Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Uz računar nemam instalacioni CD/DVD, kako skinuti drajvere
STRANA 1 OD 1
arogan Uz računar nemam instalacioni CD/DVD, kako skinuti drajvere 07.08.2020. 19:13 T67690

status: user
broj poruka: 524
Pozdrav,
ugrabio sam priliku da nabavim jeftino godinu dana stare računare HP, dva komada, za kuću, za mene i dete. 8 GB RAM-a, SSD disk, uglavnom `munja` za korisnike kao ja, pročitam vesti na internetu posle posla i malo Youtube, i za dete, Youtube i On Line filmovi.
Neću da ulazim u detalje hardvera.
Računar za mene sam instalirao od nule, imao sam narodni Win 10 64 bit, 1909. i posle nekoliko restarta u Device Menageru imam sve drajvere, bez obzira što nemam instalacioni CD/DVD.

Međutim, detetov računar ne mogu tako instalirati od nule, ima mnogo programa za obradu profi muzike, a i za engleski jezik, koji su instalirali drugi ljudi, podešavanja klavijatura itd što je za mene nepoznato. Da ne bi izgubio te instalacije, jednostabno sam klonirao disk (Norton Ghost, nije bitno).
Kada se detetov računar podigao, kao što sam i očekivao, verzija Windowsa je 1607 iz 2015. godine ima mnogo žutih polja u Device Menager-u, jer nedostaju drajveri.
Mislio sam da ću uspeti desni klik mišem na žuti drajver, pa update driver, pa odaberem onu gornju opciju da ide sa interneta.
Ali, avaj, neće tako! Nije hteo ni video drajver iz prve tako, posle nekoliko minuta pretrage pisala je poruka da je najbolji drajver već instaliran (Microsoft Display Adater). I dok sam na isti način pokušao ostalih 6-7 žutih drajvera i kad su redovno dolazile poruke da drajver ne može biti pronađen (ovako preko interneta) posle 20-tak minuta mi je 2 puta zacrneo ekran i odmah sam proverio - instalirao je odgovarajući drajver za Windows, sam od sebe, bez mog forsiranog pokretanja instalacije.
Pošto je i ovaj Windows narodni, ne bih voleo da idem preko interneta, ali ako baš mora, izlečiću ga ponovo. Šta mi vi savetujete, kao da apdejtujem tih preostalih 6-7 žutih drajvera:
1. Da računar jednostavno ostavim da se kiseli na internetu pa će sam od sebe da instalira te drajvere, kao što je uradio sa Display drajverom,
2, Da odem na HP sajt, ali tamo za taj model računara imam i po 7 drajvera za istu stavku, ali ono što mi se dopada, na tom sajtu mi je ponudio Auto Detect za instalaciju drajvera.
3. Pošto su mi oba računara umrežena, o ovaj moj prvi ima sve instalirane drajvere, da li da odabrem iz Device manager-a update Driver, pa ne onaj prvi sa interneta, nego ona donja opcija, pa kada traži Have Disk, da odaberem mrežnu putanju:

//racunar1/C$/C:Windows, jer su na tom prvom računaru instalirani drajveri i sugurno u nekom potfolderu ima inf fajl (izgleda da mi ovaj sajt automatski prepravlja beksleš u sleš ali razumete da pristupam folderu Windows na računaru koji ima sve potrebne drajvere).

Za mene je najbolja od gornje tri opcije ona koja mi sigurno neće apdejtovati i Windows na veći broj od 1607 dok traje Apdejt drajvera. Koje od gornje tri opcije opšte mogu da instaliraju drajvere i koju preporučujete da sačuvam ver 1607?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Skini slobodno sa HP sajta drajvere za taj komp i instaliraj 07.08.2020. 20:28 #664432

status: user
broj poruka: 9381
Mozes i kao Auto detect ili rucno, samo odaberi najnoviju verziju, ako ides rucno.

MBP Retina 13` Late 2012
macOS Catalina

i9 7920X/MasterLiquid Pro 120/GA-X299 UD4 Pro/32GB/240GB RAIDR/STRIX GTX1080TI O11G GAMING/CM 750W/LG 27MB85Z-B

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vlajkic re 08.08.2020. 10:43 #664445

status: user
broj poruka: 609



preporuka , otidji na drp online (driver resource package) instaliraj taj mali programcic...on ce naci sve sto treba....e sad da ti ne bi instalirao sve i svasta pre nego kliknes na update all imas u donjem delu expert rezim , pa ces moci da otkacis sta ti ne treba
ja sa DRP radim godinama i jako sam zadovoljan (ima da se skine i offline verzija ,kad npr ne radi mreza , ali je skoro 20GB)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: VMARC 08.08.2020. 11:59 #664446

status: user
broj poruka: 524
Radi ručno skidanje drajvera sa HP sajta. Sa svaku potrebnu stavku (koja mi je bila žuta u devide manageru) sam skinuo drajver i raspakova ga u pomoćni folder, i onda desni klik na žuti drajver, pa drga opcija, Install from Specific Location pa putanja do pom foldera i raspakovanog fajla.
Sve je uspelo sem video drajvera, piše da instalacini fajl nije pronađe. Kada pokrenem exe instalacioni fajl vidim da ga raspakuje, prihvcatim usluve licenciranja idem na Next, i onda se na sekund/dve pojavi poruka HP u donjem desnom delu ekrana i nestane, kao da radi u pozadini. Nema ništa u procesima i zauzeću procesora, memorije, HDD-a, i onda posle 20-tak minuta ekran se dva puta zamrači i drajver je instaliran. Upravo mi je ovo bio problem zbog čega sam i postavio temu, ostali drajveru su uspeli iz prve ...

Hvala i pozdrav,
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
miki069 Grafika 08.08.2020. 12:36 #664448

status: user
broj poruka: 1234
Koja je kartica? Ili je integrisana u CPU?

Poslušaj savet od Vlajkića i probaj sa DRP.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilespi026 Driver Booster 08.08.2020. 20:59 #664459

status: user
broj poruka: 214
Zavsava posao,samo skini kljuc,ima ih uz svaki yt klip


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: miki069 09.08.2020. 00:04 #664463

status: user
broj poruka: 524
Jedino je grafička pravila problem, integruša naravno, Intel UHD 620, za pare za koje sam kupio ta dva identična računara, sasvim dovoljno, nisam gejmer.
Baš sam hteo da ustanovim u čemu je stvar pa sam ponovo klonirao hard.
Posle prvog podizanja Windowsa, 5-6 žutih drajvera sam odmah instalirao ručno skinutim drajverima za taj računar, za Win 10 64-bit sa HP sajta.
Međutim, Microsoft Display Driver nije hteo da adpejtuje tako, piše da je najbolji drajver već instaliran. Kad sam hteo onu drugu (nasilnu opciju), `Let me pick from list ...`, piše da taj drajver nije ogovorajaući za taj procesor. Opet sam otišao na HP sajt i pored opcija za Win 10 64 bit, mogao sam da biram opciju Win 10 64 bit ver 2004, pa naniže do 1803. Moj Windows je stariji, 1607, dakle nema zvaničnu podršku HP-a. Zato sam skinuto drajvej za UHD 620 sa Dell sajta, pa sa Intel.-ovog, i u oba slučaja ponovo poruka da drajver nije odgovrajući za taj procesor.
Zatim sam ponovo krenuo update iz Device Manager-a sa interneta i posle samo 30 sekundi je pisala poruka Download drivers, a zatrim Install drivers (da podsetim u prvom pokušaju je pisalo da je najbolji drajver već Instaliran - Microsoft-ov).
Nije me mrzelo i opet sam klonirao hard disk, u opet u prvom pokušau apdejta Microsoft display driver, pisala je poruka da je najbolji drajver već instaliran, a onda u drugom pokušaju (na potpuno isti način) je sam skinuo i instalirao drajver Intel UHD 620.
Posle `bzboroj` restarta drajver normalno radi.

Ne znam zašto ga ne instalira iz prvog pokušaja, ali nije ni važno, bitno je da radi.

Hvala na savetima i pozdrav!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: Re: miki069 13.08.2020. 01:12 #664499

status: user
broj poruka: 1620
:: Jedino je grafička pravila problem, integruša naravno, Intel UHD 620, za pare za koje sam kupio ta dva identična računara, sasvim dovoljno, nisam gejmer
:: Baš sam hteo da ustanovim u čemu je stvar pa sam ponovo klonirao hard.
:: Posle prvog podizanja Windowsa, 5-6 žutih drajvera sam odmah instalirao ručno skinutim drajverima za taj računar, za Win 10 64-bit sa HP sajta
:: Međutim, Microsoft Display Driver nije hteo da adpejtuje tako, piše da je najbolji drajver već instaliran. Kad sam hteo onu drugu (nasilnu opciju), `Let me pick from list ...`, piše da taj drajver nije ogovorajaući za taj procesor. Opet sam otišao na HP sajt i pored opcija za Win 10 64 bit, mogao sam da biram opciju Win 10 64 bit ver 2004, pa naniže do 1803. Moj Windows je stariji, 1607, dakle nema zvaničnu podršku HP-a. Zato sam skinuto drajvej za UHD 620 sa Dell sajta, pa sa Intel.-ovog, i u oba slučaja ponovo poruka da drajver nije odgovrajući za taj procesor
:: Zatim sam ponovo krenuo update iz Device Manager-a sa interneta i posle samo 30 sekundi je pisala poruka Download drivers, a zatrim Install drivers (da podsetim u prvom pokušaju je pisalo da je najbolji drajver već Instaliran - Microsoft-ov)
:: Nije me mrzelo i opet sam klonirao hard disk, u opet u prvom pokušau apdejta Microsoft display driver, pisala je poruka da je najbolji drajver već instaliran, a onda u drugom pokušaju (na potpuno isti način) je sam skinuo i instalirao drajver Intel UHD 620
:: Posle `bzboroj` restarta drajver normalno radi
::
:: Ne znam zašto ga ne instalira iz prvog pokušaja, ali nije ni važno, bitno je da radi.
::
:: Hvala na savetima i pozdrav

Nije mi jasan onaj detalj iz prve poruke, u kom si izjavio da ne želiš da ulaziš u detalje hardvera, a u pitanju je problem sa instalacijom drajvera za isti. Malo se kosi jedno s drugim, ali nema veze...

Sam pojam `Microsft display driver` bi trebalo nešto da govori - u pitanju je Microstoft-ov, ili drajver koji je `approved/certified/šta god` od strane Microsoft-a, ali to ne znači nužno da mora 100% da radi kako treba na svakom komadu hardvera.

Ovo je Intel-ov zvanični drajver za tu grafiku: https://downloadcenter.intel.com/download/29784/Intel-Graphics-Windows-10-DCH-Drivers?product=126789

Inače, sami proizvođači hardvera (npr. u tvom slučaju bi to bio HP) imaju svoje momente pa povremeno naprave nešto što neće da radi kako treba ni sa zvaničnim drajverom, skinutim sa sajta vendora (Intel), pa u tim slučajevima treba skinuti drajver sa sajta proizvođača hardvera (HP).

Sve u svemu, nećeš napraviti grešku ako koristiš sve drajvere sa HP sajta, ali to su uglavnom stari drajveri.
Ažurirane možeš naći jedino ako tražiš najnovije na sajtovima vendora (Intel, AMD, Nvidia, Realtek itd.), za svaku komponentu pojedinačno.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646091.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs