Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Tržište
Klasifikacija prevaranata i kako se zastiti od istih!
STRANA 1 OD 1
SkyFire Klasifikacija prevaranata i kako se zastiti od istih! 22.04.2015. 16:58 T61106

status: user
broj poruka: 18472
U danasnje vreme sve je vise prevaranata, derikoza, pilicara.

Postoje vise tipova prevaranata i ako neki izgledaju kao postenjacine, tako se vode i predstavljaju zapravo nisu nista bolji od onih koji fizicki prevare nekog drugog. Razlika je samo u metodama.

Srecemo ih svakog dana, neki se kriju a neki se cak i hvale. Cudno neko vreme doslo.

Prvi tip prevaranta je osoba koja prodaje robu iz opisa ali kupac ne dobije robu.

Sve cesce se desava da u paketu koji vam je stigao preko kurirske sluzbe ne bude to sto ste narucili, cak uz najvece ponizenje moze se desiti da dobijete ciglu, panj, svezanj novina, stare carape, kamen i sl.

Kako izbeci ovakvo iskustvo?

Pre svega danas ne treba verovati nikom!

Sta sve rade prevaranti i na sta su spremni?

Strpljivo ce cekati da steknu neki status, mozda neke pozitivne ocene ukoliko iste postoje kao opcija da bi kasnije taj status mogli da iskoriste za dalje prevare.

Sta je preventiva? Pre svega zatrazite validne slike od proizvoda, papire sa serijskim brojem ukoliko toga na oglasu nema a neki sajtovi kao recimo pc berza nemaju mogucnost upload-a slike. Ako smatrate da vam se to cini regularno sa prodavcem se dogovorite na licno preuzimanje i testiranje uz njegovo prisustvo.

Ukoliko se roba salje kurirskom sluzbom uplaticete samo kaparu, ili pola od cene proizvoda dok drugu polovinu po proveri regularnosti onog sto vam je pristiglo. Dakle, daleko manje sanse su da budete ojadjeni. Ukoliko prodavac ne zeli da pristane na te uslove nadjite nekog drugog ko to zeli da prihvati.

Drugi tip prevaranata koji se lakse prepoznaju jesu oni koji postavljaju oglase pod stavkom `radi ali nije ispitano` , `nisam imao adekvatan hardver da probam` , `kao novo ali nemam garanciju` ,`Dobio sam na poklon i ne znam da li radi` i izgovori slicni tome.

Kod ovog tipa prodavaca u ovom slucaju takve odmah ignorisati i zaobici. Prevara 99% zagarantovana ma koliko se kupovina cinila primamljivom. Ovo je najprepoznatljiviji vid prevare i ovde ne treba mnogo gubiti vreme.

Treci tip prevaranata su oni koji preprodaju hardver uz superiorne opise, ponekad i lazne opise da bi navukli kupca da se upeca. .

Obicno su to oglasi sa totalno nerealnim i visokim cenama ali taj isti preprodavac svojom vestinom pisanja i ubedjenja peca naivne i neupucene ljude kako bi im skidao kozu sa ledja.

Primer - procesor koji ima 4 fizicka jezgra, za njega stoji opis da ga Windows vidi kao procesor sa 8 jezgara! Neupucen kupac ce to shvatiti kao povoljnu priliku da kupi procesor sa 8 jezgara. Klasicna navlakusa.

Da se razumemo. Ovde se radi o nameri, o necasnom i svesnom postupku. Isplaniranoj prevari. Da i to je prevara kada svesno nekom prodas proizvod koji na trzistu ne vredi ni blizu toliko uz navodjenje da je nesto drugo sto zapravo nije.

Svesno se zaradjuje na tudjoj muci i tako profitira. Da, ponovicu ponovo, prevara je i ako kupac fizicki dobije regularno odredjeni proizvod svakako je izmanipulisan,navucen i obmanut.

Vecina kupaca i ne zna da su prevareni. Vrate se kuci uz ubedjenje da su napravili odlican dil.
Neki saznaju ali kasno. Da ne duzim..

Ova grupa prevaranata je najopasnija jer naizgled sasvim legalnim poslovanjem profitiraju na neduznim ljudima. Skrivaju se iza svog statusa `postenog` prodavca i pozitivnih ocena i dalje pecaju svojim bombasticnim naslovima naivne kupce.

Od ovakvih se treba kloniti svakako. Najbolje resenje je naci nekog ko se razume u materiju, dobro se obavestiti i tek onda stupiti u saradnju jer cete u suprotnom biti izmanipulisani i pretplaticete nesto sto cete mozda u radnji regularno moci kupiti jeftinije sa garancijom.

Verovatno da postoji jos mnogo nacina kako namamiti kupca i kako ga izmanipulisati ali svakako navedeni primeri su sigurno oni najbitniji.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60274. Broj poslatih odgovora: 646092.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs