Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Svaštara
Svaštara
Jedno pitanje o automobilima i troškovima
STRANA 1 OD 1
mali3538 Jedno pitanje o automobilima i troškovima 10.06.2022. 14:12 T68706

status: user
broj poruka: 115
Iako je IT formum, ima rubrika svaštara u koju je smeštena ova tema, tako da molim one koji bi počeli sa `šta ovo ovde pitaš nismo mi formu o automobilima` i sl. da me obiđu.

Hvala

E sad koju dilemu imam...

Šta je po vama normalno, posedovanje automobila kog cenovnog ranga u odnosu na zaradu koju imate, negde sam se vodio logikom kupujem automobil koji mogu da zaradim za godinu dana, pre 3 god sam imao godišnju zaradu oko 7k € i kupio sam kola od 6k€, sad kad mi je godišnja zarada prešla 15k, svrbi me..naravno..jbg ipak sam samo `ljud`, ali mi ipak nije ok da platim toliko neki automobil, nebitno da li bi bio to kredit ili ne, potrebno je taj automobil kvalitetno održavati, ne samo gledati u servis kad nešto zaškripi/lupa i moliti se da ne zaškripi/lupa više...

Čime se vi vodite?
Naravno da je nešto iznad mogućnosti, ali šta je to što vi ostali mislite da je iznad mogućnosti i sl., Gde povlačite granicu?
Zarađujem X, ne bh dao preko Y...i sl. nije poenta da kažete koliko zarađujete, poenta je samo iskustva i mišljenja. Ne bih da preteram....ili sam samo neodlučan..ali ne bih da budem rob automobilu.

Unapred zahvalan na mišljenjima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
count Re: Jedno pitanje o automobilima i troškovima 11.06.2022. 08:50 #675759

status: user
broj poruka: 1327
Uh, to zavisi od milion faktora. Teško da može da se napravi neka formula. Ja sam nekada kada sam bio mlad jurio šta mi je palo pod ruke, od fiće i Fiata 500 pa do nove Škode 1100 1970e koja mi je bila jedini nov auto ikada. Pošto sam od mladosti bio dobar automehaničar, uvek sam tražio auto kome trebaju neke jeftine popravke ali su zbog njih bili ispod cene. Takođe sam voleo oltajmere pa sam sa drugarom kupio 3 Mercedsa 170 iz 1952e godine i još par u delovima pa smo napravili 2 dobra. jedan za mene i jedan za njega a u međucremenu i Citroen 19 Avant isto iz pedestih.
Kada sam 1974e otišao u Kanadi, od prve plate kupio neki stari VW za 50 dolara samo da imam prevoz, Toronto je i onda bio ogroman po površi, bez auta si osuđen na nekoliko blokova. Posle jedno 6 meseci mi upade dil za 1970 Mustang za 500 dolara, to je bilo negde oko mesečne plate. Kada je on postao neodrživ uzeh 1971 Mustang Mach1, 2000 dolara, tada opet mesečna plata. Poale, negde oko 1985e mi je zatrebao pickup pa sam prešao na neki 1976 Ford bez motora i menjača koje sa prebacio iz Mustanga. To je bilo za par godina dok nusam nalete na Mercury pickup iz 1966e za neki 250 dolara, prebacio mustang motor (5700ccm i 350 konja. Sve zajedno me koštalo oko 1000 dolara zajedno sa prvim rtezevoarom benzina. Najbolji dil ikada. Napravljen kao temk ali mi je uzelo godinu dana da ga divno sredim. Vozio sam ga sve do 1997e kada sam ga prodao za 4000dolara kada sam se vratio u Beograd. Znači da me je koštao pola plate a prodao ga za celu jednomesečnu platu tada.
Ove sam imao nekoliko ali sve naj jeftinije što može a de se kotrlja. Najgore ispade neki BMW 320 kabriolet, ubi me kadžetronic, pklatio 4000 maraka pa morao da ga bacim na kraju. Posle rekoh nikada više ništa skupo ni specijalno. Sad imam malog Forda iz 1996e, dizel za 500€ radi odlično već 5-6 godina, trebalo mu samo ulje i nešto farbanja.
Sve zajedno
Nov auto = izgubiš 1/4 do 1/3 vrednosti čim ga izneseš iz radnje.
Skup auto = skupo održavanje još skuplje popravke
Jeftin auto = jeftino održavanje ali popravke mogu da budu skupe.
Stariji auto = bolje napravljen. Nemaš brige da ga oštetiš.



Ryzen R7 3700x. Asus Prime x470 Pro. Arctic Liquid Freezer II 360, 2x8GB Kingston 3600MHz, Asus Rog Rx 570 oc, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 970 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.

:: Iako je IT formum, ima rubrika svaštara u koju je smeštena ova tema, tako da molim one koji bi počeli sa `šta ovo ovde pitaš nismo mi formu o automobilima` i sl. da me obiđu
::
:: Hval
::
:: E sad koju dilemu imam..
::
:: Šta je po vama normalno, posedovanje automobila kog cenovnog ranga u odnosu na zaradu koju imate, negde sam se vodio logikom kupujem automobil koji mogu da zaradim za godinu dana, pre 3 god sam imao godišnju zaradu oko 7k € i kupio sam kola od 6k€, sad kad mi je godišnja zarada prešla 15k, svrbi me..naravno..jbg ipak sam samo `ljud`, ali mi ipak nije ok da platim toliko neki automobil, nebitno da li bi bio to kredit ili ne, potrebno je taj automobil kvalitetno održavati, ne samo gledati u servis kad nešto zaškripi/lupa i moliti se da ne zaškripi/lupa više..
::
:: Čime se vi vodite?
:: Naravno da je nešto iznad mogućnosti, ali šta je to što vi ostali mislite da je iznad mogućnosti i sl., Gde povlačite granicu
:: Zarađujem X, ne bh dao preko Y...i sl. nije poenta da kažete koliko zarađujete, poenta je samo iskustva i mišljenja. Ne bih da preteram....ili sam samo neodlučan..ali ne bih da budem rob automobilu
::
:: Unapred zahvalan na mišljenjima
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646078.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs