Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Obrada video materijala i zvuka
Sa VHS na DVD ?
STRANA 1 OD 1
matejroni Sa VHS na DVD ? 03.11.2006. 21:45 T2516

status: user
broj poruka: 33

Da li neko moze da mi kaze sta mi je tacno potrebno od opreme da bi prebacivao sa VHS na DVD, sem kompa i video recordera, tj. koji kabal i koji softver...ili ako neko zna neki sajt gde je to objasnjeno, neka metne link...
hvala svima koji pomognu!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Vreme 03.11.2006. 22:44 #9360

status: user
broj poruka: 6643
Kompjuter: bar sirova 2Ghz jednojezgarni procesor, 512Mb rama, video-in ulaz na TV kartici ili grafičkoj (VIVO verzija) kartici. Kod TV kartica, sa implementiranim MPEG-2 čip dekoderom, može i slabiji procesor. HDD - što veći, to bolji, ali, praznog prostora treba bar 12Gb a u praksi bar tri puta više po projektu.... particija u NTFS-u, dakle, i WIN2000 - XP.
Softver: za video grebovanje, najbolje koji u letu pretvara analogni nekompresovani signal u digitalni kompresovani mpeg 2, mada neki preferiraju divx-xvid za te stvari, ali po meni su suviše lossy tj. mnogo artefakata prave... a i pravljeni su za dva i više prolaza, za razliku od mpeg2 kodeka. Softver... studio9 ili 10 od pinnacle-a ili Ulead-a, ali i mnogi drugi za video montažu... neki su i besplatni ali obično svako reklamira ono na čemu je prvi puta uspeo kako treba da nešto uradi.
Da bi povezao fizički VCR i kompjuter, potreban je i kabl, a on zavisi od vrste priključka na tvom video ulazu na kartici koju nabaviš: S-VHS ili kompozitni kablovi, + kablić za zvuk, + adapter SCART za neki od ovih kablova, ako VCR nema takvu vrstu izlaza...
Savet: upravo je kvalitet kablova jedna od ključnih karika koju nije moguće naknadno popraviti i tu ne štedi. Sam VHS je očajan standard, užasnog kvaliteta i onda kada je najbolji, tako da ne očekuješ čudo. I, zayebi navodni standard VHS-a i kilavu rezoluciju koja stoji pored njega, i grebuj direktno u 720×576 ili 704×576 jer je navodna polovična rezolucija VHS-a u stvari rezolucija dve poluslike od kojih se formira, interlace-ovana "cela" slika koju vidimo.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dsipka Korisne informacije 04.11.2006. 16:52 #9376

status: user
broj poruka: 23
Pisko ti je sve rekao što je vezano za prebacivanje sa VHS-a na DVD. Dodao bih i to da nije loše da pročitaš dodatak "Sa VHS-a na DVD" koji je izašao sa septembarskim brojem časopisa "PC Press", u tom dodatku su kratka objašnjenja o specifikacijama VHS i MPEG2 standarda, kao i saveti za konverziju. Još jedna stvar: kada radiš konverziju isključi antivirus program bez obzira na to koliko ti je kompjuter jak (sigurno nećeš biti na netu dok konvertuješ video snimke).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
simke000 koji je softver najbolji za DVD 11.11.2006. 12:28 #9597

status: user
broj poruka: 504
Sve ste extra objasnili ali samo koji program koristiti,jer ima problem.
Radio sam u ULEAD 10 i dvd je ocajan.Radio sam u HQ i dzaba.
Zna li neko program koji ce priblizno dati dvd kvalitet kao dvd rekorder ??!!
Mozda fantaziram,ali???!!!
Imam solidnu masinu i firevire .
Hvala!!!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Fencer ... 11.11.2006. 19:43 #9614

status: user
broj poruka: 217

Sony DVD Architect. Svakako jedan od najboljih programa za tu svrhu.

Ili probaj da odvojis encoder i authoring program. Npr. CCE (CinemaCraft Encoder, placa se) ili HC encoder (besplatan), pa dobijene mpeg2 fajlove autorizovati sa recimo DVD Arcitect, DVDlab, TMPEG DVD Author i sl.

Bez obzira sto mnogi preporucuju Pinnacle ili Ulead, to su ipak programi za pocetnike i za nezahtevne korisnike, samim tim kvalitet (ali i cena) nisu vrhunski. Ipak siguran sam da i sa Uleadom mozes napraviti odlican DVD. Verovatno gresis u podesavanjima ili nisi "otkljucao" sve mogucnosti programa (dal koristis original ili "narodnu" verziju, Lite ili Pro...), ali kako nisam nikada korisio doticni program nisam u mogucnosti da pomognem.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60277. Broj poslatih odgovora: 646130.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs