Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Svaštara
Svaštara
Samo nas lažu da uvoze originale: Zašto ista čokolada nema isti ukus u Srbiji i EU
STRANA 1 OD 1
Shomiman Samo nas lažu da uvoze originale: Zašto ista čokolada nema isti ukus u Srbiji i EU 15.01.2014. 22:55 T56336

status: user
broj poruka: 1187
`Proizvodi svetskih marki na našim rafovima samo su izgledom i često cenom nalik onima u Evropi. Nadležni kažu da to što u EU zovu prevarom - kod nas ne mogu da spreče.

Poznate marke čokolada koje se prodaju na našem tržištu često imaju manje kakaoa nego u zemljama zapadne Evrope, začini sadrže više soli nego povrća, deterdženti lošije peru, kremovi imaju manje mleka i lešnika, a u proizvode od meda stavlja se kukuruzni sirup. S druge strane, ovi proizvodi se na isti način reklamiraju kod nas kao i u zemljama u kojima su znatno kvalitetniji, ista im je ambalaža. Štaviše, ni cene se ne razlikuju, čak su kod nas često i više. Roba lošijeg kvaliteta stiže uglavnom iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, Poljske, gde velike svetske kompanije imaju razvijenu proizvodnju, namenjenu za stanovništvo ovog dela Evrope.


Upozorenja domaćih i evropskih udruženja potrošača da je kvalitet proizvoda istog brenda lošiji za nerazvijene zemlje Evrope - proizvođači pravdaju „različitim potrebama“ i „ukusom lokalnog stanovništva“. O ovoj temi trenutno raspravlja i Evropski parlament, obzirom da su očigledne razlike između kvaliteta roba istih marki koje se prodaju u „starim“ i „novim“ članicama EU. Kako bi se ovoj vrsti obmane stalo na put, u Evropskom parlamentu pokrenuta je inicijativa da se ta praksa proglasi prevarom. Naime, za razliku od SAD-a, EU nema opšteprihvaćenu definiciju prevare s hranom, jedino regulativa 178/2002 propisuje kako je zabranjeno „obmanjivati potrošače“.


Građani nerazvijenih zemalja često nisu ni svesni da, dok daju novac za poznato ime koje garantuje kvalitet, u stvari dobijaju - prosek. Stručnjaci objašnjavaju da je potpuno legitimno i ekonomski opravdano da isti proizvođač za različita tržišta kreira različit kvalitet, sve dok su na deklaraciji proizvoda navedeni svi sastojci u tačnim merama i dok se kvalitet uklapa u ne previše zahtevne srpske pravilnike.


- Problem je u tome što su građani spremni da za kvalitet daju i više novca, a ako dobiju proizvod osrednjeg kvaliteta, to je čista obmana kupaca jer iz deklaracije oni mogu da vide šta se sve nalazi u proizvodu, ali ne i da li je to bolje ili lošije nego u ostatku Evrope. Dok sastav proizvoda nije u neskladu s domaćim propisima, država ne može ovakve proizvode da protera s tržišta, niti da kazni proizvođače - objašnjava Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.`

Gorica Avalić


Skupo

`Da bi se u Srbiji kontrolisao kvalitet određenog uvoznog proizvoda potrebno je između 2.000 i 2.500 evra. Nije problem samo novac, već i nedostatak volje institucija, tvrdi Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum jao majko, ne opet... 15.01.2014. 22:59 #537157

status: user
broj poruka: 12785

__________________
Scourge of PCBerza

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ilicstefan NIJE MOGUĆE!!!! 16.01.2014. 00:37 #537169

status: user
broj poruka: 1577
Pa nenika sve vreme pije ozoniranu vodu sa manje ozona nego one u EU.

Da ne spominjem da dobijamo Apple proizvode na kojima je jabuka daleko više zagrižena, ccc, nevaljala EU, sram je bilo.

Kako Electronic Arts pravi igre

http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Mesaju se babe i zabe: 16.01.2014. 11:20 #537216

status: user
broj poruka: 10992
``Stručnjaci objašnjavaju da je potpuno legitimno i ekonomski opravdano da isti proizvođač za različita tržišta kreira različit kvalitet``.

Jedna je stvar proizvoditi robu razlicitIH kvaliteta, pa je plasirati na ista ili razlicita trzista. Sasvim je DRUGI slucaj proizvoditi JEDAN TE ISTI MODEL nekog artikla, u dve ili vise MODIFIKACIJA, pa ga prodavati na RAZLICITIM trzistima pod ISTIM IMENOM (oznakom).

Prica o ``lokalnim ukusima`` i ``potrebama`` ne moze da prevari ni Crvenkapu (dok je jos bila nevina, to jest, dok jos nije ni srela Zlog Vuka): ``lokalno stanovnistvo`` sa ``lokalnim potrebama i ukusima`` kupuje ``banjalucke`` cevapcice. Ja, kada udjem u Mekdonalds (jednom u godini dana) hocu da za svoje pare dobijem onakav chizburger kakvog jede Njujorcanin.
Ako mi je do ``lokalnih ukusa`` u elektronici, kupicu razdrndani EI Nis-ov HSR risiver na pijaci, za 500 dinara. Kada kupujem (i papreno placam) model firme Yamaha, hocu da taj uredjaj bude identican onome kojeg je, pod istom oznakom, za svoje ``potrebe`` i ``ukuse`` kupio Nemac, u Nemackoj...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60288. Broj poslatih odgovora: 646223.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs