Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Da li da se usudim nekad da ... ?
STRANA 1 OD 1
Krieger Da li da se usudim nekad da ... ? 03.10.2017. 19:56 T65302

status: user
broj poruka: 312
Ukratko, nabavio sam kod moje omiljene radnje malecne zvučnike Genius SP-HF160 koji se napajaju iz USB porta (5V, 500mA) i sasvim solidno sviraju za svojih nešto jače od 1000 RSD. Naročito kada se regler pozadi okrene na max. kao i volume u sistemu. Nema nikakve distorzije, nema nikakvog krčanja ali nije to nešto spektakularan zvuk za audiofile mada ipak objašnjava onaj čuveni fenomen - mali ali tehničar.
E sad, s obzirom da je ova vrsta zvučnika namenjena najverovatnije ljudima koji imaju užasavajuće loše ozvučenje na laptop računarima a nisu u prilici da sa sobom primera radi na letovanje vukljaju ozbiljan 2.0 sistem a hoće da iole uživaju u muzici meni je pala na pamet još luđa ideja. Toliko luda da ne smem da je sprovedem u delo jer prosto ne bih da nešto što je tako lepo odrađeno SPALIM. Naime, kada bih imao punjač za telefon koji baca 500mA ne bih ni razmišljao o potencijalnom riziku ali najmanje što imam je 750mA a to se zagubilo. Dakle osuđen sam na punjač od 1000mA odnosno 1A i pitam se da li bi ovo izgorelo prilikom nabadanja punjača u šteker a prethodno bih 3.5mm džek nabo u telefon.
Ovo pitam iz razloga jer kada sam ih prvi put povezivao na računar (u pitanju je desktop sa ozbiljnim napajanjem koje baca struju kroz USB portove i kada je ugašen računar) prilikom škljocanja prekidača napajanja sa 0 na 1 se začuo TUP ali ne toliko jak da nešto spali odnosno produva zvučnik/e. Onda sam shvatio da je mnogo bolja opcija bila da sam ih nabo na živo ali bilo pa prošlo, i ne ponovilo se. Do sledećeg gašenja napajanja.
Znači osetljiva je (elektro)tehnika u pitanju, kvalitet izrade maksimalan ali prosto ne frljam se hiljadarkama za dobar dan i dobro veče a tek neću da vređam ljudima iz prodavnice inteligenciju time što ću im doneti spaljene zvučnike kroz koje je prošao amper struje. Ovo uvodno TUP je bilo ko zna šta, možda i statički elektricitet možda nešto osmo, deseto ili pedeseto, ali kakav bi tek TUP bio da sam umesto jednog od portova pozadi koji kako kažem ne izbacuju više od 5V/500mA gurnuo na punjač od telefona koji izbacuje ceo amper.
Vredi li se usuditi i rizikovati, naravno pod svim mogućim osiguravajućim okolnostima, volume na minimumu, naboden džek u telefon i ... šta misli npr. tortojed o tome? On mi je ovako neko ko je vičan toj problematici.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox Dokle bre... 03.10.2017. 21:35 #639693

status: user
broj poruka: 1389
To sto nesto MOZE da da 1A ne znaci i da GURA NA SILU taj 1A. Ali NE MOZE da da 2A...

Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilosNBG ... 03.10.2017. 22:30 #639695

status: user
broj poruka: 1586
Svaki potrosac vuce onoliko koliko mu je potrebno. I tako je uvek. Ne mozes struju na silu da uguras u potrosac nikako.

Potrosace spaljuje napon, previsoki napon, ne prevelika struja, osim ako nije u nekom kratkom spoju pa zato vuce previse struje.

Da, te zvucnike komotno mozes da stavis na 5V adapter od 1A struje i radice sasvim lepo, samo je pitanje koliko ce taj adapter biti dobar u filtraciji napona, da se ne bi javilo poznato brujanje od 50Hz iz mreze i slicno. dakle, 5V adapter od telefona, i to ce da radi.

Primera radi, ti zvucnici ce raditi jako lepo verovatno i na obicnom battery powerbank-u, koji cesto vucemo zbog punjenja telefona. USB na desktop/laptop-u inace isporucuje do 1A struje, tako da i dalje sa tim adapterom ostajes u opsegu struje potrebne da oni lepo rade. kao sto rekoh, samo je pitanje koliko ce adapter dobro da izfiltrira mrezni napon zbog brujanja, nista vise.

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gman isti odgovor 04.10.2017. 14:36 #639707

status: user
broj poruka: 1111
kao ovi iznad
potrosac `vuce` struju, a ne obrnuto
mojim recima: punjac, tj. power suply (kolo punjaca je u fonu i cak u bat), daje 5V napona, i maksimalnu struju, recimo 1A, 1000mA, sto je max struja koju moze da daje, verovatno moze i malo vise, ali ce strujni regulatori napajanja, ograniciti tu struju dodavanjm otpora u sistem

tvoj potrosac bez 5V nece raditi, mozda i malo manje, a i nece raditi ako napajanje ne moze da isporuci struju koja je njemu potrebna, vise struje i veci napon se nece pojavti na toj relaciji, jer prosto nije vise ni moguce od silnih regulatora, limitera, zastita...


znaci tvoja premisa je tacna, pospajaj to kako si smislio, i sve ok
TUP se cuo jer je taj regler sto ti kazes bio odvrnut
znaci, stisaj regler i povezi kako si naveo, jedino vodeci racuna da spojis plus na plus i minus na minus, tj. crvenu na crvenu, a crnu na crnu

end of transmission...


ulsi

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
savatije da ti ne šaljem slike 04.10.2017. 18:33 #639708

status: user
broj poruka: 1119
iste sam kupio za 980 rsd, mrtav ladan, okačio na punjač bivšeg ženinig telefona ( lg beše neki...5V
- 1A ) i eto 15-tak dana mi već sviraju u kujni sa starog lap- top-a.... eto iskustvo iz prve ruke...


****************
DELL INSPIRON 17R N7110



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646100.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs