Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Symantec Ghost i kreiranje .gho fajla od WinXP OS-a
STRANA 1 OD 1
aiwa Symantec Ghost i kreiranje .gho fajla od WinXP OS-a 08.05.2005. 15:18 T563

status: user
broj poruka: 210

Pošto se često postavljaju pitanja o Symantec-ovom programu za back-up particija Ghost ovde se nalazi detaljno upustvo o tome kako napraviti image fajl particije, a da ona ne zauzima preterano mnogo prostora.

Prvo je potrebno instalaciju operativnog sistema maximalno skratiti kako bi se racionalisao prostor i omogućio osnovni cilj- ghost fajl manji od 700 mb (da bi to stalo na 1 CD), koji uključuje većinu važnih programe (oko 1.5 gb popunjenog prostora na HDD-u)

1.Skraćivanje Windows instalacije

Po instalaciji Windows XP Professional operativnog sistema uočljivo je da je veličina Windows direktorijuma dramatično veća u odnosu na prethodne verzije (ME ili 2K)- oko 1.1 gb. Skratiće se vveoma lako i efikasno na nekih 600 MB, ako se uradi sledeće...U Start Menu>Run ukucati "sfc /purgecache". Time će otići svi bekapovani fajlovi tokom instalacije, dllcache direktorijum itd. Sve to nije potrebno za pravilan rad Windows-a. Sledeće što je potrebno uraditi je da se obriše u direktorijumu "Windows>Driver Cache>i386" fajl "driver.cab". On je veličine nekih 70 MB i sadrži drajvere za uređaje koji su podržani pod WinXP. Posle ovoga prilikom svakog dodavanja novog hardvera biće vam potreban Windows CD, ali ionako se radi o drajverima za starije uređaje, a pretpostavljam da dodajete nove uređaje koji idu sa svojim drajverima. U svakom slučaju može se naknadno fajl vratiti sa CD-a. Nalazi se u "i386" folderu ili ga možete prebaciti na drugu particiju radi nakanadnog vraćanja u Windows.
Isključite podršku za Hibernaciju kako bi se obrisao fajl "hiberfil.sys" koji je takođe mamutskih dimenzija od 128 mb pa naviše (u zavisnosti od veličine sistemske memorije koju imate). To ćete uraditi na sledeći način Start>Control Panel>Power Options>Hibernate>Enable Hiberenate (dečekirajte). Ako vam "hibernate" kartica nije ponuđena onda neki od Vaših drajvera ne podržava hibernaciju (npr. pod WinME drajveri za PCTV kartice ne podržavaju hibernaciju pa je zato nema kao opcije).
Idite zatim desnim dugmetom na "My Computer" (ili iz Control Panela na System) pa na Tab System Restore i isključite ga samo ako Vam nije neophodan tj. ako nemate neke važne restore tačke systema. Ako isključite SR sve Restore tačke će nestati i ponovno uključivanje SR neäe ih vratiti.
Ispraznite i "Temporary Internet files" putem opcije Start>Control Panel>Internet Options>General>Delete files. Poželjno je i da My Documents držite na drugoj particiji ukoliko imate mnogo fajlova u njemu. Prebacićete ga na drugu particiju desnim klikom na ikonu "My documents" pa odabirom "Move..." i patha do novog foldera gde će biti "MyDocs" . Ostale sistemske foldere možete preko prebaciti na druge lokacije pomoću programa TweakUI koji se nalazi u okviru PowerToys instalacije. Ali to nije važno. Treba nešto ostaviti i za bekap . Obrišite i swap fajl. Ako nemate neku od novijih verzija Ghosta (ovde se radi o verziji 2001) obrišite ga ručno, ali iz DOS-a. To je fajl pagefile.sys u root-u Vaše particije na kojoj je instaliran WinXP.

Sada napravite startup disketu. Kliknite desnim dugmetom na FDD (My Computer) odaberite "Format" pa onda "Create MS-DOS startup disk", ili iz instalacije Norton Ghost 2001 paketa startujte "Norton Ghost Boot Wizard". Ako vam treba podrška za CD-ROM (npr. ako vraćate ghost fajl na koji se nalazi na CD-u ) potreban Vam je startup-disk koji podržava CD (što MS-DOS startup nije!). Znači ili iz Ghosta ili WinME/98 startup disketica, ako je imate.
GhostPE.exe fajl iskopirajte na MS-DOS disketu ili na neko mesto na HDD-u i ubacite disketu pa restartujte računar. Startujte Ghost (u slučaju Ghost startup diska startovaće se sam i imaćete podršku za rad mišem). Tab tasterima i kursorima+enter vršite navigaciju (ako hoćete mišem da radite iz DOS-a koji ste startovali sa MS-DOS startup diskete potreban je mouse drajver za DOS).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
aiwa .. 08.05.2005. 15:19 #1458

status: user
broj poruka: 210


2.Pravljenje Bekap particije u kompresovani image fajl...

Odaberite "Local>Partition>To image" (može se bakapovati i ceo HDD na drugi HDD, tada je umesto partition potrebno odabrati opciju Local>Disk>To partition)
Bićete upitani "Select Local Source Drive". To je značajno ako imate više HDD-ova (ne particija!). potrebno je odabrati onaj na kome je particija koju bekapujete. Sledeće pitanje koje Vam je upućeno odnosi se na izbor particije sa odabranog HDD-a (Select source Partitions...). Zatim je preko file requestera odaberite neku lokaciju na drugoj particiji ili drugom HDD-u i upišite ime fajla pod kojim želite da se snimi bekap (koristite prilikom "šetanja" kroz opcije Tab taster). Sada ćete biti upitani koliki stepen kompresije želite. Odaberite "High" jer ćete tako imati nešto veću kompresiju od 1:2. Kompresija jednog diska sa 1.5 gb popunjenosti i High komprsijom traje oko 10-tak minuta.

3.Povratak bekapovanog ghost fajla na particiju...

Procedura je ista kao i za pravljenje Ghost fajla, samo se sada bira "Local>Partition>From Image". Odabere se sve što i gore, disk, particije sa izuzetkom kompresije. Kada Vas pita za Source Fajl nađite gde je snimljen prethodno bekapovan fajl i voila. Za 3 min (na bržem računaru) imate svoju instalaciju u top-formi.

Ako Vam i pored svega particija ispadne veća nego što to želite možete iz "Ghost Explorera" da podelite .gho fajl na više delova odabirom "View>Options>Set Span Size".
Takođe preko Ghost Explorera moguće je dodavati i brisati razne fajlove iz gotovog ghost fajla kao da se radi o fizičkoj particiji, a ne o kompresovanom fajlu na vašem HDD-u.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SoneX NTFS FAT32 09.05.2005. 22:07 #1477

status: user
broj poruka: 55
Ako vam je HDD deljen u vise particija i to razlicitih,NTFS i Fat 32,ghost nece da radi ako je image na FAT 32 ,recimo na particiji F: a particija C: je NTFS.
Provereno NE radi.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
insert Mnogo znas, ali nekad i gresis 10.05.2005. 09:00 #1482

status: user
broj poruka: 3
High kompresija je sistemska kompresija UNIX-a i nije 1:2, vec zavisi od tipa fajla koji se komprimuje.
Ako vam je HDD deljen u vise particija i to razlicitih (NTFS i Fat 32 pa cak i EXT3 odnosno EXT3) Ghost HOCE sigurno da vam napravi Image na bilo koju sa bilo koje particije.
Ako hocete mozete napraviti butabilni CD sa ghost-om i tako da vasa particija C moze imati i vise GB-a podataka, ali cete pri pravljenju Image uraditi opciju SPLIT... ITD...
Za neke dalje informacije na http://ghost.radified.com/
I jedna "vazna" stavka - NIKAD NE KORISTITE GHOST IZ WINDOWS-a jer to nije najsigurnije!
Oprez sa GHOST-om ver 9.0 jer se automatski update-uje!!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SoneX Alt 10.05.2005. 11:35 #1484

status: user
broj poruka: 55
Da malo razjasnim ove moje tvrdnje,posto pricam samo ono sacim sam imao dodira.Situacija je bila takva da je moj drug imao 2 particije na HDD-u C: kao NTFS i D: kao Fat 32,Ghost je napravio image particije C: na D: ali posle pokretanja bekapa nije hteo da prekopira podatke sa D: na C:,ovo je bio slucaj sa kojim sam se dosta namucio ,i posle formata D: particije u NTFS i pravnjenja bekapa proradio je.Mozda gresim,neznam mnogo,ali ono sto sam video mojim ocima kazem.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646106.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs