Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Svaštara
Svaštara
hidrofor posuda
STRANA 1 OD 1
Ilija212 hidrofor posuda 17.03.2020. 10:32 T67413

status: user
broj poruka: 339
Koja je bolja varijanta za rezervoar uzeti : prohrom ili pocinkovani?
i u čemu je razlika u ta 2 materijala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed I hrom i cink nanose se... 17.03.2020. 17:26 #661727

status: user
broj poruka: 10985
na razne metale (nahcesce na gvozdje i celik) da bi se ovi zastitili od korozije. Hrom pruza malo vishi stepen zastite, izmedju ostalog i zbog toga sto je malo tvrdji od cinka. Razlike ces i sam najjednostavnije primetiti ako uporedis limenu kantu ili limeni oluk (cinkovano) sa sudoperom (hromirano). U praksi, verujem da razlike nisu toliko bitne da bi mnogo izgubio/dobio odlucivsi se za ovo ili ono, izuzev ako se u prohrom-varijanti koristi tvrdji celik a u cink-varijanti neki meksi (`gvozdje`), u kojem slucaju uzimaj prohrom. Pitaj proizvodjaca.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Well.... katastrofa 19.03.2020. 19:24 #661758

status: user
broj poruka: 6643
U ta dva `materijala` razlika je što su to dva različita metala. Oba su bitna zato što sporije oksidiraju (rđaju narodski). E sad, Torta ga je promašio skroz, prava razlika u zaštiti gvožđa i čelika sa ovim metalima je u tome što se cink nanosi na površinu i time štiti gvožđe-čelik od oksidacije - rđe, pri čemu se cink postepeno `topi` tj. nagrizaju ga hemikalije u vodi- vazduhu.... hrom, iako može da se nanosi na gvozdene predmete `hromiranjem` - najčešće kod oružja i metalnih ukrasa na kolima, motorima, ključeva i slično, ipak nije tako upotrebljen u `prohromu` - kod prohroma, radi se o leguri gde je određena količina hroma pomešana sa gvozdenom rudom i stopljena, čime se karakteristike legure - prohroma poboljšavaju po pitanju otpornosti na oksidaciju. U globalu, prohrom je mnogo izdržljiviji i sigurniji - otporniji, mada najviše zato što stoka sada veoma škrto cinkuje pa ti proizvodi ne traju kao što su nekada pocinkovane stvari trajale desetinama godina baš kao sada prohromske. A i prohroma ima svakakvog kvaliteta.

Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60275. Broj poslatih odgovora: 646095.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs