Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Pitanje-problem za iskusnije servisere!!
STRANA 1 OD 1
peramornar Pitanje-problem za iskusnije servisere!! 14.08.2007. 04:18 T5267

status: user
broj poruka: 37
Pozdrav svima na forumu.
Da prvo nabrojim sta imam u kompu (da bi imali potpunu sliku)
CPU 3GHz/1MB kes (Prescott 478)
Ploca AS ROCK P48VT+(VIA Chipset 8 USB Portova)
(testirana sa Iz hirens-a sa troubleshooterom- prosla full test od 8 sati)
Graf:Gainward GF2 TI 500 Golden Seple (300/500Mhz)
Mem:1*1GB DDR400(Infineon cipovi)
1*512Mb DDR400(Hynix cipovi)
HD:Maxtor 80GB(Dmax 20) star 2 meseca
DVD rezac Nec 35..
CD rezac LG
ventilator napred I nazad na kucistu (drugi sam stavio pre par dana)
Napajanje Codegen 300W Bilo –dok nije prestalo da radi
Napajanje Everest 450W Bilo –radilo 1 min I izgorelo
Ploca I procesor su uzeti kao polovni pre mesec dana.
Sve je radilo kako treba do juce ,kada se tokom rada iznenada ugasio,
ono sto sam prvo primetio da je napajanje(Codegen)vrelo
Racunam da je crklo ili sta god pa ajde da ubacim drugo (kung fu 450 necega)a ono restartuje racunar pri dizanju systema I osecam jak miris paljevine ,gasim racunar, otvaram napajanje I ustanovljavam da se jedna dioda ili otpornik istopila ona koja je do najveceg indukativnog namotaja- ne znam sta je posto su ostali samo dugmici(zica )-telo ne postoji)-ako je za utehu mislim da je na stampanoj ploci kao znak ( _m_ )
Prvo napajanje fizicki nije osteceno(izuzev sto je bilo vrelo kada sam ga izvadio ),za drugo sam objasnio sta se desilo.
Maticna ploca nema vidne znakove losih elektrolita(naduvenost,iscureli).
Memoriju sam ubacio pre 10 dana(pre toga je bilo 2 X 256).
Oba napajanja su radila pre toga sasvim normalno(na slabijim masinama I manje memorije)
P.S jedino sto mi je bilo cudno sto od samoga starta kuler procesora je menjao zvuk-brzinu pri pokretanju aplikacija(kao da mu prvo padne napon pa ga onda poveca??)

Ne znam sta mi je ciniti,odakle da krenem??
Dali je moguce da je procesor ,ploca ili nesto trece??
Hvala unapred na svim savetima
Ozalosceni PERA

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
AndrijaM Probaj ovako... 14.08.2007. 10:35 #25424

status: user
broj poruka: 9
Ovako, prvo skoro sam bio kod jednog klijenta koji je kupio racunar u Desk-u, dakle nova masina, isto se tako kuler ubrzavao kad se pokrenu neke aplikacije, i stisavao kad je racunar neaktivan. Znaci, mislim da ovo ne treba da te brine, jer je verovatno podeseno negde u biosu da se kuler brze okrece kad procesor pocne da vise radi, tj. da mu se dize temperatura.
Drugo, vidim da si prvo koristio Codegen 300w. Ocigledno je da jos ne znas koliko je znacenje dobrog napajanja u racunaru. Ja nikad ne bih stavio 300w na tvoju masinu.
Predlazem ti da prvo uzmes, ako mozes pozajmis da probas, neko pouzdano i dobro napajanje za koje sigurno mozes da kazes da je ispravno.
Onda ti predlazem da izvadis sve iz kompa sto mozes, a da komp radi. Dakle, smanji broj komponenata na minimum. Izvadi oba opticka uredjaja, izvadi i tu novu memoriju koju si stavio, vrati samo staru koja ti je provereno radila, izvadi, tj. iskljuci flopi, izvadi modem ako ima i sve drugo sto mozda imas na pci slotovima. Znaci da ostane samo ploca, procesor, grafika, memorija i hard, i naravno napajanje.
Dalje, da li si siguran da si sve dobro povezao u racunaru? Napajanje ima jedan onaj veci dzek, kao glavno napajanje sto ide u plocu, i ima onaj manji, oba moraju da budu u ploci?
Moja pretpostavka je da ti u oba slucaja napajanje nije bilo dobro. Naravno, tesko je bilo sta reci ovako unapred, bez provere, ali ja bih prvo krenuo od toga.
Proveri i da li ti se kopmjuter pregreva, vidi u biosu koja je temperatura, mozda procesor nije dobro namesten, tj. fali mu pasta pa ne leze dobro na kuler, pa se pregreva.
Imas dosta posla kao sto vidis...


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Codegen 300W je sasvim OK za ovu masinu 14.08.2007. 10:51 #25425

status: user
broj poruka: 5696
Verovatno je ploca neispravna pa sprzi PSU preko ATXa. Vec je receno Ostavi samo RAM (1 ispravan modul), CPU, MB, SVGA i napajanje (koje znas da je ispravno), proveri da li si udenuo P4 konektor. Upali masinu. Ako nece probaj PCI grafiku i proveri da li je CPU dobro ulego u socket...


- R a v e n L o r d -

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: Codegen 300W je sasvim OK za ovu masinu 14.08.2007. 12:29 #25427

status: user
broj poruka: 9386

Gotovo sigurno je ploca. U serviserskoj karijeri :) dva puta mi se desio slucaj da ploce pale napajanja (jedan Asus A7V266C i jedan MSi K7 ne znam koji. Oba sa VIA chipsetom i Athlonom 1700+. Pre nego li sprzis jos jedno napajanje, pokusaj ipak da sve to stavis na drugu plocu, ili rekao si da ploca radi, ne znam da li to znaci da si je vadio van kucista i nosio negde li je radila u kucistu. Sve vreme testiranja i sta god da radis izvadi plocu van kucista. Postoji i mala verovatnoca da ti nesto u kucistu pravi spoj. Proveri takodje i optiku, ume i ona da napravi negde spoj pa da pregreva i unisti napajanje.

:: Verovatno je ploca neispravna pa sprzi PSU preko ATXa. Vec je receno Ostavi samo RAM (1 ispravan modul), CPU, MB, SVGA i napajanje (koje znas da je ispravno), proveri da li si udenuo P4 konektor. Upali masinu. Ako nece probaj PCI grafiku i proveri da li je CPU dobro ulego u socket..
::
::
:: - R a v e n L o r d -
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Codegen je dobar 14.08.2007. 12:38 #25428

status: user
broj poruka: 4163
I mogao je opslužuje tvoju mašinu sa dovoljno rezerve. Uzrok je u 95% slučajeva ploča. Ali to ne znači da je ona neispravna. Imao sam isti slučaj gde je čoveku ploča spalila 3 nova KME napajanja od 450W (šatro) za dva dana, a sva bila nova. Stavim neko ZITO od 400W i sve mu je radilo ok. Kupi novo PSU (ne KME,FRONTIER, JNC) uključi ga i prati grejanje napajanja. Ako se i ono greje više od normalnog zameni ga za drugi brend. Ako i sa tim drugim dobiješ isto onda je definitivno da je neka komponenta spaljivač, a to je najverovatnije ploča (IDE uređaje i memoriju nemoj uzimati u razmatranje jer ti sigurno ne prave problem)

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60276. Broj poslatih odgovora: 646112.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs