Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Problem sa napajanjem!
STRANA 1 OD 1
urosk Problem sa napajanjem! 07.10.2007. 09:23 T5915

status: user
broj poruka: 462
Ovako, nedavno sam kupio novu graficku asus 8600gts, a pre toga sam imao x160pro, i primetio sam da mi komp(ja mislim napajanje) ponekad zazuji iz cista mira i to u windows-s! Takodje dvaput mi se desilo da mi se komp restartovao prilikom visecasovnog igranja wold in conflict-a! I to prvo mi se ugasio monitor,(presao na stand by) posle nekoliko sekundi mi se restartovao. Ja mislim da je napajanje(nema sta drugo) jer imam chieftec-a 350w starog 6 meseci, pa mozda nije dovoljan da izgura sve komponente stabilno?!! Molio bih strucnije i iskusnije da mi pomugnu i kazu sta da radim(menjam)!!!

konf: Amd x2 3600+, asus m2n-e, 2x1g geil, hard 250 seagate, dvd-rw, ausu 8600gts, jedan dodatni ventilator za kuciste, microfon, chieftec 350w silent sa 12 colerom

Hvala unapred!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Problem sa napajanjem! 07.10.2007. 10:14 #29612

status: user
broj poruka: 5696
Za pocetak pozajmi neki PSU >400W pa proveri, neretko se desava i sama nekompatabilnost, driveri ili neka druga neispravnost. S ozbirom da imas DUalCore i VGA 8 serije, verovatno ti fali 50-ak wati da to radi 100% OK! I ja tipujem na to, ali pre kupovine probaj da budes siguran!


- R a v e n L o r d -

:: Ovako, nedavno sam kupio novu graficku asus 8600gts, a pre toga sam imao x160pro, i primetio sam da mi komp(ja mislim napajanje) ponekad zazuji iz cista mira i to u windows-s! Takodje dvaput mi se desilo da mi se komp restartovao prilikom visecasovnog igranja wold in conflict-a! I to prvo mi se ugasio monitor,(presao na stand by) posle nekoliko sekundi mi se restartovao. Ja mislim da je napajanje(nema sta drugo) jer imam chieftec-a 350w starog 6 meseci, pa mozda nije dovoljan da izgura sve komponente stabilno?!! Molio bih strucnije i iskusnije da mi pomugnu i kazu sta da radim(menjam)!!!
::
:: konf: Amd x2 3600+, asus m2n-e, 2x1g geil, hard 250 seagate, dvd-rw, ausu 8600gts, jedan dodatni ventilator za kuciste, microfon, chieftec 350w silent sa 12 colero
::
:: Hvala unapred
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
urosk hvala 07.10.2007. 10:45 #29614

status: user
broj poruka: 462

Probacu sa malo jacim napajanjem jer kapiram da moze samo to da bude! Pre toga sam imao isti komp, isti os sve isto samo sam zamenio grafiku! Pre je sve radilo super, presao sam nekoliko igrica i nije bilo problema! Jedino da nisam bas baksuz pa da se world in conflict ne zlaze sa novim nvidia driverima!!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xxyyzz problem 07.10.2007. 13:01 #29617

status: user
broj poruka: 41



Ma dovoljan je pazi da nije kao i meni, jeste da imam chiftec napajanje ali nije bilo dobrog kontakta sa mojom fx5900xt tako da je radio isto sto i tebi dok nisam uzeo kljestanca i sve >>uskupio
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
urosk Kontakt 07.10.2007. 13:49 #29620

status: user
broj poruka: 462
Ne znam na sta mislis? Mislis na kontakt sa pci-e slotom? Ja sam je dobro utakao, cak sam i povezao napajanje sa grafikom jer ima konektor, tako da bi sa te strane sve trebalo da je ok. Nego mozda vuce vise struje nego sto napajanje moze da dopremi, pa je sistem zato nestabilniji?!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Bedak 07.10.2007. 14:09 #29621

status: user
broj poruka: 6643
Vidi, danas kad kažeš 350 (maltene svega - fsb-a, Mhz-a, watti...) izgleda u najvećoj meri bedno, ili više od toga. I, ja bih ti ladno rekao šta i Machine. Ipak, tvoj opis nekako odudara od celokupne sheme vezane za `glad za energijom` nove gpu-e.... upravo, ono što si naveo da se restartuje nekad tamo negde, a ne odmah i ne uvek.... odudara pomalo od te sheme. Moguće je da je to zato što je napajanje polako izgubilo dah ili malo-po-malo njeno hlađenje zakaže pa se postepeno pregreje do trenutka isključenja. Tačno je da je moguće i da kontakti nisu ok (uzgred, MORAO si da staviš dodatno napajanje uz ono sa PCI slota....). Ipak, da bi bio siguran, moraš eliminisati drajvere, dotičnu igru i novoubačenu karticu kao kombinacije uzroka, tako da pokreneš neki spec. test za opterećenje grafičkog sustava - i celog kompjutera (dok isti radi, odnosno, pre nego ga pokreneš, prvo u explorer-u ili commanderu, pokreni obično kopiranje datoteke - celog dvd-a podataka, na hdd), i vidi šta se dešava, pravi overklokeri to rade (testiraju) satima kako bi bili sigurni da je cela konfra stabilna. Mada, u svakom slučaju, ako kupiš jače napajanje: 1. savest će ti biti mirnija neko vreme, 2. uvek dobra investiicija za doglednu budućnost....
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mismi77 C,c,c 07.10.2007. 14:11 #29623

status: user
broj poruka: 105
Zanimljivo je kako niko ne procita onu malu knjižicu što dobije uz ploču. A u njoj piše minimum napajanja za ploču. U tvom slučaju minimum napajanja je 400W. Extra konektor na ploči do grafičke služi da obezbedi stabilnost napajanja ukoliko imaš 2 grafičke i služi za stabilnost sistema. Prema tome prežali kintu kupi napajanje od 450W kao ja i GRUVAJ !!! Pozz.

Više čitanja otklanja glupa pitanja...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xxyyzz problem 07.10.2007. 14:26 #29625

status: user
broj poruka: 41



Ma ne pci-e nego struja mislim na ona 4-pina sa napajanja to nije imalo kontakt kod mene.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
urosk Hvala 07.10.2007. 14:33 #29627

status: user
broj poruka: 462
Aha razumem, mislis na taj kontakt, ok provericu. Hvala pisko u svakom slucaju cu da promenim napajanje za neko malo jace. Uzecu isto chiefteca jer mi se svidja jer je veoma tiho! Sto se tice testiranja, jutros sam odradio u 3d marku 2006 skoro dva sata i sve je proslo super. E sad ono oko kopiranja te nisam razumeo?! Da pre nego sto pokrenem neku igru stavim da se kopira neki film na hard, i onda uz to igram neku igricu i tako maximalno opteretim komp! Hvala u svakom slucaju.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Ja wohl 07.10.2007. 21:30 #29655

status: user
broj poruka: 6643
Da, baš to sam mislio, da uposliš hard, optički drajv, kontroler na matičnoj i procesor uporedo sa maltretiranjem grafičkog i zvučnog podsustava (tako sam nekada kontrolisao konfe koje sastavim, pustim mjuzu, pustim film, kopiram sa optike na hard i onda otvaram programe, igre... pa ako samo koči i usporava, ok, ali ako išta od kombinacije directx-vga driver-sound driver-mobo driver ne valja, onda BSOD ili slično. To s druge strane znači, ako ti prolazi komandant mark, da ima i drugih programa za kontrolu i opterećenje video sistema, gde benchmark nije primaran, već kontrola stabilnosti. Važno je da bude directx kompatibilan sa igrom kod koje ti puca komp. Pa, ako prođe i to, onda, NIJE napajanje, već igra. Ali, 2 sata su malo za zaključak. Više puta sam kenj.o o uticaju trenutnih padova i skokova napona iz gradske mreže - koji su drastični od kvarta do kvarta, mesta itd. na ceo sistem, tako da jedan takav događaj, ako nemaš AVR UPS, može također da dovede do tvog problema. Jako i dobro napajanje, taj će problem da odlože do ponovne ugradnje novih komponenti gladnih struje, koje će i to jače napajanje stavljati na granične muke. Pa Jovo-nanovo.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60276. Broj poslatih odgovora: 646112.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs