Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Molio bih za nekoliko saveta oko memorije i napajanja
STRANA 1 OD 1
darusaz Molio bih za nekoliko saveta oko memorije i napajanja 18.10.2006. 17:23 T2420

status: user
broj poruka: 2
Pozdrav svima. Evo ovo je moj prvi post na forumu. Naravno, nadam se ne i poslednje. ;)

Moj racunar ima sledece karakteristike:
procesor: Intel P4 1.7 GHz,
maticna ploca: Gigabyte GA-8IR633,
memorija: 256 MB DDR RAM (na 266 MHz),
graficka kartica: ATI Radeon 9200SE,
kuciste: KME CX-3156 black
HDD kapacitet: 80 GB
OS: Microsoft xp Proffesional (SP.2 instaliran)

Sa Windowsa98 sam presao na xp pre 1,5 godinu. Sve radi OK, dok ne ukljucim nekoliko programa od jednom - tipa Word, Powerpoint, Winamp i jedan od INstant Messenger-a. Racunar se vec pri ovoliko pokrenutih programa ponasa usporeno. Takodje pri podizanju sistema optimalan rad je moguc tek nakon 5-8 minuta od paljenja racunara.

Da li je ovde u pitanjju pre svega problem RAM memorije? Ionako planiram da je prosirim. Procitao sam na jednom US sajtu da je 256MB za Win98 fenomenalno, ali da je to skoro donja granica za WinXP. Da li je najbolja nadogradnja sa jos jednom karticom od 512MB? Ili da s obzirom na novu Microsoftovu Vista-u, sakupim cash za DDR karticu od 1GB? Naravno, da li i na sta treba da obratim paznju kod kupovine nove kartice?

Do kraja godine bih zamenio i napajanje (nije uopste brand name), kao i kuciste, posto su i jedno i drugo relativno losi - narocito napajanje koje bruji kao brodski motor neko vreme posle ukljucenja racunara. S obzirom na gore navedene karakteristike koju snagu PSU-a mi preporucujete i sta je od detalja novog PSU vazno? Na berzi konfiguracija videh da kog nekih PSU-ova pise ATX2, a kod nekih samo ATX.

Sto se samog kucista tice, najvise mi se dopada sto po izgledu, a i imenu proizvodjaca Asus-ovo kuciste TA-5A.

Hvala unapred na odgovorima, a ako sam u izrazavanju pomalo kofuzan - veliko izvinjenje, tek od skora sam se vise zainteresovao za hardverski aspekt mog racunara. :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Garson RE 18.10.2006. 17:56 #8983

status: user
broj poruka: 736
Definitivno je RAM problem, tj. mala kolicina RAM-a.Vishe od pola (tvog) RAM-a pojede sam Win.Moja preporuka uzmi 512MB.Treba da obratish paznju da bude kompatibilna sa tvojom memorijom.Poshto cesh sada teshko naci identicni modul DDR266 najbolje je da odnesesh komp u firmu gde kupujesh i da se memorija na mestu istestira.
Ako ti se svidja ASUS kucishte uzmi njega slobodno, dobrog je kvaliteta.Uz njega ide i ASUS napajanje od 360W, takodje odlicnog kvaliteta.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
darusaz Hvala Garson 18.10.2006. 18:25 #8985

status: user
broj poruka: 2
Garson,

hvala. 512MB kao nadogradnja zvuci odlicno, a kasnije ukoliko mi bude trebalo, mogu da starih 256MB zamenim sa jos jednom 512-om. Ako dobro shvatam.

ASUS-vo spomenuto kuciste, u vecini slucajeva dolazi bez napajanja, tako da sam mislio da uzmem Chieftec-ovo, ali opet ne znam da li su mi tu bitne neke od performansi samog napajanja ili ne. Moguce je da do jula 2007. zamenim sadasnji procesor za Intel C2D, pa ne bi bilo lose da ako vec sada uzimam napajanje obaska od kucista (za slucaj da TA-5A ne nadjem sa napajanjem), bude zadovoljavajuce i za procesor te generacije.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko RAM JAM 18.10.2006. 18:34 #8986

status: user
broj poruka: 6643
Da, to što ti se sada dešava jeste problem nedostatka fizičke RAM memorije. Donekle stvar možeš prevazići tako što u task manager-u daš prioritet explorer-u above normal, a recimo, sve te programe skineš ispod normal, pri čemu će oni da rade kad su u full screen-u kao i pre, ali sve je to varčica iako daje neke rezultate.
Kupovina ram-a, da, bar još 256. Zašto ne 1Gb? - Zato što je po meni, tvoja konfa, čak i sa 2Gb memorije slabašna za Vistu, i na Vistu ne gledaj sad kad kupuješ-nadograđuješ to što imaš, već da ti XP potera super, što može sa više ram-a i boljom grafikom.
Napajanje, ono što bi trebalo da upogoni i Vista hardver ok, po meni je preko 500W a bogami, i više. Prvenstveno zbog budućih grafičkih kartica, a onda tek procesora i ostalog.
Možda zvuči surovo... ali tako je. Kad sam svojevremeno tražio čime da ohladim Thunderbird na 1.4GHz... i gledao neverovatne temperature... izgledalo je surovo, ali nije.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mrlja Re: RE 18.10.2006. 22:15 #8990

status: user
broj poruka: 299
:: Definitivno je RAM problem, tj. mala kolicina RAM-a.Vishe od pola (tvog) RAM-a pojede sam Win.Moja preporuka uzmi 512MB.Treba da obratish paznju da bude kompatibilna sa tvojom memorijom.Poshto cesh sada teshko naci identicni modul DDR266 najbolje je da odnesesh komp u firmu gde kupujesh i da se memorija na mestu istestira
:: Ako ti se svidja ASUS kucishte uzmi njega slobodno, dobrog je kvaliteta.Uz njega ide i ASUS napajanje od 360W, takodje odlicnog kvaliteta
::
::
::

u principu ako plocha nije dual DDR taj problem sa ramom se javlja gotovo nikad...
ja ga barem za svojih 10 godina rada nisam sreo ...
a chesto sam ubacivao ram na 400MHz pored postojetjeg na 200-266-333...

sreo sam ga iskljuchivo na plochama sa dual DDR-om
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Garson Re: Re: RE 19.10.2006. 02:03 #8991

status: user
broj poruka: 736



:: :: Definitivno je RAM problem, tj. mala kolicina RAM-a.Vishe od pola (tvog) RAM-a pojede sam Win.Moja preporuka uzmi 512MB.Treba da obratish paznju da bude kompatibilna sa tvojom memorijom.Poshto cesh sada teshko naci identicni modul DDR266 najbolje je da odnesesh komp u firmu gde kupujesh i da se memorija na mestu istestira
:: :: Ako ti se svidja ASUS kucishte uzmi njega slobodno, dobrog je kvaliteta.Uz njega ide i ASUS napajanje od 360W, takodje odlicnog kvaliteta
:: ::
:: ::
:: ::
E, ja sam bash imao problem sa 2 razlicita DDR400 PQI modula od 512MB na single channel ploci.Nikad se ne zna, ono sam mu rekao predostroznosti radi.
::
:: u principu ako plocha nije dual DDR taj problem sa ramom se javlja gotovo nikad..
:: ja ga barem za svojih 10 godina rada nisam sreo ...
:: a chesto sam ubacivao ram na 400MHz pored postojetjeg na 200-266-333..
::
:: sreo sam ga iskljuchivo na plochama sa dual DDR-om
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ludi rekla kazala 25.10.2006. 10:08 #9127

status: user
broj poruka: 568
kada se pojavio XP svi su imali plafon 256 mega SD rama i sve je radilo lepo ... danas kada svi imaju mahom 1 giga DDR odjedanput je 256 mega malo za XP - kako??? moj drugar idalje ima konfu istu kakvu je kupio 2002. sa 256 SD rama i radi mu XP odjednom gomilu programa.
i nemoj da se rukovodis terminima "cuo sam", "pricaju po pijaci" ... minimum za instalaciju XP-a je 64 mega rama licno sam pre godinu dana instalirao sp1 na kelerabu @ 533 sa 64 MB i radio je, ne brzo ko 98 ali je radio i nije mu trebalo 8 minuta da se podigne

Licence to kill

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60277. Broj poslatih odgovora: 646138.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs