Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Preporuka za monitor
STRANA 1 OD 1
Fanste Preporuka za monitor 19.12.2017. 12:01 T65502

status: user
broj poruka: 207
Zdravo svima opet ja :D
Ovaj put planiram da za mesec dana+, zamenim i monitor ( Samsung 226bw ) koji posedujem od 2006 god. Koristio bi ga kao i do sad za svakodnevni rad, filmove / tv serije i po malo gaming. Zapali su mi za oko ultra wide monitori, da li uzeti LG 34UM59-P 34` 21:9 ili recimo tipa monitor Samsung U28E590D 28 ? Cene LG modela ( dal preko madjara ili kod Emmi-ja ) su prihvatljive, najviše što bi mogao da izdvojim je do 400e. Molim za vasa iskustva, misljenja i preporuke.

Essential strike from Wayne Rooney
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: Preporuka za monitor 19.12.2017. 17:05 #641964

status: user
broj poruka: 1261
Ova dva koja ti porediš su dijametralno suprotni jedan u odnosu na drugi. Na osnovu toga ne mogu da zaključim šta te ustvari zanima. LG je 21:9 a Samsung 16:9, LG je IPS a Samsung TN, LG je 34 inča a Samsung 28, LG je 2.5k a Samsung 4k. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane ali sve zavisi samo od tebe i onog za čega bi da ih koristiš.
Evo neki moj stav ali ovo je totalno subjektivno. Koristim Ultrawide LG već godinu dana i savršen mi je za gaming. Filmove gledam na projektoru tako da monitor ne koristim za tu namenu ali moram priznati da je odličan i za to jer je danas većina filmova (preko 80% koje skineš) u CinemaScope odnosno 21:9 ultrawide formatu. TV i serije su već druga stvar i tu bi na ultrawide imao neiskorišćenu površinu s leve i desne strane ali opet kažem sve je to individualno i ako tebi ne smeta onda super. Za svakodnevni rad je takođe odličan mada se mnogi ne bi složili sa tim. Meni npr odgovara što mogu da vidim tri word stranice dok kucam ili recimo da koristim dva prozora istovremeno na velikoj površini.
Iz nekog mog ugla prednosti LG-a su što je Ultrawide, ima manje zahtevnu rezoluciju za gaming i u pitanju je IPS panel. Mane su mu prevelika dijagonala za tu rezoluciju (više volim gustinu pixela nego dijagonalu, moj je 25 inča a ista je rezolucija), takođe i prevelika dijagonala za 21:9 format a da nije zakrivljen. Možda bolje da pogledaš isti takav od 29 inča.
Što se tiče Samsung-ovog modela prednost je rezolucija u smislu gustine (veća rezolucija a manja dijagonala) za sve osim za gaming jer će ti trebati zver od grafičke da išta odigraš na toj rezoluciji u nekom prihvatljivom framerate-u. TN panel bi zagriženi gameri gledali kao prednost zbog odziva ali jednom kad sam prešao na IPS teško bi se vratio na TN. I ovo je naravno individualno i zavisi šta tebi smeta a šta ne. Što se tiče formata 16:9 to je idealan odnos za sve potrebe koje si naveo i tu nema promašaja. Takođe za TV i serije ti ovako visoka rezolucija neće ništa značiti ali za gaming i rad svakako da.
Valja napomenuti i da oba monitora podržavaju FreeSync tehnologiju pa ako imaš AMD grafiku možeš i to da iskoristiš. Takođe oba poseduju audio izlaz što je jako zgodno u slučaju spajanja konzole ili nekog IPTV uređaja na njih. Eto nadam se da sam ti ukazao na neke detalje koji ti mogu biti od značaja. Pozdrav!

Intel i7 3770K @4.6GHz + HyperTX2 Custom, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB DDR3 2400MHz, Gigabyte GTX1070 G1 Gaming, LG 25 Ultrawide 2.5k, Samsung NVMe SSD 960 EVO 250GB (Win10), Crucial BX100 250GB (Win7), Storage 7TB
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646100.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs