Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Temperatura
STRANA 1 OD 1
cangrcici Temperatura 22.12.2006. 14:05 T2878

status: user
broj poruka: 27
Imam ploču P5B i procesor Intel Dula Core 2 na 2800MHz. Prilikom zahtevnih radnji - npr. kompresovanje video snimaka i obrada u Adobe premier-u ili igranje Quake VI, temperatura procesora se diže na 65 stepeni, a temperatura ploče ostaje na 37 stepeni. Kućište je Asus sa jednim ventilatorom. U tom svemu mi se ne sviđa kuler koji sam dobio sa procesorom, vrlo malo paste je na njemu i ne poklapa procesor u potpunosti - procesor je četvrtast a polje na kuleru koje naleže na njega je krug, tako da ćoškovi procesora ne dodiruju kuler.
Tražim savet nekoga ko je imao sličnih problema, da li da natrpam više paste, uzmem drugi kuler ili nešto treće?
Unapred zahvalan
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markodj Prvo pasta, onda kuler 22.12.2006. 14:16 #10870

status: user
broj poruka: 51
Za pochetak skini kuler i ochisti fabrichku pastu, ako si nju upotrebio i stavi neku bolju, npr. arctic silver 5, ili sl.
Ako si to vecc uradio, onda ti samo preostaje bolji kuler. Mozzesh da uzmesh neki heat-pipe, ili ako razmishljash o daljem overklokovanju, onda vodeno hladjenje, mada nisu jeftina (moja preporuka. imam i prezadovoljan sam)
Pozdrav!
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cangrcici Hvala 22.12.2006. 14:55 #10871

status: user
broj poruka: 27
Zahvaljujem se na informacijama - krenuću od početka, samo znate li prodavnicu gde mogu da kupim dobru pastu - ima ih mnogo koje nude svašta - a ja baš i nemam vremena da se vozam na slepo sa kraja na kraj Beograda
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
kovaci RE: 22.12.2006. 15:18 #10872

status: user
broj poruka: 23
PC Centar, Imtel, Desk...





:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
StevaAR Kuler 22.12.2006. 19:42 #10878

status: user
broj poruka: 9
Brate menjaj kuler, nemoj da isprobavas vise menjaj ti kuler odmah dok ne sjebes nesto
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Upozorenjce 22.12.2006. 20:47 #10883

status: user
broj poruka: 6643
U celoj priči, mene je zaintrigirala reč "natrpati" - za pastu. Suprotno od neke zdrave logike, hlađenje procesora nije bolje što se više paste stavi, nego, skoro obratno. Svrha paste je da POPUNI brazgotine i mikrorupe na metalnim površinama, ne i da zameni metal na kontaktnim površinama... neznalice jednostavno vole da nabalegaju pastu na procesor i telo kulera, a bogami, viđao sam i da izbalegaju OKO nameštenog kulera "da se nađe", pa posle od prašine i duvanskog katrana čudo bude...
Potraži na bilo kom overclock sajtu grafički prikaz kako pravilno namestiti kuler na procesor i kako naneti pastu na oba dela, i biće ti jasno kako da izbegneš greške. A i temperatura je manja.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
RacaBG bez straha :) 22.12.2006. 20:57 #10885

status: user
broj poruka: 104

Taj tvoj procesor je prescot jezgro i normalno je da se vise greje. Pogledaj malo po sajtovima kolika temperatura treba da bude u idle rezimu i pod opterecenjem, pa ce ti biti jasnije.

A sto se tice paste, premazati u sto tanjem sloju, najboje prstima. Naravno prethodno dobro ocisti od stare i kuler i procesor.

I nemoj da te plase sa kulerom, kuler iz BOX varijante je solidan tj. sasvim dovoljan.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cangrcici Je*ena kupovina 22.12.2006. 22:21 #10891

status: user
broj poruka: 27
Prvi plan je otpao - da je teško naći dobru pastu - u to sam se uverio. Prvo - zvao sam desetak radnji i niko je nema a aonda je nađem u prodavnici "Stedrakom" - ulica proleterske solidarnosti. I to Cooler Master NanoFusion. Bacim 700 dinara, dođem kući a ono deseti deo šprica napunjen pastom izmešanom sa vazduhom. A kad je ispisnete - možete praviti loptice od nje - toliko je suva. Nanesem je u tankom sloju i dobijem ono što sam imao - 52 stepena u mirovanju a 66 prilikom kompresovanja. Idemo dalje, tražim predlog za kuler ali i za firmu koja ne skida pastu ja jednih kulera i stavlja na druge.
Unapred zahvalan


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cangrcici Primljeno k znanju 22.12.2006. 22:26 #10892

status: user
broj poruka: 27
Hvala na informacijama za RacuBG. Ako je tako onda u redu, imao sam slično iskustvo sa Pentijumom 4 na 1600 koji je 5 godina radio i to više bez paste nego sa pastom a temperatura priikom igranja Quake III je išla i do 75 stepeni. I nije mu smetalo. Ali ipak, sad se malo brinem. Ne znam koje su granice ovom procesoru. Ako neko zna kakav saj neka mi napiše.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
moderators PASTA 23.12.2006. 00:36 #10901

status: user
broj poruka: 68

PASTU IMAS DA KUPIS KOD LIKA SA OGLASA PRODAJE ZALMAN KULERE.

POZDRAV

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cangrcici Igra se nastavlja 23.12.2006. 10:13 #10916

status: user
broj poruka: 27
Ploča je Asus P5B bez ikakvih dodatak u nazivu. Sumnjam da bi Asus napravio takav propust i na takvoj ploči. Kuler sam ja nameštao, a nisam baš početnik u tom poslu. Ostaje mi da nađem tipa što prodaje Zalman Kulere..... pa da tražim pastu (moguć novi za*eb) ili drugi kuler.
Hvala svim savetnicima.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cangrcici Intel kaže 23.12.2006. 10:30 #10918

status: user
broj poruka: 27
Intel kaže da za moj procesor odgovara Thermal specification: 64.1 stepen. A thermal specification je sledeće: The thermal specification shown is the maximum case temperature at the maximum Thermal Design Power (TDP) value for that processor.

Koliko vidim ja sam na gornjoj granici, izgleda da ću morati spustiti se niže....


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gabyhege Imas dosta pare, a? 23.12.2006. 12:36 #10921

status: user
broj poruka: 188
Sve ovo je bacanje pare, da mi verujes, posto i ja sam imao p5b plocu, i isti problem...
Stigo sam do toga, da ne verujem je**nim senzorima, posto mozes i ti licno da pogledas, dal je hladno ili prevrucje. Ako ne verujes senzorima, i ti stavi neki external termometar, pa vidi licno, da core2 necje icji preko 45 na 100%.
Predlazem ti, ako imas dosta pare, nek kupi kulere i sta ja znam, al to necje pomocji.
Trenutno imam p5w dh deluxe, no, njegovi senzori su nesto bolji od p5b-a...
Pozzz


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
drzacomp a mozda ovako? 23.12.2006. 21:43 #10925

status: user
broj poruka: 359
ok, malo sam kasno upao u pricu, ali mozda ti pomogne, posto sam skoro drugaru resio slican problem:
1. ako ti komp radi bez problema - ne bih se brinuo oko temperature
2. proveri voltazu procesora na ploci i uporedi je sa intelovom specifikacijom (mogu da se kladim da je minimalna voltaza koju ti ziljavi Asus nudi za procesor veca nego sto intel preporucuje). To ces sve proveriti u biosu jer klasicni programcici poput Asus Probea vole da lazu (moj slucaj konkretno). Takodje voltazu kao i temp proveravas u hardware monitoru a ne u podesavanjima (naravno u biosu). Specifikaciju procesora ces naci na intelovom sajtu, samo treba da se pomucis, skines procesor, ocistis ga i prepises tacnu oznaku (par slova i cifara najverovatnije) i onda vidis sta intel kaze. Ako je tacno ovo sto pretpostavljam - pomoci nema osim boljeg hladjenja, zamene ploce, ili smanjivanja mnozioca procesora tj. sporijeg rada.
3. sto se tice tih pasta - nisam ekspert ali cu navesti svoj primer efikasnog resavanja problema: Imam Athlona 1700+ koga sam klokovao da radi kao 2200+ (digao FSB sa 133 na 166). Radna temperatura mu je do 45 celzijusa pod punim opterecenjem. Uzeo sam pastu Titan TTG-S104 koju mi je dao neki ortak i posto sam ocistio i hladnjak i procesor, naneo sam je iskljucivo na hladnjak tako sto sam je iscedio kao tackicu po sredini onog bakarnog kruga (a procesor je cetvrtast) i tapkao vatom konkretno po njoj dok se nije rastocila kao zvaka u veoma tankom sloju da bih nakon toga procesor samo poklopio hladnjakom i fiksirao ga za plocu. Ne znam tacno koji mi je kuler, ali pre nego sto sam odradio ovo sa pastom proca je radio na 50-55 celzijusa u normalnom modu (bez klokovanja). Zvuci sasavo ali je tako.
4. imas jos jednu opciju - da flesujes bios (ako zajebava voltaza na ploci) mada ne verujem da ce to resiti problem

sa srecom, i nemoj mnogo da gubis vremena oko toga i da se nerviras :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60277. Broj poslatih odgovora: 646138.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs