Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Tips and Tricks
TEMA: servisiranje cooler-a
STRANA 1 OD 1
MACHINE TEMA: servisiranje cooler-a 19.04.2007. 18:16 T4042

status: user
broj poruka: 5696
Pre skidanja pozeljno je da se uzemljite preko sasije PCa zbog elektro-statickog naboja u vama.PC mora biti potpuno odvojen od mreze.Pri skidanju ventilatora bilo sa grafike, chipset-a,procesora...mora se paziti na: okolnu elektroniku,na to da se pazljivo demontira (svaki na svoj nacin) kako se ne bi ostetio kristal (nekada a i sada se kod CPUa koristi heat-spreader koji stiti ovo cvrsto ali krto kristalno jezgro prepuno tranzistora).Na starijim grafikama i chipovima je pakovanje bilo sigurnije a sada je i ovde kristal. Takodje,obratiti paznju ukoliko se na njima nalazi specijalna zvaka kako bi se polako skinula, pa ponekad i zagrevanjem fenom.Obicno se drze na zabicama ili samo na zvaci.

Ventilatori se odsrafe,ociste i pogleda im se nalepnica.Ukoliko su u pitanju Ball-Bearing onda imaju zatvorene tipove lezajeva i njih je dovoljno posle skidanja nalepnice samo isprskati sa WD-40 i ocediti vise ne mozete nista uciniti,ako ima dosta zazora ond je pri kraju.Ako su Sleeve-Bearing (mali ili veliki,svejedno) potrebno je deaktivirati/skinuti i sacuvati plasticni ili metalni prsten-Zeger osigurac.Zatim se izvade gumice i osovina izbaci iz lezista (caure/biksne).Nakon ciscenja sa WD-40 radimo sledece u nedostatku kvalitetnog organskog kostanog ulja/masti.Nabaviti i pomesati u istom odnosu u cistu posudicu sa poklopcem,(jeftina formula): mast za homokineticke zglobove + grafitna mast (sama po sebi se na vecim obrtajima zapekne i zariba osovinu,takdje je abrazivna ali i zasicena pa ne upija prasinu,dok samo ulje privlaci i lepi se) i to homogenizovati istim odnosom WD-40 i Singer/Bagat masinskog ulja.Mesati dok se ne dobije fina masa...time ce se namazati osovina i biksna koje su vec ociscene/odmascene od starih slojeva.Ovo resenje,u odnosu na ostala,znatno produzava vek cooler-a i ponovnu potrebu za istim postupkom (po mom saznanju nekih godinu-dve)

Sve spakovati kako je bilo i vratiti nalepnicu kako ne bi ulazila prasina.Pre vracanja potrebno je chipset/CPU ocistiti od ostataka stare paste i naneti novu.Ukoliko u okolini jezgra ima vodova/kontaktnih mostova/ICova nije pozeljna upotreba silver/copper pasti jer su osim termoprovodnosti takodje i elektroprovodne!!! U tom slucaju bezbednije je uzeti standardnu keramicku silikonsku pastu (bela,silicijumske primese).U slucaju losije zavrsne obrade ALU/CU tela coolera pozeljno ga je ispolirati vodenom smirglom kako bi se obezbedio sto bolji fizicki kontakt.


M i G
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Moze bilo koje ulje... 19.04.2007. 22:42 #16511

status: user
broj poruka: 7761
Moze bilo koje ulje za podmazivanje samo ona organska nece da traju dugo cincilator pocne ponovo da zuji. Ja sam pre nekoliko godina radio u pustinji (granica perua i ekvadora) kako nisam imao masinskog ulja pri ruci kanuo sam par kapi maslinovog, kuvar me cudno gledao ali me to nije omelo da se resim neprijatne buke iz kucista.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Detaljno 20.04.2007. 02:21 #16532

status: user
broj poruka: 4163
korak po korak. Samo bih dodao 1 stavku. Kada nanosite termo pastu, stavite je tek toliko da popuni mikronske zazore izmedju kontaktnih povrsina (bukvalno kapljica po sredini koja se pod pritiskom razlije, izbegavajte malterisanje), sve vise od toga je bacanje paste i usvinjavanje. Sve ostalo Machine je lepo objasnio


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic .. 20.04.2007. 11:33 #16555

status: user
broj poruka: 18941
BOLLLEST!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60277. Broj poslatih odgovora: 646125.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs