stvara signal šuma koje pojačalo pojača. Ako je to pucketanje baš jako, moguće je da takav jak signal ošteti membranu i uništi zvučnike kad su pojačani (čak ne moraju biti "do daske"...) pa bi poseta servisu bila dobrodošla pre potpune havarije.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
jorge re 29.08.2006. 18:55 #7808

status: user
broj poruka: 17
Pucketenje se ne pojacava sa pojacavanjem zvucnika, primetio sam da istovremeno sa pucketenjem "odreaguje" i lampica na prednjoj strani zvucnika treperenjem, pucketenje je kratko i u nepravilnim razmacima. Pokusao bih sam da otvorim woofer ali gledajuci ga spolja pun je srafica cijim odvrtanjem cini mi se da nista ne bih uradio a servis bih preskocio jer sami zvucnici ne vrede vise od 1500din. Da li razlog pucketanja moze biti da lampica sa prednje strane gubi kontakt i tako izaziva pucketanje?


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60277. Broj poslatih odgovora: 646130.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs